SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Novi Sad najpoželjniji grad za život u Srbiji
SOLIS-NEKRETNINE 12-Oct-22 1649 2

Novi Sad najpoželjniji grad za život u Srbiji


Treba navesti da je Novi Sad ponekad nepravedno zapostavljen, kada se govori o kvalitetu života u ovom gradu. Mada sve se češće govori o tome, kako je Novi Sad na neki način i grad prestiža kada se posmatraju drugi delovi Srbije.

Mnogi naš grad nazivaju još i Mali Pariz, Mali Amsterdam, Mali Beč, Gibraltar na Dunavu, Novosadski Akropolj, Cusum, Nekropolise pa i Mala Venecija. Odavno se zna da je Novi Sad nastao pre svega zahvaljujući Petrovaradinskoj tvrđavi.

U povlačenju krajem drugog svetskog rata, Nemački vojnici su tvrđavu opasali sa eksplozivom sa željom da načine veliku štetu, ali je italijanski ratni zarobljenik Đildo Pasapane koji je tada imao samo 24 godine, presekao žice koje su vodile ka eksplozivu i tako sprečio urušavanje tunela pa i veća oštećenja tvrđave.

Poznato je da se kasnije oženio u Petrovaradinu i dobio ćerku Mariju Nikolić. Naravno da današnji Novi Sad ne bi bio ono što jeste da nije upravo Petrovaradinske tvrđave i naravno Dunava. O prelepom pogledu sa tvrđave na Dunav i Novi Sad, kao i iz Novog Sada na Petrovaradinsku tvrđavu ne treba posebno trošiti reči, a taj čaroban pogled morate sami doživeti.


Novi Sad nazivaju i Gibraltarom na Dunavu!


Na samom početku grad je imao ove nazive: Racka Varoš, Petrovaradinski šanac i konačno je dobio naziv Novi Sad (Újvidék, Neoplanta, Neusatz an der Donau, Nový Sad).

Iako se smatra najpoželjnijim pa i najpopularnijim gradom za život u Srbiji, Novi Sad kao i svaki grad (manji ili veći) ima svoje prednosti, ali i mane. Veći gradovi se prepoznaju po velikoj gužvi, brzom tempu i naravno buci, dok naš grad ima sve to sem naravno brzog tempa. Vojvođani su inače poznati po svojoj mirnoći, ležernosti kao i da uglavnom nikada nigde ne žure.


Novi Sad na Dunavu
 

Često oni koji u Novi Sad dolaze iz nekog drugog mesta, mogu čuti od građana našeg grada, samo laganica i bez žurbe i nervoze e to je ono po čemu je prepoznatljiv Novi Sad. Osim samih prolaznika i saobraćaj se odvija znatno laganije, nego recimo u Beogradu. Naravno Novi Sad ima olakšavajuću okolnost što je smešten u ravnici i ima široke bulevare i biciklističke staze.


Prvobitan naziv grada bio je Racka varoš, Petrovaradinski šanac i konačno sadašnji naziv Novi Sad!


Ako preferirate znatno laganiji tempo života, a potreban vam je mir bez većih napetosti, onda je Novi Sad idealan grad u kome bi trebalo da živite. Grad je kako smo već naveli poznat po širokim bulevarima, uređenim biciklističkim stazama i prelepim parkovima koji su oaza opuštanja.

Svakako jedan od najpopularnijih delova Novog Sada za šetnju je kej pored Dunava, tako da dnevnu ili večernju šetnju možete započeti još od pre Žeželjevog mosta pa sve do čuvenog novosadskog kupališta Štrand. Osim pešačke postoji i biciklistička staza, a kada je lep dan ili veče možete primetiti veliki broj novosađana koji džogiraju.

Naš grad poseduje jedan neobičan spoj tradicionalne i savremene arhitekture, a smešten je u samom srcu Vojvodine. Pisac ovog teksta je razgovarao u više prilika  sa svojim prijateljima i poslovnim partnerima, koji su mu više puta rekli: Kako vi volite svoj grad!


