SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Da li se isplati kupiti stan bez garaže u Novom Sadu
SOLIS-NEKRETNINE 08-Jul-23 332 0

Da li se isplati kupiti stan bez garaže u Novom Sadu


Garaže su zatvoreni ili delimično zatvoreni prostori, koji se koriste za parkiranje i skladištenje vozila. One su posebno dizajnirane i građene strukture koje omogućavaju zaštitu vozila od vremenskih uslova, krađe, oštećenja i drugih nepoželjnih situacija.

Garaže se mogu nalaziti u okviru stambenih zgrada, samostalnih kuća, komercijalnih objekata, trgovačkih centara ili drugih javnih prostora. Mogu biti izgrađene od betona, cigle, čelika ili drugih materijala i mogu imati različite oblike i veličine u zavisnosti od namene i potreba.

Osim osnovne funkcije pružanja parking prostora za vozila, garaže mogu imati i dodatne pogodnosti i funkcionalnosti. To može uključivati sigurnosne sisteme (kao što su kamere video nadzora, alarmi...) električne priključke za punjenje električnih vozila, prostor za skladištenje alata i drugih predmeta, kao i pristupne puteve i rampu za ulazak i izlazak vozila.

 

Garaza u Novom Sadu 1

 

Važno je napomenuti da garaže ne pružaju samo fizičku zaštitu vozila, već mogu pružiti dodatnu sigurnost, praktičnost i privatnost vozila.

Odluka o kupovini stana bez garaže u Novom Sadu zavisi od nekoliko faktora i ličnih preferencija!

Evo nekoliko činjenica koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke:


Lokacija


Ako se stan nalazi u udaljenijem delu grada ili u blizini javnog prevoza, moguće je lakše pronaći parking u blizini ili koristiti alternativne načine transporta (autobus, taxi, bicikl, motor...). Međutim, ako se stan nalazi u centralnim delovima, samom centru grada ili području gde je parking problematičan, nedostatak garaže može biti izazov.


Parking


Proverite dostupnost parking mesta u okolini gde planirate kupiti stan da li postoji javni parking ili mogućnost iznajmljivanja parking mesta u blizini. Ako ima dovoljno parking mesta i cena nije previsoka, nedostatak garaže može biti manji problem.


Sigurnost


Posedovanje garaže može pružiti veći stepen sigurnosti za vaše vozilo u odnosu na parkiranje na otvorenom prostoru. Ako se brinete o bezbednosti svog vozila ili živite u kraju gde je veći rizik od krađe ili oštećenja, garaža može biti poželjna opcija.


Budžet


Stanovi sa garažom uglavnom su skuplji od stanova bez garaže. Ako vam je budžet za kupovinu stana ograničen, kupovina stana bez bez garaže može biti finansijski povoljnija opcija. Takođe treba uzeti u obzir i troškove održavanja garaže, kao što je osvetljenje, eventualno plaćanje komunalnih usluga i naravno održavanje.


Alternativna rešenja


Ako planirate kupovinu stana bez garaže, razmislite o alternativnim rešenjima za parking kao što je iznajmljivanje parking mesta u blizini korišćenja javnog prevoza ili bicikla za svakodnevne potrebe. Konačna odluka o tome da li ćete kupiti stan sa garažom ili bez nje, pre svega zavisi od vaših želja i naravno prioriteta. Svakako razmotrite sve faktore i lične potrebe pre konačne odluke.

U Novom Sadu je sve veći problem pronaći slobodno parking mesto, posebno u centralnim delovima grada i naseljima, gde je gustina stanovništva veća. Nedostatak slobodnih parking mesta može biti frustrirajuće za vlasnike vozila i predstavljati izazov ukoliko kupujete stan bez garaže.

 

Garaza u Novom Sadu 2

 

U Novom Sadu je sve teže pronaći slobodno parking mesto!

U takvim situacijama, vlasnici stanova bez garaže moraju se osloniti na javne parkinge ili tražiti alternativna rešenja. Javni parking prostori u gradu mogu biti ograničeni, a u nekim slučajevima moguće je plaćanje parking mesta ili konkurisanje za mesečnu parking kartu koju izdaju lokalne vlasti.

Alternativno, neki stanovi bez garaže mogu posedovati mogućnost zakupa parking mesta u obližnjim garažama ili parkiralištima. Ovo može biti skuplja opcija, ali ova opcija može pružiti sigurnost i olakšati pronalaženje parking mesta.

Svakako razmotrite i mogućnost korišćenja javnog prevoza ili bicikla kao alternativne načine transporta, ukoliko vam je blizu autobuska stanica gradskog prevoza ili imate pristup biciklističkim stazama. U svakom slučaju je važno da pre odluke o kupovini stana bez garaže, dobro razmislite o dostupnosti parking mesta i kako će se to odraziti na vaše svakodnevne potrebe i udobnost.

