SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Kakva je ponuda garsonjera u Novom Sadu
SOLIS-NEKRETNINE 28-Feb-22 2483 1

Kakva je ponuda garsonjera u Novom Sadu


Standardi su se promenili što se tiče gasonjera pa možemo reći da je to jedan prostor koji sadrži bukvalno sve: kuhinju, trpezariju, spavaći deo, kao i kupatilo sa toaletom, prostor koji je oivičen sa četiri zida.

Garsonjere su uvek bile tražene u Novom Sadu i dalje su ostale kao najtraženiji tip nekretnina i to bez obzira da li se kupuju za studiranje dece koja dolaze sa strane, što znači da nisu iz Novog Sada ili neko ko ima viška novca i želi da ga investira u nekretninu.


Garsonjera je uvek najtraženiji proizvod na tržištu nekretnina u Novom Sadu!


Garsonjere u današnje vreme nemaju ograničenje po minimumu ili maksimumu kvadrata. Tako danas u ponudi možete pronaći garsonjeru veličine 15 do 16 kvadrata, ali u ponudi ima i garsonjera veličine od čak 40 kvadrata. Da napomenemo još jednom da je garsonjera jedan jedini prostor, gde se svi sadržaji (kuhinja, trpezarija, spavaći deo i kupatilo sa toaletom), nalaze u jednom prostoru koji je oivičen sa četiri zida.

Iz perioda pre 90-tih i 80-tih godina u ponudi je bilo stanova manje kvadrature, ali se ti stanovi nisu nazivali garsonjerom, nego jednosobnim stanovima u kojima je kuhinjski prostor bio potpuno izdvojen. Bukvalni naziv garsonjera svodi se na to da li je kuhinja u sklopu jedinstvenog prostora nekretnine (tu nekretninu nazivamo garsonjera) ili je potpuno izdvojena (tada je to već jednosoban stan).


Garsonjera kao novi tip nekretnine nastaje od 90-tih godina!


Investitorima je uvek bilo u interesu da izgrade što više garsonjera u stambenom objektu koji grade, jer znaju da će sve garsonjere odmah i prodati. Investitori dobro prodaju i veće stanove za koje dobiju i više novca, ali za prodaju tih stanova ipak treba puno više vremena nego za prodaju garsonjere.


Garsonjere Novi Sad
 

Možemo navesti da je nova era od početka 2000. godine, dovela do izgradnje velikog broja garsonjera. Zanimljivo je saznanje da te novije izgrađene garsonjere, poseduju izuzetno veliki raspon u kvadratima. Ako se pitate na kojoj lokaciji u Novom Sadu su izgrađene prve garsonjere, odmah možemo odgovoriti da je to Grbavica.

Poznato je da je ekspanzija novogradnje u Novom Sadu prvo krenula na Grbavici i to rušenjem kuća i odmah zatim, izgradnjom novih stambenih objekata. Zato možemo slobodno navesti da je izgradnjom novih stambenih objekata Grbavica i iznedrila poznato ime na tržištu nekretnina pod nazivom Garsonjera.


Prve garsonjere u Novom Sadu izgrađene su u naselju Grbavica!


Tržište nekretnina u Novom Sadu došlo je u tu fazu da garsonjera koja se objavi na prodaju u oglasima ne „preživi“ 24 časa, jer se odmah proda. Ako je reč o nekoj garsonjeri koja nije novija već je izgrađena pre 5-6 godina ta garsonjera ipak zahteva neko ulaganje pa možemo uslovno reći da se ovakve garsonjere nešto sporije prodaju.

Malo u ponudi ima kvalitetnih garsonjera, a kvalitetnijim garsonjerema smatraju se one koje se nalaze na drugom, trećem ili 4-tom spratu, nemaju kosinu, više se prostiru u širinu a ne u dužinu, poseduju terasu, kao i prozor kod vrata koja vode na terasu. Ovo je neki standardan tip garsonjere koji se uvek najbrže proda.


