SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Vojvođanski salaši sve popularnija destinacija za život
SOLIS-NEKRETNINE 08-Feb-23 1202 0

Vojvođanski salaši sve popularnija destinacija za život


Salaše možemo definisati kao poljsko imanje na kome su izgrađeni čardaci, staje, ekonomski objekti i naravno kuće za stanovanje. Poznato je da su salaši formirani još krajem 17. i početkom 18. veka, a seljaci su ih u to vreme koristili samo tokom leta, a tek kasnije salaši su korišćeni za svakodnevni život stočara i ratara.

Kada se sa stočarstva prešlo na ratarstvo, salaši su sadržajem sve više podsećali na kuće i okućnice pa i imanja u selima. Poznato je kako su salaši ostavili značajan trag u toponimima mnogih mesta na prostorima Mađarske, Slavonije i Vojvodine. Smatra se kako salaši svojim izgledom i funkcionisanjem onih koji na njemu žive u današnje vreme, prkose modernom, ubrzanom i sve više stresnom načinu života.


Salaši se vekovima smatraju izvorom zdravog života!


Zanimljivo je kako su salaši u Vojvodini u vreme urbanizacije i izgradnje čitavih stambenih blokova i gradova koji se sve više šire, sačuvali svoj izgled, miran, zdrav način života i pre svega svoju autentičnost.

I sada sledi naše pitanje:


Da li bi ostavili život u urbanoj sredini i odlučili se za svakodnevni život na salašu?


Čitamo svaki dan kako se sve više mladih odlučuje za odlazak iz Srbije pa i okolnih zemalja u neku od zapadnih država sa željom da žive kvalitetnijim životom. Delimično se možemo složiti sa njihovim razmišljanjem, ali je izvesno da će kad tad, ako ne pre onda u poodmaklim godinama života uz evidentnu setu u mislima, osetiti želju za povratkom u rodni kraj. Izvesno je i to da će tamo negde u tuđini uvek biti stranci i neće biti svoji na svome, mada je jasno kako pojedini sebe ipak pronađu u novoj sredini i žive uspešnim životom.

I sada opet sledi jedno pitanje:


Šta mislite da li se može živeti kvalitetnim životom u svom mestu i svojoj državi?


Kako svi mi imamo različite poglede na svet, svako od nas ima svoje želje i potrebe, ako postavimo anketu i očekujemo odgovor na prethodna pitanja i odgovori će biti različiti. U neko novije vreme pre pojave pandemije virusa, retko se dešavalo da se neko ko živi u gradu odluči na život u manjem mestu, a naročito na potpuno izdvojenim salašima.

Morala je izgleda da nam se desi situacija sa Corona virusom da bi shvatili kako smo se poprilično udaljili od prirode i ne samo to nego smo došli do značajnog saznanja, koliko je priroda neophodna za opstanak naše civilizacije i koliko je potrebno da je sačuvamo. U situaciji koja je srećom sada iza nas i dalje vlada veliko interesovanje za život u manjim sredinama.


Agencija Solis Nekretnine poseduje dobru ponudu salaša koji se prodaju u Vojvodini!


Placevi, kuće na selima u manjim mestima, kao i salaši, nekretnine su koje su po nama dugi niz godina bile nepravedno zapostavljene. Možemo navesti kako je interesovanje klijenata u agenciji Solis nekretnine za kupovinu salaša izuzetno veliko. Pojedini klijenti se raspituju o nekim salašima koji su u ponudi kako bi rešili svoj stambeni problem ili razvili preduzetnički duh, dok pojedini klijenti u salašima vide odličnu mogućnost za razvoj ugostiteljstva i turizma.

Sigurno su se tokom čitanja ovog teksta pojedini zapitali, kako bi živeli na salašu, kako bi se snašli u novoj sredini i potpuno novoj životnoj situaciji i čime bi se mogli baviti na salašu. Naravno da je najvažnije razmišljanje, kako i od kog posla zaraditi novac za nesmetano funkcionisanje svakodnevnog života. Za neke u datom momentu puno pitanja i malo odgovora, ali je izvesno da uvek i za svaku situaciju postoji rešenje.