Vlasnici stanova bez garaže moraju se osloniti na javne parkinge ili tražiti alternativna rešenja!

Posedovanje garaže u sadašnje vreme postaje izuzetno važno iz nekoliko razloga:


Nedostatak parking mesta


U većim gradovima i gusto naseljenim područjima kao što je Novi Sad, sve je manje slobodnih parking mesta na ulici. Konkurencija za parking može biti izuzetno velika, a pronalaženje sigurnog i pouzdanog mesta za parkiranje, može biti pravi izazov. Garaža vam pruža privatno mesto za parkiranje, bez potrebe za traženjem mesta na otvorenom.


Sigurnost vozila


Garaža pruža znatno veći nivo sigurnosti za vaše vozilo u poređenju sa parkiranjem na otvorenom. Vaše vozilo u garaži zaštićeno je od svih vremenskih uslova, kao što su kiša, sneg, led ili izloženost suncu, što može prouzrokovati oštećenje na vozilu. Garaža takođe smanjuje rizik od krađe i vandalizma, pružajući vlasniku vozila sigurnost i mir.


Zaštita od štete


Garaža štiti vaše vozilo od potencijalnih oštećenja izazvanih od strane drugih vozila ili slučajnih udaraca. Parkiranje na otvorenom može vaše vozilo izložiti većem riziku od ogrebotina, oštećenja boje ili potencijalnih udaraca od drugih vozila prilikom manevrisanja i parkiranja.


Dodatni prostor za skladištenje


Garaža pruža dodatni prostor za skladištenje, što može biti korisno za odlaganje alata, bicikla, sportske opreme ili drugih stvari koje trenutno ne koristite, a bespotrebno vam zauzimaju prostor u stanu. Ovo vam omogućava da dodatno oslobodite prostor u svom domu i da u njemu održavate urednost.


Vrednost nekretnine


Stanovi sa garažom uglavnom poseduju veću vrednost na tržištu nekretnina u poređenju sa stanovima koji ne poseduju garažu. Posedovanje garaže može privući veći broj potencijalnih kupaca i povećati vrednost vaše imovine u budućnosti.

Sve ove prednosti ukazuju na važnost posedovanja garaže u sadašnjem vremenu. Ipak treba uzeti u obzir i troškove kupovine ili iznajmljivanje garaže, kao i mogućnost alternativnih rešenja za parking u vašem konkretnom okruženju.

 

Garaza u Novom Sadu 2

 

Najčešća veličina garaža u Novom Sadu može varirati u zavisnosti od stambenog područja, vrste stambene zgrade ili kuće, kao i predviđene namene garaže (da li je samo za parkiranje ili ima i dodatni prostor za skladištenje).

Stanovi sa garažom poseduju veću vrednost na tržištu nekretnina!

Standardne dimenzije za jedno parking mesto u garaži su 2,5 metra širine i 5 metara dužine. Ove dimenzije uglavnom obezbeđuju dovoljno prostora za parkiranje prosečnog putničkog automobila.

Kada je reč o garažama koje su predviđene za dva automobila, standardne dimenziju mogu iznositi oko 5 metara širine i 5 do 6 metara dužine. Ove dimenzije pružaju dovoljno prostora za parkiranje dva automobila koja su parkirana jedan pored drugog.

Važno je napomenuti da ove dimenzije nisu univerzalne i da se mogu razlikovati u zavisnosti od konkretnih objekata i urbanističkih planova. Prilikom kupovine ili iznajmljivanja garaže, preporučuje se provera tačnih dimenzija sa vlasnikom ili upravnikom zgrade, kako biste se uverili da će garaža odgovarai vašim potrebama i veličini vozila koje posedujete.

 

Garaza u Novom Sadu 3

 

Standardne dimenzije u garaži predviđenoj za parkiranje jednog vozila su 2,5 metra širine i 5 metara dužine!

Garaže u Novom Sadu obično nemaju postavljenu infrastrukturu za struju, vodu ili kanalizaciju. Većina garaža je projektovana samo za parkiranje vozila i ne pružaju dodatne usluge.

Ipak u nekim slučajevima postoje garaže koje u opremljene strujnim priključkom i rasvetom, što može biti korisno, ako želite koristiti električno punjenje za vozilo ili ako želite koristiti struju za druge potrebe unutar garaže, poput osvetljenja ili tokom korišćenja električnih alata.

Što se vode i kanalizacije tiče, obično nisu deo standardne infrastrukture garaža. Garaže se ne koriste kao stambeni prostor ili za upotrebu vode i struje pa zato uglavnom nisu opremljene vodovodnim, kanalizacionim i električnim priključcima.

U većini garaža u Novom Sadu ne postoji postavljena infrastruktura za korišćenje struje i vode!