Kada se nova garsonjera oglasi na prodaju ona se u roku 24 časa uglavnom odmah i proda!


U ovom trenutku možemo reći da je Nova Detelinara ta koja obiluje garsonjerama, a možemo navesti da je veliki broj garsonjera izgrađen i na Bulevaru Patrijarha Pavla. Razlog većeg broja novih garsonjera na Bulevaru Patrijarha Pavla je, jer se na ovom bulevaru i dalje gradi veliki broj stambenih zgrada. Nova Detelinara je popularna što se tiče garsonjera, jer se jako brzo menjaju vlasnici tih istih garsonjera.


Garsonjere u Novom Sadu
 

Garsonjera je nekretnina koja se u Novom Sadu najbrže „obrće“. Jer ako nekom klijentu treba novac on proda garsonjeru, a istu kupi neko ko je zainteresovan za investiranje i kasnije kupljenu garsonjeru rentira narednih 5-6 godina. Ako u garsonjeri živi bračni par kao vlasnici iste u međuvremenu se porodica proširi novim članovima jer dobiju decu, taj par odmah prodaje garsonjeru da bi investirao u veći stan.


Nova Detelinara obiluje garsonjerama!


Nova Detelinara jeste poznata po tome da su na toj lokaciji izgrađene potpuno nove zgrade, a da je ostalo izuzetno malo kuća. Ovo naselje je sa svih strana izuzetno dobro povezan sa celim gradom, a naselje je oivičeno sa čak tri bulevara.

Pored Nove Detelinare prolazi više linija gradskog saobraćajnog preduzeća, a jedna autobuska linija vodi direktno do fakulteta. Upravo ova dobra povezanost autobuskim linijama dovodi do toga da se na Novoj Detelinari na dnevnom nivou proda izuzetno puno nekretnina, a prvenstveno garsonjera.


Nova Detelinara je izuzetno dobro povezana gradskim autobuskim linijama sa celim gradom!


Većina Novosađana lokaciju Bulevara Patrijarha Pavla smatra nekim dubokim Telepom. Ovim bulevarom saobraća (kruži) samo jedna autobuska linija br.7, a autobuska linija br.6 seče bulevar u prolasku ka Telepu i Adicama, gde je inače poslednja stanica ove linije.

Ova raskrsnica bulevara izuzetno je popularna kako nam je rekla agent Gabriela Orosi i još nam je rekla, kako u zgradi kod te raskrsnice u ponudi ima garsonjeru veličine 24 kvadrata za koju prodavac traži 51.500 Eura. Ova garsonjera se nalazi na visokom prizemlju bez terase, ali ovih dana ima puno zainteresovanih klijenata za ovu nekretninu. Prodavac je ovu garsonjeru kupio pre dve godine putem stambenog kredita, što znači da je sva dokumentacija za ovu nekretninu potpuno čista, tako da se bez problema može prometovati.


Prodaja stanova garsonjera u Novom Sadu
 

U Novom Sadu je nekako postalo jako popularno graditi urbanu vilu, a samim tim ako se investitor odluči za gradnju urbane vile on je urbanističkim planom ograničen što se tiče dozvoljenog broja stambenih jedinica koje može izgraditi. Samim tim urbanizam grada u tom slučaju investitoru ne dozvoljava da gradi stambene jednice manje kvadrature. To ima veze i sa informacijom da investitor za svaku stambenu jedinicu mora da obezbedi jedno parking mesto pa ako je u urbanoj vili formirano četiri stana, urbana vila mora posedovati i četiri parking mesta. Investitori često i sa ulične strane projektom obezbede dodatna parking mesta.


U Novom Sadu je postalo izuzetno popularno graditi urbane vile!


Kada su u ranijim godinama investitori gradili zgrade, nije bilo obezbeđeno parking mesto za garsonjeru, a često retko i za jednoiposoban stan. Jedino je tada uz garsonjeru bilo obezbeđeno parking mesto, jer je to izričito zahtevao kupac garsonjere.

