SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Da li su Mikro stanovi revolucionarni trend u svetu
SOLIS-NEKRETNINE 24-Feb-22 1236 1

Da li su Mikro stanovi revolucionarni trend u svetu


Poznato je kako sve više ljudi ne samo kod nas nego i u celom svetu, prosto hrli iz malih mesta u velike gradove. I tada u prenaseljenim gradovima nastaje problem koji možemo nazvati, „nestašica stambenih prostora“.

I svi oni koji su došli u veliki grad da žive i rade, nisu mogli kupiti stan ili kuću pa je njihovo jedino rešenje bilo iznajmljivanje stanova ili kuća. Taj momenat su prepoznali stanodavci, koji su odmah podigli iznos koji je trebalo platiti za najam nekretnine. Njujork je recimo na prelazu iz 20-tog veka pronašao rešenje nedostatka stambenih prostora pa su sobe hotela, adaptacijom pretvarane u minijaturne apartmane koji su bili poznati kao jednokrevetne stambene jednice.

U svetu postoji velika potražnja za iznajmljivanjem mikro stanova, a postoji veoma jednostavna ekonomska formula koja ih čini izuzetno interesantnim za rentiranje. Minijaturni stanovi koji poseduju minimalnu kvadraturu, ponekad su povoljniji za kupovinu od velikih stanova mada to nije uvek pravilo, a velika prednost su znatno manji mesečni troškovi za potrošnju vode, električne energije, kao i za grejanje. Jasno je da ćete za takve minijaturne stambene jedinice, mesečno izdvajati znatno manje novca i za njihovo svakodnevno održavanje.


Mikro stanovi su revolucionarni trend u svetu!


Zanimljivo je kako na veoma aktivnom tržištu nekretnina u svetu, kvadrat ovih minijaturnih stambenih jedinica ponekad nije ništa manje povoljniji od kvadrata nekog većeg stana. Međutim za neke ljude koji poseduju puno novca, kvalitet i vrednost života u minijaturnim stambenim jedinicama, daleko prevazilazi cenu mesečne kirije.


Mikro dom
 

Za one koji žive sami i imaju dobru zaradu, a žele da žive u strogom centru nekog većeg grada, mikro stanovi su idealni za svakodnevni život. Za pojedine mikro stanove u strogom centru nekog veliko grada koji poseduju samo 8-15 kvadrata, ponekad je potrebno izdvojiti onoliko novca za koji bi mogli kupiti u nekom manje atraktivnom delu grada veći jednosoban pa čak i dvosoban stan.


Cena kvadrata pojedinih mikro stanova u svetu ponekad je znatno veća nego cena kvadrata nekog većeg stana!


Mikro stanovi su u suštini minijaturne garsonjere, ponekad i jednosobni stanovi, koji su dizajnirani tako da poseduju minijaturni dnevni boravak ujedno i sobu za spavanje, minjaturnu kuhinju kao i minijaturno kupatilo. Ovi mikro stambeni prostori idealni su uglavnom za život jedne osobe, najčešće studenta ili zaposlenog samca, mada u pojednim slučajevima u mikro stanovima koji poseduju i manje od 10 kvadrata živi i dvoje ljudi.

Ovaj tip minijaturnih stanova, često je dizajniran tako da poseduje krevete na sklapanje, koji se ujutru podignu uz zid, a uveče opet spuste i pripreme za spavanje. Stolovi za rad ili ručavanje, često su sklopivi pa se nakon upotrebe mogu ukloniti (podići uz zid) da ne zauzimaju prostor kojim se treba prolaziti.


Mikro stanovi su u suštini minijaturne garsonjere!


Sigurno ste se već zapitali koliko mikro stanovi mogu biti mali, a odgovor će se nametnuti sam po sebi kada navedemo primer jednog bračnog para iz Budve. Ovaj bračni par je u blizini pijace u Budvi kupio u prizemlju jedne zgrade garažu, koja je posedovala samo 6 kvadrata. Svakodnevni život par je premestio iz Beograda u Budvu pre svega iz poslovnih razloga, jer proizvode i prodaju suvenire u Budvi i njihova želja je naravno bila da ne budu podstanari.

Garažu su renovirali tako da su obezbedili minijaturnu kuhinjicu, krevet na sprat sa dva ležaja, a formirali su čak i minjaturni wc i kupatilo. Mi smo bili u tom prostoru nazovimo ga minijaturna garsonjera i možemo reći da bračnom paru za svakodnevni život na samom početku ništa nije nedostajalo.

