SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Koje su Top lokacije u Novom Sadu
SOLIS-NEKRETNINE 07-Dec-22 2639 2

Koje su Top lokacije u Novom Sadu


Kada klijenti uđu u kancelariju agencije Solis Nekretnine iz Novog Sada koja se duže od 30 godina uspešno bavi posredovanjem u prometu nekretnina, odmah kažu licenciranom agentu da žele kupiti stan ili lokal na top lokaciji. U tom trenutku agent im odgovara i kaže da su nekretnine na top lokacijama i najskuplje.

Međutim izvesno je kako nisu sve lokacije interesantne klijentima i sve zavisi za koju lokaciju su najviše zainteresovani i na kojoj žele da žive u svojoj nekretnini ili na kojoj žele da posluju. Za nekog je top lokacija Pupinova palata koja se nalazi u samom centru Novog Sada i koja naravno podrazumeva ekstremno visoku cenu kvadrata nekretnina u tom objektu. Za nekog je top lokacija Stari grad, jer mu odgovara što na toj lokaciji nekretnine poseduju izuzetno visok plafon i što samo u takvoj nekretnini može uživati.


Top lokacija je ona lokacija koja klijentu najviše odgovara za svakodnevni život i rad!


Interesantno je kako svi klijenti žele kupiti nekretninu na određenoj (popularnoj) top lokaciji (bio to lokal, kuća ili stan), kako oni koji takvu nekretninu sebi mogu priuštiti, ali i oni koji to ne mogu, jer je na elitnijim lokacijama cena kvadrata izuzetno visoka.

Zna se da su lokali na glavnim saobraćajnicama kao što je Bulevar Oslobođenja, Bulevar Mihajla Pupina ili kao što je ulica Zmaj Jovina i najtraženiji. Lokali na ovim lokacijama su ujedno i najskuplji, jer je na njima i najveća frekvencija prolaznika i jasno je da zbog toga ti lokali i odlično posluju.

Ako je neko od vlasnika odlučio da izađe iz takvih lokala, unapred se znalo ko će biti sledeći vlasnik ili zakupac. Puno toga se do danas promenilo na tržištu nekretnina u Novom Sadu što se lokala na atraktivnim lokacijama tiče, jer su vlasnici koji iznajmljuju lokale prepoznali datu situaciju i podigli cene zakupa koje su ovih dana astronomski visoke.

Gabriela Orosi inače direktor prodaje u agenciji Solis Nekretnine, ispričala nam je zanimljiv detalj u saradnji sa jednim klijentom. Klijentu je nudila lokal na sunčanoj strani bulevara kako leti tako i zimi, ali je klijent rekao da želi kupiti lokal isključivo na strani bulevara koja nije sunčana pa ako treba da lokal na strani koja nije sunčana plati i skuplje.


Na najtraženijim lokacijama u Novom Sadu nekretnine su ujedno i najskuplje!


U načelu se smatra da je neko pravilo da su top lokacije one na kojima su nekretnine i najskuplje. Međutim osim što ima skupih nekretnina na lokacijama u Novom Sadu, ima i onih nekretnina u Sremskim Karlovcima, Zanošu, Petrovaradinu i Veterniku, čiji su kvadrati poprilično skupi.

Ali da ponovimo još jednom, kako su po nekom nepisanom pravilu najskuplje nekretnine one koje se nalaze na najpoznatijim top lokacijama u gradu.


Skupe nekretnine ne moraju se uvek nalaziti na popularnim top lokacijama!!!


Ima i povoljnijih nekretnina (uglavnom stanova) na nekim top lokacijama, a razlog nešto niže cene skoro uvek je potreba za renoviranjem te nekretnine. Neke od povoljnijih nekretnina su u takvom stanju da se trenutno ne mogu koristiti, a vlasnici nemaju dovoljno sredstava da tu nekretninu renoviraju ili se jednostavno promenio njihov način života pa je recimo jedan bračni partner ostao sam u jednom velikom stanu, a deca su otišla da žive u neki drugi grad ili u inostranstvo. I to su neki od razloga da vlasnik takvu nekretninu jednostavno mora prodati, iako se ona nalazi na nekoj top lokaciji u gradu.

