SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Kupovina prvog stana i povrat PDV-a
SOLIS-NEKRETNINE 12-Mar-24

Kupovina prvog stana i povrat PDV-a


Većina onih koji koji žele da kupe stan i kojima je to prva nekretnina traži novogradnju, tj. stanove koji su u zgradama novije gradnje. Stanovi u novogradnji su veoma aktuelni jer postoji mogućnost povrata PDV-a za kupce kojima je to prva nekretnina.

Šta se smatra prvom nekretninom koju kupujete?

Prva nekretnina za kupca je stan ili preciznije svojinski udeo na porodičnoj stambenoj zgradi koga on želi da kupi, a nije imao u posedu nekretninu ili svojinski udeo u nekretnini počevši od 1. jula 2006. godine.

Ko ima pravo na povrat PDV-a?

Jednostavnim rečnikom rečeno kupci prvog stana koji kupuju stan direktno od investitora imaju i mogu da ostvare pravo na povrat PDV-a. Primećujemo da su u fokusu problematike povrata PDV-a termini prva nekretnina i novogradnja.

Šta treba znati?

Prilikom kupovine stana od investitora u njegovu cenu uračunat je i PDV. U tom slučaju kupac stiče pravo na povrat sredstava, tj. PDV-a, u iznosu 10% od vrednosti kupoprodajne cene koju kupac isplati prodavcu, tj. investitoru. Ovo je značajna olakšica građanima koji planiraju da steknu svoj prvi dom.

Uslovi za povrat PDV-a kod kupovine prve nekretnine

Kupac prvog stana ima pravo na povraćaj PDV-a ali samo pod određenim uslovima i to:

- kupac u svojoj svojini (ili susvojini) nije imao stan na teritoriji Republike Srbije u periodu od 1.jula 2006. godine do dana overe ugovora o prodaji nepokretnosti, 

- kupac mora da bude punoletni državljanin Republike Srbije

- prebivalište kupca mora biti na teritoriji Republike Srbije.

Šta vlasnik treba da pribavi od dokumentacije kada podnosi zahtev za refundaciju PDV-a?

Prikupljanje potrebne dokumentacije nije uvek jednostavno i može da košta previše vremena i nerava.

Lakše je sa stručnim licima, na primer agencijama za nekretnine koje uspešno posluju u svetu nekretnina, pružajući podršku građanima koji žele da iskoriste ove olakšice.

Imajte na umu da postoje zakonski precizirani rokovi za rešavanje prijave za refundaciju PDV-a. Nadležni organ rešenjem odlučuje, nakon sprovedeng postupka o ispunjenosti uslova za povrat PDV-a, u roku od 30 dana od dana prijema podnošenja zahteva, dok u roku od 15 dana od dana dostavljanja ovog rešenja vrši refundaciju PDV-a.

Za koju kvadraturu se refundira PDV prilikom kupovine prve nekretnine?

Refundacija se ne odnosi na celokupnu kvadraturu stana već kupac prvog stana po zakonu ima pravo na refundaciju PDV-a za površinu stana do 40m2. Članovi njegovog porodičnog domaćinstva imaju pravo na 15m2, po svakom članu koji takođe u svojini odnosno susvojini, nisu imali stan na teritoriji Republike Srbije pre 1. jula 2006. godine pa do dana overe kupoprodajnog ugovora.

IZVOR: https://www.b92.net/biz/promo/promo/4034/kupovina-prvog-stana-i-povrat-pdv-a/vest

Primer kalkulacije za povrat PDV-a

Ako kupujete stan od 65 m2 udruženo sa supružnikom, stičete pravo na povraćaj PDV-a za 40 m2 i još 15 m2 za Vašeg supružnika. Za navedenu kvadraturu stana imali bi pravo na povrat PDV-a za površinu od ukupno 55 m2 vašeg stana.

Svi članovi porodičnog domaćinstva u trenutku zaključenja kupoprodajnog ugovora, za koje se traži povrat PDV-a, moraju imati isto prebivalište kao i kupac. 

Važna napomena je da članovi porodičnog domaćinstva koji se odluče na povrat PDV-a za njihov deo od 15 m2, prilikom kupovine sopstvene prve nekretnine u nekom narednom periodu, neće imati pravo na refundaciju PDV-a kao kupci prvog stana, budući da su svoje pravo već ostvarili.

Kako ostvariti pravo na refundaciju PDV-a pri kupovini prve nekretnine?

Da biste kao kupac realizovali pravo na refundaciju PDV-a za kupovinu prvog stana, treba da podnesete pismeni zahtev nadležnom poreskom organu. Poreski organ  je dužan da u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva, Rešenjem odluči da li kupac prvog stana ispunjava uslove za povrat PDV-a. Ako i kada  poreski organ odluči da ispunjavate sve propisane uslove, u roku od 15 dana od dana donošenja rešenja biće Vam izvršena refundacija PDV-a.

Lakše je sa agencijom za nekretnine

Dokumentacija koju predajete u poresku upravu, obavezno mora imati validan datum potpisivanja kupoprodajnog ugovora!!!

Ako kupujete svoju prvu nekretninu, svoj prvi stan u Novom Sadu ili okolini, svakako vam toplo preporučujemo da pre bilo kakve odluke, svakako kontaktirate renomiranu agenciju za prometovanje nekretninama. Agencija „Solis“ posluje uspešno više od 30 godina i uz ogromno iskustvo u svetu nekretnina, svakom kupcu može pomoći u svim segmentima izuzetno važnim kod kupovine prve nekretnine.

Licencirani agenti agencije su više nego dovoljna i stručna pomoć dostupna u svakom trenutku, a svojim dugogodišnjim iskustvom u prodaji nekretnina, pomoći će vam da kupite onu nekretninu, koja će vašoj porodici i vama, potpuno odgovarati za svakodnevni život.

Želimo Vam Srećnu kupovinu prve nekretnine!

Izvor: https://www.b92.net/biz/promo/promo/4034/kupovina-prvog-stana-i-povrat-pdv-a/vest

 

 


Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovu vest.

Napišite komentar