SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Prednost života u manjim mestima
SOLIS-NEKRETNINE 27-Apr-20

Prednost života u manjim mestima


Možemo slobodno reći da je osećaj zajedništva ujedno i najveća prednost života u manjim mestima. U malom mestu se svi međusobno poznaju i mada se pojedinima takav život pod lupom možda i ne sviđa, ali moramo napomenuti  da meštani u takvim mestima paze jedni na druge i pre će vam pomoći komšija, nego neko od rodbine.

Život u malom mestu ima svoje nedostatke ali i prednosti, isto kao i prednost i nedostaci života u velikom gradu.

Svakodnevni život u velikim gradovima donosi:

 • ubrzan život,
 • nervozu pa i stres,
 • a o zagađenosti vazduha da i ne govorimo.

 

Tih detalja u manjim mestima nema:

 • svakodnevni život teče usporeno,
 • nema gužve u saobraćaju,
 • a i vazduh je znatno čistiji.

 

I ono najsimpatičnije u manjim mestima je to što će vam komšija, ali i prolaznik koga ne poznajete reći u prolazu „Dobar dan“. Ovaj detalj je redak u većim gradovima, gde se na žalost često prve komšije i ne poznaju.


Osećaj zajedništva ujedno je i najveća prednost života u manjim mestima!!!


U manjim mestima nema užurbanosti, buke, nervoznih vozača, svuda stižete izuzetno brzo, manja sredina pruža ipak brojne prednosti. Jedna od prednosti je svakako i ona kada odete u poštu, banku, opštinu ili policijsku upravu i stanicu da produžite trajanje lične karte, pasoša ili da registrujete motorno vozilo. U manjim sredinama sasvim sigurno ni blizu nema onakvih gužvi kao u gradu, što znači da ćete sve obaveze brže obaviti i naravno nećete se nervirati zbog dugačkih redova.

U manjim mestima je mala mogućnost za neke opasnosti koje u velikim gradovima vrebaju na svakom ćošku. Pojedinci se u velikim gradovima teško snalaze, jer život u takvoj sredini možete biti izuzetno surov. I kako se često kaže. „Bolje biti prvi u selu, nego poslednji u gradu“. U manjim sredinama se više cene neke vrednosti za razliku od velikih gradova.

To su pre svega:

 • prijateljstvo,
 • dobrosusedski odnosi,
 • ljubav,
 • spremnost komšija da pomognu,
 • šetnja u prirodi,
 • mirniji život.
   

Vreme se u manjim mestima provodi na znatno kvalitetniji način i više se ceni.

U malim mestima stopa kriminala je izuzetno niska ili je i nema, što je preduslov za bezbedniji život svih članova porodice za razliku od velikih gradova. Ova informacija potvrđuje i to da je život u manjim sredinama znatno sigurniji i kvalitetniji za odrastanje vaše dece.


Iznosi poreza na imovinu u manjim mestima znatno su niži!


Pojedine porodice najčešće u velikim gradovima imaju problema sa manjkom kvadrata, a naročito je problem ako u jednom stanu živi više generacija. Još jedan od evidentnih problema su režije koje svakog meseca treba platiti i to je veliki teret za budžet nekih porodica. Troškovi u manjim mestima su znatno niži i život znatno jednostavniji.
 

Ako kupite kuću u takvoj sredini troškovi poreza na imovinu su značajno niži, a kuće uvek poseduju i placeve na kojima ako imate malu decu, možete organizovati jedan deo gde se ona mogu bezbrižno igrati, jer u velikom gradu sigurno strepite pri svakom izlasku vašeg deteta ispred zgrade.

U manjim mestima osnovne i srednje škole pohađa znatno manje đaka za razliku od velikih gradova u kojima škole pohađa veliki broj učenika. Izvesno je da učitelji i nastavnici u takvim sredinama mogu posvetiti znatno više vremena svakom đaku, što sigurno doprinosi kvalitetnijem obrazovanju učenika.


U prvom delu dvorišta možete zasaditi travu, cveće, postaviti ljuljašku, sazidati roštilj, iznesti stolove i stolice i uživati sa članovima svoje porodice ili komšijama. U drugom delu dvorišta ako već postoje neki objekti u njima možete držati domaće životinje poput koka nosilja, koje će vam za svaki doručak omogućiti sveže domaće jaje. Ako postojećih objekata nema, uvek ih možete dodatno sazidati. U tom drugom delu placa možete oformiti baštu i za svoje potrebe kada za to dođe vreme zasaditi paradajz, krastavac, krompir, luk, voćke... a sad formiranje ovog spiska nastavite sami. U dvorištu uvek za svog ljubimca na četiri točka možete sazidati garažu i na taj način ga štiti od nepovoljnih vremenskih uticaja pa i formirati malu radionicu.