Možemo izdvojiti neke od top lokacija u Novom Sadu na kojima su izgrađeni luksuzni stanovi i za početak možemo izdvojiti jednu zgradu na Limanu 1, a moguće je da lokacija pripada i samom Keju.

Kada je investitor tek postavio tablu sa informacijom i dozvolom o izgradnji, a još nije ni zaboden prvi ašov a kamoli započeta izgradnja novog stambenog objekta, već tih trenutaka je unapred prodao oko 90% stanova. Treba svakako napomenuti kako su kupci znali da je to poznati investitor za koga su znali da će dogovoreno ispoštovati i da će zgrada sa stanovima biti izgrađena u predviđenom roku, onako kako je investitor i obećao.

Znalo se i to da taj investitor gradi kvalitetne stambene objekte i stanove u njima, kao i blizina Keja i to je sigurno bio samo jedan od nekoliko važnih razloga ekspresne prodaje stanova i to unapred pre završetka objekta. Investitor isto tako zna, ako kvalitetno izgradi objekat na top lokaciji da će kvadrate sigurno i znatno skuplje prodati za razliku od kvadrata na manje traženim lokacijama.


Renomirani investitor za izgradnju novog objekta uvek traži top lokaciju!


Na popularnim lokacijama cene nekretnina uvek idu na gore i kvadrati većine nekretnina uvek prate cenu kvadrata na top lokacijama i retko da ima odstupanja, mada ima pojedinačnih slučajeva.

Za nekog je Nova Detelinara najbolja lokacija i kada je agent Solis Nekretnina nudio jednom klijentu garsonjeru na nekim drugim lokacijama u Novom Sadu on je tu ponudu odbio i decidno zahtevao da garsonjeru kupi isključivo na Novoj Detelinari.

To znači da je za tog klijenta isključivo Nova Detelinara top lokacija u našem gradu, mada u nekih 70% slučajeva to baš nije pravilo. Ova lokacija nije popularna samo zbog garsonjera koje kupci posle rentiraju, jer se ovde kupuju jednoiposobni i dvosobni stanovi. Klijenti su odavno shvatili ako kupe stan na bilo kojoj lokaciji u Novom Sadu da je sve blizu.

Stanovi se uvek brzo prodaju i kupuju i to je izvesno, mada se kod klijenata često spominju Limani, jer ih krasi blizina keja, štranda, Dunava i naravno uređenost te lokacije. Treba ipak napomenuti svim zainteresovanim kupcima nekretnina u Novom Sadu da na Limanima uglavnom ima samo starijih zgrada. Jedino se uvek postavlja pitanje da li kupiti stan u starijoj zgradi samo zbog blizine keja ili kupiti stan u novijoj zgradi koja se nalazi nešto dalje, ali je jasno da do keja mogu doći i sa bilo koje druge lokacije u gradu.


Stanovi se u Novom Sadu brzo prodaju i kupuju!


Kupci luksuznih stanova na ekskluzivnim lokacijama, najčešće kupuju oni klijenti koji su na toj lokaciji do tada stanovali, bili su podstanari ili su od nekog rođaka ili prijatelja čuli da je na toj lokaciji jako dobro da se živi.

Agenti koji se bave prodajom nekretnina u Solis Nekretninama, često znaju da se našale izjavom: Jednom Limanac uvek Limanac. Po mnogim agentima Limani i Novo Naselje su delovi grada Novog Sada gde njihovi stanovnici koji naviknu da žive na tim lokacijama, jako teško prihvataju neku drugu sredinu.

Nekretnine koje poseduju manju kvadraturu po nekom nepisanom pravilu, uvek su po kvadratu skuplje nego nekretnine koje imaju više kvadrata samim tim i sobnost. Dvosobni, trosobni i veći stanovi, uvek su po kvadratu jeftiniji nego garsonjere, jednosobni ili jednoiposobni stanovi. Cena kvadrata neke nekretnine zavisi od toga na kojoj etaži se stan nalazi, ali i od toga u kakvom stanju se nalazi stan koji se prodaje.


