SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Dvosobni stanovi Novi Sad idealni za porodice
SOLIS-NEKRETNINE 12-Jul-18 2745 1

Dvosobni stanovi Novi Sad idealni za porodice


Smatra se da su dvosobni stanovi idealni za porodice. U novogradnji u Novom Sadu i nema definicije dvosobnih stanova, jednostavno jer ih ima izuzetno malo u ponudi, dok u starijoj gradnji to podrazumeva spavaću sobu veću od 10 kvadrata. 
 

Dvosobni stanovi Novi Sad struktura


Struktura dvosobnih stanova u Novom Sadu


Dvosobni stanovi u Novom Sadu se nalaze uglavnom u stambenim objektima starije gradnje. Stanovi tog tipa, poseduju potpuno odvojen kuhinjski deo, tačnije kuhinjsku nišu, koja poseduje i svoju prirodnu ventilaciju, a to znači u mnogim slučajevima i pripadajući prozor. 

Dvosobni stanovi uglavnom imaju u svom sklopu, ulazno predsoblje, odvojenu kuhinju, zaseban dnevni boravak, kao i potpuno izdvojenu spavaću sobu. Ovaj tip stanova poseduje i izdvojeno kupatilo od svih drugih prostorija. Dvosobni stanovi često poseduju i lepe terase na koje se najčešće, može izaći direktno iz dnevnog boravka. U pojedinim slučajevima se na terasu dvosobnog stana, može izaći i iz spavaće sobe. Naglasak na dvosobne stanove u Novom Sadu, može se staviti na zasebnu spavaću sobu za koju smo rekli da je u takvim stanovima, veća od 10 kvadrata. 


Veličina dvosobnih stanova po kvadraturi


Ako govorimo o staroj gradnji, dvosobni stanovi u Novom Sadu poseduju od svojih 55 kvadrata pa na više. U novogradnji dvosobne stanove možemo pronaći, već i sa pripadajućih 40 kvadrata. U stanovima novije gradnje, spavaća soba u dvosobnim stanovima je manja od spavaće sobe u starijoj gradnji i često poseduje i manje od 10 kvadrata pa čak i 9, 8, 7 ili čak i samo 6 kvadrata. 


Ponuda dvosobnih stanova u Novom Sadu


Rekli smo da su dvosobni stanovi u Novom Sadu, projektovani i građeni prvenstveno u stambenim objektima starije gradnje. Dvosobni stanovi starijeg tipa u Novom Sadu su građeni 70-tih, 80-tih godina pa i 1985, 1986. godine. 

Dvosobni stanovi na lokacijama starije gradnje:

 • Limani
 • Novo Naselje
 • Socijalno i okolina
 • Bulevar Oslobođenja

 

Dvosobni stanovi Novi Sad stara gradnja

 

Dvosobni stanovi novije gradnje, građeni su od 90-tih godina na ovamo. Ovaj tip stanova je građen na sledećim lokacijama i oni poseduju manju kvadraturu od dvosobnih stanova u starijoj gradnji.
Dvosobni stanovi na lokacijama novije gradnje:

 • Bulevar Oslobođenja
 • Nova Detelinara 
 • Grbavica 


Dvosobni stanovi Novi Sad novogradnja

 


Najčešći kupci dvosobnih stanova u Novom Sadu su mladi bračni parovi, koji planiraju proširenje porodice, kao i bračni parovi sa jednim detetom. Ovaj tip stanova kupuju i mladi bračni parovi sa dvoje dece, uklapajući se u kvadraturu stana, koji su za sumu koju poseduju, mogli sebi i priuštiti. 


Dvosobni stanovi u Novom Sadu po lokacijama


Klasični dvosobni stanovi, najčešće su građeni od početka 70-tih godina i kasnije i to na Limanima pa i Bulevaru Oslobođenja. Dvosobnih stanova starije gradnje ima u kulama, koje su građene kod limanskog parka. Ovi stanovi se često mogu pronaći i u dugačkoj zgradi, koja je smeštena odmah kraj limanskog parka. Na ovoj lokaciji su građeni pravi dvosobni stanovi sa odličnim rasporedom.

