SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Kako pronaći ekskluzivne nekretnine u ponudi agencija
SOLIS-NEKRETNINE 07-Mar-24 343 2

Kako pronaći ekskluzivne nekretnine u ponudi agencija


Ekskluzivnom nekretninom smatra se ona koja ima sledeće karakteristike:


Lokacija

 • Nalazi se u prestižnoj ili traženoj oblasti.
 • Pruža atraktivan pogled na more, planine, jezero, park ili gradski ambijent.
 • Smeštena je u mirnom i diskretnom okruženju.

 

Karakteristike

 • Ima veliku kvadraturu.
 • Luksuzno je opremljena i dizajnirana.
 • Ima dodatne sadržaje kao što su bazen, spa centar, garaža, vrt...


Retkost

 • Jedinstvena je i retko dostupna na tržištu.
 • Ima istorijsku ili kulturnu vrednost.


Cena

Znatno je skuplja od prosečne nekretnine u istom području.

Primeri ekskluzivnih nekretnina:

 • Luksuzni penthouse u centru grada
 • Vikendica u planinama
 • Objekat istorijske vrednosti
 • Vila na rivijeri
 • Privatno ostrvo

 

Stan ekskluziva

 

Osim navedenih karakteristika, ekskluzivnost nekretnina, može se odrediti i na osnovu drugih faktora, kao što su:

 • Privatnost i sigurnost
 • Nivo usluga i dostupnost concierge-a (konsijerž je uglavnom sastavni deo ekskluzivnih hotela i pansiona koji nude specifične i nestandardne usluge)
 • Dostupnost dodatnih sadržaja i objekata u sklopu nekretnine (npr. marina, golf tereni, sportski centri...)


Renome i ekskluzivnost brenda nekretnine

Važno je napomenuti da se definicija ekskluzivne nekretnine može razlikovati zavisno o lokaciji, tržištu i individualnim preferencijama!


Dodatne napomene:

 • Ekskluzivne nekretnine često se prodaju diskretno, bez javnog oglašavanja.
 • Za kupovinu ekskluzivne nekretnine, često je potrebno imati značajan budžet.


Agencije za nekretnine koje se bave prodajom ekskluzivnih nekretnina, imaju specifično znanje i iskustvo u tom segmentu tržišta.

Pronalaženje savršene nekretnine može biti izazov, a traženje onih koje nisu dostupne široj javnosti, čini proces još težim. Međutim uz prave strategije i malo upornosti, možete otkriti skrivene dragulje koje agencije nude svojim privilegovanim klijentima.

Evo nekoliko saveta kako pronaći ekskluzivne nekretnine u ponudi agencija:


1. Izgradite odnos sa agentom za nekretnine

Jedan od najefektivnijih načina da dođete do ekskluzivnih nekretnina je da izgradite odnos sa agentom za nekretnine. To znači da ne treba samo kontaktirati agenta kada ste zainteresovani za određenu nekretninu, već i da ostanete u stalnom kontaktu sa njim tokom vremena.

Obavestite agente o svojim interesovanjima i budžetu i pitajte ih da vas obaveste ako naiđu na nekretninu koja odgovara vašim kriterijumima, ali koja nije javno dostupna.

Budite profesionalni, prijatni i izražavajte poštovanje prema njihovom vremenu i stručnosti!


2. Prisustvujte VIP događajima

Neke agencije za nekretnine organizuju VIP događaje za svoje klijente, gde se često predstavljaju ekskluzivne nekretnine.

Prisustvovanje ovim događajima može biti odličan način da se upoznate sa agentom i da vidite nekretnine koje nisu dostupne široj javnosti.

Pitajte svog agenta za nekretnine da li zna za takve događaje i da li vas može preporučiti da njima prisustvujete!


3. Koristite mrežu prijatelja i porodice

Dajte svojim prijateljima, porodici i poslovnim partnerima informaciju da ste u potrazi za ekskluzivnom nekretninom. Oni možda znaju nekog ko prodaje eskluzivnu imovinu diskretno ili mogu imati veze sa agentom za nekretnine koji ima pristup ekskluzivnim ponudama.

