SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Garsonjere najtraženije nekretnine u Novom Sadu
SOLIS-NEKRETNINE 27-Mar-18 11581 3

Garsonjere najtraženije nekretnine u Novom Sadu


Garsonjere Novi Sad


Garsonjere su najtraženiji tip nekretnina u Novom Sadu, naročito u vremenskom periodu kada se učenici spremaju upisati srednju školu, a budući studenti se pripremaju za upis na fakultet. Roditelji brzo shvate svoj interes i da je bolje da svom detetu koje odlazi u drugi grad kupe manji stan, nego da za njega plaćaju podstanarstvo.

Priča je izuzetno jednostavna, jer i kada dete završi srednju školu ili fakultet, garsonjere se kao nekretnina uvek mogu dobro unovčiti. I ne samo to, nego cene garsonjera uglavnom nikada ne budu niže, čak i kada prođe puno vremena od njene kupovine. To znači da garsonjere uvek imaju neku svoju stalnu cenu, koja je retko kad niža, a čak cena nije niža ni kada se radi o garsonjeri u staroj gradnji.

Garsonjere uvek imaju najveću cenu po kvadratu od svih tipova nekretnina.

Poznato je da se garsonjere u Novom Sadu najviše traže i najlakše prodaju, što znači da kupovinom ovakvih nekretnina, čak možete vremenom i zaraditi.

Zbog ovakvih dešavanja na tržištu nekretnina, garsonjera uvek ima izuzetno malo u ponudi tačnije prodaji. 

Kada se raspituju za garsonjere, klijenti prvo pitaju za lokaciju nekretnine. Prema iskustvima agenata za promet nekretninama, svaka garsonjera ima dobru lokaciju i naravno pre svega u zavisnosti zbog čega je klijent planira kupiti i kakva je namena korišćenja. Ovaj agent smatra da su garsonjere na Bulevaru Oslobođenja i Novoj Detelinari i najtraženije što se Novog Sada tiče.

Poznato je da je Novi Sad odlično povezan gradskim prevozom, tako da je ovaj tip nekretnina blizu svih važnijih sadržaja nebitno od lokacije u gradu na kojoj se nalazi. Mada kako smo već pisali, dve definitivno najpopularnije lokacije za prodaju i kupovinu garsonjera su Bulevar Oslobođenja i Nova Detelinara.

GarsonjeraIskustvo agenata koji prodaju garsonjere je da one ne smeju biti nikako veće od 30 kvadratnih metara, jer se onda već ne može pričati o nekretnini kao garsonjeri, već o jednosobnom stanu. Mada u ponudi postoje garsonjere koje se prodaju u Novom Sadu, ali imaju veliku kvadraturu. Smatra se da su garsonjere veličine od 24 pa do maksimalno 30 kvadrata i to se smatra pravom garsonjerom. Da li garsonjera ima ili nema terasu, sve je stvar ponude i izbora i naravno želja budućeg kupca. 

Kada neko dođe sa strane i nije iz Novog Sada, to su najčešće klijenti koji traže garsonjere isključivo na Bulevaru Oslobođenja. Po njima eventualno u obzir mogu doći i garsonjere, koje se prodaju u delu Novog Sada, koji se zove Stari Grad i koji je možemo reći centar grada.

Na potezu Starog Grada su uglavnom nekretnine starije gradnje, što znači da tu u ponudi i ima najmanje garsonjera, koje se prodaju. Naravno da agenti u slučaju da na traženoj lokaciji nema u prodaji garsonjera, ponude lokaciju koja je najadekvatnija traženoj. 

Jedan od bitnih faktora kojima se vode budući kupci to je i orijentacija stana. Najčešća pitanja potencijalnih kupaca je da li garsonjera gleda na ulicu ili u dvorišni deo. Jasno je da je život stanara čiji prozori gledaju na dvorište mirniji, jer je sa strane glavne ulice, najčešće svakodnevna buka od strane mnogobrojnih vozila.