Dnevni boravak u ovim stanovima je uglavnom izuzetno velik i iz njega se može izaći na terasu. Kuhinja je prostrana i poseduje prirodnu ventilaciju, jer ima svoj prozor i u nju se ulazi iz dnevnog boravka, a kuhinja poseduje klizna vrata. Kada se u stan na ovoj lokaciji uđe, ulazi se u dugačak hodnik. Iz njega se levo ulazi u dnevni boravak, kuhinju i terasu. U ulaznom hodniku je smešten mali wc, a sledeća prostorija je veliko kupatilo. Na kraju hodnika kada se ide pravo, dolazi se do sobe, koja poseduje francusku terasu. Na kraju hodnika se levo skreće u još jednu zasebnu sobu pa možemo reći da stanovi na ovoj lokaciji, imaju savršen raspored.


Razlika između klasičnih i luksuznih dvosobnih stanova

 

 • Klasični dvosobni stanovi, poseduju spavaću sobu od 10-tak kvadrata, odvojenu kuhinju i dnevni boravak, kao i kupatilo.
 • Luksuzni dvosobni stanovi u startu imaju veću kvadraturu od klasičnih dvosobnih stanova, što znači da dvosobni luksuzni stanovi, imaju prostorije sa više kvadrata, a ujedno su i znatno komforniji. Spavaće sobe u luksuznim dvosobnim stanovima, poseduju 10-tak kvadrata pa na više. Ovaj tip dvosobnih stanova, ponekad poseduje čak i do 65 kvadrata.


Raspon cena dvosobnih stanova u Novom Sadu


Raspon cena dvosobnih stanova u Novom Sadu, razlikuje se po lokacijama i zavisi od starosti gradnje stambenog objekta. Cena dvosobnih stanova, počinje već od 40.000 eura, a pojedini dvosobni stanovi, dostižu cenu i od 90.000 eura. Cena stanova ovog tipa, znatno zavisi i od njihove opremljenosti. Iako ima dvosobnih stanova manje kvadrature, možemo ih definisati kao dvosobne, jer kvadratura opravdava tu definiciju. Kada pišemo o stanovima manje kvadrature, zna se da se ne može pričati o nekom velikom komforu kod njih.

Zna se da luksuzni stanovi, moraju imati ugrađenu opremu visokog kvaliteta. Na Avijatičarskom naselju, klasičan dvosoban stan iz 1982. godine od 65 kvadrata, može se kupiti po izuzetno povoljnoj ceni, već od 46.000 eura. Interesantno je to što postoji saznanje da su kupci, jedan dvosoban stan na drugom spratu sa liftom na Avijatičarskom naselju, adaptacijom proširili u dvoiposoban.

Dvosobni stanovi manje kvadrature, građeni su na Grbavici, poseduju oko 45 kvadrata i smatraju se novijom gradnjom, jer su građeni od 2000-te godine na dalje i cena dvosobnih stanova je na Grbavici znatno viša, nego na Avijatičarskom naselju. Na Novom Naselju ima dvosobnih stanova i do 60 kvadrata sa izdvojenom spavaćom sobom pa i degažmanom, kojim je odvojen spavaći blok pa i kupatilo. Cena stanova na ovoj lokaciji od 50-tak kvadarata se kreću oko 47.000 eura, pa sve do stanova od 60-tak kvadrata za koje treba izdvojiti oko 60.000 eura. Cene nekretnina u Novom Sadu rastu, tako da ujedno rastu i cene dvosobnih stanova.


Gde se u Novom Sadu najčešće prodaju dvosobni stanovi


Dvosobni stanovi se najčešće prodaju u takozvanim humanim delovima Novog Sada u kojima ima puno zelenila. Delovi grada gde ima dovoljno parking mesta, takođe su interesantni kupcima dvosobnih stanova. Ovakvi stanovi u delovima grada, koji su prilagođeni porodičnim potrebama, takođe su zanimljivi potencijalnim kupcima. Ovu informaciju potvrđuju i mnoge porodice, koje su dvosobne stanove kupile u tim humanim delovima grada. Poznato je da je infrakstruktura u tim naseljima u Novom Sadu, izuzetno dobro urađena. Porodicama koje imaju malu decu pa i decu nešto starije dobi, zelenilo, dečija igrališta, gradski prevoz pa i ostali bitni sadržaji, prioritet su u odlučivanju pri kupovini dvosobnih stanova.


