SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Blog
SOLIS-NEKRETNINE 01-Oct-17 869 1

Blog


Veblog (eng. Weblog) ili skraćena verzija Blog, informativna je internet stranica, sastavljena od diskretnih i najčešće neformalnih tekstova. Blog je formiran u obliku dnevnika, a tekstovi koje se postave imaju naziv „Post“.

Pre nego što je blogovanje postalo popularno, takozvana „digitalna društva“ su imala više tipova formi. To je bio Juznet (Usenet), BBS i dopisne (e-mail) liste. Softver za internet forume bio je razvijen 90-tih godina, a jedan od njih je bio VebEks (WebEx). Ovaj tip softvera je pokrenuo konverzaciju preko takozvanih tredova (threads), koji su bili začetak foruma koje danas poznajemo.


Blog istorijat


Termin WebLog je napisao Jorn Barger 17.12. 1997. a kraći oblik „blog“ osmislio je Peter Melhoz. Peter je kroz šalu skratio reč veblog u blog na njegovom sajtu Peterme 1999.godine. Evan Viliams (Evan Williams) iz kompanije Pira Labs (Pyra labs), koristio je blog kao imenicu i glagol „na blog“ kako bi pojasnio da je to „objavljivanje na weblogu ili „uređivanje weblogova“. Kasnije je termin razvijen u pojam bloger („Blogger“) u vezi sa Pira Labs (Pyra Labs) Bloggerovim proizvodom, koji je popularizovao pojmove.

Najnoviji postovi koji se prvi put postave na blog, prikazuju se obično po hronološkom redu na vrhu web stranice. Blogove su do 2001. godine pisali uglavnom pojedinci, kasnije manje grupe blogera i uglavnom su pratili temu ili jedan predmet. Multi autor blogove (multi-author blogs) pisao je veliki broj autora, a ponekad su blogovi bili profesionalno uređivani.

Dobar deo blogova na internetu, svojim posetiocima omogućava da komentarišu postavljene postove i to su najčešće pohvale blogeru. Ova mogućnost ujedno stvara čitave male zajednice, koje diskutuju o temi kojom se blog bavi. Blogovi se vremenom razvijaju u izuzetno rasprostranjen vid komunikacije između autora, grupe autora i posetilaca bloga. 

Moderni blogovi su se razvili od onlajn dnevnika u kojima blogeri imaju slobodu pisanja o detaljima svog privatnog života. Ovaj tip pisaca sebe naziva novinarima. Student Džastin Hol se smatra jednim od prvih blogera, jer je svoj blog počeo voditi 1994. godine. Razvoj „alatki“ za uređenje web sadržaja, omogućio je da se blogovi poređaju po hronološkom redu. Ova mogućnost je ujedno doprinela popularnosti i širenju brojnosti blog populacije. 
 

Tagovi:

blog pojam bloga

Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovaj blog.

Napišite komentar