SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

ISTRAŽUJEMO: Zašto su cene stanova u Novom Sadu tako visoke i da li su one zaista i realne?
SOLIS-NEKRETNINE 12-Jul-21

ISTRAŽUJEMO: Zašto su cene stanova u Novom Sadu tako visoke i da li su one zaista i realne?


Možda na prvi pogled ne izgleda tako ali, generalno gledano, Novi Sad je znatno uređeniji u odnosu na druga vojvođanska mesta i zato potraga za stanovima godinama ne jenjava, a to je jedan od razloga što cene nekretnina iz meseca u mesec rastu.

Sa ovom konstatacijom slaže se i menadžer prodaje iz "Solis nekretnina" Ivan Radulović koji objašnjava za naš portal da je Novi Sad doživeo istorijski rekord kada su u pitanju cene na tržistu nekretnina, a ovaj trend traje unazad dve godine. 

– Ukoliko potražnja za stanovima bude bila kao i do sada, a sada je na visokom nivou, ništa se značajnije neće promeniti u bliskoj budućnosti. To znači da tarife kvadrata neće padati, već će najverovatnije ostati iste u odnosu na sadašnje stanje. Naime, za ovu situaciju niko nije kriv, jednostavno cenu stanova i kuća diktira potražnja koja je trenutno vrlo velika. Naime, najavljeni infrastrukturni projetki, ali i oni započeti, kao i otvaranje novih radnih mesta veoma su uticali na razvoj grada i doseljavanje ljudi – objašnjava naš sagovornik. 

Radulović kaže da je Novi Sad kao najveći IT centar u Srbiji posebno interesantnan mlađoj populaciji što je doprinelo tome da potražnja za nekretninama konstantno raste. Ukoliko se nastavi ovim tempom, za petnaestak godina u gradu će živeti bezmalo milion stanovnika, prognoze su sagovornika, koji ističe da sve to zajedno veoma utiče na kretanje cena u oblasti nepokretnosti. 

 


 Iz svog i iskustva svojih kolega mogu da kažem da su najtraženiji stanovi oni između 25 i 45 metara kvadratnih, kao i nekretnine od preko 100 kvadrata, kojih je trenutno u ponudi veoma malo na novosadskom tržištu. Ono što je interesantno da kupci više "ne izvoljevaju”, te su bukvalno stanovi na svim spratovima traženi, a posebno u zgradama sa liftom. Kada je reč o zgradama bez lifta, najviše se traže oni do trećeg sprata. Najmanje su poželjni stanovi u prizemlju i oni na poslednjem spratu. Svi koji kupuju stanove preko posrednika insistiraju na tome da obavezno imaju terasu – otkriva nam Radulović. 

Najtraženije, a samim tim i najskuplje lokacije su centar – Stari Grad, Kej, Limani, Grbavica i kompleksi. Kada je reč o jeftinijim lokacijama, tu spadaju Salajka, Adice, Telep i Petrovaradin. Međutim, ovi kvartovi su trenutno u ekspanziji gradnje i naseljavanja, te naš sagovornik smatra da je u pitanju potencijalno dobra prilika za investiranje. 

– Što se tiče kupaca tu se struktura nije preterano menjala jer najčešće na najatraktivnijim lokacijama stanove kupuju mladi bračni parovi, zatim samci iz IT sektora, kao i roditelji dece koja dolaze na fakultet. Zatim, dosta je i onih koji kupuju stanove da bi ih kasnije izdavali. Porodice sa decom uglavnom traže zgrade na lokacijama gde postoje bogati sadržaji za mališane, parkovi, zelenilo i parking. Najčešće se u ovom slučaju u pitanju Limani – zaključio je naš sagovornik. 
 


Inače, kako saznajemo čak 85 odsto nekretnina kupuje se za keš, dok ostatak prodaje ide preko stambenih kredita, što takođe dovodi do rasta cena. Ipak, ukoliko rešite da kupite stan trebalo bi da znate da za onaj u centru od 88 kvadrata treba da pripremite oko 140 hiljada evra, na Novom naselju 29 kvadratnih metara košta 54 hiljade, dok za garsonjeru od 23 kvadrata na Detelinari treba izdvojiti oko 32 hiljade evra. Ukoliko želite dvosoban stan na Detelinari od 56 metara kvadratnih pripremite 59.740 evra, dok za trosoban od 64 kvadrata koji se nalazi kod Železničke stanice treba izdvojiti 72.520 evra. Stan od 27 kvadrata na Grbavici košta celih 47.300 evra, dok stan u Petrovaradinu od 70 kvadrata staje 72.000 evra. Nekretnina na Keju od 73 metra kvadratna je 105.000 evra, a stančić na Satelitu od 33 kvadrata staje 44.300 evra. Stan na Limanu 4 koji ima 43 metra kvadratna vlasnici cene čak 70.600 evra.

Izvor: https://www.mojnovisad.com/vesti/istrazujemo-zasto-su-cene-stanova-u-novom-sadu-tako-visoke-i-da-li-su-one-zaista-i-realne-id41177.html

 


Komentari

Komentar

Lana 13/Jul/2021

Hvala Ivane na informacijama. Da li agenti iz Solisa naplaćuju konsultacije?


Komentar

Milena 13/Jul/2021

Vec godinu dana gledam stan za sebe i cene samo rastu a pratim i vas saajt redovno i sada stvarno treba da se uozbiljim i pozovem nekoga da mi pomogne da kupim stan.Mislim da cu se odluciti za Petrovaradim.Hvala na tekstu.


Komentar

Duško 12/Jul/2021

Izuzetno zanimljiv i koristan tekst. Novi Sad nastavlja da se definiše kao regionalni ekonomski i društveni centar, tako da ćese priliv ljudi i kapitala nastaviti.


Komentar

Vujadin 12/Jul/2021

Slaźem se uglavnom sa kolegom.. Trend rasta cena nekretnina je prisutan u celom svetu, s' tim da je uočljiviji u velikim gradovima, kao i kod kvalitetnijih nekretnina. Dodajmo na to i značajno poskupljenje u proizvodnji stanova (skok cena materijala i radne snage), moźe se pretposaviti da će se trend nastaviti još neko vreme.


Napišite komentar