Dvosoban stan Novi Sad


Zahtevi kupaca dvosobnih stanova


Potencijalni kupci kao prvo, zahtevaju da stan bude u pristojnom stanju, kako bi nakon kupovine stana imali što manja finansijska ulaganja. Ako je stan smešten na lokacija, koja svojim sadržajima poseduje sve ono što je jednoj porodici potrebno, onda je taj dvosoban stan atraktivan i može se brže prodati.

Kupci zahtevaju sledeće:

 • dobru spratnost stana
 • dobru osvetljenost stana
 • zelenilo oko zgrade
 • da je zgrada u kojoj je stan dobro održavana 
 • lift
 • dovoljno parking mesta pored zgrade
 • odlična povezanost sa gradskim prevozom
 • blizina vrtića, škola, prodavnica, pijaca, apoteka...

 

Dvosobni stanovi u potkrovlju


Izuzetno često, građani koji imaju garsonjeru na poslednjoj etaži, a imaju tavan iznad postojećeg stana, sakupe potreban broj potpisa i odobrenje svih stanara i adaptacijom kompletnog prostora na taj način dobiju dvosoban stan. Pri adaptaciji je potrebno obezbediti stepenište iz postojećeg stana ka gornjoj etaži i novom delu stambenog prostora, a potkrovlje naravno zahteva dobru izolaciju, kako toplotnu, tako i zvučnu. Dvosobni stanovi u potkrovlju poseduju krovne prozore i tom detalju se treba prići izuzetno ozbiljno, jer propusta kod montaže krovnih prozora ne sme biti, a isti moraju biti izuzetno kvalitetne izrade.

Ovi stanovi ujedno imaju i manju cenu, jer imaju kosinu u stanu, a upravo zbog niže cene, mogu biti odlično stambeno rešenje mnogim porodicama. Većina kupaca nije zainteresovana za dvosobne stanove u potkrovljima, ali onim kupcima koji imaju ograničena finansijska sredstva, ovi stanovi omogućavaju trajno i kvalitetno stambeno rešenje.


Dvosobni stan Novi Sad potkrovlje


Terase u dvosobnim stanovima


Ako je dvosoban stan u nekoj višespratnici na redovnoj etaži, takav stan najčešće poseduje terasu. Kod sajma su recimo izgrađeni stanovi od 50-tak kvadrata sa spavaćom sobom od 10-tak kvadrata iz koje je omogućen izlazak na terasu, ali isto tako je omogućen izlaz na terasu i iz dnevnog boravka. Terase na ovoj lokaciji poseduju oko 6 kvadrata i kupci često pregrađivanjem prepolove ovu terasu i zagrade je jer smatraju da je prevelika. Ako su manji stanovi prepravljani da bi se dobio dvosoban stan, takvi stanovi najčešće nemaju terasu.

Ovaj tip stanova retko kada ima francuski balkon i oni poseduju terasu ili ne i drugih kombinacija nema. Kupci uglavnom žele da dvosoban stan ima i terasu. Ali agenti sugerišu, ako stan u prizemlju ima terasu da to i nije baš najsretnija kombinacija, jer bi se takva terasa morala zagraditi i na taj način obezbediti. Pojedini kupci čak ne žele da pogledaju stan koji se prodaje, ako ne poseduje terasu.


Dvosobni stanovi spratnost i posedovanje lifta


Ako se dvosoban stan nalazi na trećem spratu na kome ima četiri stana, onda na spratu postoji samo jedan takav stan i tri manja. Dvosobne stanove na višljim spratovima uglavnom kupuju mlađi bračni parovi, koji planiraju proširiti porodicu i još uvek im ne smeta to što nema lifta. U novogradnji ima više dvosobnih stanova, jer smo rekli da takvih stanova ima i već od 40-tak kvadrata. 

Dvosobnih stanova ređe ima u tipskim naseljima, jer su takva naselja predviđena za višečlane porodice, kojima dvosoban stan nije dovoljan za svakodnevno normalno funkcionisanje te porodice. To su naselja koje poseduju veće garsonjere, a nakon njih su to odmah stanovi sa više soba i velikom kvadraturom. Ovakvih stanova izuzetno retko ima i u luksuznim vilama, jer sam naziv ukazuje na to da se radi o stanovima u kojima se odvija luksuzniji život, počevši od stanova koji poseduju veliku kvadraturu. 

