SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Garaže sve traženija i sve skuplja nekretnina
SOLIS-NEKRETNINE 11-Feb-21 3740 4

Garaže sve traženija i sve skuplja nekretnina


Na ustaljenom tržištu nekretnina, kupci su godinama više bili zainteresovani za kupovinu stana, nego za kupovinu kuća ili vikendica. Međutim situacija sa pandemijom virusa, taj je trend znatno promenila, a verujemo kako je malo ko razmišljao da bi do ovakve promene uopšte moglo i doći. A da li ste mogli pomisliti da će garaže u nekim prodajnim varijantama dostići cenu stanova i da se sada više isplati izdavati garažu nego stan? Verujemo da o ovim varijantama do sada sigurno niste ni razmišljali!

Veliki broj ljudi ranije je kupovao stanove kako bi svojoj porodici i sebi, obezbedili krov nad glavom, a neki opet da bi stanove rentirali podstanarima na mesečnom nivou i to na duži period. Sve veći problemi stanodavaca sa zakupcima, pre svega mislimo na neizmirene redovne mesečne troškove i loše održavanje stanova, doveo je do novog svakako isplativijeg biznisa, a to je kupovina stanova koji su kasnije rentirani kao „Stan na dan“ da kažemo sigurnijim klijentima.

Međutim i to izgleda nije više sigurna varijanta zarade, naročito kada saznate kako je jedan čovek izdao svoj stan na dan i to ozbiljno opremljen, a kada je otišao u stan po odlasku zakupaca, samo što nije pao u nesvest kada je video da su enterijer stana i kompletan nameštaj praktično uništeni.


Garaže su u nekim varijantama postale čak skuplje od stanova!


Sigurno se pitate šta se to desilo da su garaže postale toliko tražena nekretnina i to poprilično skupa nekretnina u poslednje vreme. Znamo da skoro svi veliki gradovi, a naročito glavni gradovi država imaju veliki broj stanovnika, a to znači i veliki broj privatnih automobila. Jasno je da mislimo o problemu parkiranja i manjku parking prostora, ali taj problem sve više imaju i manji gradovi od Beograda poput Novog Sada, Niša, Valjeva, Kragujevca...


Retro garaža
 

Za Beograd možemo reći kako je parkiranje automobila veliki problem već odavno, ali ko bi rekao da će se tako nešto desiti i Novom Sadu. Novi Sad većina zna iz nekog ranijeg vremena, kao miran grad sa odličnim rešenjima funkcionisanja saobraćaja u gradu. Slažemo se da Novi Sad ima široke bulevare i veliki broj parking mesta, ali je veliki priliv stanovništva u naš grad doveo i do povećanog broja vozila.

Ko bi rekao da će u pojedini delovima našeg grada dolaziti do zastoja saobraćaja i do manjka parking prostora. Deo problema je nastao u vremenu  kada su građene zgrade, a nije se razmišljalo o tome da bi investitor trebao svakom stanaru obezbediti parking mesto ili garažu.


Novom Sadu nedostaje veći broj parking mesta ali i garaža!


Verovatno ne treba puno objašnjavati koje su prednosti, kada vaš auto parkirate u garažu. Kao prvo vaš auto je na sigurnom i ne može ga neko eventualno oštetiti, obiti ga i ukrasti nešto iz njega i samim tim možete mirnije spavati.

Kada je u garaži, vaš ljubimac na četiri točka nije izložen ni bilo kojim vremenskim uslovima. Automobilu kiša i vlažno vreme smeta zbog korozije, ništa manje nisu problematični ni ledeni dani kada se smrznu brave ili prednja i zadnja šoveršajbna ili napada veliki sneg koji morate očistiti sa automobila radi preglednosti tokom vožnje, a o tome da sunčevi zraci uništavaju boju automobila to sigurno znate.

Velika je prednost kada vaš auto parkirate u garažu za razliku od toga kada auto parkirate ispred zgrade ili na uličnom parkingu!