Neki standardi u današnje vreme podrazumevaju da se ne može izgraditi garsonjera manja od 24 kvadrata. Smatra se da je to optimalna kvadratura u kojoj će živeti jedna osoba, jer se zna da je garsonjera i predviđena za život jedne osobe. Susrećemo se recimo u ulici Kornelija Stankovića sa garsonjerama koje poseduju 32 do čak 35 kvadrata i veličina ovih nekretnina je u suštini posledica iz onih starih vremena.

Stalno spominjemo stare garsonjere i treba navesti kako garsonjere nisu planski građene na Limanima i Novom Naselju. To su lokacije na kojima su građene zgrade 80-tih godina pa i ranije, a te lokacije su inače bile predviđene pre svega za porodično stanovanje. Samim tim je jasno da na tim lokacijama nije bilo predviđeno da ljudi žive sami, već sa svojom porodicom.

Propisanim zakonom o urbanizmu jasno se naglašava da se ne mogu graditi nekretnine koje poseduju manje od 24 kvadrat!

Neke prve garsonjere se na Limanima pojavljuju na višljim spratovima, potkrovlju ili eventualno nekom prizemlju. Pojedine garsonjere su nastale da kažemo adaptacijom-podelom stanova između 45 i 50 kvadrata i to se zove „pocepane garsonjere“. Tako sa nastajale neke od garsonjera na pojedinim lokacijama, a pri tome klijenti koji nisu iz Novog Sada ne znaju ovaj podatak.

Zato se često dešava da ti klijenti za svoje dete žele da kupe garsonjeru na Limanu. Na Limanima ima nešto novogradnje, ali su to noviji objekti koji su već izgrađeni i kompletno završeni. U tim novijim zgradama se pojavljuju garsonjere, ali samo zato što su zgrade u kojima se nalaze, izgrađene nakon 2000-te godine.

Na Limanima postoje „pocepane garsonjere“ (nastale adaptacijom-podelom dva veća stana) i one koje su izgrađene u novijim zgradama nakon 2000-te godine!

Garsonjere se mogu nalaziti na svakoj etaži, mada investitori u prizemlju uglavnom ne planiraju projektom formiranje poslovnih, magacinskih ili zajedničkih prostora, ali ako ih ipak ima, često se zna desiti da neko otkupi neki od tih prostora pa adaptacijom izgradi garsonjeru u prizemlju ili potkrovlju stambene zgrade. Najčešće se mogu sresti takve garsonjere koje poseduju kosinu i krovne prozore.

Sve nekretnine koje poseduju manje kvadrata od današnjeg standarda i minimalnih 24 kvadrata za izgradnju nekretnine, nastale su uglavnom pretvaranjem nekog tavanskog ili magacinskog prostora u stambeni prostor. Ima neobičnih nekretnina koje su formirane na Novom Naselju i koje su bile deo nekog stana tipa ostave. Neki stanari su taj prostor iskoristili, adaptirali, uvukli vodovodne i kanalizacione cevi, kao i elektro instalaciju i tako dobili garsonjeru.


Novi Sad garsonjera
 

Tako se i može doći do pojedinih nekretnina izuzetno male kvadrature, koje su nastale u delovima grada koji su sagrađeni davnih dana. Tu možemo navesti strogi centar Novog Sada poput Nikolajevske ulice, Zemljane ćuprije, Milovana Glišića, kao i pomenuto Novo Naselje i Limani.

Nekretnine koje poseduju manju kvadraturu od zakonski propisane, ako poseduju validnu dokumentaciju i ove nekretnine se mogu prometovati. Ozakonjenje (stari termin legalizacija) adaptiranih stambenih prostora koji poseduju manje od 24 kvadrata i bilo kog objekta i danas je moguća. Naravno u nekom prošlom vremenu je to sve bilo znatno lakše, ali ponavljamo da se bilo koji objekat može ozakoniti (legalizovati), naravno ako ispunjava sve zakonske propise koje je doneo urbanizam.