Sve češće dolazimo do spoznaje kako je neophodno da se vratimo prirodi!


Život u gradu kao i život na selu i salašima, imaju svoje prednosti i naravno mane. Sve što nam je potrebno za svakodnevni život u gradu nekako je na dohvat ruke, dok život na salašu funkcioniše sasvim drugačije. Ipak sve se može uklopiti  dobrom organizacijom svakodnevnog života, a poznata je i ona: „Bolje biti prvi u selu nego poslednji u gradu.

 

Vojvodjanski salas


Da započnemo poređenje života u gradu i života na salašu kroz osnovne troškove, ali i cena kvadrata kuće ili stana u gradu i cena kvadrata salaša u manjim sredinama. Jasno je kako je cena salaša izuzetno visoka naročito na lokaciji poput poznatog naselja Čenej u blizini Novog Sada, ali ima i manje popularnih lokacija na kojima ima još salaša na kojima više niko ne živi i koji se mogu kupiti po pristojnoj ceni.

Znamo da porodica koja ima malu decu planira život u gradu, zbog svih sadržaja potrebnih najmlađim članovima porodice. Međutim kada deca već odrastu uvek se može organizovati odlazak dece u osnovnu ili srednju školu u većem gradu. Ne treba zaboraviti da su pojedini u svoje vreme išli kilometrima peške u školu, kao da i danas ima dece koje iz sela na planinama do svoje škole svakodnevno idu kilometrima peške pa čak i po smetovima snega uz moguće sretanje divljih životinja.


Život na salašima ima svoje mane ali i prednosti!


Treba priznati kako je ipak lakše organizovati odlazak dece u vrtić, školu ili fakultet sa salaša, nego iz udaljenog sela na nekoj planini. Život na salašu sigurno iziskuje znatno manje troškove, nego kada živite u gradu. Kada živite u gradu sve što vam je potrebno, ipak je dostupnije nego ako živite na salašu. Ako vam u gradu recimo nestane kafe, odete u prodavnicu i kupite 100 ili 200 grama kafe, 1kg šećera, 1kg hleba, 10 jaja...Vojvodjanski salas unutra  


Pisac ovih redova ne živi na salašu, ali živi u sredini gde je prva prodavnica udaljena 2,5 kilometra. I zato kada odem sa suprugom do prodavnice mi kupimo 500 grama kafe, 5 ili 10kg šećera, 5kg a ponekad i 25 kilograma brašna, 5 kg soli i da ne nabrajam baš sve namirnice potrebne za svakodnevni život porodice. Samo se treba dobro organizovati i 2-3 puta mesečno otići u grad u veću nabaku po potrebne namirnice za vaš život na salašu.

Život na salašu pre svega obezbeđuje znatno mirniji i zdraviji način života uz brojne mogućnosti. Verujemo da se mnogi sećaju kako su kao deca išli u kokošinjac da bi uzeli još vruće jaje, što bi rekli potpuno zdravo ili kako se to sad kaže eko jaje. Na salašu uvek ima puno slobodnog prostora recimo za držanje koka nosilja koje vam svaki dan mogu nositi nekoliko jaja ili kozice koja će vam svakog dana obezbediti sveže mleko pa nećete morati ići do prve prodavnice.


Kvalitetan život na salašu zahteva samo dobru organizaciju svih članova porodice!


Salaši uglavnom poseduju veći plac i njivu tako da postoje brojne mogućnosti čime bi se bavili i od čega bi zarađivali kada bi živeli na salašu. Na samom početku dok još razmišljate o pokretanju nekog biznisa, uvek možete u vašoj bašti zasaditi sve ono što inače kupujete na gradskim pijacama i naravno nema ništa slađe nego kada uberete plodove svoga rada.Vojvodjanski salas unutra sto  


Na salašu možete zasaditi bobičasto voće, voćke, lozu ili neke poljoprivredne kulture. Na samom početku dobijena količina proizvedenog povrća i voća, biće dovoljna da podmirite potrebe vaše porodice, a kasnije ako pretekne eto šanse za prodaju. A sve ono što pretekne može se usmeriti ka gotovom proizvodu poput ajvara, zimnice, pekmeza, domaćih sokova...

