SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Da li nekretninu prepoznajete po nazivu dela grada ili nazivu projekta
SOLIS-NEKRETNINE 23-Jan-23 328 1

Da li nekretninu prepoznajete po nazivu dela grada ili nazivu projekta


Svi oni koji su potencijalni kupci nekretnina, agenti koji se bave prodajom nekretnina, ali i mediji, godinama imaju ustaljeno razmišljanje o tome gde se i u kom delu Novog Sada nalazi nekretnina koja je u ponudi ili koja je prodata.

Svako od nas različito razmišlja i odlučuje u kom delu Novog Sada želi da živi i onda se često kaže, kako su Limani kao lokacija za život interesantni porodičnim ljudima, sugrađanima koji su u penziji, ali i budućim studentima koji žele stanovati što bliže fakultetima. I jedni i drugi i treći verovatno žele da su što bliže Dunavu, keju pa i čuvenom kupalištu štrand, jer uživaju u šetnji pored Dunava, uživaju u džogiranju, ispijanju kafe u ugostiteljskim objektima, vožnji biciklom, uživaju u šetnji sa decom ili unucima ili leti idu na kupanje.

Novosađani znaju za Liman 1, 2, 3 i 4, a naročito oni koji već dugo žive u našem gradu znaju i za Liman 5 koji je pre više godina najavljivan kao potpuno novo naselje. Od te ideje se pre izvesnog broja godina odustalo i dugo se nije čulo da li će Liman 5 zaživeti. No i tu imamo novih saznanja da će tog naselja ipak biti, ali o tome opširnije u nekom našem narednom tekstu.


Svako od nas drugačije razmišlja i odlučuje u kom delu Novog Sada želi živeti!


Novo Naselje je deo Novog Sada i za sada izvesno, jedino naselje koje je davnih dana sad već prošlog veka, građeno planski. Isto tako se zna kako ovaj deo grada poseduje sve potrebne sadržaje, koji su potrebni jednoj porodici. Gradnja jednog od starijih naselja u Novom Sadu započeta je 90-tih godina, a naselje je gradila nekada poznata građevinska firma Budućnost.

Želja projektanata bila je da se projektuje i izgradi naselje, koje je zasnovano na osnovnim principima kvalitetnog i humanog življenja. Na samom početku nastanka Novog Naselja, mnogi građani Novog Sada bili su skeptični i trebalo je da prođe izvesno vreme, dok ovaj deo grada nije zaživeo i dok se nekretnine u ovom naselju nisu počele prodavati.

Prvenstveno su nedostajali sadržaji, međutim slobodno možemo napisati da je Novo Naselje ovih dana grad u gradu i da ima sve potrebne sadržaje. Ako razmišljate o kvalitetnom životu vaše porodice, možemo vas ohrabriti kako bi kupovina nekretnine na Novom Naselju, bio pun pogodak i najbolji izbor dela Novog Sada za život vaših ukućana i vas.


Novo Naselje je deo grada koji je projektovan i građen planski!


Detelinara je stari deo Novog Sada, jer je poznato kako su na ovoj lokaciji pronađeni izuzetno zanimljivi arheološki ostaci iz 279. godine p.n.e. Ovaj deo Novog Sada nastaje davnih dana odmah posle 1. svetskog rata i ovaj neobičan naziv dobija na osnovu polja u blizini, koja su bila zasađena detelinom.

Sadašnja Stara Detelinara kako još zovu ovaj deo našeg grada, nastala je negde između 1937. i 1938. godine. Godine 1959. izgrađeno je na Detelinari negde oko 570 tada novih stanova izuzetnog kvaliteta, a prve ulice na Staroj Detelinari asfaltirane su 1966. godine.

Pisac ovih redova živeo je na Staroj Detelinari od 1966. godine i mogu reći da je to deo detinjstva koga se rado sećam, pre svega jer se tada skromno, ali živelo znatno mirnije bez većih finansijskih problema. U datom trenutku kuće u delu Stare Detelinare investitori su počeli rušiti, zidati nove stambene zgrade i tako nastaje deo Novog Sada pod nazivom Nova Detelinara.


