SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Saveti koji će pomoći pri kupovini stana
SOLIS-NEKRETNINE 01-Feb-21 4449 1

Saveti koji će pomoći pri kupovini stana


Jedno od najvažnijih dešavanja u životu svakog čoveka i njegove porodice, sigurno je kupovina nekretnine. Aktivnosti u vezi odabira i kupovine nekretnine, mogu biti izuzetno naporne, stresne pa i haotične.

Stan, kuću, vikednicu, garažu ili plac uvek možete kupiti direktno od prodavca, ali to nije uvek preporučljivo. Direktna kupovina neke nekretnine, naročito nije preporučljiva onima koji i u tome nemaju nikakvog iskustva.

Ako želite pronaći stan koji odgovara vašoj porodici i vama, morate računati na višesatno izdvajanje vremena barem 2 do 3 puta nedeljno. A kada pronađete nekretninu koju želite kupiti, morate znati kako će vam tek tada za prikupljanje svih dokumenata trebati vremena i vremena.


Najvažniji detalj u životu svakog čoveka je kupovina nekretnine!!!


Naša ali i preporuka zadovoljnih kupaca je da u svim aktivnostima u odabiru kupovine nekretnine, ovog puta stana jer je to tema ovog teksta, angažujete renomiranu agenciju koja se dugi niz godina uspešno bavi posredovanjem u prometovanju nekretnina.


Kupiovina nekretnine
 

Slažemo se da većina vas želi živeti u lepoj zgradi, ulazima i stanovima koji su lepo uređeni, ali prvo o čemu trebate razmišljati je to da li vašoj porodici i vama odgovara lokacija na kojoj se nalazi stan koji vam se dopao.

Odmah zatim po nama trebate proveriti da li lokacija stana poseduje sve potrebne sadržaje koji su potrebni za svakodnevni život vaših najdražih, počevši od vrtića, škole, apoteke, doma zdravlja, pijace, prehrambenih prodavnica, mesta za parkiranje auta, autobuskih linija gradskog saobraćaja...


Angažujte u odabiru i u kupovini stana renomiranu agenciju koja se bavi posredovanjem u prometovanju nekretnina!


Kupovina stana dugoročna je investicija, tako da bi sebi pre odluke o kupovini trebali postaviti nekoliko izuzetno važnih pitanja:

 • Da li stan kupujete za život svoje porodice
 • Ako vam se svideo neki stan koji želite kupiti vašoj deci razmislite da li će i njima taj stan odgovarati (zato predlažemo da u razgledanje stana obavezno povedete i svoju decu)
 • Da li planirate rentiranje stana
 • Da li stan kupujete za potrebe poslovanja firme
 • Da li želite kupiti stan u starogradnji ili novogradnji
 • Da li vam odgovara lokacija na kojoj se nalazi stan
 • Razmislite o tome koja kvadratura stana vam je potrebna naročito ako planirate proširenje porodice
 • Razmislite tokom razgledanja stana koji ste došli da vidite da li stan ima dovoljnu sobnost za potrebe brojnosti vaše porodice i da li vam odgovara raspored prostorija u stanu
 • Da li će taj stan odgovarati za držanje vašeg kućnog ljubimca
 • Koji tip grejanja je postavljen u stanu
 • Koja spratnost stana vam odgovara
 • Da li ispred zgrade u kojoj kupujete stan ima dovoljno slobodnog parking prostora
 • Da li raspolažete sa dovoljnom količinom gotovine za kupovinu stana
 • Da li ćete potraživati stambeni kredit za kupovinu stana
 • Raspitajte se kakve komšije ćete imati u ulazu
 • Saznajte tokom pregledanja na koju stranu sveta gleda stan
 • Da li imate potrebu za terasom ako vam se stan svidi a stan ne poseduje terasu
 • Raspitajte se da li su svi potrebni sadržaji za život vaše porodice u blizini stana koji planirate kupiti
 • Da li je regularna dokumentacija koji se prodaje


Smatramo da je izuzetno bitno da saznate sve odgovore na ova osnovna pitanja, jer ćete tako saznati da li vam uopšte odgovara da kupite stan koji vam se načelno svideo. Ako planirate kupiti stan koji poseduje dobru orijentaciju prema strani sveta koju preferirate i ako zahtevate određeni raspored prostorija, onda svakako predlažemo da tražite stan koji je izgrađen u novogradnji.


Orinentacija stana
 

Napominjemo da je posebna prednost pri kupovini stanova koji su u izgradnji to što pojedini stambeni kompleksi poseduju već obezbeđeno projektno finansiranje. Ova informacija je izuzetno važna za one koji stan žele kupiti putem stambenog kredita, jer se u ovom slučaju omogućava kupovina stana putem stambenog kredita čak i onda kada je zgrada u najranijim fazama izgradnje.


Ako želite kupiti stan koji ima poseban raspored prostorija i koji gleda na određenu stranu sveta onda kupite stan u novogradnji!