Evo i jednog primera čoveka koji je kupio stan od prethodnog vlasnika koji nije bio vozač i nije imao potrebu za garažom. Ovaj čovek je smatrao praktičnim rešenjem da iznajmi garažu, ali na žalost uspeo je garažu iznajmiti tek u relativnoj blizini zgrade u kojoj je kupio stan. Mesečni najam garaže ovog čoveka izađe oko 150 Eura i smatra kako je to privremeno rešenje i samo za kraći period, a da je to puno novca ako se razmišlja o nekoj dugoročnoj varijanti.


Kuća sa garažom
 

U svakom većem gradu sve češći problem je nedostatak slobodnih parking mesta. Zahvaljujući novim zakonskim propisima, investitori su dužni da za svakog stanara obezbede parking mesto, ali i moguće garažno mesto i to uz svaki izgrađeni stan. Međutim kako smo već naveli, problem slobodnih parking mesta nastao je još ranije, propustom nekih prošlih zakona o izgradnji stambenih zgrada, ali i evidentnim povećanjem broja stanovnika u gradovima.


U većim gradovima sve veći problem je nedostatak slobodnih parking mesta!


Garaže se u velikim gradovima i pre svega u većim stambenim četvrtima, smatraju najisplativijom imovinom. Zna se kako je u sadašnje vreme tokom izgradnje stambenih zgrada po novijim zakonskim propisima, investitor dužan da svakom kupcu stana obezbedi parking mesto za njegov automobil.

Investitorima se ne isplati da projektuju i izgrade individualne garaže pa zbog toga pribegavaju jednostavnijoj i jeftinijoj varijanti. Jeftinija varijanta znači izgradnja velikih podzemnih garaža ispod stambenih zgrada u koje se može parkirati više automobila. Parking mesta u ovim garažama znatno su jeftinija, nego kada bi morali kupiti garažu.

Garaža ima malo u ponudi i zbog toga se mogu prodati za samo nekoliko dana od objave oglasa, a zašto se brzo prodaju lako je i objasniti:

Ako vaš automobil parkirate u zajedničkim garažama ispod zgrade u dvorištu zgrade ili na parkingu na ulici ispred zgrade, verovatno često strepite da li će neki nepažljivi vozač oštetiti vaš automobil dok se parkira ili izlazi sa parkinga. U poslednje vreme sve češće možete pročitati kako je neki automobil obijen i opljačkan, a ima i toga da neki automobili budu i zapaljeni.


Garaže se lako prodaju, a još brže ih možete izdati!


Najveća razlika između posedovanja stana i garaže je u tome što se o stanu morate skoro svakodnevno brinuti i računati na redovne mesečne finansijske obaveze, dok kod garaža amortizacije skoro i da nema. Za stan morate plaćati mesečne režijske troškove, izvršiti eventualne popravke instalacija, kućnih uređaja, održavati čistoću stana, a za garažu morate platiti samo neke osnovne minimalne račune, eventualno trebate zameniti sijalicu koja je prestala da radi, a bilo bi poželjno da ponekad očistite garažu.


Garaža Novi Sad
 

Brojne informacije pa i statistike upućuju na to da su cene garaža praktično dostigle cenu stanova. Ova informacija zvuči neverovatno, ali je zaista istinita. I šta reći ako navedemo da se pojedine garaže u Beogradu pa i nekim drugim većim gradovima prodaju i po 20.000 Eura, a neke posebno zainteresovanim klijentima verovatno i po većoj ceni. Da li su visoke cene garaža nerealne ili ne o tome znate i sami odlučuje samo tržište, a poznata vam je i ona stara izreka: „Svaka roba ima svog kupca“.

Agenti koji se profesionalno bave posredovanjem u prometovanju nekretnina, često na pitanje da li je visoka cena neke nekretnine realna, odgovaraju sledeće:

„Svaka nekretnina koja se može prodati ima realnu cenu“.

Osim što garažu možete koristiti za parkiranje vašeg automobila, garažu možete rentirati i svakog meseca u džep staviti 50, 100, 150 pa i više Eura. Koliko možete tražiti za rentiranje vaše garaže, pre svega zavisi od lokacije na kojoj se ta garaža nalazi. Najveću cenu za izdavanje garaže, možete postići ako garažu posedujete u strogom centru grada ili delu grada gde je evidentan problem manjka parking mesta.

