SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Šta je Balkon
SOLIS-NEKRETNINE 25-Oct-17 2868 0

Šta je Balkon


Sigurno vaša kuća, stan, vikendica ili vila ima i svoj balkon. Da li ste se ikada zapitali, šta je u stvari balkon, čemu služi i kako bi ga definisali?

Ne zna se precizno poreklo reči balkon, jer se u jednom tekstu tvrdi, kako reč balkon vodi poreklo od Italijanskog jezika, zatim Nemačkog jezika „balcho“, a opet pojedini tvrde, kako je ova reč srodna sa Persijskim terminom „palkaneh“ ili još starijim terminom „balkaneh“.

Izuzetno je zanimljivo saznanje, da su se balkoni počeli praviti prvo na objektima koji su građeni na selu. Na objektima u gradu, balkoni se pojavljuju tek u 18. i 19. veku. U Evropi su se balkoni retko gradili, a masovno su se počeli praviti u doba renesanse. 


Balkon
 

Pojam balkon se češće koristi za izdignute platforme hodnika raznih vrsta. Jedna od definicija kaže da je balkon izdignut i otvoren izlaz ka gornjem spratu, koji izlazi iz zida. Balkon u regiji Balkana, najčešće je projektovan i izgrađen na zgradama od posebne važnosti i okrenut ka javnim trgovima i glavnim ulicama.

Balkon se pojavljuje do kraja 19. veka, a poznato je da potiče iz sakralne arhitekture. U to vreme za izgradnju novih zgrada se propisuju posebna pravila i kriterijumi po kojima su se balkoni morali graditi. Smatra se i da je balkon građevinski element, koji je uređen i uglavnom ima estetsku funkciju. Mogu biti izgrađeni od armiranog betona, drveta ili kamena, a često imaju i funkciju zaštite od pada. 

Balkoni pripadaju vlasnicima objekta na kome je balkon izgrađen i mogu ga koristiti, ali pod uslovom da njihov boravak na balkonu, ne ugrožava prava stanara iz iste zgrade. Deo površine balkona se uračunava u kvadraturu stana (izračunavanje životnog prostora) i to uglavnom 25%, a maksimalno 50%. U pojedinim zemljama je dozvoljeno sušenje veša na balkonima, dok je u nekim zemljama sušenje veša na balkonu zabranjeno. Isto tako pojedine zemlje dozvoljavaju postavljanje klima uređaja na balkone, dok pojedine to izričito zabranjuju.

Treba spomenuti nekoliko izuzetno popularnih balkona o kojima se priča u celom svetu, ali i kod nas. Balkon koji je posebno prilagođen za posebne svečanosti je upravo balkon u Rimu na Bazilici Svetog Petra, kada novoizabrani Papa, daje svoj blagoslov „urbi et orbi“ nakon Konklave. 

Izuzetno je poznat u svetu i romantični balkon Romea i Julije. Mada u tradicionalnoj sceni čuvene tragedije Viljema Šekspira, između Romea i Julije se uopšte ne spominje balkon, već samo prozor na kome se Julija pojavljuje. Ali ova informacija ne zanima prave romantičare, jer tokom vožnje gondolom, mnogima zastaje dah. Veliki broj turista prolazi ispod ovog čuvenog balkona i tu nastaju nezaboravne fotografije.

U Srbiji je poznat naravno balkon Skupštine grada Beograda, na kome se često pojavljuju naši uspešni sportisti. To je sad već tradicionalni običaj da se na ovom balkonu pojavljuju naši najuspešniji sportisti, bez obzira koje su medalje osvojili. Ispod ovog balkona se uvek okupi veliki broj građana, koji na ovaj način zajedno sa našim sportistima, želi proslaviti njihove sportske uspehe.
 

Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovaj blog.

Napišite komentar