SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Ponuda dvosobnih stanova Novi Sad
SOLIS-NEKRETNINE 26-Jul-18 1950 0

Ponuda dvosobnih stanova Novi Sad


Dvosobni stanovi u Novom Sadu, stambeni su prostori, koji osim dnevne sobe, poseduju i jednu spavaću sobu. Spavaća soba podrazumeva prostor, koji nije manji od 10 kvadrata.

Dvosobni stanovi idealan stambeni prostor za porodice sa jednim ili dva deteta!
 

Struktura dvosobnih stanova podrazumeva:

  • kuhinju,
  • dnevnu sobu,
  • spavaću sobu (koja ne sme da ima ispod 10 kvadrata),
  • kupatilo i
  • terasu.

Po nekom proseku te spavaće sobe, najčešće poseduju od 12 do čak 16 kvadrata. 


Dvosobni stanovi Novi Sad
 

Razlika između dvosobnih stanova građenih u starijim i novijim zgradama


Osnovna razlika između nekretnina, koje su građene u nekom proteklom periodu i nekretnina koje se sada grade, nije samo u tome da li je ta spavaća soba u dvosobnom stanu veća ili manja od 10 kvadrata. Jer po projektima novije izgrađenih stambenih zgrada, možete pronaći dvosobne stanove, koji poseduju i 40 kvadrata. Poznato je da manju kvadraturu dvosobnih stanova u Novom Sadu u nekom proteklom periodu, niste mogli pronaći. U tom periodu se izuzetno vodilo računa o kvalitetu stanovanja jedne porodice. Ova briga o kvalitetu stanovanja, prvenstveno se odnosila na kvalitetan rasporeda prostorija u jednom takvom dvosobnom stanu pa i veličini stana u kvadratima.

Poznato je da su dvosobni stanovi, koji su građeni u prethodnom periodu, posedovali kuhinju koja je bila potpuno odvojena od dnevne sobe. Kuhinja je u takvim stanovima, služila isključivo za pripremanje hrane i ni na jedan način, nije pripadala dnevnoj sobi. Pojedini dvosobni stanovi iz tog vremena, posedovali su jedan mokri čvor sa kupatilom i toaletom, kao i jednom ostavom. Ta ostava je pojedinim porodicama bila izuzetno koristan deo dvosobnog stana. Takvi stanovi su najčešće građeni 1950-tih i 60-tih godina i sve ono što ovi stanovi iz tog vremena poseduju, dvosobni stanovi građeni u novije vreme ne poseduju. 


Standardi gradnje dvosobnih stanova


Standardi gradnje dvosobnih stanova su se u odnosu na nekadašnju gradnju, znatno promenili. U novije vreme su prisutni standardi, koji nalažu korišćenje kako zvučne tako i toplotne izolacije. Zakon nalaže da tokom gradnje, budu prisutni mnogi energetski faktori, a u novije vreme svaka izgrađena zgrada na ovim prostorima, mora posedovati i svoj energetski pasoš. U slučaju da zgrada ne zadovoljava tražene energetske uslove i ne odobri joj se izdavanje energetskog pasoša, takva zgrada ne može proći tehnički prijem. To znači da se stanovi u toj zgradi ne mogu početi prodavati, sve dok se ne urade potrebne izmene i otklone nedostaci.


Stariji dvosoban stan Novi Sad
 

Možemo se složiti da su zgrade, koje su građene u prošlosti bile stabilnije i čvršće, ali je sigurno da zgrade koje se grade u sadašnje vreme, imaju veću energetsku efikasnost i lakše su za održavanje


Veličina dvosobnih stanova u Novom Sadu


Što se veličine dvosobnih stanova u Novom Sadu tiče i to merenih po kvadratima, takvi stanovi poseduju od početnih 50 pa sve do 60 kvadrata. Mada se u ponudi mogu pronaći i dvosobni stanovi, koji poseduju 52, 53 i 54 kvadrata, ali i dvosobni stanovi, koji poseduju i 64 kvadrata. 


