SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

NEKRETNINE U NOVOM SADU: Kakva je bila godina za nama i šta nas očekuje
SOLIS-NEKRETNINE 29-Dec-21

NEKRETNINE U NOVOM SADU: Kakva je bila godina za nama i šta nas očekuje


Ova godina u Srbiji po mnogo čemu biće upamćena, pa tako i po visokIm cenama nekretnina jer je kvadratni metar u gotovo celoj zemlji bio viši za devet do 20 odsto u odnosu na 2020. godinu. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda za treći kvartal ove godine, kvadrat stana u Novom Sadu u proseku je poskupeo oko 250 evra u odnosu na prošlu godinu.

Cene su na istorijskom maksimumu, ali i sam promet nekretnina što nam najbolje pokazuju izveštaj RGZ-a i praksa. Direktor prodaje iz "Solis nekretnina" Ivan Radulović  kaže za naš portal kako su nekretnine iz godine u godinu sve skuplje i skuplje, a govoreći konkretno o Novom Sadu ističe da je cena na godišnjem nivou u proseku porasla za oko 13 odsto. Što znači da je prosečna cena kvadrata trenutno oko 1.500 evra.

– Osim toga prema podacima RGZ-a i ukupan obim novčanih sredstava na nivou Srbije u 2021. godini je veći za 74 odsto u odnosu na 2018. godinu. Posla  ima i to za sve koji se bave nekretninama, a najviše ga je za prodavce jer je trend takav da je još uvek potražnja veća u odnosu na ponudu. Stanovi su se u 32 odsto kupovali uz pomoć stambenih kredita, dok je čak 68 odsto ljudi platilo nekretninu u kešu – navodi Radulović.


Najatraktivnije lokacije


Prema njegovim rečima, ove godine najtraženiji delovi grada su centar  - Stari grad, Grbavica, Limani i Novo naselje, a najmanje su bili traženi stanovi na staroj  Detelinari, Avijaciji i u Adicama. Radulović navodi da su izvođači gradili stambene objekte praktično u svim delovima grada, a navodi i interesantan podatak kako ni Petrovaradin ne posustaje, jer je i sa sremske strane do sada zabeležen najveći rast cena stanova u proteklih nekoliko godina.

– I dalje su najtraženiji stanovi u kompleksima, a što se tiče novogradnje, većina investitora proda oko 60 odsto stanova još u fazi izgradnje temelja, te je i to  pokazatelj potražnje za stanovima u ovoj godini. Takođe u 2021.  smo imali i oko 300 aktivnih gradilišta, a za sledeću godinu je već najavljen veliki broj aktraktivnih projekata pa ćemo videti kako će sve to ići – predočava naš sagovornik.

Što se tiče kuća cene su takođe u porastu, a trenutno su započeti projekti za izgradnju kuća u nizu što može da bude interesantno većem broju ljudi. Takođe  takvi projekti su najavljeni i za sledeću godinu na periferiji grada.

 


Prognoze za narednu godinu


Upitan da li možda može da prognozira kakva nas situacija po pitanju nekretnina očekuje u narednoj godinu Radulović navodi kako su cene nekretnina osetljive na makro i mikro ekonomske promene, političke, socijalne i migracije stanovništva i zato smatra da niko još uvek ne može da da prognozu šta će se dešavati u 2022. godini.

– Pad nije isključen nikada, ali mislim da nije dobra opcija da se čeka da cene padnu, jer nažalost štampani novac gubi na vrednosti (USD dolar oko 2,5 odsto godišnje) pogotovo danas kada imamo razvoj kriptovaluta i drugih vidova plaćanja – otkriva naš sagovornik.  

Zato on savetuje i kupce, ali i prodavce nekretnina da se konsultuju sa stručnim osoba pre nego što odluče da prodaju odnosno da kupe stan.

– Sada je kupovina odnosno prodaja stana klijentima olakšana, jer mogu na uvid da traže ID karticu od svakog agenta, pošto je to znak da posluju sa agentom koji ispunjava sve kriterijume za bavljenje posla posredovanja u prometu nekretnina. Agencije i agenti su tu da pomognu i posavetuju svakog klijenta pre posla, a oni koji posluju na taj način će uvek raditi i imati posla kao i svih ovih godina – zaključio je Radulović.

Izvor: http://www.mojnovisad.com/vesti/nekretnine-u-novom-sadu-kakva-je-bila-godina-za-nama-i-sta-nas-ocekuje-id44444.html


Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovu vest.

Napišite komentar