SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Kuća
SOLIS-NEKRETNINE 19-Oct-17 1931 0

Kuća


Sigurno veliki broj vas koji čitate ove redove, živi u svojim porodičnim kućama. Ako bi vas neko pitao, kako bi odgovorili i definisali šta je u stvari kuća?

Kuća je u suštini izgrađeni objekat za boravak ljudi, a formiran i zatvoren zidovima i krovom. Od broja stambenih jedinica zavisi da li je to porodična kuća ili stambena zgrada. Kroz istoriju svaka epoha je imala neki svoj način i stil života, koji se ogledao u izgradnji određenih tipova kuća, koje su pripadale tom vremenu. 

Možemo reći da je čovekov životni prostor prolazio razne evolucije i faze i to od izgradnji koliba, običnih kuća, luksuznih vila pa sve do modernih oblakodera. U srednjem veku se osim funkcionalnosti kuće, moralo razmišljati o zaštiti kuće od razbojnika, a po određenim narodnim verovanjima i od duhova. Danas je to već sasvim druga priča, jer se kuće grade u što prijatnijem okruženju, kako bi život ukućana u njima, dvorištu, kao i oko kuće, bio što prijatniji. 

Naše bake i deke su pod kućom podrazumevale glavni objekat u dvorištu u kome se okupljala cela porodica i obedovala. U okviru tadašnje porodične zadruge u dvorištu su bili izgrađeni i manji objekti, takozvani Vajati u kojima su svakodnevno izdvojeno boravile i živele manje porodice. U to vreme se pod pojmom „zgrade“, podrazumevao građevinski objekat namenjen domaćinstvu i tada su takvi objekti nazivani Magaza, Kačara, i Mišana.

Kuća uglavnom ima jedan ulaz, više prozora, a po želji ukućana i terasu. Kuća je ujedno i sklonište od atmosferskih uticaja i vremenskih uslova: kiše, snega, vetra, vrućine i hladnoće. U kući se provodi deo dana kada ukućani nisu na poslu, a deca u vrtiću, školi ili na fakultetu i naravno tokom noći, kada ukućani spavaju. 

Tip kuće se obično definiše prema nameni, spratnosti i naravno prema tipu građevinskog materijala od koga su napravljene. 
Evo nekoliko tipova kuća prema nameni: kuća za stanovanje, kuća sa lokalom (stambeno poslovni objekat), luksuzna vila, koliba, šumska kućica, vikendica, letnjikovac, planinarski dom, lovački dom, pastirska kućica. 

Tipovi kuća podeljeni po spratnosti: prizemna kuća, kuća sa podrumom, kuća sa potkrovljem, jednospratnica, dvospratnica i višespratnica. 

Tip kuća čiji su nazivi formirani prema vrsti građevinskog materijala od koga su napravljene: slamnjače (kuće napravljene od slame), daščare, brvnare, kuće od blata, kuće od pruća, kuće od trske, kuće od nepečene cigle, kuće od pečene cigle, kuće od kamena, kuće od blokova i kuće od betonskih blokova.
 

Tagovi:

kuća

Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovaj blog.

Napišite komentar