Isto tako možete pokrenuti bilo koji drugi biznis poput proizvodnje suvenira, grnčarije, betonske galanterije, a za dalje predlažemo da nabrajanje ovog spiska nastavite sami ili se konsultujte sa onima koji se već bave nekom vrstom proizvodnje.


Na vašem salašu možete pokrenuti bilo koji vid proizvodnje!


Salaši nude izuzetno dobre mogućnosti razvoja ruralnog turizma. Potrebno je samo malo mašte da adaptirate neki slobodan prostor u kome ne živite pa da ponudite turistima da uživaju u miru salaša i da im ponudite svoje domaće proizvode. Na internetu možete istraživati i videti kako su mnoge porodice na salašima pokrenule ozbiljan i isplativ biznis.

Uz malo duži uvod razumljivo je da se neko od vas koji čitate ove redove zapitao, sve je to lepo ali po kojoj ceni se prodaju salaši. Prema našem saznanju i svakodnevnim primerima u ponudi salaša koje poseduje naša agencija, cene imaju veliki raspon.


Salaši nude odličnu mogućnost razvoja ruralnog turizma!


Na pojedinim lokacijama u Vojvodini neki salaš možete kupiti za samo 5000 Eura, ali na traženijim lokacijama cene nekih kuća na salašu su 60.000 eura, jedan salaš na potezu Milankovo prodaje se za 165.000 eura, salaš sa kućom u blizini aerodroma Čenej košta 206.000 eura, dok se salaš sa kućom u blizini Žablja prodaje za 279.000 eura.Vojvodjanski salas 5  


Prateći oglase pronašli smo ponudu za salaš koji se prodaje kod Bečeja i koji je nekada bio etno salaš. Objekat poseduje 250 kvadrata dok je površina zemljišta čak 27000 kvadrata tu su i pomoćni objekti veličine 80 kvadrata. Salaš je od asfaltiranog puta udaljen oko 700 metara, a prodavac navodi kako je salaš pogodan za nekog ko bi pokrenuo posao i otvorio starački dom. Ovaj salaš poseduje trofaznu struju, gradski vodovod i prodaje se za samo 75.000 eura.


Izuzetno je veliki raspon u prodajnim cenama salaša pa tako salaš možete kupiti za samo 5000 eura, ali i za preko milion eura!


Pronašli smo salaš u blizini Mužlje kod Zrenjanina koji poseduje objekat veličine 139 kvadrata, plac je veličine nešto preko 4000 kvadrata. Objekat na salašu zidan je od čvrstog materijala, grejanje je na čvrsto gorivo i struju, a voda se dobija iz bunara putem hidropaka. Salaš se nalazi na placu od čak 42 ara, okružen je pašnjacima, a cena od 35.000 za koliko se ovaj salaš prodaje je izuzetno korektna.Vojvodjanski salas 6  


Pronašli smo još jednu zanimljivu ponudu za salaš u blizini Pančeva koji poseduje novije izgrađenu kuću, ali u potpuno vojvođanskom arhitektonskom stilu koja poseduje 340 kvadrata i plac impozantne veličine od 64 ara. Salaš poseduje etažno i podno grejanje, poseduje kablovsku i internet, a prodaje se za 199.000 eura.

Kao što ste i pročitali u Vojvodini ima salaša po ceni prilagodljivoj za svačiji džep i samo je pitanje da li tražite povoljan salaš kao rešenje stambenog pitanja, možda planirate pokrenuti neki vid proizvodnje ili želite kupiti salaš na kome planirate razvijati turizam i ugostiteljstvo ili neki drugi vid biznisa.

Nadamo se da smo vas zainteresovali da kupite svoj salaš i naš predlog je da odmah pozovete broj telefona agencije Solis Nekretnine i saznate kakva je trenutna ponuda salaša koju naša agencija ima u svojoj bazi.

fotografije: Solis Nekretnine

 

 

 

Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovaj blog.

Napišite komentar