Stara Detelinara u Novom Sadu nastaje između 1937. i 1938. godine!


Nova Detelinara je nastala rušenjem starih kuća na nekadašnjoj Detelinari i sada je to moderno naselje u kome je ostala tek po koja kuća. Ulica Kornelija Stankovića deli Staru i Novu Detelinaru, koja se od pomenute ulice pruža sve do Novosadskog sajma.Nova detelinara  

Ovo je izuzetno traženo naselje od strane kupaca, a možemo reći kako je Nova Detelinara na vodećoj poziciji posebno što se tiče potražnje garsonjera, mada možemo navesti da ništa manje nisu traženi jednosobni i jednoiposobni stanovi. Naveli smo kako je najveća potražnja garsonjera u ovom delu Novog Sada, a izvestan razlog je odlična povezanost Nove Detelinare sa svim delovima grada.

Prema našem saznanju, garsonjere na Novoj Detelinari koje se eventualno oglase u ponudi agencija koje se bave posredovanjem i prometovanjem nekretnina (ređe ih ima u ponudi), istog momenta se i prodaju.


Nova Detelinara ima vodeću poziciju u potražnji garsonjera u Novom Sadu!


Pre nego nastavimo našu pisanu „šetnju“ po naseljima Novog Sada na kojima su izgrađene nekretnine i pre nego što počnemo pisati o novim stambenim i poslovnim objektima u gradu koji se sve više pamte po nazivu projekta, treba svakako navesti kako je Novi Sad neobičan spoj tradicionalne i moderne arhitekture.

Prvobitni nazivi našeg grada bili su Racka varoš, Petrovaradinski šanac da bi nakon toga dobio i sadašnji naziv Novi Sad. Naš lepi grad sugrađanima i svima koji to žele da postanu, nudi pre svega izuzetno smiren način života i iako nije prostorno više toliko mali kao nekada, nekako je u Novom Sadu sve na dohvat ruke. Poseban detalj našeg grada je to što se iz jednog u drugi deo Novog Sada stiže relativno brzo.


Novi Sad nudi smiren način života uz sve sadržaje potrebne za svakodnevni život!


Poznato je da su najstariji delovi Novog Sada, Podbara i Stari Grad, delovi grada gde se još mogu videti prelepe građevine iz 19. veka, jer je većina istorijskih građevina iz prethodnog perioda na žalost najvećim delom uništena u bombardovanju 1848. godine.

Navešćemo samo nekoliko objekata koji su građeni u nekim sad već davnim vremenima: Gradska Kuća, Tanurdžićeva palata i posebno navodimo najstariju spratnu kuću u Novom Sadu kod Belog Lava, koja je izgrađena 1720. godine u baroknom stilu i koja se sada nalazi u Zmaj Jovinoj ulici.

Stare kuće i zgrade u samom centru ili u samoj blizini centra Novog Sada, retko se nude na prodaju, ali je zato cena kvadrata onih koje se prodaju jednostavno astronomska. Na žalost ima starih nekretnina istorijske vrednosti koje su u lošem stanju i kojima preti urušavanje ili se ruše kako bi se izgradio neki novi stambeno poslovni objekat.


Najstariji delovi Novog Sada su Podbara i Stari grad a nekretnine na ovoj lokaciji koštaju pravo malo bogatstvo!


Naselje Klisa nalazi se na severnom delu Novog Sada, a poznato je kako je ovo naselje podeljeno na dva dela, Donja Klisa koja se prostire ka istoku i Gornja Klisa koja se nalazi na zapadu. Najstariji tragovi života ljudi datiraju između 5500 i 4500 p.n.e. i zna se da su ti nalazi vezani za kompleks kultura Starčevo-Kereš-Kriš.

