SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Kako tržište nekretnina u Rusiji reaguje na situaciju sa Korona virusom
SOLIS-NEKRETNINE 29-Mar-20 1158 0

Kako tržište nekretnina u Rusiji reaguje na situaciju sa Korona virusom


Ceo svet je suočen sa velikim problemom koji prouzrokuje Korona virus. Kako da reaguju oni koji su planirali kupovinu nekretnine da li da je kupe odmah ili da malo sačekaju. Šta će se dogoditi sa cenama nekretnina, kako unapred proceniti šta će se dešavati na tržištu.

Situacija u sličnim kriznim situacijama povezanih sa nekretninama varira u regijama, ali i državama. Mišljenje je da je trenutno nešto veći problem kod prodaje nekretnina u Evropi, a da je situacija znatno povoljnija na istoku zemljine kugle. Da li će tržište nekretnina u svetu usporiti što se prodaje tiče, mnogi veruju da neće i da će život svakako ići dalje.


Trenutni pad Rublje dobrodošao je za kupovinu nekretnina u Rusiji, jer će investitori na ovaj način uštedeti puno novca!!!


Pojedini stručnjaci koji prate tržište nekretnina u Rusiji, smatraju da je nekim investitorima, trenutni pad Rublje dobrodošao i da se kupovinom nekretnina ovih trenutaka može uštedeti puno novca. Iskusni trgovci nekretnina, prepoznali su da će stope hipoteka imati rast i da će cena kvadrata nekretnina početi da raste, tako da su oni prepoznali optimalan trenutak za kupovinu.


Nekretnine u Rusiji
 

Stručnjaci procenjuju da će u nekoj najgoroj situaciji, posledica povećanja najvažnije kamatne stope biti promena politike o državnim subvencijama. Povećanje troškova hipoteke u Rusiji, već dovodi do smanjenja broja zainteresovanih klijenata za kupovinu nekretnina na velikom Ruskom tržištu. Ako dođe do promena i povećanja ključne stope, onda evidentno sledi smanjenje trenda dosadašnjih jeftinih hipoteka.


Iskusni trgovci nekretnina u Rusiji prepoznali su da će stope hipoteka u ovoj zemlji imati rast i da će cena kvadrata nekretnina početi da raste!!!


U jednom novijem tekstu napisali smo, kako u trenucima kriza pa i ozbiljnijih recesija to uopšte ne znači da će cene nekretnina automatski ići na dole. U slučaju da kamatna stopa u ipak ostane ista, cenu kvadrata nekretnina u Rusiji formiraće tržište. Mada će cenu nekretnina sigurno formirati i inflacija, što opet znači da će to biti dodatni razlog za rast cena u Rubljama. Pretpostavka je da će država u dogovoru sa Središnjom bankom Rusije, preduzeti ipak neke umerene i ne nagle mere te da će se ipak ići na to da se kamatne stope ne menjaju. Međutim neke banke su ne čekajući odluku Središnje banke Rusije, već počele prilagođavati svoje stope.


Tržište nekretnina u Rusiji
 

Na prostoru Evrope trenutno je teško organizovati stabilnije trgovanje nekretninama, dok je to na istoku sveta u Rusiji to još moguće. Trgovci nekretninama u Rusiji kažu ovih dana: „Kod nas problema na tržištu nekretnina nema, dođite i kupite nekretninu“.

U suštini svi trgovci nekretnina na svetu, osećaju posledice trenutnog dešavanja zbog situacije sa Korona virusom, a najviše osećaju one zemlje sa velikim udelom Kineskih kupaca. Procene idu ka tome da će u najgoroj varijanti, tržište nekretnina osetiti posledice i da će za neke nekretnine koje se nalaze trenutno na tržištu u prodaji, biti potrebno i tri godine da bi bile prodate.


Na cenu nekretnina u Rusiji će u kasnijem periodu nakon smirivanja situacije sa virusom, sigurno uticati inflacija!!!


