SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Otkriveno je najbolje prodavano predgrađe Novog Sada
SOLIS-NEKRETNINE 19-Jun-21 2196 3

Otkriveno je najbolje prodavano predgrađe Novog Sada


Iako se zna da je Petrovaradin opština i da je zasebna jedinica, jedino ovu lokaciju kraj Novog Sada možemo navesti kao jedno izuzetno veliko gradilište. Ako dolazimo sa juga Srbije, svakako prvo naiđemo na Petrovaradin pa tek onda Novi Sad.

U poslednje vreme primetan je trend prodaje izuzetno velikog broja kuća u Petrovaradinu, jer je jasno da kada prođete Petrovaradin i pređete most, odmah stižete skoro u centar Novog Sada. Prodajne cene nekretnina u Petrovaradinu poprilično su šarolike, ali je evidentno kako novogradnja u ovom mestu naprosto buja.


Petrovaradin je jedina lokacija u neposrednoj blizini Novog Sada na kojoj novogradnja buja!


Možemo slobodno reći i to sa velikim slovima, Petrovaradin je u ranijem periodu bio nepravedno zapostavljen kao tržište nekretnina. Ne zna se precizan uzrok tome, ali se pretpostavlja kako je ovo mesto bilo zapostavljeno kao tržište nekretnina, sve do trenutka kada Novi Sad nije imao više gde da se širi. Investitori su morali potražiti neku drugu alternativnu lokaciju i zbog toga je Petrovaradin ovih dana postao izuzetno popularan na tržištu nekretnina.

Stambenih zgrada, a to znači i stanova u Petrovaradinu do sada je bilo samo na obodu Preradovićeve ulice. To su zgrade koje je svojevremeno izgradio tada poznati „Neimar“, zgrade su i danas u funkciji, a stanje zgrada i samih stanova zavisi naravno od samih stanara. U drugim delovima Petrovaradina u prošlosti, bile su izgrađene samo porodične kuće.

Kada pređemo most i prođemo „Gradić“ ispod Petrovaradinske tvrđave i kasnije kada uđemo u glavnu ulicu ili skrenemo levo ili desno u sporedne ulice Petrovaradina, odmah možemo primetiti novoizgrađene zgrade nešto niže spratnosti. I dalje su kuće u Petrovaradinu više zastupljene od stambenih zgrada, ali se i to svakim danom sve više menja. Novi Sad nema više gde da se širi izgradnjom, a upravo je blizina Petrovaradina omogućila da započne masovna izgradnja novih stambenih zgrada.


Petrovaradin je u nekom prošlom vremenu nepravedno bio zapostavljen kao tržište nekretnina!


Razlog nagle prodaje kuća u Petrovaradinu je zainteresovanost investitora da umesto kuća izgrade stambenu zgradu sa više spratova i stanova. Ipak treba napomenuti kako se u Petrovaradinu ne prodaju samo ruševne kuće koje su zbog povoljne cene interesantne investitorima zbog izgradnje stambenih zgrada, jer ovo naselje poseduje zaista fenomenalne kuće. Prodaju se izuzetno kvalitetne kuće izgrađene kvalitetnim građevinskim materijalima, odlično opremljene, kuće koje poseduju odličan raspored prostorija, veliko dvorište, bazen...

U razgovoru sa licenciranim agentom „Solis“ agencije Gabrielom Orosi, saznali smo da je pre 7 godina u ponudi imala kuću u Petrovaradinu veličine 60-tak kvadrata, a prodajna cena je iznosila oko 30.000 Eura. U ovom trenutku nikako se ne može više razgovarati o tako povoljnim cenama, jer su cene kuća otišle na gore, pre svega zbog velike potražnje. Može se reći kako je u sporednim ulicama Petrovaradina iz tog perioda bilo puno kuća i da su te ulice bile i ostale dugačke, kao i da poseduju puno brojeva. I kuće iz sporednih ulica u onom vremenu, imale su približnu cenu kao i kuće na glavnoj ulici, ali kako smo napomenuli cene kuća koje se sada prodaju u svim ulicama a ne samo na glavnoj, poprilično su utišle na gore.