Žive u strogom centru Budve i udaljeni su na samo nekoliko minuta laganog hoda od lokala u kome prodaju svoje suvenire. Saznali smo od njih kasnije da su pored svog mikro stana dokupili još jednu ostavu te su za nekoliko kvadrata povećali svoju stambenu jednicu. I ako se pitate da li se može svakodnevno živeti u minijaturnom stančiću od samo 6 kvadratnih metara, naš odgovor je potvrdan.


Mikro stan veličine samo 6 kvadrata!


Verujemo da je barem neko od vas pronašao oglas u kome se nude minijaturni stanovi od 10-tak pa i manje kvadrata. Mikro stanovi su dizajnirani tako da maksimiziraju životni prostor po kvadratnom metru, ali bez žrtvovanja pogodnosti koje nude veći stanovi.

Mikro život postaje sve poznatiji pa i sve popularniji i ne samo zbog mogućih ušteda na troškovima, već zbog toga što pojedincu obezbeđuje kvalitetan život u strogom centru bilo kog velikog grada. Mikro stanovanje postaje izuzetno poželjan način pa i stil života, a posebno poželjan za mlade poslovne ljude.

I ako se pitate kako se može definisati jedan mikro stan, odgovor je jednostavan. Mikro stan je upravo onakav kakav mu je i naziv, mala stambena jednica koja štedi prostor i novac. Predlažemo vam da razmislite o mikro jednici, kao o jednoj stambenoj verziji ludosti. Kupovinom mikro stana vi ste uštedeli svoj novi životni stil, jer niste imali finansijskih mogućnosti za kupovinu veće stambene jedinice ili jednostavno volite živeti minimalističkim stilom života.


Život u mikro stanovima sve je popularniji u celom svetu!


Prednost mikro stanova je pre svega povoljan ekonomski život u gradu po vašem izboru. Kupovina ili najam mikro stana u gradu gde je velika gustina naseljenosti, najbolji je način da sebi obezbedite posebno mesto u velikom gradu. Odabir mikro stana može da vam obezbedi da živite blizu srca grada ili u nekom uzbudljivom kvartu, lokacijama na kojima su cene većih nekretnina nepristupačne za vaš džep.

Mnogi od mikro stanova možda za neke ne idu baš uz velike gradove, ali je njihova lepota mnoge kritičare ubedila u suprotno. Ove male stambene jedinice mogu čak sadržati izuzetno kreativne i urbane rasporede uz specifičan stilski i moderan dizajn.

Možemo navesti kako centralizovana površina mikro stanova, često poseduje veliki broj ugradnih elemenata koji se uklapaju i ispunjavaju svaki korisni milimetar majušnog stambenog prostora. Posebno treba navesti kako ovi ugradni elementi na neki sebi svojstven način, često predstavljaju i samu definiciju luksuza.

Simpatičnost, funkcionalnost pa i lepota mikro stanova mnoge kritičare je jednostavno šarmirala!

Ne treba posebno navoditi, kako mikro stanovi na samom vrhu visokih zgrada pružaju veličanstven pogled od 360 stepeni, a udaljenost od ulične buke pruža pravo zadovoljstvo korisnika. Neki od mikro stanova koje smo videli na internetu, poseduju krovnu baštu iz koje možete ubrati plod od biljke koju ste sami zasadili. Pronašli smo i mikro stanove koji na vrhu zgrada poseduju čak i bazen pa smatramo da o užitku takve mogućnosti ne treba posebno pisati.


Mikro dom
 

Poznato je kako je Hong Kong prenaseljen grad, tako da se svaki kvadrat nekretnine u ovom ogromnom gradu maksimalno koristi. Arhitekta Geri Čang koji živi u Hong Kongu, a projektovao je mikro stan sa kliznim zidovima koji su pričvršćeni na šine koje su montirane na plafon. Izuzetno je zanimljiva mogućnost pomeranja zidova, radnih ploča i ugrađenog sklopivog nameštaja.

Ovim sistemom Čang od jednog mikro stana može formirati prostor od čak 24 različite prostorije, uključujući trpezariju, kuhinju, bar, sobu za video igre pa čak i vešeraj. Programeri su ti koji su oberučke prihvatili popularni trend mikro stanova koje prvo kupuju, a kasnije ih rentiraju po izuzetno visokim cenama.