Centralna Ruska banka će pretpostavlja se povećati kamatnu stopu, a to automatski znači da će biti povećani troškovi obrade hipotekarnih kredita. Izvesno je i to da će u izgradnji objekata gde se ugrađuju inostrani proizvodi poput materijala za završnu obradu, kao i liftova, sigurno poskupeti u Rubljama.

Ruska Centralna banka će najverovatnije povećati kurs Rublje, rast kursa će dovesti do inflacije i to će sve dovesti do povećanja troškova bankarskog finansiranja kompanija, kao i do povećanja hipotekarnih stopa. Stručnjaci koji prate tržište nekretnina u Rusiji, ipak sa sigurnošću smatraju da je trenutna finansijska situacija na svetskom tržištu, kratkog daha i da je pre svega uslovljena i da ima direktne veze sa trenutnom psihozom.

Dugodišnje iskustvo onih koji se bave prometovanjem nekretninama, ukazuje da tržište nekretnina u ovakvim i sličnim situacijama kriza, uglavnom reaguje povećanom tražnjom za nekretninama. Svoja raspoloživa sredstva u Rubljama, mnogi investitori u Rusiji odlučuju investirati u kupovinu nekretnina. Sve ove aktivnosti ukazuju na to da će biti povećanja tražnja stanovanja na takozvanom „primarnom“ tržištu.


Stručnjaci koji prate tržište nekretnina u Rusiji, smatraju da je trenutna nepovoljna finansijska situacija na svetskom tržištu novca kratkog daha!!!


Predviđa se i da će povećana tražnja nekretnina kratko trajati i to naročito za nekretnine u novosagrađenim objektima, ali i da potražnja i sama kupovina nekretnina nakon smirivanja tržišta, neće bitnije pasti. Zanimljiva je situacija tokom krize 2014. godine, kada je cena stanova na Ruskom tržištu nekretnina znatno porasla, kao i da se cene nikada nisu vratile na pređašnji nivo.

Da ponovimo brojna mišljenja stručnjaka, kako je trenutno najpovoljnija situacija za kupovinu nekretnina u Rusiji i to za Rublje, a da će najbolje proći one kompanije, koje već poseduju svoj građevinski materijal i koji će koristiti za izgradnju svojih objekata. Isto tako postoje saznanja da na ruskom tržištu postoje formirani brojni, izuzetno kvalitetni projekti. Potražnja za stanovima je ovih dana za vreme krize sa virusom, porasla čak za 7 do 10 posto, a investitori koji grade su već izračunali nešto veću cenu kvadrata nekretnina, jer predviđaju da će doći i do povećanja cena građevinskih materijala.

Problem sa Korona virusom već utiče na nestabilnost finansijskog tržišta i stvara probleme mnogim sektorima svetske ekonomije. Evidentno je i da će sva ova dešavanja u svetu, odrediti funkcionisanje tržišta nekretnina u svetu, samim tim i u Rusiji.


Mišljenja stručnjaka su kako je trenutno najpovoljnija situacija za kupovinu nekretnina u Rusiji!!!


Mišljenja onih koji se bave izgradnjom nekretnina je da će troškove izgradnje samim tim i veće cene stanova, prouzrokavati trenutni pad Rublje. Isto tako se pretpostavlja da će se Rublja u kasnijem periodu stabilizovati i da će čak imati i rast te da će se zaustavati na nivou koji je imala početkom godine.

Kompletna situacija i brojne promene, odraziće se pre svega na ozbiljne poslovne projekte u kojima se tokom izgradnje, koriste pre svega inostrani građevinski materijali. Izvesno je da sad svi kalkulišu od proizvođača građevinskih materijala, građevinskih kompanija koje grade, sve do onih koji se profesionalno bave prometovanjem nekretninama. Pojedini prodavci neće menjati cene kvadrata stanova, neki će cene povećati, a već ima i onih koji su u ovoj krizi prepoznali neke nove mogućnosti rada. Većina se ipak slaže u tome da nema većih pretnji građevinskom biznisu, a to znači i tržištu nekretnina u Rusiji.

 

Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovaj blog.

Napišite komentar