Zbog zainteresovanosti investitora prodajne cene kuća u Petrovaradinu znatno su povećane!


Petrovaradin je zasebna opština i samim tim ima sve osnovne sadržaje potrebne za svakodnevni život jedne porodice i poseduje zdravstveni dispanzer, vrtić, školu, fudbalski teren, park, brojne markete i pekare, pijacu, odlično je povezan linijama gradskog i prigradskog saobraćaja, a ima i svoju železničku stanicu. Ovo naselje je izuzetno pogodno za život porodice sa malom decom i kao što smo već napomenuli, odlično povezano sa Novim Sadom.

U starijim zgradama, nekada ste mogli kupiti stan od 45 kvadrata po ceni od 800-900 Eura po kvadratu. Iako stare zgrade ne poseduju lift, cene stanova u ovim zgradama otišle su na gore, pre svega zbog napomenute situacije sa ekspanzijom gradnje i zato što je Petrovaradin postao izuzetno zanimljivo tržište nekretnina. Važno je napomenuti kako nije važno da li pišemo o ceni stanova u starim ili novim zgradama, jer su cene i jednih i drugih znatno otišle na gore.

Zna se kako je cena starijih stanova uvek niža od stanova u novijim stambenim zgradama, jer novogradnja je uvek novogradnja i uvek više cenjena. Ako kupite stan u starijoj zgradi, jasno je kako ćete pre ulaska u kupljeni stan ipak morati uraditi određene adaptacije, a ako kupite stan u novoj zgradi u toj varijanti nema nikakvih ulaganja.

Ne treba nikako zaboraviti i to kako kupci prvog stana ujedno imaju mogućnost povrata PDV-a, što naravno nikako nije zanemarljiva finansijska stavka. Svakako treba napomenuti kako se cena stanova u Petrovaradinu skoro izjednačila sa cenom stanova u Novom Sadu.


Petrovaradin poseduje sve sadržaje potrebne za svakodnevni život jedne porodice!


Velika je prednost to što je Petrovaradin prolazno mesto, mada se zna da je glavni put poprilično opterećen naročito teretnim saobraćajem. Razmišlja se o tome pa postoje čak i određeni planovi da se teretni saobraćaj izmesti i rastereti gužva u saobraćaju.

Primetili smo kako u poslednje vreme ima sve više saobraćajnih udesa i evidentno kako je u poslednje vreme opterećenost saobraćaja, sigurno jedan od uzroka saobraćajnih nesreća. Verujemo da su budući koridor tunel kroz Frušku goru, kao i most ka autoputu Novi Sad-Beograd, jedno od mogućih rešenja ovog problema.

Pretpostavljamo da će zbog sve većeg opterećenja sistema za vodovod i kanalizaciju zbog priključenja velikog broja izgrađenih novih stambenih zgrada u bližoj budućnosti biti potrebna rekonstrukcija postojeće infrastrukture.


Prednost je što je Petrovaradin prolazno mesto!


Raspon prodajne cene kuća duž glavne ulice u Petrovaradinu, kreće se od 80.000 pa sve do 300.000 Eura. Cena kuća u sporednim ulicama manja je za nekih 10-15%, ali svakako treba napomenuti kako prodajna cena neke kuće značajno zavisi od njene sređenosti. Svakako je značajno i to da li klijent prodaje ruševnu kuću, kuću koju treba adaptirati ili kuću koja je potpuno sređena i u koju se odmah možete useliti sa koferima.

Zanimljivo je kako investitori ne kupuju samo ruševne kuće u Petrovaradinu da bi zidali novu stambenu zgradu. Ako je urbanističkim planom dozvoljeno da se na ovoj lokaciji izgradi stambeni objekat veće spratnosti, investitor će sasvim sigurno ući u posao, jer će investiranjem u kupovinu i skuplje kuće, veoma brzo isplatiti osnovne troškove, ali će mu ostati dosta prostora i za zaradu. Investitori ne obraćaju pažnju na izgled i kvalitet kuće, već isključivo procenjuju isplativost lokacije na kojoj se objekat nalazi.