Širite mrežu i budite otvoreni za sve informacije koje možete dobiti!


4. Pretražite internet

Iako je manje verovatno da ćete pronaći stvarne ekskluzivne nekretnine na internetu, ponekad agenti za nekretnine mogu diskretno objaviti najavu takve nekretnine na sajtovima za nekretnine ili na društvenim mrežama.

Koristite u vašem pretraživanju ključne reči kao što su "ekskluzivna", "izvan tržišta", "diskretna prodaja" ili "dolazeća uskoro"!


5. Budite spremni da brzo reagujete

Ponude ekskluzivnih nekretnina obično ne traju dugo na tržištu pa budite spremni da brzo reagujete kada naiđete na onu koja vam se sviđa.

Imajte pripremljenu svoju finansijsku dokumentaciju i budite spremni da podnеsеte ponudu odmah!


Napomena

Pronalaženje ekskluzivnih nekretnina zahteva vreme, trud i strpljenje. Međutim, uz prave strategije i malo sreće, možete pronaći nekretninu svojih snova!


Nekretnina iz snova
 

Pronalaženje savršene nekretnine može biti izazov iz više razloga:


Velika konkurencija

Tržište nekretnina je često vrlo kompetitivno sa mnogo kupaca koji traže isti tip imovine. To znači da morate biti brzi i odlučni kada pronađete nekretninu koja vam se sviđa.


Ograničena ponuda

Broj nekretnina na tržištu može biti ograničen, a to znači da možda nećete moći pronaći onu koja u potpunosti odgovara vašim kriterijumima.


Visoke cene

Cene ekskluztivnih nekretnina mogu biti visoke, a to otežava kupovinu imovine, posebno ako imate ograničen budžet.


Složen proces kupovine

Proces kupovine nekretnine može biti složen i dugotrajan sa puno potrebnih doumenata koje treba pribaviti, kao i brojnih administrativnih procedura.


Nedostatak informacija

Pronalaženje pouzdanih informacija o nekretninama može biti teško, a to otežava donošenje ispravne odluke o kupovini.


Dodatne poteškoće

Lokacija
Ako tražite imovinu na popularnoj ili traženoj oblasti, konkurencija će biti još veća, a cene će biti još više.

Lični kriterijumi

Što više specifičnih kriterijuma imate (npr. zahtevate određeni broj soba, veličinu terase, spratnost, godinu izgradnje...) to će biti teže pronaći savršenu nekretninu.

Saveti za olakšavanje pronalaženja savršene nekretnine


Odredite svoje prioritete

Razmislite o tome šta vam je najvažnije u nekretnini i fokusirajte se na pronalaženje imovine koja ispunjava te kriterijume.


Budite fleksibilni

Nemojte se previše fokusirati na sitnice i budite spremni da napravite kompromise.


Istražite tržište

Provedite istraživanje i upoznajte se sa cenama i dostupnim nekretninama u oblasti koja vas zanima.


Potražite pomoć profesionalca

Angažujte agenta za nekretnine koji vam može pomoći da pronađete savršenu imovinu, ali i da vas vodi kroz kompletan proces kupovine.

Agenti za nekretnine cene kod svojih klijenata kako potencijalnih tako i stalnih, nekoliko ključnih stvari:


Profesionalnost i poštovanje

Agenti su profesionalci i žele da se sa njima sarađuje na profesionalan i učtiv način. To znači da bi trebalo da na vreme dođete na zakazani razgovor sa agentom, bilo bi poželjno da na sastanak dođete pripremljeni, kao i da budete pažljivi za vreme koje su izdvojili za vas i naravno da cenite njihov trud.


Komunikacija

Dobra komunikacija je ključna za uspešan odnos sa agentom za nekretnine, ali i za pronalaženje ekskluzivne nekretnine. To znači jasno i precizno izražavanje svojih potreba i želja, biti dostupan za komunikaciju i brzo odgovoriti na poruke i e-mailove.


Pouzdanje i transparentnost

Agenti cene klijente koji su iskreni i transparentni sa njima. To znači da treba biti racionalan u svom budžetu, potrebama i planovima, ali i izbegavati skrivanje bilo kakvih relevantnih informacija.