Klisa je naselje gde uglavnom ima samo kuća, ali je velika prednost ovog naselja što je u blizini nadaleko poznate Najlon pijace. Smatramo kako je ovaj deo Novog Sada nepravedno zapostavljen, što se tiče potražnje nekretnina. Često se može čuti kako klijenti potencijalni kupci nekretnina, decidno kažu agentima da Klisa ne dolazi u obzir.

Međutim i ovo mišljenje se lagano menja, jer Klisa poseduje skoro sve potrebne sadržaje za svakodnevni život, poštu, manju pijacu, benzinsku pumpu, pekare, markete, prodavnice i neke servise. I za one koji ne znaju, jedno od najstarijih naselja u Novom Sadu, nalazi se u blizini auto puta Subotica-Beograd. Kroz ovo naselje prolazi i magistralni (stari put) Novi Sad Subotica. Verovatno je samo pitanje dana kada će investitori početi sa kupovinom kuća na Klisi, koje će rušiti i na njihovom mestu zidati nove stambeno poslovne objekte.


Klisa je što se nekretnina tiče nepravedno zapostavljeno naselje!Klisa  


Satelit je verovatno bilo i prvo radničko naselje u našem gradu, a zna se kako se živelo u davno izgrađenim kućama. Bez oformljene infrastrukture, ovo naselje nije imalo svoju perspektivu pa su se posle dužeg čekanja, rušile stare kuće na mestu kojih su nicale potpuno nove stambene zgrade.

Smatramo kako je za uspomenu na jedno od prvih naselja u Novom Sadu, trebala biti sačuvana barem jedna kuća koja je mogla biti renovirana i koja bi bila neka vrsta muzeja, koji bi čuvao uspomenu nekadašnjeg naselja Satelit. No kako god, ovo je sada moderno naselje koje je dobilo i savremen Bulevar od Futoškog puta ka Novom Naselju, možda i najpoželjnijem delu Novog Sada za život.

Rekli bi da je ovo sad (nazvaćemo ga) Novi Satelit, koji ima sve više prodavnica, apoteke, menjačnice, poštu i poznatu pijacu za koju smo čuli da će u skorijem periodu biti renovirana. Stara Satelitska pijaca biće renovirana, dobiće moderan izgled i izvesno je da će biti znatno funkcionalnija od dosadašnje. Nekadašnje radničko naselje Satelit, koje je bilo poznato po starim kućama, nestalo je pa je to sada novo urbano naselje.


Satelit je sada novo moderno naselje u Novom Sadu!


Telep je izuzetno lep deo Novog Sada koji se nalazi u blizini Dunava, a sa brojnih pozicija ovog naselja možete uživati u prelepom pogledu na Frušku Goru. Možemo na neki način prokomentarisati kako trenutna situacija u vezi Telepa, pomalo podseća na dešavanja u vezi jednog dela Detelinare 90-tih godina, kada su investitori počeli sa rušenjem starih kuća i kada je započeta gradnja novih stambenih zgrada.Telep  

To se već desilo i sa Telepom koji ima sve manje kuća, a sve više novih stambenih zgrada. Dovoljno je samo spomenuti jednu stranu Bulevara Patrijarha Pavla koja pripada Telepu i gde uglavnom nema više kuća.


Telep je izuzetno lep deo Novog Sada!


Ovo je bio malo duži uvod na dosadašnje standardno razmišljanje mnogih u kom delu grada se nalazi neka stambena zgrada ili neki stan i naravno koji je naziv tog dela Novog Sada. Ovaj način razmišljanja je počeo polako da se menja kod mnogih koji su neku nekretninu kupili ili tek planiraju da je kupe.

Ako kažete uskoro će se graditi novi Liman 5, Novosađani znaju da se misli na deo grada koji je trebao još davnih dana da zaživi. Svojevremeno se od tog plana odustalo, ali se taj plan opet pokrenuo. Međutim pojedini koji nisu živeli u Novom Sadu i ne znaju nazive mnogih naselja u Novom Sadu, verovatno neće reći kako žele da kupe stan na budućem Limanu 5, već će verovatno reći kako planiraju kupiti stan u Garden Residence.


