SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Da li je tržište nekretnina u Novom Sadu eksplodiralo
SOLIS-NEKRETNINE 15-Oct-22 493 2

Da li je tržište nekretnina u Novom Sadu eksplodiraloMožemo slobodno navesti da je tržište nekretnina u Novom Sadu u poslednje vreme jednostavno eksplodiralo i ako uporedimo prodaju nekretnina krajem 2020. godine i krajem 2021. godine, statistika ukazuje na povećanje prodaje nekretnina u Novom Sadu i okolini za čak 50 % nakon 12 meseci.

U 2022. godini nastavljen je trend povećane prodaje nekretnina u našem gradu, kao i to da su svakim danom kvadrati naročito stanova bili sve skuplji. Često se srećemo sa komentarima da li je realno da su cene nekretnina otišle u nebo. Licencirani agenti agencija koje se bave posredovanjem u prometovanju nekretnina, kao i sami vlasnici, uvek imaju spreman odgovor:

Možda je prodavac nekretnine formirao nerealno visoku prodajnu cenu nekretnine koju prodaje, međutim dok ima zainteresovanih kupaca za tu nekretninu cena te nekretnine je realna!!!

Osim u Beogradu najveći broj sklopljenih ugovora overenih kod javnih beležnika, zabeležen je u Novom Sadu. Poznato je da se u našem gradu najčešće prodaju stanovi, a nakon stanova dobro se prodaju kuće i vikendice. Zanimljivo je da je svaki četvrti stan kupljen putem stambenih kredita, a svi ostali su kupljeni putem gotovine.


Novi sad kuca okolina
 

U jednoj statistici se navodi da je u prethodnoj godini zabeležen promet od čak šest milijardi Eura pa smatramo da ova informacija potvrđuje kako je tržište nekretnina u Srbiji zaista eksplodiralo. Kupljene nekretnine najčešće su bile isplaćene u Eurima i to 85%, dok je preostalih 15% isplaćen u dinarima.


Nekretnine su najčešće isplaćene u Eurima 85% i dinarima 15%


Još jedna informacija ukazuje na pravi bum prodaje nekretnina, jer je u jednom periodu u Srbiji za samo 30 dana, prodato preko 15000 nekretnina u vrednosti od čak 700 miliona Eura. U prethodnoj godini u našoj zemlji je prodato preko 16000 nekretnina ili 440 kuća i stanova dnevno.

Navedene podatke razumeće čak i oni koji se ne bave profesionalno prodajom nekretnina. Na odličnu prodaju stanova utiče još jedna zanimljiva informacija u kojoj se navodi:
Što je veća cena izdavanja stana (verovatno luksuznijeg) to se taj stan odmah i izda.


Stanovi se lakše izdaju ako je cena najma tih stanova znatno viša!


Objavljuju se informacije kako je na povećanu cenu kvadrata stanova uticao dolazak državljana Rusije i Ukrajine u Srbiju. Ranije smo pisali kako to nije proverena informacija i da Rusi i Ukrajinci uglavnom iznajmljuju stanove, a za sada ih veoma retko kupuju.

To znači da je izvesnija informacija, kako je njihov dolazak sigurno uticao na cene stanova koji se iznajmljuju. Stanodavci su ovu situaciju odmah iskoristili u svoju korist, jer su cene najma stanova čak 50% više nego ranije i da to izuzetno negativno utiče na dosadašnje podstanare nekih stanova.


Stan Novi Sad
 

Sve češće čitamo izjave razočaranih podstanara kojima se mesečni iznosi od strane stanodavaca preko noći menja na gore. Pojedini podstanari su prinuđeni da prihvate nove cene najma, jer već dugo žive u iznajmljenom stanu na lokaciji koja je blizu njihovog radnog mesta, vrtića, škole...

I znamo za onu staru „Dok jednom ne smrkne drugom ne svane“, jer mnogi su prepoznali odličnu zaradu putem izdavanja stanova i kako se ta zarada više isplati investiranjem novca kupovinom stana, nego čuvanje novca u banci ili eventualno slamarici.