Kupci naročito obraćaju pažnju prilikom razgledanja stanova, da li stan gleda na dvorišnu ili uličnu stranu, naročito ako se stan nalazi na nekoj prometnoj lokaciji. U takvom slučaju je onda čak i poželjno da stan gleda na dvorišnu stranu, jer pojedini kupci onda imaju mogućnost da proveravaju parking mesto gde im je parkiran automobil ili motor. Pojedini kupci zahtevaju čak da dvosoban stan gleda i na određenu stranu sveta.

Stan koji gledan na zapad ili sever nije baš poželjan i kupci najčešće žele da njihov budući stan gleda na jug ili istok. Mada ne mogu svi stanovi gledati samo na dve strane sveta, ali kupci i pored toga imaju svoje precizne zahteve. Dvosobni stanovi u Novom Sadu mogu biti orijentisani i na dve strane sveta, pogotovo ako su stanovi izgrađeni u uskoj a dugačkoj zgradi, koja projektom nije mogla drugačije da se izvede, zbog veličine samog placa. Klijenti se često i odlučuju kupiti nekretninu koja gleda ne dve strane sveta. Neki od kupaca zahtevaju čak i dvosobne stanove koji gledaju na Frušku goru ili reku Dunav i pogled iz stana im je itekako bitan. Kupci izuzetno pozitivno reaguju, ako im se ponudi stan iz koga se pruža predivan pogled. 

Dvosobni stanovi se mogu proširiti adaptacijom, a često se dešava da se u zgradama starije generacije, iskoristi stubište koje ima prirodnu ventilaciju ili ima prozor. Ako se dvosoban stan prostire baš pored tog prozora i stubišta, zainteresovani stanar za proširenje sakupi potpis stanara i proširi svoj stan dodatnim prostorom. Uglavnom se ovom izmenom dobija jedna dodatna spavaća soba, koja može posedovati od tri do pet kvadrata. Osim potpisa stanara, potrebno je obezbediti i određenu dokumentaciju u čemu se uglavnom i uspe, jer je to u suštini neiskoristiv prostor za druge stanare.

Pre odluke da kupe stan, potencijalni kupci agente odmah pitaju ko su stanari iznad stana, ko su stanari ispod stana, ko su komšije i da li su to studenti i da li se nekretnine oko njihovog budućeg stana izdaju. Ima i pitanja da li u susednim stanovima stanuju bračni parovi sa malom decom ili su komšije stariji bračni par. Izuzetno bitna informacija za buduće kupce je i ta koliko je zgrada održavana. 

Kada klijent nema dovoljno novca on najčešće zahteva da je dvosoban stan u lošijem stanju. Takav klijent u startu planira renovirati stan koji je u lošijem stanju, jer na taj način za novac koji poseduje, ipak kupi stan kvadrature i sobnosti koja mu odgovara uz naravno određena dodatna finansijska ulaganja i dodatno izdvojeno vreme, potrebno za renoviranje stana. Obezbeđen parking ili garaža, izuzetno je bitna stavka kod klijenata koji planiraju kupiti dvosoban stan. Ti klijenti ne žive sami, već sa svojom porodicom i za njeno funkcionisanje je automobil neophodan. Dečije igralište je poželjno uz dvosoban stan, ako potencijalni kupac ima decu, a naročito ako je igralište odmah kraj zgrade, jer roditelji tada imaju mogućnost da kroz prozor svog stana na trećem ili četvrtom spratu, prate svoje dete dok se igra.


Dvosobni stanovi kao poslovni prostor


Dvosobni stanovi se veoma često koriste kao poslovni prostor. Advokatske kancelarije u Beogradui, Novom Sadu i većim gradovima često potražuju dvosobne stanove, jer ih nakon kupovine koriste kao svoje kancelarije, tačnije poslovni prostor. Auto škole takođe koriste dvosobne stanove za svoje poslovanje, a inače su dvosobni stanovi idealni za bilo kakve mirne delatnosti. Za ordinacije se ovakvi stanovi ređe koriste, jer je potrebno pre upotrebe te stanove renovirati i prilagoditi funkciji, što zahteva dodatna finansijska sredstva, a i dodatno vreme, koje je potrebno izdvojiti za renoviranje.

Komentari

Komentar

nenad 12/Jul/2018

Ne znam za Novi sad ali u Beogradu se najviše traže 2.5 stanovi.


Napišite komentar