Sve manje se spominju nazivi delova grada gde su izgrađeni stambeni objekti, a sve više se koriste nazivi građevinskih projekata!


Nedavno je počelo rušenje nekadašnjeg naselja koje se zvalo Depresija na kraju Limana 4.  Poznato je da će novo naselje stambenih zgrada na nekadašnjoj Depresiji graditi građevinska kompanija Galens i da će najverovatnije posedovati devet spratova, kao i da trenutni projekat ima naziv Liman V Garden Residence.

Sve češće se ovih dana prvi deo naziva gubi u govoru i mnogi navode samo naziv Garden Residence. Da li je jednostavnije izgovoriti kraći deo naziva budućeg stambenog naselja ili je nešto drugo u pitanju ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Ipak da napomenemo kako je ovaj projekt još u razradi i da se priprema projektna dokumentacija, a kada budemo imali preciznije informacije, pravovremeno ćemo vas o ovom projektu obaveštavati.


Uskoro u Novom Sadu počinje izgradnja Garden Residence!!!


Na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu i to u strogom centru Novog Sada, izgrađena je Pupinova palata. Već je sada kada pričate o ovom velelepnom objektu, dovoljno da kažete kako mislite o Pupinovoj Palati i uglavnom nema potrebe da navodite kako se objekat nalazi u centru grada, jer se to podrazumeva. Pupinova palata poseduje stambene, poslovne jedinice, Hotel Pupin, restorane, a ono što je izvesno ovaj objekat izgleda zaista impresivno.Pupinova palata  


Luksuzan i kvalitetan život uz sve pogodnosti i komfor, svojim stanarima nudi potpuno jedinstven urbanistički prostor u Novom Sadu, pod nazivom Sajam Kompleks. Ovaj kompleks predviđa četiri bloka zgrada sa čak 707 stanova, koji poseduju 45 i 130 kvadrata.

Ovim projektom predviđena su igrališta za decu, parkovi, podzemne garaže, marketi, kozmetički saloni, restorani i još neki sadržaji. Sajam Kompleks je smešten na odličnoj lokaciji, jer se u samoj blizini naselja nalazi Novosadski sajam, deo grada koji je odlično povezan sa svim lokacijama u Novom Sadu.


Sajam Kompleks nudi luksuzan i pre svega kvalitetan svakodnevni život!


Avenija Garden Residence inače potpuno novo stambeno naselje sa poslovnim celinama, oivičen je Bulevarom Cara Lazara i Bulevara Evrope, a u samoj blizini se nalaze ulice Aranj Janoša i Cara Dušana.

Prednost Avenije Garden Residenc je pre svega blizina fakulteta, što je interesantno roditeljima čija deca studiraju u Novom Sadu ili tek planiraju studirati. U samoj blizini nalazi se veliki broj kvalitetnih sadržaja počevši od Lidl marketa, autobuskih stanica GSP-a, apoteka, banaka, menjačnica u neposrednoj blizini je Limanska pijaca, dom zdravlja, zatim nadaleko poznato Ribarsko ostrvo, Kamenjar...


Avenija Garden Residence ispunjava sve prednosti svakodnevnog života u modernom gradu!Avenija Garden residence  


Smatra se kako je Kej Garden Residence građen tako da se svakako poštuje duh prostora nekadašnjeg Almaškog kraja, jednog od najstarijih delova Novog Sada. Osnovna vizija je da se nekadašnji duh ovog prostora oplemeni u jednom kontekstu savremenog stambenog prostora i naravno poštujući bogatu istoriju našeg grada i posebno ove lokacije.