Nekretnine koje poseduju manje kvadrata uvek su skuplje od nekretnina koje poseduju više kvadrata!


Razlika između skupljih i povoljnijih stanova je u tome što su povoljniji stanovi sa nižom cenom po kvadratu, uglavnom uvek skromnije opremljeni. Kada se uđe sa kupcima u luksuzniji stan koji se prodaje, prodavci odmah počnu da hvale opremu poput toga da stan poseduje italijansku ili špansku keramiku, sedmokomornu pvc stolariju, a ako se prodaje i sa nameštajem, onda taj stan ima basnoslovan iznos za koji se prodaje.

Mada se i nekretnine koje su skromnije opremljene, uvek mogu adaptirati sa skupljim materijalima. Što se tiče rasporeda prostorija u nekretninama, sam raspored isključivo zavisi od projektanta koji je uradio projekat za stambenu zgradu.

Naši ljudi su skloni tome da taj raspored prepravljaju pa se često dešava u poslednje vreme da od dvosobnog neki klijenti adaptacijom taj stan pretvore u četvorosoban. Pri tome se tu tokom adaptacije ne ruše zidovi već se zidovi dodaju, mada postoje i slučajevi kada vlasnik stana poruši čak i noseći zid i to bez prethodnih konsultacija sa nekim statičarem ili građevincem.

Mislimo da je potpuno jasno kako takvi nepromišljeni poduhvati mogu biti izuzetno riskantni po bezbednost članova porodice tog stana, ali i ostalih stanara zgrade. Raspored prostorija stana nije merilo da li će neko kupiti nekretninu ili će od kupovine odustati zbog rasporeda prostorija stana.


Stanovi na dobrim lokacijama koji imaju povoljniju cenu uglavnom poseduju manje kvalitetnu opremu!


Kada govorimo o top lokaciji ta lokacija mora da ima sve sadržaje potrebne za jedan normalan svakodnevni život. To znači da na toj lokaciji mora biti vrtić, osnovna škola, a ako na toj lokaciji ima i srednja ili viša škola pa još i fakultet, onda tu lokaciju možemo nazvati top lokacijom.

Na top lokaciji trebalo bi da bude zelenila, uređenih parkova, dečijih igrališta, dovoljan broj parking mesta, kao i svih drugih sadržaja poput pekara, marketa, pijaca, apoteka, kao i svih drugih sadržaja potrebnih jednoj porodici za svakodnevni život.

Ako je stambena zgrada izgrađena u mirnijem delu grada sa puno zelenila to je sasvim sigurno jedan veliki plus za investitora koji prodaje stanove na takvoj lokaciji. Za nekog je takva lokacija top lokacija, a opet za nekog drugog klijenta nije, što naravno zavisi od svakog čoveka ponaosob, njegovih želja, ali i potreba. Treba napomenuti da smo svi mi različiti i da su zato kriterijumi u odabiru lokacije za kupovinu stana ili bilo kog drugog tipa nekretnine, poprilično šaroliki kod kupaca.


Top lokacija mora da ima sve sadržaje potrebne za svakodnevni život!


Kada neki klijent agentu kaže da želi da kupi nekretninu na top lokaciji, iskusan licencirani agent odmah potencijalnog kupca pita, šta je za njega top lokacija. Najčešći opis pa i zahtev potencijalnog kupca je da se po njegovom mišljenju svi potrebni sadržaji trebaju nalaziti na 5 minuta od njegovog budućeg stana.

Veoma često se od strane klijenata u poslednje vreme traže stanovi koji se nalaze u Sremskoj Kamenici. Zahtev je potpuno na mestu jer se u Sremskoj Kamenici nalazi fakultet, ali i brojni sadržaji.

Još jedan od razloga zašto se sve više traže stanovi u Sremskoj Kamenici je, jer se od ovog mesta izuzetno brzo dolazi do Novog Sada, a potrebno je samo preći most preko Dunava i već ste u gradu. Treba napomenuti i da kroz Sremsku Kamenicu prolazi izuzetno veliki broj prigradskih autobuskih linija koje vode do Novog Sada.