U garsonjerama je najčešće projektom predviđeno da nekretnina ima jedan prozor i jedna balkonska vrata. Moramo reći kako su garsonjere uvek jednostrano okrenuta nekretnina, jer jedino veći stanovi imaju mogućnost pozicije da gledaju, kako na dvorišnu tako i na uličnu stranu.

Obzirom da je nestašica malih stanova naročito garsonjera, ne ostaje ni velika mogućnost odabira nekretnina ovakvog tipa od strane kupaca. 

Iskustva agenata sa klijentima su različita, ali osnovno je saznanje da se garsonjere traže baš kada je takozvani špic.

Udarnim terminom za kupovinu nekretnina se smatraju oni meseci i deo godine, kada roditelji svoju decu upisuju u srednju školu ili na fakultet.

To su deca koja nisu iz tog grada te je želja roditelja da se umesto plaćanja kirije kupi manji stan, jer sigurno u porodici ima još jedno mlađe dete, koje će isto tako kasnije krenuti put srednje škole ili fakulteta u istom gradu, dalje od njegovog mesta dotadašnjeg stanovanja. 

Međutim garsonjere ne kupuju samo roditelji, koji nekretninu kupuju deci, već i pojedinci koji nakon kupovine garsonjere, istu odmah rentiraju. Jasno je da im se u relativno kratkom roku, uložena sredstva za kupovinu malog stana vrate i kasnije od izdavanja istog i zarade.Kupci koji garsonjere kupuju samo radi izdavanja, traže garsonjere sa što manje kvadrata. Ovaj tip kupaca želi uložiti što manje sredstava, a da što pre isplati uloženo i počne zarađivati. Računica je jednostavna, jer ako iznajmljujete dvosoban stan ili garsonjeru, razlika u iznosu koji trebate izdvojiti za jedan ili drugi stan je izuzetno mala.

U garsonjerama su i osnovni troškovi poput informatike u koje je uključeno centralno grejanje i svetlo u hodniku, potrošnja struje i još nekih redovnih troškova, znatno manji nego u većim stanovima.

I jasno je da će neko ko planira rentiranje stana, lakše iznajmiti garsonjeru nego stan veće kvadrature. 

U ovom periodu cene nekretnina drastično skaču, a novogradnje ovih dana ima više nego prošlih nekoliko godina. Zanimljivo je da nova gradnja znatno utiče i na cenu nekretnina u staroj gradnji, a to su stanovi u kojima se već živelo ili se još živi i koji su nečije vlasništvo, a nisu vlasništvo od strane investitora. Cene garsonjera su samim tim poprilično različite, a cena zavisi od same lokacije i to da li je stan na prvom spratu i bilo koje niže spratnosti ili se garsonjera nalazi na sedmom spratu ili čak i iznad. Poznato je da pojedini investitori nisu baš za to da puno grade garsonjere, jer im se više isplati da izgrade nekoliko dvosobnih ili trosobnih stanova i onda da ih prodaju i dobro zarade njihovom prodajom.

Garsonjera enterijerU razgovoru sa jednim agentom u prodaji nekretnina, koji je građevinac po struci, saznali smo da on više ceni uopšte nekretnine u staroj gradnji, a to podrazumeva i garsonjere.

Mada neki od potencijalnih klijenata koji dođu sa strane, nisu u mogućnosti da renoviraju postojeću garsonjeru i onda im više odgovara da kupe novu nekretninu, jer za nju nisu potrebne dodatne investicije za renoviranje. To znači da su radije spremni da izdvoje nešto više novaca za novu garsonjeru, nego onu u staroj gradnji. Dok opet potencijalni kupci iz Novog Sada ili bliže okoline, radije kupuju nekretninu u starijoj gradnji i raspoloženi su da izdvoje, kako vremena tako i novca da bi je renovirali. 