Ponuda dvosobnih stanova u Novom Sadu


Ponuda dvosobnih stanova u Novom Sadu je izuzetno dobra! U ponudi su zastupljeni dvosobni stanovi građeni u staroj gradnji, ali i dvosobni stanovi građeni u novijoj gradnji. Postoji veliki izbor, a to znači i izuzetno velika ponuda dvosobnih stanova u Novom Sadu, koji nude i prodaju mnoge agencije. Jasno je da dobro razrađen posao i dobru prodaju nekretnina, imaju renomirane agencije sa dugogodišnjim stažom u prometovanju nekretninama, a sve to sa iskusnim i licenciranim agentima prodaje. Možemo se složiti da čak postoji izuzetno velika mogućnost izbora stanova te strukture u Novom Sadu.


Dvosoban stan
 

Ako se bavimo analizom tržišta nekretnina u Novom Sadu, možemo reći: dvosobni stanovi nisu bili toliko zastupljeni u zgradama starije gradnje ili ih nije bilo puno. Ili su takvi stanovi eventualno po kvadraturi bili predviđenim rasporedom građeni na etaži, gde su projektom bila građena četiri stana. Od tih stanova, dva su uglavnom bila dvosobna, a druga dva su bila trosobna. Dešavalo se da u nekim zgradama bude dvosobnih stanova, a u nekim zgradama da ih uopšte predviđenim projektom i ne bude. 

Kada je novogradnja u pitanju, dvosobni stanovi manje kvadrature su poprilično zastupljeni u ponudi. Ovakvi stanovi su u Novom Sadu jednostavno traženi, a investitori su od projektanata zahtevali da u novoj gradnji, projektuju dvosobne stanove manje kvadrature. U ponudi su čak i stanovi, koji trenutno funkcionišu kao dvosobni, a pre toga su bili jednosobni u nekoj kvadraturi od 40-tak kvadrata i takvih stanova ima puno u Novom Sadu. U ponudi ima čak i stanova koji su u osnovi zvanično dvosobni stanovi, ali su vlasnici zbog svojih potreba, adaptacijom omogućili da taj dvosobni stan, dobije još jednu sobu i sad su u funkciji kao trosobni stanovi. 


Najčešća struktura dvosobnih stanova 


Po mnogima u sadašnje vreme idealni dvosobni stanovi u Novom Sadu, trebali bi da budu u proseku veličine oko 45 kvadrata. Bilo bi takođe poželjno da poseduju kuhinju i to blago odvojenu od ostalih prostorija, mada ne bi morala biti baš potpuno odvojena, a bilo bi još poželjno da ta kuhinja ima i svoju prirodnu ventilaciju. Dvosoban stan ovakvog tipa, trebao bi posedovati dnevnu sobu najmanje veličine od 20 kvadrata, a da po mogućnosti bude pravilnog oblika.

Takav nazovimo idealan dvosoban stan, trebao bi posedovati:

  • spavaću sobu ne manju od 16 kvadrata opet nekog pravilnog oblika,
  • prostrano kupatilo u koga bi se mogla smestiti i veš mašina,
  • predsoblje zadovoljavajuće veličine,
  • poželjno bi bilo da takav stan ima terasu,
  • a bilo bi dobro da poseduje i nekakav špajz unutar stana. 


Na kojoj lokaciji se najviše prodaju dvosobni stanovi


Može se reći da je Grbavica dominatna lokacija u ponudi, a ujedno i prodaji dvosobnih stanova u Novom Sadu. Na toj lokaciji je evidentna ponuda starijih dvosobnih stanova. Isto tako atraktivna lokacija na kojoj se najčešće prodaju dvosobni stanovi novije gradnje, svakako je Nova Detelinara. Na ove dve lokacije u Novom Sadu se ujedno i najčešće prodaju dvosobni stanovi.
 

Dvosoban stan Grbavica


Dvosobni stanovi na lokacijama gde ima kvalitetnih sadržaja


Dvosobni stanovi u Novom Sadu, najčešće se kupuju na lokacijama koje su pokrivene svojim brojnim sadržajima. To znači da stanovi ovog tipa na ovoj lokaciji, pružaju izuzetno kvalitetne uslove porodičnog života. Ovaj tip stanova, najčešće kupuju porodice sa jednim ili dvoje dece, a odmah se u startu traže sadržaji, koji odgovaraju njihovim naslednicima. Normalno funkcionisanje porodice i odrastanje dece, podrazumeva blizinu obdaništa ili škole, blizina dečijeg igrališta, zelenilo oko zgrade, blizina marketa i pre svega blizina parkinga.