Mikro stanovi su odlično prihvaćen trend u Hong Kongu!


Zanimljivo je da je novi zakon u Velikoj Britaniji od 2013. godine omogućio da se prostori starih poslovnih zgrada, mogu adaptirati u više mikro stanova. Zahvaljujući ovom zakonu u ovoj zemlji je 2016. godini, izgrađeno čak 8000 novih mikro stanova.

U Londonu je izgrađena najveća Mikro-stambena zgrada sa čak 546 mikro stanova-soba. Projektom je predviđen mikro stan koji poseduje dve spavaće sobe i svaka ima svoje zasebno kupatilo, ali te dve sobe zajedno koriste malu čajnu kuhinju.

U mikro zgradi su izgrađeni i apartmani koji poseduju od 9 do 12 kvadratnih metara i koji dele zajedničku čajnu kuhinju kao i zajedničko kupatilo. Na svakom spratu nalazi se veća kuhinja sa trpezarijskim stolom, koju deli između 30 i 70 stanara. Ova neobična stambena zgrada na gornjim spratovima poseduje zajedničku igraonicu, bioskop, spa centar, disko-perionicu, a na nižim spratovima nalazi se restoran i teretana.


U Velikoj Britaniji je 2016. godine izgrađeno čak 8000 mikro stanova!


I naravno uvek treba napomenuti i neke negativne strane života u mikro stanovima. Ako planirate iz većeg stambenog prostora preći u mikro stan, život u minijaturnom stambenom prostoru može biti poprilično izazovan. Pre odluke o životu u jednoj takvoj stambenoj minijaturi, svakako trebate razmisliti da li je to baš ona prava životna situacija za vas.

Ako niste spremni da se rešite puno stvari koje su vam neophodne, ne možete bez velikog prostora za spavanje i još ako imate velikog psa, onda život u mikro stanu najverovatnije nije baš najbolji rešenje za vas. Pojedini mikro stanovi ili ne poseduju kuhinju ili je ta kuhinja nekompletna, ali zato pojedini stanovi tog tipa poseduju zajednički prostor za kuvanje. Ako ste ljubitelj kuvanja i navikli ste na veliku kuhinju, onda ovakav stambeni prostor nije za vas.

Živite sa svojim partnerom... dobro razmislite da li mikro stan pruža dovoljno prostora za oboje. Čak i za najsrećnije i najzaljubljenije parove, život u tako malom prostoru može biti veliki izazov. Ako ste društven tip osobe i volite da se družite i još da vam dolaze gosti, mikro stan nije za vas. I još jedna stavka je izuzetno važna, a to je da se pojedinci mogu osetiti izuzetno usamljeno tokom života u ovim minijaturnim prostorima.


Ako ste navikli na veći stambeni prostor život u minijaturnom stambenom prostoru može biti veliki izazov za vas!


Ipak postoje brojne mogućnosti da prilagodite svoj svakodnevni život u mikro stanu. Pre useljenja u ovakav stančić eliminišite sve nepotrebne stvari koje vam zaista nisu potrebne i naravno za koje niste sentimentalno vezani. Isprobajte razne tipove kreativnih polica i igrajte se tokom opremanja vašeg novog stančića.

Mada zbog sve veće popularnosti života u mikro stanovima, mogu vam pomoći i brojni proizvođači koji svoje proizvode počevši od nameštaja i drugih proizvoda za opremanje stambenih površina, sve više prilagođavaju ovako minijaturnim stambenim prostorima.

fotografije: Unsplash; Dezen

 

 

Komentari

Komentar

Marica 24/Feb/2022

Oduvek živim u malom stanu i da budem iskrena, navikla sam, mada mi fali bar još jedna soba. Ovi mikro stanovi mi deluju slatko na prvi pogled, ali ne mogu da zamislim da u njima žive porodice, mada ima i toga. U Japanu su hit odavno, a poslednjih godina ima ih svuda. Sećam se da sam negde videla da ima neki u Njujorku koji se izdaje, ima svega 9 kvm i nikad nije prazan. I to mi je delovalo isuviše malo, a vi kažete da ima i od 6, što mi je još strašnije. Veća je ćelija za jednog u zatvoru. Ali, dolazi novo doba, pa se i trendovi menjaju...


Napišite komentar