Cene bilo kojih nekretnina u Novom Sadu ovih su dana poprilično šarene a što se garsonjera tiče to je posebna priča!

Cene nekretnina čak i na Novom Naselju dostižu ovih dana do čak 2000 Eura po kvadratu, iako su te nekretnine građene 1985-te i 1986-te pa i 1987. godine. Agent Gabriela Orosi kaže kako je ovih dana prodala garsonjeru na Novoj Detelinari od 25 kvadrata, koja se nalazi na trećem spratu sa liftom i to za neverovatnih 50.000 Eura. Zanimljivo je to što je za 2000 Eura po kvadratu prodata garsonjera koja nije nova.

Ako ovih dana želite kupiti garsonjeru, morate doći kod investitora u predugovaranju. To znači da je investitor ovih dana tek stavio tablu na lokaciju budućeg gradilišta, ali je najverovatnije kada kod investitora dođete da će vam on reći kako su sve garsonjere već unapred rasprodate.

U slučaju da ipak imate sreće, možda će vam investitor reći kako je ostala neka slobodna garsonjera koja se nalazi u prizemlju ili potkrovlju, ali odmah računajte kako je cena za tu garsonjeru 2500 Eura po kvadratu.


Čak i cene starijih nekretnina na Novom Naselju ovih dana dostižu cenu od 2000 Eura po kvadratu!


Cene kvadrata korišćenih i novih garsonjera u Novom Sadu trebale bi biti različite, jer novo je novo, stavite ključ u bravu i uselite se. Međutim stariju garsonjeru ipak morate barem malo renovirati i promeniti nešto u kupatilu ili kuhinji, možda zameniti parket ili bilo koji tip poda, zameniti prozor. Mada pravila više nema i prodaja korišćenih i novih garsonjera funkcioniše po principu pojedinih prodavaca koji kažu: „Za garsonjeru mi treba toliko novca“.

Najčešći korisnici garsonjera su studenti (bez obzira što još ovih dana imamo onlajn nastavu), jer su pojedini studenti jednostavno prinuđeni da budu u Novom Sadu iako nema predavanja na fakultetima. Korisnici garsonjera su i poslovni ljudi koji žive sami i koji moraju negde da žive, a naravno više im se isplati da kupe svoju garsonjeru, nego da budu podstanari. Najčešći kupci stanova su ljudi koji žele da ulože novac, tako da garsonjeru kupuju kao investiciju.

Grbavica i Nova Detelinara i dalje su na vodećoj poziciji što se tiče tražnje novih garsonjera i kupovina garsonjera se najčešće odvija na tim lokacijama. Jer i oni koji žele da investiraju u izuzetno popularan tip nekretnine, znaju da će brzo pronaći zakupca za tu svoju nekretninu. Napomenuli smo kako je odlična povezanost Nove Detelinare sa svim delovima Novog Sada, jedan od najvećih razloga potražnje garsonjera na ovoj lokaciji, bilo da se govori o kupcima ili o onima koji će garsonjeru iznajmiti.

Najćešća potražnja za garsonjerama u Novom Sadu je u naseljima Grbavica i Nova Detelinara!

Ponekad se dešava da čak i mladi bračni par kupi garsonjeru, jer nema tog trenutka dovoljno sredstava da kupi veću nekretninu. Mada treba napomenuti da garsonjere ponekada mogu biti zaista dobar pa i kvalitetan prostor, jer je dovoljno samo malo mašte da bi se uredio prostor manje nekretnine.

Ako već navodimo da se uz malo mašte može urediti i sasvim mala nekretnina, možemo navesti garsonjeru veličine 24 kvadrata koja ne poseduje terasu, a u kojoj je postavljen veliki trpezarijski sto koji može da se sklopi, polica za televizor, ima veliki plakar koji može da stane u predsoblje u kupatilu je sve skockano-okačeno i tu je postavljen jedan orman, šankom je odvojena kuhinjica od ostatka prostora. Nabrajajući sve elemente koji su u ovu garsonjeru postavljeni, neko bi pomislio da pišemo o nekom većem stanu, toliko je dobro iskorišćen prostor ove garsonjere.


