SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Da li treba renovirati nekretninu pre prodaje
SOLIS-NEKRETNINE 08-Apr-24 231 0

Da li treba renovirati nekretninu pre prodajeOdluku o tome da li da se nekretnina u potpunosti renovira pre prodaje treba donositi uz pažljivo razmisljanje, jer postoje i prednosti i nedostaci ove opcije.


Prednosti renoviranja


Povećana tržišna vrednost


Određene adaptacije, poput modernizacije kuhinje ili kupatila, može povećati tržišnu vrednost nekretnine, čime se potencijalno pokrije uloženi novac, a možda i donese profit.


Brža prodaja


Renovirana nekretnina često se brže proda, jer deluje atraktivnije i eliminiše potrebu za dodatnim ulaganjima od strane kupca.


Širi krug potencijalnih kupaca


Renoviranje može proširiti krug potencijalnih kupaca, posebno mlađe generacije ili one koji traže modernu nekretninu spremnu za useljenje.


Nedostaci renoviranja


Troškovi


Renoviranje može biti skupo, a postoji rizik da se uložena sredstva u potpunosti ne nadoknade povećanjem tržišne vrednosti.


Prevelika investicija


Prekomerno renoviranje za izuzetno luksuzno tržište možda neće biti opravdano, ako takve nekretnine nisu tražene u tom kraju.


Vreme čekanja


Renoviranje zahteva vreme, što može odložiti prodaju i predstavljati problem ako je potreban brzi novčani tok.


Preporuke


Konsultujte se sa agentom


On vam može pružiti stručne savete o stanju tržišta i očekivanoj profitabilnosti različitih vrsta renoviranja.


Procenite stanje nekretnine


Procenite neophodnost osnovnih popravki kao što su popucale pločice ili pokvareni bojler, kotlić, jer jer ovi detalji mogu odvratiti kupce.


Krecenje stana
 

Fokus na ključne prostore


Razmotrite renoviranje ključnih prostorija poput kuhinje, kupatila i dnevne sobe, jer one najviše utiču na prvi utisak kupaca.


Neutralne boje i dizajn


Izbegavajte prevelike personalizacije i fokusirajte se na neutralne boje i dizajn, koji će se dopasti ili barem biti prihvatljiv širokom krugu kupaca.

Na kraju, odluka o renoviranju pre prodaje je individualna i zavisi od specifične situacije i ciljeva vlasnika nekretnine. Pažljiva analiza tržišta, stanja nekretnine i finansijskih mogućnosti, omogućiće vam donošenje pravilne odluke.

Istraživanja na svetskom tržištu nekretnina ukazuju na dvostranu priču o tome da li nekretninu treba renovirati pre prodaje!

Prednosti renoviranja uočene su u ovim državama:


SAD


Nacionalna asocijacija brokera nekretnina (NAR) ima informaciju da 83% kupaca očekuje da kuća bude spremna za useljenje prilikom kupovine. Renoviranje ključnih prostorija poput kuhinje i kupatila, na ovom tržištu može značajno povećati prodajnu cenu.


Velika Britanija


Na osnovu istraživanja privatne kompanije u ovoj zemlji, pokazuje da izdvajanje do 1% od prodajne cene nekretnine na manje radove modernizacije, obično rezultira povećanjem prodajne cene za 2-5%. Međutim, pojedine studije takođe ukazuju na situacije, gde je renoviranje pre prodaje možda manje korisno.


Luksuzne nekretnine
 

Ima i drugačijih razmišljanja:


Australija


Studija iz Australije otkriva da su kupci spremniji sami da urade renoviranje, kako bi se prilagodili svojim potrebama i ukusu. Što znači da oni nece nužno platiti premium cenu za već renoviranu nekretninu.


Holandija


Holandski neprofitni Institut za istraživanje nekretnina (IVRM), došao je do zaključka da se troškovi opsežnog renoviranja pre prodaje ne moraju uvek u potpunosti nadoknaditi povećanjem prodajne cene.

Opšti trendove svetskog tržišta nekretnina mogu se rezimirati ovako:

  • Takozvani kozmetički radovi (osnovni radovi) i manje modernizacije, često se isplate, jer poboljšavaju estetiku i funkcionalnost nekretnine bez prevelikih troškova.
  • Opsežna renoviranja su možda potrebna, ako je nekretnina u lošem stanju ili znatno zaostaje za standardom sličnih nekretnina na tržištu.