Kako se često kaže. „Bolje biti prvi u selu, nego poslednji u gradu“


Prednost manjih sredina je i u tome što ćete u njima brže upoznati ljude za razliku od velikih gradova gde upoznavanje ide znatno teže. U velikim gradovima ljudi prolaze jedni pored drugih kao potpuni stranci, dok će vam se u manjem mestu javiti prolaznici pa čak reći i svoje ime. Sigurno su neki od vas koji čitate ovaj tekst u jednom momentu odlučili preseliti iz velikog grada u manji i da su vam u prvim satima boravka u vašem novom domu komšije kafom ili čašicom rakije poželele dobrodošlicu. Da li takvih postupaka od strane komšija ima u velikim gradovima, pretpostavljamo tek u retkim slučajevima.

Ima li lepšeg prizora kada prolazite malim mestima i usput vidite kako se deca pored kuća na ulici bezbrižno igraju, komšije ćaskaju, a bake i deke sede na klupama? Život u manjim mestima pre svega pozitivno utiče na bolje odnose u porodici, ali i pozitivno utiče na zdravlje čoveka.


U manjim sredinama možete brže upoznati ljude za razliku života u urbanim sredinama!


Znatno je lakše izgraditi pozitivnu reputaciju u manjoj sredini i postati osoba koju meštani cene, što je u velikom gradu izuzetno teško postići. Prednost života u manjem mestu za razvoj vaše porodice, ali i razvoj vašeg posla je u tome što je u ovim sredinama i konkurencija znatno manja.

Veliki broj penzionera u velikim gradovima živi poprilično usamljeno, a da ne kažemo kako deo njih nema nikog svog i žive potpuno sami. Za stariju populaciju je ovo veliki teret, jer se pojedini izuzetno teško kreću i veliki im je napor odlazak do prodavnice, pijace ili pošte, a još teže da do svog doma donesu sve ono što su kupili.


Znatno je lakše izgraditi pozitivnu reputaciju u manjoj sredini i postati osoba koju meštani cene!!!


Za sve vas od onih najmlađih generacija pa sve do onih starijih, imamo jednu zanimljivu priču u stvari jedan konkretan predlog. Ako imate stan koji je premali za vas i vašu višečlanu porodicu ili ste starija populacija, baka i deka i imate veliki stan i nemate više potreba za tolikom količinom kvadrata i troškovi režija su vam preveliki, evo po nama kvalitetnog rešenja.
 

Cena kvadrata stanova u velikim gradovima je znatno veća nego cena kvadrata kuća u malim mestima. Recimo da prodate stan u velikom gradu, dobićete značajnu sumu novca sa kojom svojoj porodici i sebi možete priuštiti znatno kvalitetniji život u manjem mestu.


Od sume koju dobijete prodajom stana, možete birati kuću u manjem mestu, kupiti je i da vam još pri tome preostane sasvim pristojna suma novca. Sa novcem koji vam preostane možete renovirati kuću i sanirati sve eventualne nedostatke, kupiti kotao, uvesti grejanje u kuću i kupiti ogrev za narednu zimu ili i više zima. Ako imate stariji auto, sebi ćete moči priuštiti ipak neki novijeg godišta, a ako ste želeli pokrenuti neki biznis, eto prave prilike za vas. Svojoj porodici i sebi niste često mogli priuštiti odlazak na more, planinu ili u banju, evo prave prilike da se počastite.

Što se starije populacije tiče i oni sa novcem koji dobiju prodajom stana mogu kupiti kuću, renovirati je i ostatak ostaviti u banci. Ako potrošite penziju i nedostane vam novca kako bi nešto kupili ili vam novac treba za popravku kućnih aparata, uvek imate potrebnu rezervu novca koji vas čeka u banci na koji ide i kamata. Ako je vaša životna želja odlazak u banju, evo i za vas prave prilike da sebi priuštite pravo uživanje i rekreaciju.

Pre bilo kakve odluke o prodaji vašeg stana i kupovini kuće u manjem mestu, obavezno kontaktirajte renomiranu agenciju za prometovanje nekretninama. Licencirani agenti koji rade za ove agencije, poseduju veliko iskustvo i sigurno vam mogu pomoći u razmišljanju i vašoj eventualnoj odluci da stresni život u velikom gradu, zamenite kvalitetnijim i znatno mirnijim životom u manjem mestu. I naravno informišite se i edukujte o mogućnostima života u manjem mestu.

Želite sebi priuštiti kvalitetniji život, prodati stan u velikom gradu i kupiti kuću u manjem mestu, svakako vam toplo preporučujemo da odmah kontaktirate agenciju „Solis“ nekretnine!!!

Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovaj blog.

Napišite komentar