Uz malo mašte i male garsonjere se mogu savršeno namestiti!


Kada investitor prodaje garsonjeru koja je nova, retko se dešava da je opremljena kuhinjskim elementima, belom tehnikom ili nekom ugaonom garniturom, sem naravno što su kupatilo i toalet opremljeni sanitarijama. Već je druga priča što se sekundarnih nekretnina tiče, kada se garsonjere kupuju od fizičkog lica i koje su sagrađene ranije.

Često se dešava kada vlasnik prodaje korišćenu garsonjeru da je prodaje sa kompletnim nameštajem pa čak i sa kompletnom belom tehnikom, šporetom i ugradnom rernom, veš mašinom i frižiderom. Prodavci na ovaj način prodaju kompletno opremljenu garsonjeru, jer žele od prodaje izvući maksimalnu sumu novca.

U poslednje vreme se sve češće prodaju korišćene nekretnine sa kompletnim nameštajem!

Kada se govori o top lokacijama, agent nekretnina Solis agencije smatra kako je to iskrivljen pojam, jer top lokaciju isključivo određuje sam kupac. Za nekog je top lokacija ulica Maksima Gorkog, a za nekog Svetislava Kasapinovića na Novoj Detelinari. Sve to ipak zavisi od samog klijenta na kojoj lokaciji želi da kupi nekretninu i to je osnovna informacija vezana za reč top lokacija.

Možemo navesti jednu garsonjeru od 28 kvadrata u Aranj Janoša koja se nalazi u Adamovićevom naselju ulazeći iz Cara Dušana. Garsonjera se nalazi na trećem spratu sa liftom u zgradi koja je stara 5 godina, poseduje terasu i potpuno je opremljena.

Ova nekretnina se prodala za manje od 24 časa od trenutka oglašavanja i to za neverovatnih 60.000 Eura. Ako pričamo o top lokaciji, onda možemo slobodno reći kako je ovo bila top garsonjera na top lokaciji.


Top lokaciju neke nekretnine isključivo određuje kupac!


Od 1995. do 2000. godine u Novom Sadu je došlo do ekspanzije izgradnje stambenih zgrada i u to vreme se i izgradilo najviše garsonjera. Možemo reći kako se u tom periodu dešavala i nadogradnja pojedinih starih zgrada i samom tom nadogradnjom, gledalo se da bude što više garsonjera u toj nadogradnji.

U zgradama gde je rađena nadogradnja, najčešće nije bilo liftova kao što je to zgrada u Miše Dimitrijevića. Ako se pre nadogradnje investitor dogovorio sa predsednikom kućnog saveta ili sa stanarima da će im srediti fasadu, onda nisu mogli računati na to da će dobiti i lift. Samim tim garsonjere koje su izgrađene na četvrtom, petom i šestom spratu, mogli su kupiti samo mlađi ljudi.

Nije poznat precizan broj garsonjera u Novom Sadu, a verovatno ne postoje ni precizne statistike sa brojem garsonjera kojih ima u našem gradu. Jer verovatno nije bila zabeležena baš svaka prodaja, možda je bilo prepisa između rodbine ili tako neka varijanta pa je evidentno da je do prometa nekretnine došlo, ali nije bilo zvaničnog traga.


Garsonjere su najprodavaniji tip nekretnina u Novom Sadu!


Bez obzira kada je garsonjera u pitanju, klijenti se teško odlučuju da ulože novac jer imaju određene zamerke pa im kod nekretnine smeta spratnost ili cena po kojoj se prodaje i možemo reći kako je cena nekretnine najveća prepreka kod kupaca, a klijenti ponekad traže nešto što oni misle da je idealno.