U nekim posebnim slučajevima, može postojati mogućnost da se struja i voda uvedu u garažu, ako su prethodno predviđene i uvedene odgovarajuće instalacije. Sve to međutim zavisi od konkretnog objekta, a procedura do ostvarivanja takvih instalacija, vlasnika garaže može dovesti do dodatnih troškova.

 

Garaza u Novom Sadu 4

 

U svakom slučaju, prilikom iznajmljivanja ili kupovine garaže, potrebno je da se informišete o postojanju i dostupnosti struje, vode i kanalizacije, kako biste bili sigurni da će odgovarati vašim potrebama i da li će biti dodatnih troškova ili procedura za njihovo uvođenje.

U Novom Sadu postoji različita klasifikacija garaža, ali nije uobičajeno da se koristi izričita podela na standardne i luksuzne garaže. Oznaka „standardna“ ili „luksuzna“, obično se koristi za opisivanje stambenih objekata ili nekretnina, ali ne i za same garaže.

Garaže se često klasifikuju prema lokaciji, veličini, opremi i dodatnim pogodnostima koje pružaju. Može recimo postojati klasifikacija prema broju parking mesta (jedno ili više), prisustvu sigurnosnih sistema (kamere, alarmi) ili dodatnom prostoru za skladištenje unutar garaže.

Postoje garaže koje su deo stambenih kompleksa ili luksuznih nekretnina. Ove garaže mogu biti bolje opremljene i posedovati dodatne pogodnosti ili jednostavno biti pristupačne samo pojedinim stanarima tog stambenog kompleksa.

Pojedine garaže u Novom Sadu poseduju strujne vodovodne i kanalizacione instalacije!

Uobičajeno je inače da se garaže u Novom Sadu procenjuju pre svega prema praktičnosti, pristupačnosti i naravno sigurnosti. Izbor garaže zavisi od budžeta, preferencija i ličnih potreba. Pre iznajmljivanja ili kupovine garaže, preporučujemo da proverite dostupne opcije i da se konsultujete sa prodavcem (agentom nekretnina) ili vlasnikom garaže. Tako ćete se informisati o karakteristikama i pogodnostima koje ta garaža pruža.

 

Garaza u Novom Sadu 6

 

U nekim stambenim zgradama u gradu, postoji mogućnost ulaska u garažu direktno iz zgrade. Ova opcija se često naziva interni pristup garaži i ova opcija pruža praktičnost i sigurnost stanarima koji poseduju garažu.

Interni pristup garaži omogućava stanarima da svojim garažama pristupe direktno iz zgrade, bez potrebe za izlaskom na otvoreni prostor ili korišćenjem spoljnog prolaza. To može biti posebno pogodno u slučajevima lošeg vremena, kao što su kiša, sneg ili hladnoća, jer vam ova opcija omogućava da se zaštitite od vremenskih uslova dok ulazite ili izlazite iz vozila.

Garaže se u Novom Sadu procenjuju prema praktičnosti pristupačnosti i sigurnosti!

Ovaj interni pristup garaži takođe može pružiti dodatni nivo sigurnosti, jer samo stanari zgrade mogu pristupiti toj garaži. Ova opcija može smanjiti rizik od krađe i vandalizma, jer je pristup vozilu ograničen.

Važno je napomenuti da nemaju sve stambene zgrade ovu mogućnost internog pristupa garaži i to zavisi od planiranja i dizajna samog objekta. Prilikom iznajmljivanja ili kupovine stambene jedinice, predlažemo vam da se raspitate o eventualnoj dostupnosti internog pristupa garaži, ako vam je ta opcija posebno potrebna.

 

Garaza u Novom Sadu 7

 

Najčešći zahtevi za posedovanje garaže uz kupljeni stan imaju vlasnici automobila. Klijenti koji redovno koriste vozilo i imaju potrebu za pouzdanim i sigurnim mestom za parkiranje, često zahtevaju da stan koji kupuju, obavezno poseduje i garažu.

Interni pristup garaži kupcu stana pruža dodatni nivo sigurnosti!

Ovaj zatev je posebno evidentan u urbanim područjima, gde je pronalaženje slobodnog parking mesta na ulici poprilično izazovno, a sigurnost vozila može biti pitanje brige. Vlasnici automobila sve češće žele da obezbede siguran prostor za parkiranje, kako bi zaštitili svoje vozilo od vremenskih uslova i smanjili rizik od oštećenja ili eventualne krađe.

Pojedini kupci koji poseduju više od jednog vozila ili imaju dodatne potrebe za skladištenjem (recimo za motocikle, biciklove ili sportsku opremu...), takođe preferiraju stanove sa garažom. Ovi zahtevi mogu varirati u zavisnosti od konkretnih potreba svakog pojedinca. Neki kupci mogu biti fleksibilni i prihvatiti stambenu jedinicu bez garaže, ukoliko su alternative za parkiranje pristupačne i prihvatljive. Sve zavisi od želja, ali i prioriteta svakog kupca prilikom kupovine stana.