Klijenti sve češće traže stanove u Sremskoj Kamenici!


Kada se iz Novog Sada pređe na Sremsku stranu i kada se klijenti okrenu prema Novom Sadu, odmah traže pogodan plac gde će izgraditi svoju nekretninu. Da li će to biti urbana vila sa 3, 4, 6 ili više stanova ili porodična kuća, sve zavisi od informacije da u Sremskoj Kamenici nije dozvoljeno da se grade objekti sa 6 i više etaža zbog postojeće kosine placeva.

I baš zbog toga što se mogu graditi samo objekti sa manje etaža, većina stambenih zgradica u Sremskoj Kamenici deluju luksuzno. Izvesno je kako je koncept života u ovom simpatičnom mestu, sasvim drugačiji od koncepta života u Novom Sadu.

Uglavnom se u Sremskoj Kamenici grade manji stambeni objekti i to najviše 6, što znači da svaki stanar može računati na garažu ili obezbeđeno parking mesto. Ovakvi sadržaji svakom vlasniku stana u Sremskoj Kamenici obezbeđuju kvalitetan život.

U Sremskoj Kamenici se mogu graditi objekti manje etaže!

Novi Sad nema gde dalje da se širi i zbog toga se grade mnoge stambene zgrade manje etaže, kao i vile na obodu Novog Sada pa i u okolnim mestima. Ove izmeštene lokacije su u poslednje vreme tražene, jer ljudi ipak žele neku svoju privatnost koju urbana sredina ne može pružiti. Mnogi provode na poslu 8 sati i pri tome još u velikoj gužvi na poslu ili provode puno vremena u dolasku na posao kao i odlasku na posao, jedva čekaju da se vrate u neki svoj mir.

Mnogi kupci prodaju svoje stanove u starim zgradama koje datiraju čak i iz 60-tih i 70-tih godina sa željom da kupe stan u nekoj novijoj stambenoj zgradi. U svoj stari stan su konstantno morali ulagati znatna sredstva, dok to ne moraju u novijoj nekretnini.

Za nekog je top lokacija u Inđiji pa da navedemo slučaj investitora koji je već kupio nekoliko kuća u ovom mestu, kuće srušio i izgradio novi stambeni objekat. Da bi zaokružio zamišljeni projekat, ponudio je 3 stana u zamenu meštanima čija je kuća odmah pored već 4 kupljene i na taj predlog oni su i pristali.

Za nekog je top lokacija i neka lokacija van Novog Sada!

Možemo reći da je jedna od top lokacija Adamovićevo naselje, međutim urbanističkim planom nije dozvoljena izgradnja visokih stambenih objekata recimo od 6 spratova. Pojedini prodavci razmišljaju da svoju kuću mogu investitoru prodati za znatno više novca zato što se po njima nalazi na top lokaciji, ali nisu informisani da se izgradnja nižih stambenih zgrada investitorima jednostavno ne isplati na toj lokaciji.

Davnih dana je planirano proširenje Novog Sada na Sremsku stranu i poznati deo pod nazivom Mišeluk. Međutim izostala je planirana izgradnja infrastrukture pa se tada od širenja na Mišeluk odustalo. Međutim ovih dana taj plan je opet aktivan te se spominje skorije ulaganje u opremanje tog kraja potrebnom infrastrukturom.

Jedan agent Solis Nekretnina ima određeno vreme u ponudi u Sremskoj Kamenici dva placa na prodaju, koja nisu bila interesantna kupcima. Međutim nakon izgradnje Covid bolnice ta dva placa su odjednom postala atraktivna za prodaju, jer je prodavac video plan da će pored njegovih placeva prolaziti saobraćajnica. Jasno je da će ovim saznanjem cena ovih placeva biti duplo skuplja. Mišeluk još nije urbanizovan i nalazi se na prelepoj (možemo navesti Top lokaciji) i verujemo da će cene placeva, vikendica i kuća na Mišeluku, ovih dana imati znatno veću prodajnu cenu.

Mišeluk je opet atraktivna lokacija za izgradnju jer je najavljeno formiranje infrastrukture!