Što se parkinga tiče, kupcima dvosobnih stanova u Novom sadu, a naročito parovima sa decom, izuzetno je važno da imaju obezbeđeno parking mesto. Najbolji primer dvosobnih stanova sa ovim sadržajima je Stara Detelinara, što znači da to jeste starija gradnja, ali su to stanovi sa svim ovim sadržajima, a pre svega stanovi koji su zaista odlično projektovani.

Cena dvosobnih stanova na Staroj Detelinari, znatno je manja za razliku od drugih lokacija u gradu, tako da ova informacija može itekako biti interesantna potencijalnim kupcima. Jer praktično za znatno manju sumu novca, kupac dobija kvalitetnije rešenje svog stambenog pitanja i naravno rešenja krova nad glavom za njegovu porodicu. Zanimljivo je da su kupci dvosobnih stanova, često kupci iz kreditnih sredstava, što podrazumeva da ovaj tip kupaca, traži isključivo već uknjižene stanove, a to je najčešće slučaj baš sa dvosobnim stanovima na Staroj Detelinari.

 

Dvosobni stan Stara Detelinara

 


Osnovna razlika dvosobnih stanova po spratnosti


Dvosobni stanovi u prizemlju zgrada, uglavnom nemaju terasu, kao i dvosobni stanovi u potkrovlju zgrada, koji isto retko kada imaju terasu. Ovaj tip stanova, koji je formiran u potkrovlju, podrazumeva i ugrađene krovne prozore. Stanovi iznad prizemlja i koji se nalaze ispod stanova u potkrovlju, češće poseduju terasu. Jasno je da su dvosobni stanovi iznad prizemlja i ispod potkrovlja na neki način zaštićeniji i bolje izolovani.

Dvosobne stanove u prizemlju, najčešće kupuju stariji ljudi, ljudi koji imaju zdravstvenih problema i osobe koje imaju ograničenu mogućnost kretanja. Za sve ove ljude, dvosobni stanovi u prizemlju su prihvatljivo rešenje. Dvosobne stanove u potkrovlju opet, kupuju roditelji koji takav stan kupuju za svoje dete koje je student i to za mlađe ljude čak može biti izuzetno atraktivan prostor. Stanove u potkrovlju kupuju, prvenstveno kupci koji raspolažu manjom sumom novca za kupovinu stana, a nije im bitno da li imaju ili nemaju terasu.

Klijentela za koju se kupuje dvosoban stan u potkrovlju, najčešće je klijentela između 20 i 30 godina. Upravo je ovo klijentela, kojoj ove da kažemo ne atraktivne etaže, itekako odgovaraju što praktično, što zbog povoljnije cene koje za ovaj tip stanova treba izdvojiti. Opet kupci koji žele investirati više novca u nekretninu, kupuju dvosobne stanove na redovnoj etaži. To podrazumeva, ako kupac kupi stan za određenu sumu novca da taj isti stan vremenom ne gubi na ceni te se može prodati otprilike za istu sumu za koju je i kupljen, ako ne i veću.


Saveti jednog agenta


Pitali smo jednog agenta iz Novog Sada, koji se već dugi niz godina bavi prodajom nekretnina, ako bi danas kupovao dvosoban stan u Novom Sadu na kojoj lokaciji bi kupio stan i zašto. Bez razmišljanja je rekao da bi kupio stan na Novom Naselju, jer je taj deo grada građen planski i projektovani su stanovi, koji pružaju komfornu mogućnost stanovanja. Smatra da se na Novom Naselju tokom projektovanja i izgradnje, vodilo računa o kvalitetu izgradnje, kao i o kvalitetu sadržaja koji prate jedan porodični život, odlično je rešeno pitanje parkiranja, a oko zgrada ima puno zelenila. Projektom je obezbeđeno i da sa ulice ne dolazi buka u stanove, što je značajna stavka u odabiru nekog klijenta da kupi dvosoban stan u Novom Sadu za svoju porodicu, a naročito porodicu koja ima malu decu. 