Ako se pitate zašto da kupite stan u ovom naselju sa prelepim pogledom na Dunav to je svakako atraktivna lokacija, blizina keja i samog Dunava, arhitektonski koncept modernog stambeno poslovnog kompleksa, parking za čak 283 automobila sistemom garažnih mesta smeštenih u dva podzemna nivoa, sjajan raspored u stambenim jedinicama i naravno izgradnja najkvalitetnijim građevinskim materijalima.


Kej Garden Residence je moderan stambeno poslovni kompleks izgrađen uz poštovanje duha nekadašnjeg Almaškog kraja!


Mišljenje je kako je Kraljev Park projektovana zelena oaza stanovanja u jednom od najstarijih delova Novog Sada. Smatra se kako osim izuzetne lokacije, ovaj potpuno jedinstveni stambeni kompleks svojim stanarima obezbeđuje potpuni komfor.

U blizini ovog prelepog i modernog stambenog naselja, nalazi se autobuska i železnička stanica, policijska uprava, dom zdravlja, osnovna škola, centralni trg u kome će uživati najmlađi sa svojim roditeljima, bakama i dekama, ali i plato u kome će sa zadovoljstvom uživati i odrasli. U neposrednoj blizini nalazi se Bulevar Oslobođenja, kao i Novosadski sajam, a evidentna je i blizina samog centra Novog Sada.

Zanimljivo je kako je osnovna ideja projektanata ta da Kraljev park zapravo bude mali grad za čak 1500 stanovnika. Ovo stambeno naselje sigurno će ubrzo biti prepoznato i po obilju zelenila i obezbeđenim parkingom.Kraljev park  
 

Kraljev park je zelena oaza stanovanja!


Pop-Hill ili Popovica Hill izuzetno je zanimljiv projekat, koji nastaje na udaljenosti od samo 6 kilometara od Novog Sada. Kako se navodi u promociji ovog projekta, investitor svojim projektom Pop-Hill pretenduje da to bude najlepše mini naselje.

Kako se navodi u ovom modernom mini naselju, svako može pronaći svoj urbani mir i uživati u čistom vazduhu, mirnom okruženju, a pisac ovih redova dodaje i u čarobnom pogledu na Novi Sad. Projektom je predviđeno 11 stambenih objekata i 42 stambene jedinice, a kako smo dodatno saznali deo objekata je već završen.

Kada kompletan projekat bude završen, planirano je postavljanje zelenih površina sa ukrasnim biljkama i drvećem. Predviđen je i prostor dečije igralište, teren za rekreaciju pa čak i stavljanje u funkciju jednog marketa.


Izvesno je kako će Pop-Hill biti najlepše mini naselje u neposrednoj blizini Novog Sada!


Raspolažemo sa još nekoliko naziva aktivnih projekata u Novom Sadu i njegovoj blizini. Uglavnom se radi o projektima koji se još razrađuju i za koje se verovatno prikuplja potrebna dokumentacija.

Moramo priznati da su nazivi izuzetno atraktivni, ali i sami projekti arhitekata koji žele da njihov moderan dizajn i sadržaji privuku zainteresovane kupce. Deo budućih stambenih objekata gradiće su u Novom Sadu, a pojedini u samoj blizini grada. Moramo navesti kako će pojedina buduća stambena naselja biti idealna za osobe koje se žele distancirati od gradske vreve, ali i za one koji su ljubitelji čarobnog pogleda na Novi Sad.

Kao i uvek pisaćemo i dalje o atraktivnim temama iz sveta nekretnina i naravno pre svega onih koje se nude u Novom Sadu. Ako ste zainteresovani za kupovinu vaše nekretnine iz snova, predlažemo vam da ne lutate već odmah pozovite agenciju Solis Nekretnine i pre kupovine se konsultujte sa iskusnim licenciranim agentima.

fotografije: Solis Nekretnine

Komentari

Komentar

Jelena 24/Jan/2023

Po delu grada, naravno. Bilo bi malo previše pamtiti po nazivima projekata.


Napišite komentar