Najveće investicione prednosti kod ulaganja u nekretnine je upravo kupovina nekretnina u novogradnji. Beneficije naročito mogu osetiti oni kupci koji kupuju svoj prvi stan, jer tada mogu računati na posebne olakšice i poznati povraćaj PDV-a. Treba svakako napomenuti da kupovina stana nije nikada bila isplativija, jer krediti za kupovinu stana nikada nisu bili toliko povoljni.

Stanovi koji su izgrađeni u novim stambenim kompleksima, svim svojim stanarima nude savremeni koncept stanovanja počevši od kvalitetne izgradnje, video nadzor, pristup kompleksu kao i parkingu putem kartica, obezbeđenje na recepciji koja funkcioniše 24 časa. Sve ove informacije kupcima ulivaju posebno poverenje i to da kupovina stana u tako organizovanom stambenom kompleksu predstavlja sigurno finansijsko ulaganje.


Najveću investicionu prednost donosi kupovina stana u novogradnji!


Razgledanje stanova od kojih ćete sigurno izabrati jedan po vašoj želji, može biti zanimljivo, međutim od odluke da kupite određenu nekretninu kreće ona sušta realnost. Kupac je uvek u prednosti ako raspolaže sa dovoljnom količinom gotovine, mada ne smatramo da će i tada za kupca sve biti jednostavno i lako.


Stan enterijer
 

Međutim ako planirate kupiti stan putem stambenog kredita, smatrajte da ste započeli neki vid trčanja maratonske trke koja nikako da se završi onda kada vama odgovara. Prvo što predlažemo je da pre nego što se odlučite da odete u banku i predate zahtev za stambeni kredit, isplatite sve kredite koji opterećuju vašu zaradu. Ova informacija je izuzetno važna, jer zbog postojećih kredita koje eventualni imate, banka može umanjiti iznos za koji se možete zadužiti.

Svakako predlažemo da se tokom razmišljanja o predaji zahteva za stambeni kredit nikada ne odlučite za samo jednu banku, već sa svojom željom obiđite više banaka i saznajte koja nudi najbolje uslove za vas.


Kupac stana je uvek u prednosti ako raspolaže sa potrebnom količinom gotovine!


Obavezna stavka o kojoj trebate razmišljati pre odluke o kupovini stana je koja vam lokacija odgovara za svakodnevni život. Sve naravno zavisi od finansija i sa koliko novca ćete raspolagati za kupovinu stana. Da li će biti dovoljno novca za kupovinu stana u većem gradu ili manjem mestu to je detalj koji najpre morate definisati. Potpuno je jasno kako postoje velike razlike u životu jedne porodice u centru velikog grada ili na periferiji tog grada, a razlika je još veća ako ćete živeti u manjem mestu negde u unutrašnjosti.

Saobraćajna povezanost je uvek bitna kod razmišljanja o kupovini stana i nebitno da li se radi o gradskom saobraćaju u većem mestu, prigradskom saobraćaju ili međumesnom. Jednostavnija je varijanta ako se vaš posao nalazi u mestu o kome živite, ali ako na posao svakodnevno morate putovati prigradskim ili međumesnim saobraćajem, jasno je šta takva situacija donosi. Nije potrebno posebno objašnjavati da u tom slučaju što pre morate saznati, koliko vremena će vam trebati da od vaše kuće dođete do posla.


Lokacija je uvek najbitniji detalj kod odluke o kupovini stana!


Ljubitelj ste bioskopa, pozorišta i nekih drugih kulturnih dešavanja, volite da su svi sadržaji poput butika, prehrambenih prodavnica, pošte, kafića i restorana u blizini vašeg stana, onda vam svakako preporučujemo da kupite stan u urbanoj sredini nekog većeg grada.


Lokacija stana
 

Ako vam više odgovara mirniji život sa što manje komšija i buke, onda je periferija grada za vas idealni deo grada za život. Ako poslom niste vezani za veći grad, onda vam može odgovarati i život u manjoj sredini i manjem mestu. Ne treba posebno objašnjavati koliko život u manjem mestu omogućava i manje mesečne troškove, a sigurno i znatno manje stresa. Život u manjim mestima može biti znatno prihvatljiviji pa i bezbedniji porodicama sa malom decom ili decom koja pohađaju osnovnu školu.


Život u manjim mestima porodicama sa manjom decom obezbeđuje i znatno bezbedniji i bezbrižniji život!


Kada se krene u nabrajanje svega što je nekoj porodici potrebno i bitno za svakodnevni život, nema kraja nabrajanju. Vreme je da napišemo nekoliko reči i o stanovima koji se nalaze u nekoj staroj zgradi ili u novogradnji. Obe varijante imaju svoje pozitivne i negativne strane pa preporučujemo pre odluke o kupovini stana da saznate sve potrebne detalje i uvidite koja vam varijanta od ove dve najviše odgovara.

U jednom ispitivanju tržišta se došlo do toga da su stariji stanovi jeftiniji od stanova novije gradnje i to bez obzira o kojoj lokaciji zgrade se radi. Nakon lokacije, finansije su stavka koja kupce najviše interesuje pa se oni često znaju odlučiti za kupovinu stana u starogradnji, jer stambeni kvadrat dobijaju po nešto nižoj ceni.


