SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Istorijat Veternika
SOLIS-NEKRETNINE 25-Jul-20 5004 0

Istorijat Veternika


Veternik je mesto koje se nalazi na 5 kilometara od Novog Sada u pravcu Bačke Palanke. U ovom mestu složno žive Srbi, Mađari, Hrvati, Romi i Slovaci. Može se reći da je Veternik pretežno radničko naselje i da se njegovi meštani, uglavnom bave malom privredom.

Mesto je smešteno u Južno Bačkom okrugu i predstavlja kombinaciju ruralne i urbane sredine. Prilivom velikog broja stanovništva, počela je nagla izgradnja velikog broja novih kuća. Trenutno u Veterniku ima manji broj izgrađenih stambenih zgrada, a najveći broj stanovništva živi u svojim privatnim kućama.


Spomenik dobrovoljcu
 

Porodični način stanovanja, dominatan je po svojoj zastupljenosti na celom prostoru Veternika, tako da će se ovo mesto svakako i dalje razvijati u tom smeru. Veternik se intenzivno razvija i u ovo mesto se ulažu značajna finansijska sredstva i posla ima još puno, mada je i izvesno da ovo mesto poprima prave obrise gradića.

Veternik je formiran 1923. godine, kada je kralj Aleksandar odlučio da na sadašnjoj lokaciji ovog mesta, pokloni zemlju veteranima, ratnim vojnim invalidima, koji su izgubili vid u Makedoniji na planini Veternik, tokom Prvog svetskog rata. Srpski dobrovoljci su učestvovali u borbama u velikoj bici protiv bugarskih vojnika, a vid su trajno izgubili, jer su protivnici prema njima pustili nervni gas. Srpski vojnici invalidi su mesto u koje su došli nazvali Veternik na podsećanje na kajmakčalanski planinski masiv na kome su izgubili vid.


Veternik je formiran 1923. godine!!!


Nakon završetka Prvog svetskog rata, kralj Aleksandar svojim dobrovoljcima u zahvalnost što su učestvovali u borbama, dodeljuje zemlju u blizini Novog Sada, tadašnjoj pustari, sadašnjoj lokaciji već izuzetno velikog mesta Veternik.

U vremenu kada im je zemlja poklonjena, ovo mesto je imalo samo dve formirane ulice i mali broj stanovnika. Stanovništvo su tada činili članovi porodica Solunaca, koji su započeli svoj novi život na plodnoj ravnici i tako omogućili nastanak mesta Veternik. Na tadašnji prostor novog Majura, doselilo se 37 porodica sa 107 svojih najmilijih.


Veternicki put
 

U ovom mestu sada živi oko 30.000 stanovnika i ima više hiljada domaćinstava, ali se precizan broj stanovnika i domaćinstava ni danas precizno ne zna. Prema dostupnim informacijama i dosadašnjim popisima, broj stanovnika je vremenom porastao približno za 200%. Izuzetno veliki porast broja stanovnika, posledica je prethodnog rata u Hrvatskoj i BiH i iseljavanja ljudi iz tih krajeva u Srbiju.


Veternik je na samom svom začetku imao samo dve formirane ulice i mali broj stanovnika!


U Veterniku je formiran i radi Kulturno privredni centar „KPC“, „Veliko kolo“ folklorno društvo predviđeno za uzraste od 3 pa sve do 77 godina, kao i Kulturno umetničko društvo „Sava Vukosavljev“. Veternik od obrazovnih institucija poseduje osnovnu Školu „Mihajlo Pupin“, osnovnu školu „Marija Trandafil“ i predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo“. Mlađi stanovnici Veternika, srednje obrazovanje pohađaju pretežno u Bačkoj Palanci i u Novom Sadu.

Srpska pravoslavna crkva u Veterniku, izgrađena je i posvećena „Svetom Simeonu Mirotočivom“, a svrstana je među najlepše verske objekte, koji su izgrađeni krajem 20. veka u Srbiji. Hram se nalazi kod kružnog toka u Veterniku na putu Novi Sad, Futog, Bačka Palanka. Oko hrama se prostire veliko dvorište u kome je postavljeno i dečije igralište, a ispred je formiran veliki parking.

Od specijalnih ustanova u Veterniku se nalazi poznati Dom za decu i omladinu. Dom „Veternik“ je osnovan i započeo sa radom 20. decembra 1971. godine, a dom je osnovala Skupština tadašnje SAP Vojvodine. Ova institucija je sa radom zvanično započela 1972. godine i tada svoje utočište, obezbedila za 210 štićenika.