Prodajna cena kuća u Petrovaradinu kreće se od 80.000 pa sve do 300.000 Eura!


Cene svih tipova nekretnina u Petrovaradinu svakim danom sve više rastu i približavaju se cenama nekretnina u Novom Sadu, što ranije nije bilo zamislivo. U naselju Stara Detelinara recimo, možete kupiti stan čija je cena ispod 1000 Eura po kvadratu, a u Petrovaradinu teško da ovih dana možete kupiti stan jeftiniji od pomenute cene.

Čuli smo ovih dana komentar kako će se Novi Sad i Beograd fizički spojiti u dogledno vreme, mada mislimo da je ipak velika razlika u kilometraži između ova dva grada da bi se to moglo desiti u nekoj skorijoj budućnosti. Novi Sad ima potrebu da se širi zbog povećanog priliva stanovnika i bio bi sigurno odavno spojen sa Petrovaradinom da nema Dunava, ali se zna i to da se Petrovaradin skoro spojio sa Sremskim Karlovcima.

Mogu se u Petrovaradinu pronaći kuće sa povoljnijom cenom u nekom mirnijem delu, ali je sigurno da su to udaljenije lokacije od autobuskih linija, potrebne infrastrukture, prodavnica... Ako dođete u Petrovaradin iz pravca Novog Sada ili Beograda i ako skrenete u neku sporednu ulicu, biće potrebno najmanje jedan do dva kilometra, kako bi došli do neke kuće koja se nalazi u mirnijem delu naselja i koja naravno ima povoljniju prodajnu cenu.


Ekspanzija gradnje u Petrovaradinu direktna je posledica manjka placeva za izgradnju u Novom Sadu!


Većina novih stambenih zgrada izgrađena je u blizini dve glavne saobraćajnice u Petrovaradinu i trenutno ne postoji neki noviji izgrađeni stambeni objekat koji se nalazi u nekoj mirnijoj ulici. Iako je ulica Račkog konstantno opterećena teretnim saobraćajem to nije prepreka da duž ove ulice niču nove zgrade i to jedna za drugom. Smatramo kako je ovo još jedan razlog da se dosadašnja stara infrastruktura ovog naselja što pre promeni i da se teretni saobraćaj nekako izmesti iz dve najprometnije ulice u Petrovaradinu.

Stanove u novim zgradama koje su izgrađene u Petrovaradinu, veoma često kupuju klijenti koji pri kupovini imaju mogućnost povrata PDV-a. Ovi klijenti se veoma često odlučuju za kupovinu nekretnine koja je u predugovaranju ili u izgradnji, jer na taj način imaju obezbeđene značajne pogodnosti pri kupovini nove nekretnine. Nove stanove kupuju i roditelji koji planiraju da njihovo dete pohađa muzičku školu akademiju koja se nalazi u Petrovaradinu i da na taj način izbegnu da njihovo dete živi podstanarskim životom.


Većina novih stambenih zgrada izgrađena je uz dve glavne saobraćajnice kroz Petrovaradin!


Novogradnja nije više onakva kakva je nekada bila, kada se često dešavalo da se ne zna da li će investitor završiti započetu igradnju zgrade ili ne. Ali je sigurno kako je na povećanu tražnju i kupovinu stana uticala mogućnost povrata PDV-a pri kupovini nove nekretnine. Kupci veoma često jedva sakupe potreban novac za učešće prilikom kupovine stana u novogradnji, tako da im novac od povrata PDV-a izuzetno dobro dođe kao jedna značajna olakšavajuća finansijska stavka.

Ako neko danas želi započeti izgradnju novog objekta bilo gde u Srbiji i u bilo kom gradu, pre samog početka i prvog zakopanog ašova, mora pribaviti veliki broj dokumenata pre nego što dobije građevinsku dozvolu i to je detalj koji ipak stvara određenu sigurnost kod potencijalnog kupca.


Nove stanove u Petrovaradinu uglavnom kupuju klijenti koji računaju na povrat PDV-a!