Dešava se u pojedinim slučajevima da se proda stan od 50 i nešto kvadrata i tada vlasnik odluči da stan adaptira i od njega nastaju dve garsonjere. U okolini socijalnog i u ulicama Slovačka ili Valentina Vodnika, dešavalo se da je investitor dobio dozvolu za izgradnju većeg stana, međutim u međuvremenu investitor se odlučio da od tog velikog stana podelom formira dve stambene jednice. Tako se dešava da se u zgradi izgradi znatno veći broj garsonjera, a da se to ipak nekako ne sazna.

Iako agencija Solis iz Novog Sada u ponudi uvek ima sve tipove stanova i veliki broj klijenata sa kojima sarađuje, garsonjere su ipak najzastupljenije, najbrže se i najčešće prodaju. Deo klijenata izričito zahteva da garsonjera ne poseduje terasu, jer imaju saznanje da su kvadrati koje plate ujedno i efektivni kvadrati, kao i da nema „izgubljenih“ kvadrata kako se to često kaže.


Poznato je da 30% klijenata izričito zahteva da garsonjera poseduje terasu!


Deo potencijalnih kupaca zna agentu reći da nije problem da garsonjera poseduje barem francuski balkon, ali kada se pojedinima kaže da takav tip terase poseduje samo balkonska vrata i da praktično terasa fizički ne postoji pa na nju i ne mogu izaći, često budu iznenađeni pre  svega jer nisu dobro informisani o francuskom balkonu.

Po nekim procenama se zna da 30% klijenata izričito zahteva da garsonjera poseduje klasičnu terasu i deo njih već unapred zna da će u nekom narednom periodu tu terasu zastakliti-zatvoriti.

Ljudi vole da imaju terasu, a naročito ako razmišljaju da kupe garsonjeru koja je evidentno mala nekretnina pa je veliki problem ako ne mogu da izađu ni na terasu. Jedan klijent je otvoreno rekao kako se odrekao da garsonjera ima terasu zarad toga da bi garsonjera imala što više kvadrata.

Pojedini klijenti ne znaju da francuska terasa poseduje samo balkonska vrata i ni jedan centimetar terase!

Garsonjera je samo jedan prostor koji nije pregrađen ni u kom smisli ni u smislu kuhinje, trpezarije. Ovaj tip nekretnine je u suštini jedna soba, koja je ujedno spavaća soba, dnevni boravak, trpezarija i kuhinja, plus naravno kupatilo i toalet. Garsonjere mogu biti različitog oblika i proporcija, mada se najidealnijom smatra sledeća dimenzija: 4x5 m.

Kada garsonjera poseduje predsoblje to se dešava zato što se projektom negde mora formirati kupatilo. Samim tim kupatilo mora na neki način biti ograđeno zidom (ne može biti otvoreno ili pregrađeno nekim šankom). Kada uđemo u garsonjeru u to predsoblje sa leve ili desne strane se najčešće nalazi kupatilo na koje je naslonjena i kuhinja. Garsonjere najčešće poseduju taj predprostor, nazovim ga predsobljem.

Prozor može postojati u kuhinjskom delu pogotovo tako ako je garsonjera smeštena na spoljnjem zidu, onda se može postaviti prozor odmah kod balkonskih vrata, naravno ako garsonjera poseduje balkon.

Garsonjera je samo jedan prostor koji nije pregrađen ni u kom smislu!

Ako garsonjera u kuhinjskom delu ima prirodnu ventilaciju odnosno prozor, klijenti često razmišljaju kako taj prostor može da se nekako ogradi. Česta je želja klijenata da na taj način ipak nekako od garsonjere naprave jednosoban stan. I ovo je upravo ta razlika između garsonjere i jednosobnog stana, jer ako je kuhinja fizički odvojena od stana zidom, onda možemo samo pričati o jednosobnom stanu.

Garsonjere poseduju predprostor koji od celine prostora garsonjere nije potpuno odvojen zidom ili vratima i iz njega se odmah ulazi u jedinstveni prostor garsonjere. Ako kuhinja nije odvojena zidom već nekom vrstom šanka, onda taj prostor nazivamo kuhinjska niša.