Svejedno da li pričamo o staroj ili novoj nekretnini male ili velike kvadrature, terase su uvek popularne pa čak i poželjne. To znači da su terase u sklopu garsonjera, izuzetno bitan momenat u odlučivanju klijenata da li će je kupiti ili ne.

Mnogi potencijalni kupci kažu da im nije bitno da li garsonjera ima standardnu terasu pa čak i od samo dva kvadrata ili francuski balkon.

Nekim klijentima nije toliko bitna terasa u sklopu nekretnine ako je na nižim spratovima, jer im je jednostavnije da izađu iz stana i prošetaju napolju. Dok je naravno sasvim druga situacija, ako je garsonjera negde na višljim spratovima. Sve naravno zavisi od želja pa i potrebe kupca, koji ipak želi garsonjeru koja mu odgovara po svim njegovim zahtevima, što je i normalno da za svoj novac traži najbolje za njega ili nekog ko će u toj garsonjeri živeti. 

Potencijalni kupci nemaju uglavnom posebne zahteve, što se veličine kuhinje tiče u nekoj garsonjeri, jer se ova nekretnina uglavnom kupuje za nekog studenta ili samca.

Garsonjere su uvek male i najčešće poseduju sudoperu i tek nekoliko osnovnih elemenata, jer je ovaj tip nekretnine ipak samo neka početna faza za dalje, onog ko će u njoj živeti neko određeno vreme. 

Što se veličine kupatila u garsonjerama tiče, sve zavisi od toga da li se veš mašina može smestiti u kupatilo ili ne. Najveći deo potencijalnih kupaca ipak želi, ako je to ikako moguće, veš mašinu smestiti u kupatilo. U vremenu iza nas se podrazumevalo da veš mašina bude smeštena u kuhinji, ali vremena se menjaju. Rešenje kojim se često pribegava je ako veš mašina ne može stati u kupatilo, a kupatilo poseduje ležeću kadu, onda se ta kada izbacuje i postavlja stojeća.

Na ovaj način se dobija željena varijanta i omogućava smeštanje veš mašine u kupatilo. Rešenje je i da se postavi neka zavesa u kupatilo, kojom će se na neku način veš mašina ograditi i diskretno sakriti od pogleda.

Pre odluke o kupovini garsonjere pa i svih drugih tipova nekretnina u Novom Sadu, kupci pod obavezno pitaju kakve su najbliže komšije, jer im je naravno bitno kakav je komšiluk pored koga će živeti. Klijente takođe interesuje da li u zgradi gde je smeštena garsonjera ima puno stanara pa i podstanara, jer to znatno utiče na visinu iznosa koji se mora svakog meseca platiti kroz informatiku. Jer ako su komšije korektne i štedljive, onda i računi nisu visoki.

Potencijalni kupci nemaju nekih posebnih zahteva, što se nekretnina manje kvadrature tiče poput garsonjera. Jer zna se šta je garsonjera i šta ona realno može posedovati, ali kupci uvek pokušavaju spustiti cenu garsonjere koju žele kupiti za hiljadu ili dve hiljade eura. I da ponovimo najčešći zahtevi u vezi garsonjera su da li ona poseduje terasu ili ne.

Za klijente je izuzetno važno da li u zgradi postoji mogućnost priključenja na postojeću kablovsku mrežu. Oni najčešće postojeći priključak koji su imali kod određenog kablovskog operatera, žele kako se to kaže, preseliti u svoju novu nekretninu. U vremenu razvoja novih tehnologija, budućim stanarima je izuzetno važno da li u zgradi postoji mogućnost priključenja na internet ili opet preseljenje svog internet naloga na novu lokaciju. Ako se radi o sasvim drugoj kablovskoj mreži ili internet provajderu kod kojih ne mogu preseliti svoj nalog, onda najčešće slede dodatne aktivnosti u vezi omogućavanja željenog priključka. Nove zgrade najčešće imaju ugrađene sve potrebne priključke za korišćenje interneta i kablovske.