Novi Sad stan
 

Novi Sad svojim sugrađanima nudi kvalitetan i miran život pa nije slučajno što naš grad zovu i Srpska Atina. U Novom Sadu je sve nekako na dohvat ruke da ne kažemo noge, jer ako ne morate ići bilo kojim tipom prevoza, svuda možete lagano stići i peške. Mada je poznato da je bicikl najomiljeniji prevoz Novosađana i to bez obzira na godine koje ima biciklista. Grad poseduje veliki broj obeleženih biciklističkih staza, kojima se biciklisti bezbedno mogu voziti.


Novi Sad poseduje spoj tradicionalne i moderne arhitekture!


Ako iz bilo kog razloga planirate svoj život nastaviti u Novom Sadu, naš grad je uvek otvoren za sve ljude dobre volje. Naravno da pre samog preseljenja u Novi Sad, morate razmišljati o tome u kom delu grada ćete kupiti nekretninu i u njoj stanovati.

Naš predlog je da planirate deo grada koji će biti najbliži svakodnevnim potrebama vas i vaše porodice. To znači da bi bilo poželjno da živite u kući ili stanu u čijoj se blizini nalazi vaš posao da je u blizini vrtić, osnovna ili srednja škola za vašu decu ako je imate i naravno da su u blizini fakulteti, ako vaše dete planira upisati fakultet.

Pre nego što se odlučite živeti u Novom Sadu potrebno je da odaberete lokaciju na kojoj ćete kupiti kuću ili stan!

Sve zavisi od vaših želja, potreba, a naravno i ustaljenih navika. Ako želite biti bliži fakultetima, onda je naš predlog da razmišljate o kupovini stana na naselju Liman 1 ili Liman 2, mada i Liman 3 i Liman 4 nisu jako daleko od fakulteta, a sva 4 naselja su odlično povezana linijama gradskog autobuskog prevoza. U autobusima mnogih gradskih linija ipak možete pronaći neko slobodno mesto, bez obzira što Novi Sad svakim danom ima sve veći broj stanovnika.


Novi Sad pogled sa terase
 

Ako imate malu decu koja trebaju pohađati vrtić ili osnovnu školu, toplo vam preporučujemo da kupite stan na Novom Naselju. Ovo naselje zovu grad u gradu i ako zbog posla ne morate ići u centar ili neki drugi deo grada, ovo naselje ima zaista sve potrebne sadržaje koji su potrebni za svakodnevni život jedne porodice, parkove sa zelenilom oko zgrada, kao i veliki broj parking mesta.

Ako su vaša deca odrasla, a vama je potreban mirniji način života ili ste čak u penziji u tom slučaju predlažemo da kupite nekretninu recimo na Staroj Detelinari ili u Avijatičarskom naselju. Ova naselja još uvek pružaju relativno miran način života za razliku od sve više naselja koji žive urbanim načinom života, koji više odgovara mlađim ljudima.


Crkva
 

Svima koji planiraju svoj život nastaviti u Novom Sadu i planiraju kupovinu nekretnine predlažemo odabir lokacije koja će zadovoljiti svakodnevne životne potrebe svih članova porodice!

Možemo slobodno navesti da jedino Novi Sad od većih gradova u Srbiji može nekako spojiti dve teško spojive stavke, mirnoću vojvođanske varošice u ravnici, ali i ubrzan život velikog grada.

Ako u Novi Sad dolazite turistički, brzo ćete shvatiti da u gradu možete sve obaviti i obići pešice i upravo je to čar ovog grada. Mirnoća Novog Sada najviše se primeti ako u njega dođete iz Beograda. Ima i naš grad veliki broj gradskih autobuskih linija, ali spram glavnog grada Srbije, Novi Sad i pored svih dnevnih gužvi u špicu, ipak deluje i funkcioniše znatno mirnije.

U Novom Sadu različite delove grada povezuje čak 16 bulevara i oni omogućavaju da brojne obaveze možete završiti i da ne koristite automobil. Ako želite da se odmorite od obaveza, najlepše šetnje su naravno one pored Dunava, mada ništa manje opuštajuće šetnje nisu ni one na Novom Naselju ili Limanima ako prošetate Fruškogorskom ili Balzakovom ulicom.

U Novom Sadu puno toga možete obaviti i pešice!