Prema nekim informacijama većina garsonjera je izgrađena u stambenim zgradama koje poseduju centralno grejanje. Ova informacija nije tačna, jer u poslednje vreme se grade zgrade na Bulevaru Patrijarha Pavla i Telepu koje poseduju grejanje na struju ili na gas. Gradnja koja se trenutno dešava na Telepu u tom delu Novog Sada najčešće je zastupljeno grejanje na gas.

Zgrade se najčešće u tom delu grada grade na mestu gde su nekada bile kuće koje su posedovale priključke za vodu, kanalziciju, struju kao i za gas. Samim tim investitori su iskoristili postojeću infrastrukturu pa su formirali grejanje svih stanova na gas. Naravno nema u svakom stanu peć na gas, nego je u suterenu postavljena podstanica, a u stanove su postavljeni radijatori.

Sve više klijenata želi da kupi stan u zgradi koja se zagreva na gas!

Nekada su ljudi bežali od objekata koji se greju na gas, a u poslednje vreme pojedini insistiraju da grejanje bude baš na gas. Razlog je jednostavan jer se centralno grejanje plaća tokom cele godine, a sistemom grejanja na gas plaća se samo utrošena potrošenog gasa i sada je grejanje na gas povoljnije nego na centralno grejanje.

Dvorišne garsonjere su dvorišni stanovi i koliko god je to garsonjera to je ipak dvorišni stan. Što znači da je to jedna kuća a ne zgrada, koja se prostire dužinom i koja je podeljena na više stambenih jedinica. Samim tim u dvorištu živi više stanara čiji su stambeni objekti jedni do drugih i vrlo retko postoji uknjižba takvih objekata u varijanti 1/1. Banke inače ne prihvataju takav tip nekretnina da budu obuhvaćene hipotekom.

Ređe se može kupiti stan putem stambenom kredita, a da je ta nekretnina dvorišni stan. Ako pričamo o garsonjerama koje se nalaze u stambenoj zgradi, poznato je da su one uknjižene 1/1 i za njihovu kupovinu se odobravaju stambeni krediti.

Može se reći da su garsonjere preplavile tržište nekretnina Novog Sada, a treba konstatovati da su garsonjere u poslednjih 30-tak godina uvek popularan tip nekretnina. U zavisnosti od toga ko vam se javi kao klijent i koliko ima novca na raspolaganju, zavisi i koji tip nekretnine planira da kupi.

Zasićenje tržišta nekretnina Novog Sada garsonjerama jednostavno ne postoji, jer uvek se garsonjere prodaju i kupuju, jer jednostavno rečeno, garsonjere su uvek tražene. Iako pandemija virusa utiče na to kakav će tip nastave biti održavan, ipak nisu kupci garsonjera samo roditelji koji kupuju deci nekretninu zbog studiranja.

Veliki broj klijenata teži ka tome da proda nekretninu van Novog Sada, a da kasnije kupi nekretninu baš u Novom Sadu. Često ti klijenti ne raspolažu sa velikom sumom novca za kupovinu nekretnine i tada ostaje samo jedno rešenje, a to je da kupe garsonjeru.

Dostupna je informaciju u kojoj se navodi kako u poslednje vreme investitori radije grade veće nekretnine, nego one sa manje kvadrata. Uvek dobro proverite tačnost informacije, jer sa druge strane postoji realna informacija da garsonjera nikada nema dovoljno u Novom Sadu.

Moramo posebno navesti ako navodimo da u ponudi nema dovoljno garsonjera da onda precizno mislimo na dobre garsonjere. Dobre garsonjere nisu one koje poseduju 17 kvadrata i koje koštaju 36.000 Eura, jer takva garsonjera nije tipski izgrađena, već je formirana od nečega, tačnije adaptiran je neki prostor poput ostave, garaže, potkrovlja, zajedničke prostorije i slično.

Ako kažemo dobra garsonjera, onda mislimo na garsonjeru koja je izgrađena u novoj zgradi na drugom, trećem, četvrtom ili petom spratu, što znači da se nalazi na redovnoj etaži, poseduje terasu i da zgrada poseduje lift. Ovakvih garsonjera ima malo u ponudi i najčešće ih nema.