Dobro razmislite da li ćete stan kupiti u starogradnji ili novogradnji!


Međutim moramo napomenuti kako kod kupovine starih stanova, uvek morate biti oprezni i saznati u kakvom stanju se nekretnina nalazi. Ima izuzetno kvalitetnih i očuvanih starih stanova, ali i kod njih uvek morate računati na potrebna „osveženja“ poput krečenja pa i izvesne zamene stare i dotrajale stolarije.


Stan raspored
 

Kod lošije odražavnih i očuvanih nekretnina vas sigurno očekuju ozbiljnija ulaganja da bi stan doveli do te faze, kada ćete biti zadovoljni urađenim i da od tada možete započeti svoj svakodnevni život u stanu koji ste kupili. Ipak smatramo da treba napomenuti i kako popravka ili zamena instalacija, stolarije i drugih elemenata stana, može ponekad skuplje koštati nego kupovina novog stana.


Popravka ili zamena instalacija i stolarije u starom stanu ponekad može skuplje koštati nego da ste kupili novi stan!


Ako vam nije bitno da li se stan nalazi u starogradnji ili novogradnji, ali verujemo da vas sigurno interesuje opremljenost stana i same zgrade. Predlažemo da se raspitate pre kupovine stana u kakvom se stanju nalaze instalacije, stolarija da li zgrada poseduje lift, video nadzor, interfon. Ako eventualno kupujete stan zajedno sa postojećim nameštajem, pregledajte u kakvom stanju se nalazi svaki komad nameštaja, a ako je stan renoviran, obavezno proverite kvalitet urađenje adaptacije.

Verujemo da vam je grejanje jedna od najvažnijih stavki za kućni budžet, tako da vam sigurno nije svejedno koji je tip grejanja ugrađen u zgradu. Ako koristite centralno gradsko grejanje sigurno znate da svakog meseca (svih 12 meseci), plaćate uslugu grejanja. Sve češće se investitori koji zidaju stambene zgrade, odlučuju za ugradnju sistema grejanja na gas i putem toplotnih pumpi, jer se tada grejanje u stanovima plaća samo onda kada je grejna sezona.


Pre kupovine stana saznajte kakva je opremljenost stanova i same zgrade!


I dok razgledate stanove opet pre odluke o kupovini, razmislite o tome koja bi kvadratura stana odgovarala za svakodnevni život vaše porodice. Kvadratura stana je izuzetno značajna u odluci, jer se treba razmišljati o komforu porodice. Zna se i da je kvadratura uvek značajan faktor kada nam se saopšti koji iznos moramo izdvojiti za kupovinu stana koji nam se svideo. Cene kvadrata su uvek veće za manje stanove, a cena ide na dole kada se razgovara o većim stanovima.

Osim kvadrature i cene stana, svakom kupcu je sigurno važna i sama struktura stana, tačnije raspored prostorija. Jasno je da dobro iskorišćen prostor stana kao i sam raspored prostorija može uštedeti puno novca, jer u tom slučaju ne postoji potreba za razne adaptacije i pregrađivanja.


Dobro razmislite koja kvadratura stana bi odgovarala za svakodnevni život vaše porodice!


Pokušali smo navesti sve bitne elemente na koje posebno treba obratiti pažnju tokom razgledanja i eventualnog odabira stana koji vam se dopao i koji želite kupiti. Ali da se ipak odredimo kako su finansije kojima raspolažete za kupovinu vašeg stana, ipak najvažniji element u konačnoj odluci da kupite stan koji vam se svideo.

Mnoge kupce raspoloživa suma za kupovinu stana uslovljava da kupe jeftiniji stan na periferiji za razliku od skupljeg stana koji je bliže centru grada ili u samom centru. Kupovina stana na perfieriji, sigurno članovima porodice određuje i duže izdvojeno vreme za odlazak do posla, škole ili fakulteta. Ali verujemo da ćete se složiti sa nama, kako je najvažnije svojoj porodici obezbediti krov nad glavom pa je svako rešenje o kupovini stana na bilo kojoj lokaciji, sigurno kvalitetnije rešenje od podstanarskog života.


Most
 

Treba još napomenuti kako na cenu kvadrata stana utiče i spratnost na kojoj se stan nalazi na koju stranu sveta gleda, kao i da li stan gleda na uličnu ili dvorišnu stranu i da li ima terasu. O svemu navedenom u ovom tekstu treba dobro razmisliti i uskladiti svoje želje i realne mogućnosti. Samo realne procene i odluke, mogu vas dovesti do onog najznačajnijeg momenta, useljenja u vaš toliko željeni stan.

I još jedna preporuka sa naše strane u kojoj vam predlažemo da tokom potražnje odgovarajućeg stana, kao i kod konkretnih aktivnosti kupovine stana, obavezno konsultujete renomiranu agenciju koja se bavi posredovanjem u prometovanju nekretnina.

fotografije: Solis; Pixabay

Komentari

Komentar

Marija 02/Feb/2021

Korisni saveti, svakako treba kupovati preko agencije, a za agenciju Solis sve pohvale za saradnju i strucnost!


Napišite komentar