SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Нови Сад: Пад цене квадрата није још на видику
SOLIS-NEKRETNINE 18-Apr-22

Нови Сад: Пад цене квадрата није још на видику


Упркос очекивањима и неким прогнозама цене некретнина у Новом Саду и не падају.

Изненађујуће велико интересовање за станове многи гледају кроз призму скока ИТ индустрије, све већег прилива студената и саме привлачности мањег а опет довољно великог града.

Извор: РТВ

До само пре 3-4 године, мањи стан од четрдесетак квадрата у Новом Саду могао се купити за исто толико хиљада евра.

Данас кошта и више него двоструко. Цена квадрата у новоградњи на неким локацијама достиже и 3.000 евра, и то је нека горња цифра.

Просечна новоградња данас стаје око 2.000 евра по квадрату.

"Реално је оно што је неко спреман да плати. Очигледно су цене у Новом Саду такве зато што те цене могу да се постигну на тржишту", каже за РТВ Драган Рабатић, из Солис некретина.

А како је дошло до удвостручења цена?

Професор Економског факултета Александар Грубор објашњава да су наши људи склони да вишак капитала инвестирају у некретнине.

"Са друге стране, понуда нове градње је очигледно знатно мања у односу на тражњу која се испољава пре свега у великим градовима. Осим тога, на цену некретнина утичу и трошкови градње који су у порасту, трошкови радне снаге, трошкови енергената", додаје Грубор.

У Новом Саду више није пресудна локација, што је раније био случај. Сада су постали тражени комплекси и микро локације. А потражња је и даље већа од понуде.

"Дешава се да за одређени захтев купац не може у неком реалном временском року да нађе оно што трази и, с друге стране, информације са тржиста су такве да све оно сто је пројектовано да се гради у наредних неколико година, гдегод инвеститор има идеју да направи зграду, да је у неком предуговарању то распродато", предочава Драган Рабатић.

Тренд раста цена некретнина траје већ неколико година. Да ли му се назире крај?

"Генерално, не верујем да ћемо у овој години доживети пад цена некретнина. Пре бих рекао да ће се наставити благи раст и након тога период стагнације цена на трижишту некретнина у Србији", оцењује професор Економског факултета Александар Грубор.

Грубор каже и да је реално очекивати да ће камате на стамбене кредите у наредном периоду расти.

Он упозорава да је узимање кредита у страним валутама ризично, и да су најповољнији кредити у динарима са фиксном каматном стопом.

Ипак, наглашава да се чак две трећине станова продаје за готовину.

ПРОЧИТАЈТЕ КОМПЛЕТАН ЧЛАНАК ОВДЕ

 


Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovu vest.

Napišite komentar