Investitori uvek u objektima koje planiraju izgraditi u Petrovaradinu, projektom predviđaju i formiranje lokala, a ne samo stambenih jedinica. Možemo reći da sve u vezi planiranih aktivnosti investitora i arhitekata oko izgradnje novih objekata u Novom Sadu, funkcioniše identično i u Petrovaradinu. Petrovaradin je znatno interesantniji za poslovanje kompanije koja se recimo bavi transportom, jer je znatno lakša organizacija transporta iz ovog naselja nego iz Novog Sada, a naročito ako nešto treba prevesti u pravcu juga zemlje.

U Petrovaradinu postoje još slobodne lokacije za izgradnju većih poslovnih obejakata, ali se takvi placevi uglavnom nalaze na obodu samog naselja. Moguća lokacija za izgradnju većih poslovnih objekata je deo Petrovaradina u smeru Bukovca, jer u gusto naseljenom delu naselja to jednostavno nije moguće.


Većina lokala u Petrovaradinu se odmah prodaju!!!


Veličina lokala u novim objektima koji su izgrađeni u Petrovaradinu, pre svega zavisi od toga da li su oni izgrađeni u jednoj etaži, dve ili više etaža, poseduju li mezanin i da li postoji mogućnost formiranja galerije. Kupci najčešće žele da se njihov lokal vidi sa ulice, jer im je na taj način omogućeno znatno kvalitetnije promovisanje proizvoda ili usluge. Veći lokali uvek mogu da se pregrade i prilagode potrebnoj poslovnoj nameni. Pretpostavlja se kako se investitorima ne isplati da grade lokale manje od 70 do 100 kvadrata.

Treba svakako napomenuti da se izgrađeni lokali u Petrovaradinu uglavnom budu odmah i prodati. Prodajna cena lokala u Petrovaradinu pre svega zavisi od njegove opremljenosti i da li se lokal nudi u sirovom stanju ili je potpuno uređen. Možemo u osnovi reći kako je raspon prodajne cene lokala u ovom naselju od 1200 do 1500 Eura po kvadratu. Treba navesti i to da je cena lokala u Petrovaradinu, identična ceni lokala u Novom Sadu. Investitori su svesni da blizina Novog Sada svakako diktira cenu lokala.


Cena lokala po kvadratu u Petrovaradinu iznosi od 1200 do 1500 Eura!


Lokacija Petrovaradina omogućava poslovnim ljudima iz manjih mesta u Sremu da pokrenu neki posao i da to ne bude baš Novi Sad, ali da to opet bude u njegovoj neposrednoj blizini. Ugostiteljski objekti su opet popularni kako se situacija sa pandemijom smiruje i to je nova mogućnost za pokretanje biznisa.


Petrovaradin nekretnine
 

Lokali nude pokretanje mnogih poslova poput frizerskog salona, usluge pedikira i manikira, teretane, marketa, cvećare, raznih zanata poput obućara, zubarske ordinacije, apoteke, agencije za registraciju automobila, agencije koja se bavi prometovanjem nekretninama, spisak nastavite sami.


Veći poslovni objekti u Petrovaradinu mogu se graditi na izlasku naselja ka Bukovcu!


Poslovni ljudi se često odlučuju i za zakup lokala jer im tako više odgovara, a visina mesečnog zakupa lokala zavisi od njegove sređenosti i naravno od njegove veličine u kvadratima. Veća kvadratura za sobom vuče i znatno veće režije pa na cenu najma lokala utiče puno detalja.


Poslovni prostor Petrovaradin
 

Daćemo primer lokala u Petrovaradinu veličine 100 kvadrata za razne namene za čiju mesečnu rentu trebate izdvojiti od 1000 do 1500 Eura. Jasno je kako neće baš svi vlasnici lokala pokretati neki svoj biznis, već isplativost svoje investicije u lokal, vide kroz njegovo renitiranje.

Rentiranje stanova u novim izgrađenim stambenim zgradama u Petrovaradinu, izuzetno je zanimljiva tema. Treba navesti kako je cena rentiranja stanova u Petrovaradinu, potpuno identična ceni rentiranja stanova u Novom Sadu.


Lokali u Petrovaradinu veličine 100 kvadrata mogu se iznajmiti na mesečnom nivou za 1000 do 1500 Eura!