Ozbiljnost i odlučnost

Agenti žele rad sa klijentima koji su ozbiljni u pogledu kupovine nekretnine i koji su spremni da donose odluke. To znači da trebate biti odlučni u svojoj želji za kupovinom i biti spremni da brzo reaguje na ponudu ponuđene ekskluzivne nekretnine.


Realistična očekivanja

Agenti cene klijente koji imaju realna očekivanja na tržištu nekretnina i u procesu kupovine. To znači da treba biti razumljiv u pogledu cena, biti spreman na kompromise i izbegavati postavljanje nerealnih zahteva.


Dodatni detalji koje agenti cene

Preporuke

Agenti cene klijente koji im daju pozitivne preporuke.

Odlučnost o kupovini

Agenti cene klijente koji su spremni da kupe nekretninu kada je pronađu.

Finansijska spremnost

Agenti cene klijente koji su već finansijski spremni za kupovinu ekskluzivne nekretnine.

Dok diskretna prodaja može imati prednosti i za prodavce i za agente nekretnina, postoje i određeni problemi koji mogu proizaći iz ovog zahteva.


Problemi za prodavce

Želja potencijalnih kupaca za kupovinu nekretnine sa bazenom

Ograničavajući marketing i oglašavanje, diskretna prodaja može izostaviti velik broj potencijalnih kupaca koji nisu u direktnom kontaktu sa agentom za nekretnine ili koji ne prate privatne kanale na kojima se takve nekretnine nude.


Potencijalno niža prodajna cena

Zbog manjeg broja zainteresovanih kupaca, postoji mogućnost da se nekretnina proda za nižu cenu nego što bi se mogla postići veća cena uz šire tržište i otvoreno nadmetanje.Dnevna soba


Duže trajanje prodaje

Traženje kupca kroz diskretne kanale može trajati duže nego otvoreno oglašavanje i marketing, što može prodavcu stvoriti probleme sa finansiranjem ili planiranjem.


Problemi za agente nekretnina

Veća ulaganja vremena i truda

Diskretna prodaja zahteva više vremena i truda od agenta, jer traži individualni rad sa već postojećim kontaktima i traženje kupaca kroz mrežu i privatne kanale.

Teškoća u proceni tržišne vrednosti

Bez otvorenog tržišta i konkurencije kupaca, agentu može biti teže da precizno proceni stvarnu tržišnu vrednost nekretnine.

Manja provizija

U slučaju diskretne prodaje za nižu cenu, nego što bi se povoljnija cena mogla postići uz otvoreno tržište i provizija agenta će biti manja.


Dodatno

Pitanje transparentnosti

Diskretna prodaja može izazvati pitanja o transparentnosti i fer prodaji, jer se ostali potencijalni kupci isključuju iz procesa.

Etika profesionalne obaveze

Agenti za nekretnine imaju profesionalnu obavezu da postignu najbolji mogući rezultat za svog klijenta, a to ponekad može značiti suočavanje i pregovaranje sa prodavcem o potencijalnim nedostacima diskretne prodaje.

I da zaključimo, dok diskretna prodaja može biti privlačna opcija za neke prodavce, važno je biti svestan potencijalnih problema i nedostataka ovog pristupa kako bi se donela kvalitetna odluka.

Diskretna prodaja ekskluzivnih nekretnina, iako ima svojih nedostataka, nudi i izvesne prednosti i za prodavce i za agente za nekretnine!

Prednosti za prodavce

Privatnost

Prodavci koji žele izbeći nepotrebnu pažnju javnosti oko prodaje svoje imovine, mogu diskretnu prodaju videti kao privlačan izbor. Ovo može biti posebno relevantno za poznate ličnosti, javne ličnosti ili vlasnike biznisa koji žele da održe diskreciju o svojim finansijama i poslovnim transakcijama.

Kvalitetniji potencijalni kupci

Ograničavajući marketing na ciljane kanale i diskretna prodaja, može privući ozbiljnije i solventnije kupce koji su spremni da plate premium cenu za ekskluzivnu nekretninu. Javno oglašavanje nekada može privuči i znatiželjne osobe koje nisu stvarni kupci, a diskretna prodaja to eliminiše.