Srpska pravoslavna crkva u Veterniku je posvećena „Svetom Simeonu Mirotočivom“


Veternik poseduje i svoj Dom zdravlja, a u okviru istog i nekoliko različitih dispanzera. Što se sporta tiče, najpoznatiji objekat je čuveni Sportski centar „Vujadin Boškov“, inače boravišna i trenažna baza fudbalskog kluba „Vojvodina“. Ovaj poznati sportski centar, poseduje u svom vlasništvu šest travnatih terena. U Veterniku su prisutni FK „Veternik“, KK“Veternik“, KK „Roling“ i OK „Reljić“.

U ovom mestu je postavljen i Spomenik srpskom dobrovoljcu. Spomenik je posvećen srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata, koje je oslepila bugarska vojska na planini Veternik u Makedoniji. Spomenik ima impozantnu visinu od oko tri metra, a izradio ga je poznati vajar iz Sremskih Karlovaca, gospodin Đorđe Lazić.


Pravoslavna crkva Veternik
 

U Veterniku živi nadaleko poznata porodica, braća Slobodan i Tadija Kačar. Slobodan Kačar je profesor fizičke kulture, a Tadija Magistar sporta i fizičke kulture. Oba brata Kačar su osvojila izuzetno vredne trofeje u svetskom boksu i to Olimpijskih, mediteranskih, balkanskih, evropskih pa i svetskih medalja. Poznato je da je Slobodan Kačar 21. 12. 1985. godine, postao profesionalni svetski prvak „IBF“ federacije u mestu Pezaro u Italiji. Slobodan je 2001. godine proglašen za najboljeg sportistu AP Vojvodine XX veka.


U Veterniku je izgrađen „Spomenik srpskom dobrovoljcu“


Veternik je domaćin brojnim manifestacijama, tako da celo mesto u vreme tih manifestacija jednostavno oživi. Na manifestacijama u Veterniku, povremeno se organizuje poznato takmičenje u kuvanju lovačkog paprikaša, takmičenje u šahu, auto kros trke. Izuzetno je zanimljiv i skup organizatora brojnih „ijada“ u Srbiji.


Spoemnik srpskom dobrovoljcu
 

Izuzetno je zanimljiva informacija iz matičarskog zdanja da je najmlađa mlada imala 18 godina, ali i da se na stajanje na ludi kamen odlučio stanovnik Veternika, koji je tada prijavio da je rođen 1928. godine.


Veternik možemo svrstati i bez zvanične potvrde u pravi mali gradić!


Zašto smatramo da je Veternik pravi mali gradić, zato što je dovoljno kada iz pravca Novog Sada uđete u područje Veternika i to glavnom saobraćajnicom koja vodi ka Futogu i Bačkoj Palanci. Sa leve i desne strane tog puta, iznikao je veliki broj privrednih objekata od običnih prodavnica, vulkanizerskih i auto servisa, građevinskih stovarišta, prodavnica keramike i sanitarija.

U tom nizu se mogu primetiti i brojni ugostiteljski objekti poput minimarketa, prodavnica brze hrane, restorani, moteli, hoteli pa sve do auto placeva polovnih automobila. U centru Veternika se nalazi pošta, pijaca, marketi, pekara, mesara, cvećara i sve ono što je stanovniku Veternika potrebno za normalno funkcionisanje svakog dana.

Veternik je izuzetno blizu Novom Sadu, a možemo reći kako je moguće da iz Veternika pre stignete  u neki deo Novog Sada, nego neki građanin Novog Sada recimo od Detelinare do Limana ili Petrovaradina.

Ovaj mali gradić ima u suštini skoro sve ono što je potrebno svakom pojedincu, a da zbog neke osnovne pa i bilo koje tipske nabavke ne mora ići u Novi Sad. Agencija „Solis“ iz Novog Sada ima odličnu ponudu kuća koje se prodaju u ovom mestu.

 Ako imate u planu kupiti kuću baš u Veterniku, predlažemo da odmah pozovete agenciju „Solis“ iz Novog Sada, jer možda baš od ove agencije kupite svoju kućicu iz snova!!!

fotografije: Solis
video: Hedonist TV magazin

Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovaj blog.

Napišite komentar