Između Novog Sada u pravcu Veternika, izgrađeni su čitavi novi stambeni blokovi i to se gradi enorman broj stanova što je prosto neverovatno. Po nekim procenama cene ovih nekretnina ne odgovaraju lokaciji, ali su kupci svesni da će na toj lokaciji za novac koji poseduju kupiti više kvadrata nego na Grbavici, Novoj Detelinari, Limanu ili Novom Naselju.

Zanimljivo je da cene na lokacijama u blizini Novog Sada poput Petrovaradina i lokacijama između Novog Sada i Veternika, izuzetno dobro prate cene kvadrata stanova u Novom Sadu, tako da se ne može reći da su cene garsonjera povoljnije u stambenim zgradama koje su građene u blizini Novog Sada. Garsonjere u blizini Novog Sada eventualno mogu biti povoljnije za samo 50 Eura po kvadratu što je zanemarljivo.

Mišljenja pojedinih agenata je da se uvek isplati kupiti garsonjeru na kredit i kasnije je rentirati. Računica je potpuno jasna i da će sama mesečna renta otplaćivati stambeni kredit i to možemo smatrati investicijom za budućnost. Garsonjera koja je kupljena na kredit uvek može bez problema da se proda. Ako nečije dete dolazi da živi u Novi Sad zbog studiranja ili zato što će početi da radi, uvek je bolje da je u svojoj nekretnini, nego da mesečno plaća kiriju stanodavcu.

Mišljenje agenta Solis agencije je da ne može da shvati da se stanodavcu može desiti da mu stanari unište stan ili da ne plate račune više mesci. Pre svega treba obavezno voditi računa ko se prima da živi kao podstanar u tom stanu i drugo bez obzira što podstanar plaća kriju, vlasnik ima poptuno pravo da jednom mesečno dođe u svoju nekretninu, dobije mesečno sledovanje kirije, proveri da li su plaćeni računi za prethodni mesec i uveri se da li se stan dobro održava. U tom slučaju nikako nije moguće da se desi da računi nisu plaćeni 3, 4 ili više meseci i da je oprema stana oštećena.

Banke vrlo otvoreno gledaju na želju klijenata da kupe garsonjeru putem stambenog kredita. Da li će banka odobriti stambeni kredit zavisi najviše od toga da li je klijent kreditno sposoban ili nije. Važno je napomenuti da garsonjera koju klijent želi kupiti, mora imati potpuno ispravnu i validnu dokumentaciju da bi banka klijentu odobrila stambeni kredit.

Svaka nekretnina mora biti uknjižena 1/1 i ne sme imati nikakav teret da bi se mogla prvo uopšte prometovati, a i da bi za njenu kupovinu banka odobrila stambeni kredit. Banke su u sadašnje vreme otišle i korak dalje pa ne proveravaju samo nekretninu koja se prometuje, već proveravaju i ispravnost dokumentacije same parcele na kojoj je izgrađena nekretnina. Da se ne bi desilo da za parcelu postoji neka zabeležba.

Došlo se do te faze svesti što se tiče katastra i samih banaka da se ne može tek tako prodati neka nekretnina, a da pre toga nije proverena sva potrebna dokumentcija. Posebno treba navesti da Notari čine i taj najvažniji korak u prometovanju nekretnina, jer jednostavno neće da overe bilo kakav dokument, ako uvide da postoji neki problem na parceli. A ako ste odlučili da kupite garsonjeru u Novom Sadu, predlažemo vam da odmah pozovete agenciju „Solis nekretnine“ koja u svojoj ponudi ima veliki broj garsonjera.

fotografije: Solis nekretnine

 

 

 

Komentari

Komentar

Milan 01/Mar/2022

Ponuda je odlicna, jos kad bi cena malo pala bilo bi super :) pohvale za agenciju Solis


Napišite komentar