Brža prodaja u određenim slučajevima

U situacijama kada je tržište za luksuzne nekretnine izuzetno konkurentno, diskretna prodaja može omogućiti bržu prodaju nego otvoreno tržište. Ovo se može desiti ako postoji već zainteresovan kupac u postoećoj mreži agenta, koji je spreman da odmah ponudi konkurentnu cenu.

Kontrola procesa prodaje

Prodavci imaju veću kontrolu nad procesom prodaje kod diskretne prodaje. Oni mogu odabrati potencijalne kupce i odrediti koliko informacija o prodaji treba da se objavi javnosti.


Prednosti za agente za nekretnine

Veća provizija

Prodaja ekskluzivnih nekretnina obično ide uz veću proviziju za agenta, a diskretna prodaja može čak omogućiti i veću proviziju zbog potencijalno veće prodajne cene i manje konkurencije među agentima.

Građenje reputacije

Rad na diskretnim prodajama ekskluzivnih nekretnina, može agenciji za nekretnine pomoći da izgradi reputaciju kao pouzdane i diskretne, što može privući više high-end klijenata u budućnosti, kupaca koji su spremni izdvojiti značajne sume novca za kupovinu ekskluzivne nekretnine.

Jačanje odnosa sa klijentima

Bliski rad sa prodavcima na diskretnoj prodaji, može pomoći agentu da izgradi jači i profitabilniji odnos sa klijentom.


Važno je napomenuti

Prednost diskretne prodaje treba uvek proceniti u odnosu na potencijalne nedostatke i uporediti ih sa strategijom otvorenog tržišta i marketinga.

Transparentna komunikacija između agenta i prodavca, ključna je kako bi se osiguralo da obe strane razumeju prednosti i mane diskretne prodaje i da mogu doneti ispravnu odluku.

Postoje razlike u prodaji ekskluzivnih nekretnina bez javnog oglašavanja kada se poredi tržište nekretnina u Evropi sa tržištem u Srbiji.


Razlike u tržištu

Transparentnost

Tržišta nekretnina u razvijenoj Evropi uopšteno teže većoj transparentnosti i uređenosti. Propisi i zakoni često zahtevaju od agenata i prodavaca da objave relevantne informacije o nekretnini, čak i kada se radi o diskretnoj prodaji. U Srbiji postoji manje regulacije i transparentnosti na tržištu nekretnina, što omogućava veću diskreciju pri prodaji.

Veličina tržišta

Tržišta nekretnina u Evropi uglavnom su veća i imaju više potencijalnih kupaca za ekskluzivne nekretnine. Ovo može učiniti otvoreno tržište i marketing efikasnijim u tim zemljama nego u Srbiji, gdje je baza potencijalnih kupaca za luksuzne nekretnine manja.

Uloga agenata

Agencije za nekretnine u Evropi uglavnom imaju veće iskustvo i specijalizaciju u prodaji ekskluzivnih nekretnina. Oni imaju razvijeniju mrežu potencijalnih kupaca i sofisticiranije metode marketinga za ciljano tržište čak i kada se oglašavanje ne sprovodi javno. U Srbiji agencije za nekretnine možda nemaju isto nivo iskustva i razvijenost mreže za diskretnu prodaju skupocenih nekretnina, mada ne mora biti pravilo.

Zbog ovih razlika, diskretna prodaja ekskluzivnih nekretnina može biti relativno češća i uspešnija u Srbiji nego u Evropi:

 • Manja transparentnost i regulacija omogućavaju veću diskreciju.
 • Manje tržište sa manje potencijalnih kupaca može činiti otvoreno tržište manje efikasnim.
 • Niži nivo specijalizacije agenata za nekretnine može ograničiti efikasnost alternativnih strategija prodaje, poput ciljanog marketinga unutar razvijene mreže.

 

Međutim, važno je napomenuti da se trendovi menjaju i tržište nekretnina u Srbiji postaje sve više regulisano i transparentno!