Cena rentiranja stana uvek zavisi od njegove opremljenosti i da li je stan prazan da li je opremljen nekim starim nameštajem ili je opremljen potpuno novim pa i luksuznim nameštajem. Dvosoban stan u Petrovaradinu može se rentirati po identičnoj ceni najma dvosobnog stana, a to znači da mesečni najam takvog stana iznosi 350 Eura pa i više. Ovako visoku cenu rentiranja stanova u Petrovaradinu svakako diktira blzina Novog Sada.


Lokal Petrovaradin
 

Petrovaradin u današnje vreme zbog povećanog broja stanovnika, sigurno nema dovoljan kapacitet potrebnih sadržaja poput vrtića, škola pa i većih marketa, tržnih centara, pijace pa i zdravstvenog dispanzera. Verovatno nije slučajno to što se na Sremskoj strani na izlasku iz Petrovaradina gradi kovid bolnica, koja će završetkom pandemije vršiti funkciju bolnice.


Cena rentiranja dvosobnog stan u Petrovaradinu je 350 Eura i identična je ceni rentiranja dvosobnog stana u Novom Sadu!


Broj stanovnika Petrovaradina svakim danom sve raste, a evidentno je i to da se rušenje kuća i izgradnja novih stambeno poslovnih objekata nastavlja nesmanjenom žestinom. Teško je predvideti koliko će još trajati ova ekspanzija gradnje objekata u Petrovaradinu, jer dokle god bude kupaca, investitori će imati interes za gradnju. Ono što možemo sa sigurnošću navesti je to da će i cene nekretnina u Petrovaradinu ići na gore, dokle god se nekretnine od strane klijenata budu kupovale.


Izdavanje Petrovaradin
 

Glavnom ulicom u Petrovardinu se sve teže prolazi, kao i ulicom Račkog koja vodi ka Iriškom vencu. Ništa nije manja opterećenost puta nakon pijace, puta koji vodi ka Sremskim Karlovcima. U planu je izgradnja zaobilaznice oko Petrovaradina, ali još nisu poznati precizni detalji. Investitori imaju sigorno određena saznanja u vezi tih planova pa ne čudi da u ulici Račkog jedan za drugim niču novi stambeno poslovni objekti.


U ulici Račkog u Petrovaradinu gradi se veliki broj novih nekretnina!


Imamo saznanje da licencirani agenti naše „Solis“ agencije, odmah po završetku objekata a nekada i ranije, odmah dobiju ponudu za prodaju stanova ili lokala u Petrovaradinu. Još je interesantnije da ponuda ne čeka dugo na kupca i da se ponuđene nekretnine u Petrovaradinu veoma brzo prodaju.


Petrovaradin
 

Petrovaradin je veoma perspektivna lokacija što se budućnosti nekretnina ovog naselja tiče. Veliki broj investitora je zbog nedostatka slobodnih placeva za gradnju u Novom Sadu, jednostavno poslom prešao u Petrovaradin.

Pojavljuju se i potpuno novi investitori koji se do sada nisu bavili izgradnjom, tako da imamo saznanje kako je jedan da kažemo novi investitor na Mišeluku izgradio dve urbane vile. Ovaj investitor je izgradio dve vile sa po tri stana i svih šest stanova u tim vilama je odmah i prodao. Možemo slobodno reći kako je izgradnja nekretnina u Petrovaradinu tek u ekspanziji.

fotografije: Solis

 

Komentari

Komentar

Srecko 29/Jun/2021

Dobra lokacija samo treba voditi racuna da se prilikom gradnje na ovoj lokaciji ne napravi urbanisticki promasaj.


Komentar

Nadja 21/Jun/2021

Petrovaradin mi je predivan, taj starinski duh i prelepe kuce, volela bih da zivim tamo.


Komentar

Nikolina 19/Jun/2021

Petrovaradin je meni definitivno najlepši deo Novog Sada. Kad šetam njegovim ulicama, imam utisak da sam zalutala u neku bajku. Isto tako se osećam i u Karlovcima, koji su mu blizu. Lep je to kraj, baš lep.


Napišite komentar