Smatra se da je izdavanje garaža siguran biznis zato što rentiranje vlasniku garaže obezbeđuje siguran priliv novca svakog meseca. Za razliku od onoga ko izdaje stan, vlasnika garaže koji je izdaje ne boli glava da li su podstanari platili sve račune i da li stan održavaju čistim. Postoji mogućnost da stanari mogu oštetiti nameštaj, kućne aparate ili izazvati poplavu u stanu, dok takvih situacija u garaži ne može biti.


Izdavanje garaža se smatra sigurnim biznisom!!!


U poslednje vreme za vozače u Novom Sadu prava je umetnost pa i noćna mora, ako svoj automobil žele parkirati u centru grada. Naveli smo kako je najveći problem parkiranja u strogom centru grada, ali je ovaj problem počeo da se pojavljuje i u drugim delovima grada. Ono što najviše iznenađuje je problem parkiranja uz bulevare koje Novi Sad ima nekoliko. Problem parkiranja automobila duž bulevara sve više zabrinjava vozače, jer je ovakav problem inače izuzetno redak.

Očigledno je da nekoliko javnih garaža u Novom Sadu ne može obezbediti mesto za parking svim zainteresovanim vozačima. Grad je najavio kako planira izgraditi još nekoliko javnih garaža, ali tu postoji problem protivljenja građana koji smatraju da naš grad ima sve manje zelenila i da će zelenih površina biti još manje, ako se na njima izgrade ovakve garaže.


U centru Novog Sada trenutno nema dovoljno parking mesta!


Naveli smo kako je svaki investitor u zakonskoj obavezi da za svakog stanara koji kupi stan u zgradi koju je izgradio, obezbedi po jedno parking mesto ili garažu. Međutim i tu se pojavljuje sve češći problem, jer članovi porodice nemaju samo jedan, već dva pa i tri automobila.

Smatramo kako je potpuno jasno da bi bilo dobro ako ste već kupili stan i ako za to postoje mogućnosti, svakako kupite i garažu. Kupci stanova sve češće zahtevaju od investitora ili agenata nekretnina da im se uz kupovinu stana obezbedi kupovina garaže ili obezbedi parking mesto. Ovakvi zahtevi su uticali i na tržište nekretnina pa se garaže u Novom Sadu sve više traže, a naravno da je povećana tražnja za garažama, podigla i njihovu prodajnu cenu. Cene garaža se povećavaju svakim danom sve više pa se sada dešava da kvadrat obične garaže dostiže cenu od čak 1000 Eura pa i više.

I ne samo da su cene garaža dostigle cenu stanova, nego su pojedine garaže dostigle toliku cenu po kvadratu da su čak i skuplje od stanova. Ono što isto iznenađuje je povećano interesovanje za kupovinu parking mesta u dvorištu zgrada. Neverovatno je da sada cena jednog parking mesta u dvorištima nekih zgrada u Novom Sadu, dostiže prodajnu cenu od 2000 pa čak i 4000 Eura.


Garaže u Novom Sadu dostižu prodajnu cenu od 1000 Eura po kvadratu pa i više!


Pre odluke o kupovini garaže, morate obavezno razmišljati i o njenoj funkcionalnosti. Garaže poput onih na Staroj Detelinari i u još nekim delovima grada, građene su 70-tih i 80-tih godina za automobile koji su tada bili popularni, ali su i gabaritom bili znatno manji nego što su to sadašnji modeli automobila. Zbog manje funkcionalnosti starih tipova garaža, ove garaže su ujedno i ređe tražene od strane potencijalnih kupaca.

Zbog sve većih cena po kojima se garaže u Novom Sadu ali i drugim gradovima prodaju, mnogi su prinuđeni da ih iznamljuju mesečno zbog svojih ličnih potreba. Vlasnici garaža u našem gradu su uvideli da su garaže sve traženije pa su svoje garaže koje su koristili kao skladišta nepotrebnih stvari, vratili prvobitnoj nameni.


Garaže Novi Sad
 

U izuzetno teškom vremenu u kojem se nalazimo, svaki dodatni priliv novca kućnom budžetu je značajan pa i onaj koji se dobije rentiranjem garaže. Kada mislimo na Novi Sad, cene rentiranja garaža u našem gradu na mesečnom nivou kreću se od 25 do 100 Eura pa i više.