I moramo navesti kako je jedan stan veličine 270 kvadrata u Beogradu izdat u mesečnoj varijanti najma za neverovatnih 10.000 Eura.


Kupovinom i rentiranjem stana sada se više zaradi nego štednjom novca u banci!


Zna se kako je sigurnije slobodni kapital ulagati tamo gde je to najsigurnije i naravno da je to investiranje novca u nekretnine. Napisali smo kako se u Novom Sadu najviše prodaju stanovi, a nakon stanova to su vikendice. Cene vikendica značajno variraju tačnije zavise od lokacije na kojoj se nalaze pa tako možete vikendicu kupiti za izuzetno malu sumu novca, ali je za kupovinu pojedinih potrebno izdvojiti i 400.000 Eura.

Prosto neverovatno zvuči da i pored masovne izgradnje stambenih zgrada u Novom Sadu i dalje nema u ponudi toliko stanova, koliko ih kupci traže. Nekako je normalno ovih dana da investitor unapred ugovori prodaju svih stanova, dok još nije ni započeo gradnju stambenog objekta. Retko se desi da ostane poneki stan u suterenu ili prizemlju koji se iz nekog razloga nije još prodao, ali je njegova cena u startu daleko od realne cene za takve stanove.

Ima nekoliko segmenata koji odmah prodaju neki stan, a to su pre svega dobra lokacija, kvalitetna kvadratura, a garažno mesto koje se nudi uz stan, sada je postao obavezna stavka u prodajnoj ponudi i to naročito za stanove čiji je mesečni najam 500 i više Eura. Sve veći problem sa slobodnim parking mestima u Novom Sadu, utiče na zahtev klijenata kako stan koji planiraju kupiti, obavezno mora posedovati parking mesto za njihov automobil.

Ako želite odmah iznajmiti stan on mora osim dobre lokacije i kvadrature posedovati i garažno mesto!

I pored masovne gradnje stambenih zgrada i velikog broja gradilišta u Novom Sadu, kao i visokih cena kvadrata istih, ima više kupaca nego ponuđenih stanova. Ovo je bio jasan signal mnogima da višak novca koji poseduju, ulože u kupovinu stana te ga izdaju odmah po završetku izgradnje. Spram sadašnjih izuzetno visokih cena najma stanova, očigledno je isplativo da kupite stan, a stambeni kredit koji ste obezbedili kod neke banke, otplaćujete rentiranjem stana.


Novi Sad stan terasa
 

Saznali smo kroz naše istraživanje da je 2021. godine samo Novi Sad bumom prodaje nekretnina, imao promet novca koliko zajedno 8 gradova Srbije. Naš grad je sumom od 711 miliona Eura izdvojenih za kupovinu stanova i kuća, pretekao čak i beogradsku opštinu na kojoj se razvija i gradi projekat Beograd na vodi.

U jednom podatku se navodi da je u Novom Sadu prodato nekretnina u tolikoj vrednosti, koju prodajom nekretnina svi zajedno poseduju sledeći gradovi: Zrenjanin, Subotica, Pančevo, Šabac, Loznica, Kragujevac i Novi Pazar.

U 2021. godini Novi Sad je od prodatih nekretnina imao toliki promet novca koliko je zajedno imalo 8 gradova Srbije!

Mnogi smatraju da je Novi Sad u poslednje vreme potpuno promenio svoj izgled pa i do tada ustaljeni način života. U gradu su građeni i grade se čitavi kompleksi zgrada, koji su udaljeniji od centra Novog Sada. Iako su nešto udaljeniji od centra i te nekretnine su izuzetno tražene, a zanimljivo je kako i one imaju poprilično visoku prodajnu cenu po kvadratu.

Iako Novi Sad nije baš mali grad, relativno brzo se stiže sa jednog na drugi kraj grada. Jedno vreme je u gradu bilo dozvoljeno građenje nižih zgrada sa 3, 4 do 5 spratova, međutim u poslednje vreme se i taj trend menja te se Novi Sad sve više gradi u visinu pa nove stambene zgrade poseduju 10, 11 pa čak i 12 spratova.