Potencijalni kupci očekuju da će na lokaciji na kojoj kupe nekretnine pronaći sve ono što im je potrebno za svakodnevni život. Naravno da bi mnogi želeli da oko nove stambene zgrade bude puno zelenila, međutim to je na žalost u brojnim slučajevima jednostavno nemoguće. Često se dešava da investitor zbog planiranih radova mora i poseći neko drvo.

U blizini nekih zgrada nema recimo marketa, pekara, vrtića, autobuskih stajališta i sličnih sadržaja, većina klijenata ipak te sadržaje žele u blizini nekretnine koju planiraju kupiti. Ovo se naročito dešava na nekim lokacijama gde je izgrađeno puno novih objekata i jasno je da ipak treba proći određeno vreme dok ceo kraj ne zaživi kako se to kaže.

Treba napomenuti kako pad cena nekretnina nije na vidiku pa će zato oni koji tako nešto iščekuju, ipak morati i dalje čekati, verovatno neko duže vreme. Poznato je i da su građevinski materijali otišli sa cenama u nebo, ali i da se tržište malo stabilizovalo pa su cene tih materijala krenule lagano na dole. I pored toga izvesno je da cene nekretnina ne idu zbog toga na dole, već su cene kvadrata svakim danom sve veće. Možemo navesti kako je cena kvadrata na pojedinim top lokacijama u Novom Sadu prešla možemo reći i neku psihološku granicu od preko 3000 Eura za kvadrat stana.


Pad cena nekretnina trenutno nije na vidiku!


Evidentno je kako je veliki broj stranaca došao u Srbiju, međutim na razočarenje mnogih prodavaca oni nisu došli sa punim koferima novca sa kojima su planirali kupovinu nekretnina. Kako smo već i pisali o toj temi, stranci su značajno uticali na cene rentiranja nekretnina (naročito stanova), ali su barem za sada zanemarljivi procenti nekretnina koje su kupili.

Telep je i dalje zanimljiv klijentima koji će kupiti neku trošnu kuću, odmah je srušiti i izgraditi potpuno novu kuću ili čak vilu. Mada je u poslednje vreme izvesno kako se nakon srušenih kuća grade nove stambene zgrade pa i čitavi kompleksi stambenih zgrada u kojima ima naravno i poslovnih prostora.

Jedan klijent je nudio na prodaju svoju kuću na Telepu i očekivao odličnu ponudu nekog investitora. Međutim plac je posedovao front od 8 metara širine, a to nijednom investitoru ne bi odgovaralo, a čak im i plac sa frontom od 12 metara nikako ne bi odgovarao.

Ovo je izuzetno važna informacija za sve one koji žele saradnju sa investitorima, a pre svega da ipak znaju neke važne informacije pre nego se odluče da svoj plac ili kuću ponude investitorima. Treba napomenuti kako su investitori najviše zainteresovani za placeve koji se nalaze na ćošku ulice, što znači da i njihov budući objekat može imati izlaz na dve ulice..

Investitorima za izgradnju stambenih objekata u Novom Sadu odgovara plac koji poseduje front od najmanje 16 metara!

A ako se pitate da li neki drugi delovi Novog Sada (koji investitorima do sada nisu bili interesantni) mogu postati nove top lokacije u gradu, možemo reći da je to već počelo da se dešava.

Direktor prodaje agencije Solis Nekretnine Gabriela Orosi nam je rekla, kako joj je jedan njen klijent ponudio svoj plac sa kućom na Temerinskom putu u blizini Najlon pijace. To je bio četvrti plac i kuća na Temerinskom putu posle Najlon pijace, koju je investitor odmah kupio. Investitor je na tom placu sagradio novi objekat koji poseduje 14 stambenih jedinica, kao i tri lokala.

Najveći broj ljudi koji kupuje nekretnine u Novom Sadu nije iz Novog Sada, već iz drugih mesta. To su ljudi iz okolnih mesta koji ne vide nikakvu perspektivu boljeg života u njihovoj sredini, već bolji život očekuju u većem mestu kao što je Novi Sad.

Pojedini delovi Novog Sada koji nisu do sada bili interesantni kupcima i investitorima u novije vreme postaju sve zanimljivije lokacije!