Dvosoban stan Novo Naselje
 

Novo Naselje je poznato i po tome da u svojoj blizini ima brojna obdaništa, dve osnovne škole, pijaca se nalazi u blizini tu je i robna kuća, mesna zajednica, pošta, taksi stajalište, brojne prodavnice, banke, menjačnice, apoteke, dom zdravlja, naselje je odlično povezano gradskim autobuskim linijama i zaista sve ono što je jednoj porodici potrebno u blizini stana za jedno normalno funkcionisanje svakodnevnog života. Posebno atraktivnim se smatraju zgrade na Novom Naselju, koje su građene fasadnom ciglom. U svakom vremenu ovakve zgrade izazivaju veliku pažnju potencijalnih kupaca, jer zaista sa tim crvenim fasadnim ciglama, izgledaju izuzetno lepo. 


Šta su klasični, a šta luksuzni dvosobni stanovi


Luksuzan dvosoban stan se smatra onim u koji je pre svega ugrađena luksuzna oprema. Luksuzan dvosoban stan podrazumeva i suvu vezu sa nekim parkingom koji se nalazi u suterenu zgrade, određeni hobi prostor predviđen za odmor ili rekreaciju. Klasični dvosobni stanovi koji sve te sadržaje nemaju, mogu se smatrati klasičnim dvosobnim stanovima.
 

Koji su kriterijumi kupaca za odluku o kupovini dvosobnog stana


Čest zahtev kupaca je da kuhinja obavezno bude fizički odvojena od dnevne sobe i da obavezno poseduje svoj prozor što znači i prirodnu ventilaciju, a da spavaća soba bude pravilnog oblika i nikako manja od 12 kvadrata. Po njima u kupatilu obavezno mora biti omogućeno mesto za veš mašinu, kao i da ima terasu na koju se izlazi iz dnevne sobe. Stan obavezno u svom sklopu mora da poseduje i ostavu, a ponekad kupci zahtevaju da je stan u zgradi usmeren ka istoku.

Obavezan zahtev kupaca dvosobnih stanova je svakako obezbeđen parking ili čak i garažno mesto za njihov automobil!

Ovo je sve češći zahtev kupaca, jer Novi Sad ima sve većih problema sa slobodnim mestima za parkiranje automobila. Nekada je za kupca stana važnije da je obezbeđeno parking mesto, nego da li je u blizini škola ili neki drugi sadržaj. Ovo je jasan pokazatelj, koliko Novi Sad ima velikih problema sa slobodnim parking mestima i ovaj problem se smatra i jednim od gorućih problema Novog Sada.

Ako dvosoban stan u Novom Sadu kupuje kupac koji taj stan planira rentirati, takvom kupcu je važno da stan koji planira kupiti, bude u blizini fakulteta ili eventulno srednjih škola, dok blizina autobuske i železničke stanice uglavnom ne igra toliko ulogu, tokom odluke potencijalnog kupca o kupovini dvosobnog stana u Novom Sadu. I da rezimiramo: Za porodicu koja planira živeti u dvosobnom stanu, presudan je sam raspored stana, dok je kupcima koji će taj stan rentirati, najčešći prioritet blizina fakulteta!


Ko su najčešći kupci dvosobnih stanova u Novom Sadu


Kroz neko dosadašnje pravilo, pokazalo se da dvosobne stanove prvenstveno kupuju porodice sa jednim ili dva deteta i ova grupa kupaca se smatra i dominantnom, kod kupovine stanova ovog tipa. 


Raspon cena dvosobnih stanova u Novom Sadu


Možemo govoriti o rasponu cena za ovaj tip stanova i to od početnih 800 eura po kvadratu pa sve do 1500 eura po kvadratu. 

Najpovoljnija cena dvosobnih stanova u Novom Sadu, rezervisana je za dvosobne stanove koji su izgrađeni na jednom od najstarijih naselja u Novom Sadu, naselje pod nazivom Satelit. Na ovoj lokaciji možete kupiti stan po izuzetno niskim cenama od 650 do 700 eura po kvadratu.

Sam kvalitet izgradnje ovih zgrada nije toliko problematičan, koliko je problematična sama starost zgrada i trenutno stanje u kome  se stan nalazi. U nekim situacijama odmah nakon kupovine, podrazumevaće se i obavezno renoviranje stana, barem neki njegovi osnovni elementi. Kod dvosobnih stanova, naročito onih starije gradnje, problema sa validnošću dokumentacije uglavnom nema.


 

Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovaj blog.

Napišite komentar