Tokom prošle 2021. godine cena kvadrata stanova u gradu iznosila je do 1400 Eura, a već početkom ove godine cena po kvadratu povećana je na 1600-1700 pa i više Eura. Mnogi Novi Sad smatraju najlepšim gradom u Srbiji pa i bivšoj državi pa čak i da je poželjna alternativa Beogradu, jer grad poseduje skoro sve ono što i Beograd, ali je za život znatno mirniji.

Novi Sad jeste veliki grad ali se sa jednog na drugi kraj grada stiže relativno brzo!

U gradu ima sve manje kuća, jer se one ruše i na njihovom mestu su izgrađene i grade se stambene zgrade. Pojedine zgrade poseduju samo stanove, garaže i parking mesta, a neke i poslovne prostore naročito u prizemlju zgrada.

Naveli smo kako Novi Sad poseduje uglavnom sve ono što i Beograd, međutim manji grad ipak ima i svoje prednosti. Što se investitora tiče u manjem gradu oni mogu znatno brže dobiti sve potrebne dozvole za izgradnju objekata za razliku od većeg grada. Naš grad se sve više širi na zapad ka Veterniku i Futogu i poznato je da veliki broj stanova kupuju kupci iz Republike Srpske. Oni često znaju reći, kako su Novi Sad odabrali kako bi u njemu investirali svoj slobodan kapital, ali i da im je naš grad ipak početna osnova za život.

U nekom prošlom vremenu, potencijalnim kupcima najvažnija je bila lokacija gde je stan izgrađen, ali se i to razmišljanje kod klijenata promenilo. Kupci sada male stanove kupuju bukvalnom na svim lokacijama u Novom Sadu i okolini pa bile te lokacije uslovno rečeno i manje atraktivne.


Kupci manje stanove sada kupuju na svim lokacijama u Novom Sadu!!!


Možemo navesti kako klijenti stanove kupuju iz više razloga:

  • Investiraju slobodan kapital u nekretnine
  • Nekretninu kupuju kao svoj prostor za život


Prvi načelno stanove kupuju u novogradnji koja obezbeđuje povrat PDV-a i to je pogodnost koji kupci svakako žele iskoristiti. Nekretnine u staroj gradnji gube korak u cenama kvadrata spram novogradnje. Kupci novih stanova u Novom Sadu, pretežno su ljudi koji dolaze sa strane iz drugih mesta, dok Novosađani najčešće prodaju manje stanove da bi kupili veći.

Ima i građana Novog Sada koji takođe kupuju nove stanove, kako bi ih rentirali onima koji dolaze u Novi Sad i to su pretežno studenti koji započinju studiranje u Novom Sadu, samci koji su u Novom Sadu pronašli posao ili momak i devojka koji su započeli vezu i počeli da žive i rade u našem gradu, a ima naravno i mlađih bračnih parova.

Kupovinom stana pojedini kupci investiraju slobodan kapital a pojedini rešavaju svoj stambeni problem!

Republički zavod za statistiku je objavio podatak, kako je Novi Sad jedan od retkih gradova u Srbiji u kojem se u poslednjih desetak godina znatno povećao broj stanovnika. Iako je jasno da su stanovi u Novom Sadu poprilično skupi, ako posedujete gotovinu, a imate vremena na pretek u našem gradu možete kupiti stan po izuzetno povoljnoj ceni.

Verujemo da ponekad pregledate oglase za prodaju stanova u Novom Sadu, iako stan ne nameravate da kupite. Ali nikad se ne zna, jer ako naiđete na oglas za stan koji se prodaje ispod svake cene, sigurni smo da će taj oglas „zagolicati“ vašu maštu.

Iako je cena stanova u Novom Sadu 2000 Eura po kvadratu, čak i blizu 3000 Eura u određenom trenutku može se desiti da se neki stan čak i u centru grada prodaje po neverovatno niskoj ceni. Naravno da za tako nisku cenu nekog stana postoji i konkretan razlog.


Novi Sad je jedan od retkih gradova u Srbiji u kojem je u poslednje vreme značajno povećan broj stanovnika!


Verovatno će vas povoljna cena nekog stana odmah zainteresovati, ali predlažemo da se ne zalećete odmah, jer pre odluke o kupovini stana sa povoljnom cenom, ipak trebate saznati nekoliko bitnih činjenica.

