SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Mali stanovi mit i činjenice
SOLIS-NEKRETNINE 21-May-18 7791 0

Mali stanovi mit i činjenice


Funkcionisanje tržišta nekretnina zavisi od velikog broja činjenica i jedno su lepe želje, a sasvim drugo realne činjenice. Uvek postoje različita mišljenja onih, koji u Novom Sadu stanove prodaju i onih koji stanove kupuju. Manji stanovi su već duže vremena skuplji po kvadratu od većih stanova.

Ovi prvi sasvim sigurno hvale svoje nekretnine koje su izgradili i tada ih prodaju, dok ovi drugi smatraju da ovi prvi svoje nekretnine precenjuju. U nabrajanju kvaliteta nekretnine, ističu se pre svega:

  • kvalitet projekta,
  • kvalitet građevinskih materijala,
  • završnih radova,
  • opremljenosti,
  • veličine parkinga,
  • okolnih sadržaja (blizina škole, prodavnice, pijace, apoteke) i na kraju,
  • atraktivnost lokacije.
     

I sad vi koji želite neku realnu procenu garsonjere ili jednosobnog stana u Novom Sadu i da li je ta nekretnina precenjena ili ne, moraćete zaista dobro da se informišete i saznate ipak onu realnu cenu nekretnine, koja je u ponudi, a koja je vama interesantna za kupovinu. 


Nama se čini da su ipak zlatna sredina ne oni što grade stanove, niti oni koji ih kupuju, već agencije za promet nekretninama, koje sa svojim licenciranim agentima, imaju svakodnevni kontakt i sa jednima i sa drugima. Verujemo da je njima i najteže u ovom lancu prodaje i kupovine, jer u celoj priči zaista treba ostati realan, a izaći u susret i ispuniti želje i jednima i drugima. Sve tri strane imaju naravno samo jedan cilj, a to je što pre prodati i kupiti nekretninu.

Agenti agencija za promet nekretninama su svaki dan na terenu i osluškuju informacije jednih i drugih pa i samog tržišta. Svakodnevni kontakti sa klijentima, koji žele kupiti stan, a koje agenti žele što preciznije informisati i kontakti sa prodavcima stanova, donose pregršt svakodnevnih informacija sa terena na osnovu kojih zaista realno mogu sagledati onu pravu cenu nekretnine, koja bi se za tu sumu novca odmah mogla i prodati.

Iz iskustva koje imamo, smatramo da je kao prvo važno reći da sve agencije za promet nekretninama, rade na procenat. To znači da ako se stan proda po većoj sumi, veća je i zarada agenta koji je taj stan prodao, kao i same agencije. Ali... postoje neosnovane sumnje pojedinih prodavaca da ako agent i agencija, predlažu nižu cenu prodaje određenog stana da sigurno hoće prodavca prevariti (naročito važi za korištene nekretnine). 

Priča je izuzetno jednostavna, jer ako prodavac preceni svoju nekretninu, kao prvo tu nekretninu će jako teško prodati. Naravno to je izvodljivo pa i razumljivo, ako se prodavcu nekretnine ne žuri i namerava dobiti veću cenu u prodaji.

Ali koliko znamo, većini se ipak žuri da nekretninu što pre proda. Priča o garsonjerama i jednosobnim stanovima u Novom Sadu, čiji se broj prodaje enormno povećao zbog sve isplativijeg biznisa iznajmljivanja stan na dan, ima sve više.

U šumi informacija u medijima, koji ponekad objavljuju netačne pa čak i senzacionalističke vesti koje nisu istinite, morate zaista biti oprezni.

Pojedinim medijima je cilj isključivo pridobijanje što većeg broja čitalaca, a ne da li je ta informacija tačna.