Mladim ljudima sa malom decom agenti skoro uvek predlažu kupovinu kuće iz razumljivih razloga, a to je veća lična sloboda i veći slobodni prostor oko kuće kao što je dvorište. Međutim mlađi ljudi često ne prihvataju ovakav predlog, jer su svesni kako u kući i oko kuće uvek ima puno posla. Zanimljivo je kako se deca koja su živela sa roditeljima u stanu i koja su već odrasla, skoro uvek prilikom odluke o kupovini nekretnine, odlučuju za kupovinu stana a ne kuće.

Top lokacije interesantne penzionerima, upravo su one lokacije gde ima puno šetališta. U poslednje vreme Šarengrad na Novom Naselju je postao izuzetno popularan. Ovaj deo Novog Naselja prostire se prema Veterniku, a na potezu ulica Momčila Tapavice i Stanoja Stanojevića izgrađeno je fenomenalno šetalište, formirano je i dečije igralište pa čak i deo koji mogu koristiti kućni ljubimci. Ako neko recimo živi na Limanu, verovatno i nema saznanje o ovako modernom tipu naselja koje je izgrađeno u Novom Sadu.

Centar grada najbolja je lokacija za stanovanje mladih ljudi koji još nisu formirali svoju porodicu. Treba svakako navesti da su u centru u ponudi uglavnom stare nekretnine, ali nekretnine koje ponekada koštaju i pravo malo bogatstvo.

Pojedini roditelji zahtevaju od agenata da im se na prodaju za njihovu decu ponude nekretnine koje se nalaze blizu fakulteta, ali je mišljenje mladih ljudi takvo da bi želeli stanovati u nekretnini koja je blizu sadržaja za zabavu poput kafića. Zanimljivo je da je u poslednje vreme svaki drugi klijent zainteresovan za kupovinu nekretnine, došao iz IT sektora.

Deo Novog Naselja pod nazivom Šarengrad postao je izuzetno atraktivna lokacija!

Bez obzira na lokaciju klijenti često ne žele ni da razgledaju nekretninu koju treba renovirati, a pojedini kažu da ne žele čak ni da okreče budući stambeni prostor. Sigurno je kako krečenje ne spada u renoviranje stambenog prostora, već da se pod time podrazumeva promena stolarije, vodovodnih i kanalizacionih cevi, promena keramike i sanitarija u kupatilu...

I na kraju ove zanimljive teme, smatramo kako se možemo složiti kako postoje pre svega popularne lokacije u Novom Sadu na kojima su izgrađeni objekti sa stanovima i lokalima, ali da je upitno da li su to i top lokacije.

Jer se po našem mišljenju termin top lokacija može koristiti samo u onom slučaju kada klijentu odgovara kupovina nekretnine na lokaciji koja njemu i njegovoj porodici pre svega odgovara zbog ponuđenih sadržaja za svakodnevni život i rad. To znači da top lokacija zavisi od svakog pojedinca ponaosob, jer je kako smo već naveli, top lokacija ona za koju je neki klijent zainteresovan.

Ako ste se odlučili za kupovinu kuće ili stana u Novom Sadu, predlažemo vam da se pre bilo kakvih konkretnih aktivnosti odmah uputite u Solis Nekretnine i potražite licencirane agente koji se bave prodajom nekretnina, a njima iskreno saopštite koje su pre svega vaše želje i potrebe. Jer je moguće da ćete saznati kako vašoj porodici i vama ne odgovara lokacija koju mnogi smatraju i nazivaju top lokacijom.

Prepustite posao profesionalcima iz agencije Solis Nekretnine, koji će vam ponuditi nekretninu na lokaciji koja će za vas biti Top lokacija!!!

fotografije: Solis

 

 

 

Komentari

Komentar

Jelena 09/Dec/2022

I meni se sve više sviđa Kamenica. Dovoljno blizu, a ima sve, pritom je mnogo mirnije mesto za život.


Komentar

Milica 09/Dec/2022

Volim Novo naselje, a sto se starijeg dela grada tice, najvise volim Salajku.


Napišite komentar