 

Lokalna tržišna analiza je ključna!


Savetovanje sa agentom nekretnina koji poznaje vaše područje, može pružiti dragocene informacije o tome, šta kupci traže i da li će renoviranje biti profitabilno.


Unutrasnji zid
 

Tržište nekretnina na Balkanu trenutno prolazi kroz period zrelosti i izvesne nesigurnosti, sa varijacijama između država:

Aktuelni trendovi:


Usporenje rasta


Dok je tržište nekretnina na Balkanu u prethodnim godinama beležilo značajan rast cena, u 2023. godini se uočava sporije kretanje, verovatno zbog globalnih ekonomskih i geopolitičkih izazova.


Razlike između zemalja


Iako se region suočava sa sličnim izazovima, postoje razlike između pojedinih država. Na primer, Crna Gora i dalje privlači strano ulaganje u luksuzne nekretnine, dok se u Srbiji ističe razvoj tržnih centara.


Povećana ponuda


Iako je potražnja za nekretninama i dalje prisutna, ponuda se postepeno povećava, što može umiriti rast cena u određenim segmentima tržišta.


Što se tiče renoviranja pre prodaje


Lokalna analiza je ključna


Univerzalni odgovor ne postoji pa je preporučljivo da se konsultujete sa agentom koji poznaje vaše područje i koji vam može dati savete o tome da li će renoviranje biti profitabilno na trenutnom tržištu.


Kozmetički zahvati


Manji radovi poput osvežavanja bojenja ili zamene zastarelih elemenata interijera mogu biti korisni u svim državama.


Oprez prema velikim ulaganjima


Obzirom na trenutnu neizvesnost tržišta, preporučljiva je opreznost pri odlučivanju o obimnijim adaptacijama.


Zaključak:


Odluka o renoviranju pre prodaje na Balkanu zavisi od specifične situacije i lokalnog tržišta. Analiza tržišta, stanja nekretnine i finansijskih mogućnosti uz savet agenta nekretnina, omogućiće vam donošenjeispravne odluke.

Postoji izvesna neizbežnost da se izabrani stil renoviranja neće se sviđati svakom potencijalnom kupcu. To je inherentan rizik renoviranja pre prodaje, bez obzira na lokaciju. Međutim, postoje strategije koje mogu povećati šanse da vaša renoviranja budu privlačna široj publici:


Folovanje neutralnih elemenata


Boje


Odaberite neutralne boje zidova poput bele, bež ili sive. One stvaraju prostor koji deluje prozračniji i veći, a kupcima omogućavaju da lakše mentalno "smeste" svoj nameštaj i dekor.


Podne obloge


Izaberite podne obloge neutralnih boja i tekstura, poput drveta svetlijih tonova ili sivog kamena.


Sanitarna oprema


Odaberite standardne i funkcionalne elemente za kupatilo i WC. Iako možda nisu vrhunski dizajnerski komadi, neće odvratiti potencijalne kupce svojim specifičnim stilom.


Stvaranje funkcionalnog prostora


Protok


Uverite se da je raspored prostorija funkcionalan i lako prohodan.


Skladištenje


Uključite dovoljno prostora za skladištenje u svakoj prostoriji.


Osvetljenje


Instalirajte više vrsta osvetljenja, uključujući opštu raslampu, radno osvetljenje i ambientalnu rasvetu.


Izbegavanje prevelikih personalizacija


Uklonite lične predmete


Ulonite sve lične predmete i dekoracije, kako bi kupci lakše vizualizirali sebe u prostoru.


Izbegavajte elemenate koji su u trendu


Odaberite timeless dizajne koji neće brzo zastareti.


Osvrt na specifične stavke


Kuhinja


Odaberite funkcionalne aparate srednjeg cenovnog ranga i neutralne boje fasade.


Kupatilo


Izaberite standardne pločice za zidove i pod, neutralne boje tuša ili kade i funkcionalne WC školjke.


Konsultacija sa profesionalcem


Agent nekretnina


Agent vam može pružiti informacije o trenutnim trendovima i preferencama kupaca na vašem lokalnom tržištu.


Dizajner interijera


Može vam pomoći u stvaranju prostora koji je funkcionalan, estetski prijatan i privlačan široj publici.