Pokušaćemo vam u narednim redovima pomoći u razmišljanju, kakvu nekretninu u Novom Sadu kupiti, koje veličine i naravno po kojoj ceni. Čitajući komentare čitalaca pojedinih tekstova, koji su na internetu objavljeni o nekretnima koje se prodaju u Novom Sadu, vidimo da je jedan deo novosađana, izuzetno dobro informisan pa i edukovan te da bi ih teško neko mogao prevariti u prodaji nekretnina, što se cene tiče. 

Cene nekretnina koje se prodaju od periferije do centra Novog Sada, variraju ugrubo od 600 do 1200 eura. Jedan klijent je recimo manju nekretninu u centru Novog Sada (Zmaj Jovina ulica), kupio po ceni od 850 eura po kvadratu.

Neki smatraju da nekretnine koje se prodaju 600 eura po kvadratu, imaju manjkavost zbog velike količine betona kraj zgrade, manjka zelenila, manjka parkinga, nekima opet za tu cenu smeta veliki broj dece koja se igraju u blizini, ali opet ima i onih koji su zadovoljni, a naročito oni kupci, koji uopšte ne planiraju živeti u tom stanu, već im je jedini cilj iznajmiti ga.

Ima kupaca koji imaju neka svoja iskustva o kojima vredi razmisliti. Jedan od takvih kupaca je rekao, kako je kupio manju luksuznu nekretninu od 40-tak kvadrata na prvom spratu i to odmah u blizini novosadskog sajma po ceni nešto manjoj od 900 eura.

Njegovo mišljenje je, a i naše da se ne treba zaletati, nego sačekati pravu priliku, ako novcem raspolažete, a nije vam baš toliko hitno da nekretninu kupite. Opet kupac koji je tražio manji stan za sebe tvrdi da su mu za manji stan na periferiji grada tražili neverovatnih 1500 eura po kvadratu. Činjenica je oduvek pa i danas kada je naglo skočila potražnja i prodaja malih stanova da su cene malih stanova uvek skuplje po kvadratu od većih što je i razumljivo.

Činjenica je sledeća, a to je da nema pravila i da ne možete sa preciznošću znati za koju cenu ćete prodati ili kupiti stan. Ima puno faktora koji zavise od ponude i potražnje, jer možda je baš taj stan na periferiji Novog Sada po 1500 eura, zaista neki ekstra luksuzan, investitor je puno uložio u njega, a još mu se i ne žuri. Na vama je da li ćete biti za njega zainteresovani, da li imate toliko novca na raspolaganju, ali je sigurno da vas niko ne tera da taj stan odmah i kupite.

Sve zavisi i od datog trenutka da li se prodavcu žuri da što pre nekretninu proda, jer je jasno da će spustiti cenu nekretnine, ako mu gori pod nogama, a tada nastupate vi, koji ste imali strpljenja i naravno spreman novac. Ulaganje u nekretnine bilo koje veličine pa i garsonjere ili jednosobnog stana, nije tako jednostavno i ipak je to suma novca o kojoj trebate razmisliti. 


Kada se kupuju, ali i iznajmljuju nekretnine?


Porodice čije su ćerke ili sinovi studenti u potražnju naročito manjih stanova poput garsonjera i jednosobnih u iznajmljivanje kreću početkom septembra, dok oni koji u potrazi za kupovinom u potragu kreću znatno ranije. Kada prođe oktobar, kreće sezona prodaje i iznajmljivanja stanova za mlade parove, ali i samce. Prodaja i iznajmljivanje većih stanova imaju svoj termin, ali o toj temi u nekom drugom tekstu.

Nekretnina se ne kupuje svaki dan i to je sigurno jedna od najvećih i najvažnijih odluka u životu svakog pojedinca. U agencijama od imena i iskustva, uvek na raspolaganju imate iskusne licencirane agente, koji će se potruditi da vas saslušaju, upoznaju i po svom mišljenju, predlože po njima najedakvatniju ponudu nekretnine za vas. Iza nas su vremena nepoverenja prema agencijama, a naročito ako se odlučite da posao odabira nekretnine za vas, prepustite renomiranoj agenciji za promet nekretninama.


 

Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovaj blog.

Napišite komentar