Ako iz određenog razloga ne možete tokom leta otići na more ne brinite, jer Novi Sad ima svoje more a to je Dunav. Najpoznatija plaža na Dunavu je čuvena plaža Štrand, koja je dugi niz godina i kultno mesto Novosađana. Naš grad ima i zdravo okruženje i čistiji vazduh za razliku od mnogih većih gradova, a osim u uživanju u vidu pešačenja i voženja bickla, mnogi stanovnici vojvođanskog grada, vrlo rado odaberu pešačenje ili voženje bicikla kako bi čuvali životnu sredinu.

Osim gradskog prevoza autobusima, Novi Sad ima i veliki broj taxi udruženja. Za razliku od Beograda, vožnja u našem gradu i to kroz skoro čitav grad, košta će vas znatno manje nego u metropoli.

Osim što je prestonica kulture, Novi Sad je poznat i kao univerzitetski centar. Veliki razlog zašto mnogi mladi ljudi dolaze u Novi Sad je upravo veliki broj fakulteta i viših škola. Naš grad je verovatno jedan od retkih koji na jednom mestu ima skoro sve fakultete. Jedini državni univerzitet u Vojvodini i drugi po veličini u Srbiji je Novosadski univerzitet.


Novi Sad je poznat i kao univerzitetski centar!


Novi Sad je mnogima privlačan za svakodnevni život, jer nudi brojne mogućnosti velikog grada, ali i mirnoću manjeg mesta. Grad pruža i brojne kvalitetne kulturne sadržaje počevši od mnogih izložbi, posetu muzejima, šetnju prelepim centrom grada, Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom. Nikako ne treba propustiti i napomenuti kako mnoge porodice svoju decu izvode u šetnju Dunavskim parkom, a naravno tu su bake i deke sa unucima.

Grad je često domaćin mnogih kulturnih, privrednih i sportskih manifestacija, a treba svakako navesti i da je Novi Sad sajamski grad. Verovatno najpopularniji i najposećeniji sajam u Novom Sadu je Poljoprivredni sajam koji ima izuzetno dugu tradiciju. Na Novosadskom sajmu se održavaju i sajamske izložbe poput sajma turizma, automobila i mnoge druge.


Novi Sad je sajamski grad!


Može se reći da je Novi Sad jedna neobična mešavina sad već urbanog grada, ali i usporenosti. Grad ima sve što je potrebno za svakodnevni život porodice, ali i poslovnih ljudi, a sve to ovom grade daju jedan poseban šarm, energiju pa i privlačnost.


Tvrdjava
 

Novosađani poseduju specifičan mentalitet i uvek su srdačni, tihi, umereni u svemu i naravno uvek pomalo usporeni. Svi ovi detalji često dovode do toga da mnogi žele da dođu u naš grad i da im građani Novog Sada budu prve komšije.


Novi Sad poseduje sve sadržaje potrebne za svakodnevni život porodice!


Nadamo se da smo svima koji razmišljaju da svoj život nastave u Novom Sadu, pomogli ovim tekstom i barem malo približili kako izgleda svakodnevni život u njemu. Ako smo u tome uspeli izuzetno nam je drago, a sada znate šta vam je činiti ako ste konačnu odluku za preselenje u Novi Sad upravo doneli.

Prvo o čemu ćete sigurno razmišljati je kupovina nekretnine (bila to kuća ili stan) u kojoj ćete živeti  u Novom Sadu sa svojom porodicom. Toplo vam predlažemo da sve aktivnosti oko potražnje kuće ili stana, prepustite licenciranim agentima agencije Solis Nekretnine iz Novog Sada, koja uspešno na tržištu nekretnina posluje duže od 30 godina.


Dobrodošli u Solis Nekretnine!


fotografije: Solis Nekretnine; Hedonist magazin

 

 

Tagovi:

novi sad

Komentari

Komentar

Milica 12/Oct/2022

Obozavam Novi Sad, imam rodjake tamo pa cesto odem, prelep grad, sredjen, cist...mogla bih da zivim tamo.


Komentar

Jelena 12/Oct/2022

Poslednjih godina, definitivno! :ak se i dosta Beograđana preselilo tamo. Super je za život, ipak mnogo prijatnije i mirnije nego u Beogradu, a opet - ima sve!


Napišite komentar