Kupce interesuju i ostali sadržaji van samog stana, a to je kakav je prilaz zgradi da li ima dovoljno parking mesta, igralište za decu, zelenila i da li zgrada poseduje lift, video nadzor.

U Novom Sadu je postalo presudno za one koji žele kupiti garsonjeru da za njihov automobil postoji osigurano parking mesto pa čak i da li postoji pokretna kapija sa daljincem, koja onemogućava ljudima koji nisu stanari zgrade da se parkiraju u dvorištu.

Kod potencijalnih kupaca mogućnost parkiranja njihovog automobila u dvorištu, koje je obezbeđeno kapijom, postaje u poslednje vreme čak presudno u njihovoj odluci da li će kupiti nekretninu.

Zainteresovani klijenti kojima se svidi garsonjera su čak spremni i da je plate više, ako u dvorištu uvek ima mesta za parkiranje njihovog automobila i to u bilo koje doba dana. Ali i ako im se dopadne garsonjera i zgrada, a taj objekat ima problem sa parkingom, kupac skoro sigurno odustaje od kupovine te nekretnine.


Garsonjera skicaGarsonjere najčešće kupuju domaći kupci, a izuzetno retko naši ljudi koji žive u inostranstvu. Prema saznanjima koja smo dobili od agenata koji se bave prodajom nekretnina, naši ljudi koji žive van zemlje ipak kupuju nekretnine veće kvadrature, a često im čak i nije jasan termin garsonjere i ne razumeju kakav je to tip nekretnine. Zanimljivo je i da se povremeno određeni poslovni prostori, koji se najčešće nalaze u prizemlju zgrada, pretvaraju u garsonjeru, a retko se dešava obratno.

Kupce takođe interesuje da li u blizini zgrade ima prodavnica, pijaca, apoteka, autobuske linije, izgled i starost zgrade i ako je zgrada starija da li se redovno u nju ulaže. Kućni ljubimci su česti stanovnici garsonjera i to sve jedno da li je veličina garsonjere 24 ili 30 kvadrata. Stanari uglavnom u nekretninama manje kvadrature, imaju male kućne ljubimce kojima je potreban izuzetno mali prostor.

Međutim potencijalne kupce najčešće ne zanima da li će komšijama koji u toj zgradi već dugo žive ti kućni ljubimci i smetati, ako kupe tu garsonjeru i počnu u njoj živeti zajedno sa njima.

I da rezimiramo priču o garsonjerama i kažemo da se najviše garsonjera prodaje i kupuje na Bulevaru Oslobođenja, ali i delu grada koji gravitira ka fakultetima, a pretežno se misli na Limane 1 i 2, koji su fakultetima najbliži. Mada na žalost, garsonjera ima retko u ponudi u blizini fakulteta na Limanima. U gradu se otvaraju i privatni fakulteti na raznim lokacijama, tako da nije više prioritet lokacija garsonjere na Limanima na čega smo do sada navikli i gde su ti fakulteti bili do sada jedini u Novom Sadu.
 


 

Komentari

Komentar

Joca 27/Aug/2020

Bez obzira na visoke cene po m2 , garsonjere su investicija koja se kroz zakup može otplatiti kroz 20 g. i nakon toga će opet biti tražena nekretnina, stoga su po meni i dalje nainteresantnije.


Komentar

Gordan 28/Jun/2018

Garsonjere takodje ljudi zovu i "Koferče sa parama" jer su dobar način da se novac sačuva bez ulaganja istog u banku. Kroz kiriju garsonjera donosi novac, a ako vlasniku hitno zatrebaju pare može brzo da je proda jer su zaista najtraženiji tip nekretnina na tržištu Novog Sada.


Komentar

Milan 30/Mar/2018

Garosnjere su optimalno stambeno rešenje za studente ili samce. Jednsotavno nisu za komforan porodični život. Ali, praksa kaže drugačije. Postoji značajan broj porodica, sa decom, baba, dedama koji egzistiraju u veoma malo kvadrata.


Napišite komentar