Garaže pružaju dodatnu sigurnost vlasnicima vozila od potencijalnih krađa, oštećenja ili drugih nepoželjnih situacija!

Evo nekoliko načina na koje garaža može obezbediti sigurnost vozila:


Zaštita od krađe


Garaža pruža fizičku prepreku za pristup vozilu, jer kada je vozilo parkirano u garaži, manja je verovatnoća da će biti vidljivo i primamljivo za potencijalne kriminalce. Osim toga neke garaže poseduju i dodatne sigurnosne mere, poput kamera (video nadzor), alarma ili zaključavanja koje dodatno otežava neovlašćeni pristup.

 

Garaza u Novom Sadu 8

 


Zaštita od vremenskih uslova


Garaža štiti vozilo od ekstremnih vremenskih uslova poput kiše, snega, leda, vetra jakih sunčevih zraka. Na taj način se čuva spoljašnji izgled vozila, sprečava oštećenje laka i farbe pa i smanjuje potreba za češćim održavanjem, usisavanjem i pranjem spoljašnjosti i unutrašnjosti vozila.


Zaštita od oštećenja


Kada je vozilo parkirano u garaži, smanjuje se rizik od oštećenja koja mogu nastati iznenadnim udarcima, sudarima i ogrebotinama sa drugim vozilima prilikom parkiranja na otvorenom prostoru ili na prometnoj ulici. Garaža pruža zaštitu od slučajnih udaraca, grana drveća ili nekih drugih predmeta koji mogu pasti na auto ili nekih drugih nepredviđenih situacija.


Privatnost


Garaža vlasnicima vozila pruža privatnost, a vozači mogu biti sigurni da su njihova vozila skrivena od pogleda prolaznika i potencijalnih prestupnika. Ovo može biti posebno važno, ako vlasnik poseduje vredniji ili posebno atraktivan automobil.

Sve ove prednosti ukazuju na značaj garaže u obezbeđivanju sigurnosti vozila. Međutim važno je napomenuti da iako garaža pruža određeni nivo sigurnosti, ostaje da se preduzmu i dodatne mere opreza, kao što je zaključavanje vozila, korišćenje sigurnosnih sistema i pažljivo parkiranje, kako bi se maksimalno zaštitilo vozilo.

Zaključak je kako je odluka o kupovini stana u Novom Sadu bez garaže stvar individualnih potreba prioriteta i raznih okolnosti!

Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pri donošenju odluke:


Potreba za parkingom


Ako redovno koristite automobil i teško vam je da pronađete slobodno parking mesto u blizini stambene zgrade u kojoj živite, posedovanje garaže može biti veoma praktično. Evidentno je kako garaža pruža pa i obezbeđuje zaštićen i siguran prostor za parkiranje vozila.


Dostupnost alternativnih parking opcija


Ako u blizini stambene zgrade postoje pristupačni i sigurni alternativni parking prostori, poput javnih parkinga ili privatnih garaža za iznajmljivanje, možda nećete osećati veliku potrebu za garažom uz stan.

 

Garaza u Novom Sadu 9

 

Finansijski faktori

Garaže često predstavljaju dodatni trošak prilikom kupovine stana, a treba razmotriti i trošak garaže u odnosu na budžet koji imate na raspolaganju, kao i vrednost koju pruža. U nekim slučajevima cene stanova sa garažom mogu biti značajno veće od onih bez garaže. Ukoliko ne smatrate da je garaža neophodna ili vam je ograničen budžet za kupovinu stana, stan bez garaže u tom slučaju može biti prihvatljiva opcija.


Buduće potrebe


Sagledajte dugoročne planove i promene u potrebama. Ako u skorijem vremenu planirate da kupite automobil ili imate mogućnost da vozilo parkirate na nekom drugom mestu, možda se nećete suočiti sa velikim problemom ukoliko stan koji želite kupiti ne poseduje garažu.

I da zaključimo kako odluka o kupovini stana bez garaže zavisi od vaših specifičnih potreba i okolnosti. Preporučujemo da pažljivo razmotrite sve faktore i doneste konačnu odluku koja najbolje odgovara vašim prioritetima i stilu života.

Naš predlog je da pre bilo kakve odluke o kupovini stana uz koji nije ponuđena i prodaja garaže, konsultujete naše iskusne licencirane agente, agencije Solis Nekretnine iz Novog Sada. I jednostavno predlažemo da posao u potražnji stana sa ili bez garaže, prepustite profesionalcima.

fotografije: Solis Nekretnine

Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovaj blog.

Napišite komentar