SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Istorijat nekretnina
SOLIS-NEKRETNINE 15-Oct-17 1532 0

Istorijat nekretnina


Nekretnine su „imovina“ koja se sastoji od zemljišta i objekata na njoj, zajedno sa resursima kao što su: voda, minerali, usevi, neobrađena flora i fauna, stoka, svi ostali prirodni resursi i nepokretna imovina. 

Ne znamo da li ste se ikada, kao vlasnik agencije ili agent za prodaju nekretnina, zapitali kada je i kako započela ideja o vlasništvu nekretnina. Počevši od 334. godine p.n.e. dobre duše su stvorile osnovni istorijski okvir istorije nekretnina. U to vreme je Aleksandar Veliki osvojio Persiju i započeo „agresivnu kupovinu nekretnina silom“. 

Vilijam Konkueror (William The Conqueror) 1066. godine naišao je na Engleski kanal i osvojio zemlju koju su poprilično haotično vodili razni vladari, a ta zemlja se danas zove Engleska. Viliam se proglasio vlasnikom i sve ostalo u vezi njegove vladavine i nekretnina koje je posedovao, sad je već deo istorije. On je posedovao nekretnine i zemljište, ali je i drugima dopustio da uđu u zakup. Vremenom su zakupci postajali i vlasnici, jer im je kasnije dozvolio da kupe njegovu zemlju.

Potpisivanjem Magna Karte (Magna Carta-prvi Engleski ustavni dokument) 1215. godine, Engleska uspostavlja koncept vlasništva nad nekretninama. Ovaj koncept je uspostavio dominaciju u celom svetu i kasnije se dodatno širio na druge nacije u Evropi. 

Definicija vlasništva nad nekretninama u to vreme je bila sledeće sadržine: „Osoba poseduje imovinu, on je kralj njegovog dvorca, ona je kraljica svoje zemlje. I bez obzira koliko je mali ili velik taj komad vlasništva, vlasništvo nad nekretninama je ukorenjeno u istoriju koja datira skoro 1000 godina“. 

Zanimljiva je i priča o okupljanju naroda za vreme crkvenih praznika, jer su tada u velikom broju posećivali verske hramove. Trgovci su u tome videli svoju poslovnu šansu za prodaju svojih proizvoda. Crkva opet prepoznaje svoj interes te počinje iznajmljivati zemljište trgovcima, koji su crkvi morali platiti zakup zemljišta na koji su hteli postaviti svoj štand. Ovo je ujedno bio i početak organizovanja sajmova, a cela priča o najmu zemljišta kao nekretnine, vodi čak u biblijska vremena, pre više od 2000 godina.


 

Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovaj blog.

Napišite komentar