 • I dalje postoje prednosti i nedostaci diskretne prodaje i na tržištu u Evropi, bez obzira na veću transparentnost i efikasnost otvorenog tržišta.
 • Najbolja strategija prodaje, diskretna ili otvorena, zavisi o specifičnoj nekretnini, tržišnim uslovima i individualnim ciljevima prodavca.
 • U oba slučaja, transparentna komunikacija i kvalitetna odluka između agenta i prodavca, ključne su za uspešnu prodaju ekskluzivne nekretnine.

 

Budućnost pronalaska ekskluzivnih nekretnina preko agencija mogla bi se odvijati na sledeće načine:


Personalizacija i usmeravanje

 • Agencije će koristiti AI učenje za personalizaciju preporuka za kupce, uzimajući u obzir njihove individualne preferencije i budžet.
 • Kupci će moći kreirati detaljne profile sa svojim željama, uključujući lokaciju, tip nekretnine, veličinu, cenu i dodatne karakteristike.
 • Agencije će koristiti ove profile za proaktivno traženje i upoznavanje kupaca sa ekskluzivnim nekretninama koje odgovaraju njihovim potrebama.

 

Povećana transparentnost

 • Agencije će koristiti 3D obilaske, virtualnu realnost i proširenu realnost da kupcima pruže bogatije i imerzivnije iskustvo nekretnina.
 • Blok lanac i pametni ugovori koristiće se za unapređenje transparentnosti i efikasnosti u procesu kupovine nekretnina.
 • Kupci će imati lakši pristup svim relevantnim informacijama o nekretnini, uključujući vlasničku istoriju, pravne dokumente i procene.

 

Globalna dostupnost

 • Agencije će se povezivati ​​na globalne platforme za nekretnine, omogućivši kupcima da pronađu ekskluzivne nekretnine širom sveta.
 • Višejezična podrška i lokalna ekspertiza, biće dostupna kupcima iz različitih zemalja.
 • Kupci će moći da kupe nekretnine online, bez potrebe za fizičkim putovanjem.

 

Usluge dodatne vrednosti

 • Agencije će nuditi širok spektar usluga dodatne vrednosti, kao što su pravno savetovanje, finansiranje, preuređenje i dizajn enterijera.
 • Kupci će moći da dođu do sveobuhvatne podrške kroz celi proces kupovine nekretnine.
 • Agencije će se fokusirati na izgradnju dugoročnih odnosa sa kupcima, postajući im pouzdani partneri u svim pitanjima vezanim za nekretnine.
 • Ove promene će transformisati način na koji kupci pronalaze i kupuju ekskluzivne nekretnine, čineći proces efikasnijim, transparentnijim i prilagođenijim individualnim potrebama.


Dodatne napomene:

 • Povećana upotreba AI i automatizacije, može u nekoj daljoj budućnosti dovesti do smanjenja, ali ne i potpunog ukidanja broja tradicionalnih agenata za nekretnine.
 • Agencije će se morati fokusirati na pružanje superiornih usluga i izgradnju odnosa sa kupcima da bi ostale relevantne u novom okruženju.
 • Kupci će morati biti oprezni u vezi sa online prevarama i lažnim reklamama te se informisati o agencijama i nekretninama, pre nego što se upuste u bilo kakvu transakciju.

 

Ukratko, budućnost pronalaska ekskluzivnih nekretnina preko agencija, obećava da bude uzbudljiva i inovativna sa mnogim prednostima za kupce i agencije i to na obostrano zadovoljstvo!

Ako i dalje imate nedomicu kako pronaći eskluzivnu nekretninu, predlažemo vam da odmah pozovete agenciju Solis nekretnine iz Novog Sada, koja će vam u tome pomoći.

Dobrodošli u Solis Nekretnine!

fotografije: Solis Nekretnine

 

 

 

 

 

Komentari

Komentar

Anita 13/Mar/2024

Veliki pozdrav za vaše ljubazne agente koji su mi pomogli da kupim jednosoban stan u Novom Sadu. Hvala Solis agenciji, uštedela mi je vreme i novac

SOLIS 10/Apr/2024

Poštovana Anita, drago nam je da ste imali pozitivno iskustvo sa agencijom Solis. Zadovoljan klijent je naš imperativ.


Napišite komentar