Kao što smo ranije napomenuli, prodajna cena ili cena rentiranja garaža, najviše zavisi od same lokacije na kojoj se garaža nalazi. Cena garaža na novim bulevarima se kreću između 15.000 i 16.000 Eura a ponegde i više.

Prema našem saznanju garaže se (ako ne preciziramo baš tačnu kvadraturu) na Staroj Detelinari prodaju po 6000-7000 Eura, a na Novoj Detelinari je jedna garaža prodata za 17.000 Eura. Garaže se u Petrovaradinu mogu kupiti za 10.000-11.000 Eura na Klisi garažu možete kupiti za nekih 15.000-16.000 Eura, a za garaže kod Socijalnog treba izdvojiti između 15.000 i 17.000 Eura.

Prosto neverovatno zvuči da je jedna garaža u blizini Kvantaš pijace prodata za neverovatnih 31.000 Eura, a ako poznajete ovu tematiku znate da za taj novac možete kupiti manji stan u Novom Sadu pa i kuću pristojne veličine u okolini Novog Sada. I ako ste mislili da cena garaže u Novom Sadu ne može biti još veća pogrešili ste, jer se jedna garaža u Branimira Ćosića nudi na prodaju po možemo slobodno reći, fantastičnih 41.000 Eura. I da rezimiramo kako je cena kvadrata garaže u strogom centru Novog Sada, skuplja nego cena kvadrata stana na periferiji grada.


Vlasnici garažama koje su do sada služile kao ostave, vraćaju prvobitnu namenu!


I ako mislite da se priča o mogućnošću korišćenja garaža završava sa rentiranjem garaža, moramo napomenuti kako pojedini garaže koriste za pokretanje svog biznisa. Neki ljudi u garažama već odavno uspešno posluju, a pojedinima su garaže postale pretesne za nastavak biznisa.

Kao pisac ovih redova ne mogu a da se ne setim jednog mog intervjua na sajmu nameštaja u Beogradu sa gospodinom Božom Jankovićem vlasnikom poznate kompanije „Enterijer Janković“ iz Novog Sada. Kada sam ga pitao kako je izgledao početak njegovog poslovanja, rekao mi je kako je ponosan na to što je svoje prve poslovne korake pokrenuo u svojoj garaži.

Nadamo se da smo sadržajem ovog teksta mnogima pomogli u razmišljanju šta da rade sa svojim garažama koje ne koriste. Očekujte uskoro na sajtu agencije „Solis“ i izuzetno zanimljiv tekst o tome, kako i koju vrstu biznisa pokrenuti u jednoj običnoj garaži.

fotografije: Solis; Pixabay

 

Komentari

Komentar

Sale 15/Jan/2022

Kapa glavu čuva a garaža auto.


Komentar

Gabor 12/Feb/2021

Očigledno je da se ustaljeno funkcionisanje tržišta nekretnina ipak može promeniti. Umesto prodaje stanova, sada je evidentnija veća prodaja kuća i vikendica, a evo i novog dokaza u ovom tekstu o garažama!


Komentar

Katarina 11/Feb/2021

Nisam znala da su garaže danas toliko skupe. Ipak, u današnjim novogradnjama, parking mesta uglavnom ima za jedan auto po stanu, a ima mnogo porodica koje poseduju po tri ili četiri automobila. Njima dobro dođe to što neki drugi, mahom stariji ljudi koji i ne voze, izdaju garaže ili garažna mesta. I to je odlična investicija. Najmanje problema, a sigurne pare. Ja, nažalost, nemam garažu, ali imam svoje parking mesto ispred zgrade, koje uglavnom niko drugi ne koristi, tako da se i ne žalim. Ipak, kada bih sada rešila da prodam ovaj i kupim stan ili kuću na drugom mestu, ne bih pristala na bilo šta bez garaže. Parking je danas veliki problem.


Komentar

Miki 11/Feb/2021

Ko je mogao da predpostavi da ce i iznajmljivanje garaza postati unosan biznis.Zar nije na gradu da obezbedi parking mesta i javne garaze?


Napišite komentar