Iako ne možete zadovoljiti sve ukuse, primenom ovih strategija možete povećati šanse da vaša renoviranja budu privlačna većem broju potencijalnih kupaca i omoguće vam brzu i profitabilnu prodaju nekretnine.

Već renovirana nekretnina može odgovarati različitim tipovima kupaca!


Kupci koji žele brzi useljenje


Ovi kupci ne žele da troše vreme na traženje nekretnine koja odgovara njihovim potrebama, kao i na proveravanje renovirane nekretnine. Renovirana nekretnina im omogućava da se usele odmah i bez dodatnih briga.


Kupci koji ne žele da se bave renoviranjem


Neki kupci jednostavno ne žele da se bave stresom i neredom koji dolazi uz renoviranje. Renovirana nekretnina im omogućava da izbegnu ovaj proces i da se usele u uređenu i funkcionalnu nekretninu.


Kupci sa ograničenim budžetom


Renoviranje može biti skupo, a neki kupci ne žele da troše dodatni novac na to. Renovirana nekretnina im omogućava da kupe urednu i funkcionalnu nekretninu bez dodatnih troškova.


Kupci koji traže specifičan dizajn


Neki kupci traže nekretninu koja je već dizajnirana prema njihovom ukusu. Renovirana nekretnina im može uštedeti vreme i novac koji bi potrošili na pronalaženje nekretnine koja odgovara njihovim željama.


Kupci koji žele uložiti


Renovirana nekretnina može biti dobra investicija, jer se može iznajmiti po višoj ceni od nekretnine koja nije renovirana.


Važno je napomenuti da renovirana nekretnina ne odgovara svima!

  • Neki kupci žele da kupuju nekretninu u lošijem stanju i da je renoviraju prema svojim željama i potrebama.
  • Drugi kupci ne žele da plaćaju više za renoviranu nekretninu, jer smatraju da je to nepotrebni trošak.


Pre nego što se odlučite da li da renovirate nekretninu pre prodaje, važno je da razmotrite sledeće faktore


Trenutno stanje tržišta nekretnina u vašem području
 

  • Tip kupaca koji su zainteresovani za kupnju vaše nekretnine
  • Vaš budžet i vremenski okvir


Konsultacija sa agentom može vam pomoći da donesete kvalitetnu odluku o tome da li da renovirate nekretninu pre prodaje!

Specifičnih podataka o tome da li je bolje renovirati ili ne nekretninu pre prodaje u Srbiji i Novom Sadu teško je pronaći, ali vam ipak na neki način možemo pomoći u odlučivanju.

Poznato je da cene nekretnina u Novom Sadu beleže konstantan rast i iako je izvesna potražnja nekretnina u našem gradu, ponuda se postepeno povećava i to može uticati na smirivanje cena.

Ako se nekretnine brže prodaju i konkurencija je manja, renoviranje nekretnine nije nužno. Ali ako je ponuda nekretnina veća, renoviranje bi vašu nekretnine koju prodajete učinilo konkurentnijom pa bi i prodaja bila brža.


Novi Sad


Kao veći grad, Novi Sad možda ima veću potražnju za moderne i renovirane nekretnine, ali i veću konkurenciju.


Manja mesta


U manjim mestima, kupci možda više traže "klasične" nekretnine, koje mogu sami renovirati po svom ukusu.


Preporuke

Konsultujte se sa agentom


Agenti imaju iskustva o lokalnom tržištu i mogu vam dati savete o tome da li će renoviranje biti profitabilno i koliko novca treba uložiti.


Procenite stanje nekretnine


Osnovne popravke poput popucalih pločica, podnih obloga ili pokvarenih bojlera, mogu biti nužne bez obzira na renoviranje, jer inače mogu odvratiti kupce.


Razmotrite ciljne kupce


Ko je tipičan kupac za vašu nekretnine u vašoj lokaciji? Da li će oni više ceniti renoviranu nekretninu ili će žele sami da je prilagode svom ukusu?


Zaključak


Odluka o renoviranju pre prodaje u Srbiji i Novom Sadu je individualna i zavisi od specifične lokacije, stanja nekretnine, tržišnih trendova i ciljnih kupaca. Konsultacija sa lokalnim agentom nekretnina, pružiće vam konkretne informacije i savete prilagođene vašoj situaciji.

fotografije: Pexels

 

Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovaj blog.

Napišite komentar