Verovatno će se neki od vas prvo zapitati pa zbog čega neki stan ima toliko povoljnu cenu, a razloga za povoljnu cenu ima više nego što možete na prvi mah i pomisliti. Neki od stanova poseduju povoljnu cenu iz praktičnih razloga koje ima prodavac i to ne mora u startu biti stan koji nije legalizovan ili kome nedostaje neki dokument koji kupcu može zadati eventualnu glavobolju, ali...

Ali... svakako pre eventualnog razmišljanja da kupite nekretninu koja ima povoljnu cenu, ipak predlažemo da konsultujete profesionalce koji znaju svoj posao. Naravno kako mislimo da su to iskusni licencirani agenti renomirane agencije, koja se uspešno bavi posredovanjem u prometu nekretnina već dugi niz godina.

U ponudi ima nekretnina u Novom Sadu koje poseduju izuzetno povoljnu cenu ali to ne znači da dokumentacija te nekretnine ima manjkavosti!

Svakako treba navesti samo neki od mogućih razloga, zašto se prodavac neke nekretnine odlučio da svoju nekretninu proda ispod svake realne cene.

  • Nekretnina (stan) može imatu povoljnu cenu zbog ovih razloga:
  • Nekretnina se nalazi na periferiji grada (Adice, Telep, udaljene lokacije Novog Naselja)
  • Nekretnina se nalazi u starogradnji
  • Nekretnina se prodaje HITNO iz određenih razloga koje ima prodavac
  • Povoljna cena nekretnine se ugovara pre početka izgradnje
  • Nekretnina ima neregulisane vlasničke odnose

 

U jednom podatku se navodi kako u Novom Sadu ima oko 10.000 kako se to kaže, aktivnih gradilišta. Ova informacija dovoljno govori o tome da gradnja u našem gradu prosto cveta kao nikada do sada. Ono što zabrinjava mnoge kupce je informacija da kvadrat stana u Novom Sadu nikada nije bio skuplji, dok pojedini kupci nemaju problema sa visokom cenom kvadrata.


Okolina Novog Sada
 

Pisali smo već kako su zaposleni u IT industriji koja je u značajnom usponu baš u Novom Sadu, možda i najčešći kupci naročito novih nekretnina. Pojedini zaposleni imaju toliko visoku zaradu da im za kupovinu stana na odličnoj lokaciji čak i stana bilo koje veličine, nije potreban ni stambeni kredit, jer stan mogu bez problema kupiti za gotovinu.

Smatra se da tržište nekretnina u Novom Sadu u poslednje vreme jednostavno cveta!

I da ponovimo kako cene kvadrata naročito stanova u Novom Sadu nikako nisu realne, ali kako kažu iskusni licencirani agenti koji se dugi niz godina bave prodajom nekretnina:


Nekretnina nije skupa ako ima ko da je kupi!!!


Pisali smo u ovom tekstu kako svakako treba biti oprezan pre odluke o kupovini bilo kog tipa nekretnine i potpisivanja ugovora o kupoprodaji. A da vam se ne desi da dođete u situaciju u kojoj će vas zaboleti glava, predlažemo da se konsultujte sa ljudima kojima je prodaja nekretnina ne samo životni poziv već i ljubav prema poslu kojim se bave.

Agencija Solis Nekretnine iz Novog Sada uspešno se bavi poslom posredovanja u prometu nepokretnosti duže od 30 godina.

Naš slogan je: Solis to je ime za vaš dom!!!


fotografije: Solis Nekretnine

 

Komentari

Komentar

Nikola Vučurević 18/Nov/2022

Zahvaljujući sjajnom agentu Nenadu Laziću svaki klijent može da nadje svoj idealan prostor za život ili da isti da proda ????


Komentar

Ema 17/Oct/2022

Ova situacija sa cenom najma zbog dolaska Rusa nikako nije dobra za nase ljude i posebno za studente. Ne znam kuda sve ovo vodi, ali ljudi sa prosecnim primanjima nece moci da ostanu u gradu...


Napišite komentar