SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Najpopularniji vid investiranja je ulaganje u nekretnine
SOLIS-NEKRETNINE 10-Aug-22 1633 0

Najpopularniji vid investiranja je ulaganje u nekretnine


Investiranje novca u nekretnine, obezbeđuje veliki broj mogućnosti za stabilan i kako se kaže pasivan prihod na duži vremenski period. Ulaganje novca u nekretnine, smatra se znatno isplativijim izborom za razliku od drugih tipova finansijskih ulaganja, kao što je recimo trgovanje na berzi.

Investitori se u poslednje vreme najčešće odlučuju za kupovinu manjih nekretnina, veličine od 30 do 55 kvadrata. Stručnjaci koji se bave prodajom nekretnina, najčešće i preporučuju kupovinu stanova koji poseduju manje kvadrata.

Ako se govori o većim poslovnim prostorima, investiranje u njih može naravno obezbediti i veće prihode investitoru. Treba ipak napomenuti, kako kupovina većeg poslovnog prostora donosi i veći rizik, jer je znatno teže odmah pronaći zainteresovanog zakupca, a naročito ozbiljnog kupca.


Investiranje u nekretnine obezbeđuje stabilan pasivan prihod!


Jedan od najčešćih i najpopularnijih tipova investiranja u Srbiji je ulaganje novca u nekretnine, a investiranje u nekretnine posebno je interesantno privatnim licima. Fizička lica investiraju svoj novac u nekretnine pre svega radi rentiranja, jer rentiranje nekretnine uvek obezbeđuje dugoročne i sigurne pasivne prihode.

Kod rentiranja je uvek potrebno predvideti sve moguće varijante i ispuniti sve neophodne uslove, jer mnogi stručnjaci koji redovno prate kretanje tržišta nekretnina smatraju, kako je rentiranje nekretnine uvek izuzetno isplativ biznis. U celoj ovoj priči je značajno da cena same nekretnine ima zadovoljavajuću mogućnost da se kroz njeno rentiranje ostvari kvalitetan prihod.


Najpopularnji vid investiranja u Srbiji je ulaganje novca u nekretnine!


Ako se planira kupovina stana na kredit i koji će se kasnije izdavati, jako je važno da mesečni iznos rente stana bude isti ili čak viši od mesečne rate kredita. Poznato je da banke tokom svih aktivnosti potrebnih za obezbeđivanje stambenog kredita, klijentu osim mesečne rate kredita uvek ukalkulišu i trošak obrade kredita, kamatu, kao i sve dodatne finansijske obaveze u vezi obezbeđivanja kredita za kupovinu stana.


Solis nekretnine stan
 

Poznato je i to da je za kupovinu stana najisplativija varijanta, kupovina nekretnine za gotovinu. Izvesno je da ima i onih koji su uspeli u pribavljanju dovoljne količine novca za kupovinu stana, ali za mnoge druge, stambeni kredit je ipak jedina moguća opcija.

Može se navesti kako je jedan od sigurnih pokazatelja potpune opravdanosti investiranja novca u nekretnine, informacija da je konstantan porast prodaje nekretnina. Osim konstantnog rasta cena kvadrata za stanove koji se prodaju, isto tako se dešava stalan rast cena za zakup nekretnina.


Isplata nekretnine u gotovini najisplativija je varijanta za kupovinu nekretnine!


U vreme kada ceo svet drma finansijska kriza i kada brojna dobra gube na svojoj vrednosti, mnogi brokeri smatraju kako je trenutno isplativo investirati u sredstva koja će zadržati zadržati svoju cenu, uprkos nepovoljnim ekonomskim uslovima.

Zanimljivo je da mnogi relevantni svetski mediji navode, kako nikada kao sada nije bilo tako mudro ulagati u nekretnine!

Ne pamti se da je tržište nekretnina u Srbiji bilo tako aktivno i živo kao što je sada, a kvalitetnih placeva, vikendica, kuća i stanova ima izuzetno malo u ponudi, jer se kvalitetne nekretnine odmah prodaju.


Isplata nekretnina
 

Stručnjaci iz sveta nekretnina predlažu i savetuju klijente da odmah kupe kvalitetna imanja i nekretnine u lepim prirodnim okruženjima. Nekretnine su sve skuplje i uprkos ovoj informaciji, sve više su tražene. Moguće je kako je ova 2022. godina možda i poslednja mogućnost da po povoljnoj ceni kupite nekretninu koja vam se dopada.

U poslednje vreme je na tržištu nekretnina kako se to kaže, zavladao pravi fenomen izdavanja stanova. Iako je izdavanje stanova izuzetno popularno u celom svetu, smatralo se kako ovaj tip biznisa neće biti dobro prihvaćen u našoj zemlji. Međutim desilo se sasvim suprotno pa su stanovi koje vlasnici oglašavaju za rentiranje, već unapred rezervisani.


Tržište nekretnina u Srbiji u poslednje vreme izuzetno je živo!


Zbog sve većeg straha od inflacije, veliki broj ljudi u Srbiji štednju koju poseduju u bankama, ulaže u kupovinu nekretnina. Ako svoj novac želite investirati u biznis koji će vam pružiti znatno veću dobit od tradicionalne štednje u banci, onda predlažemo da kupite nekretninu.

Izvesno je da ćete kupovinom stana obezbediti znatno stabilniju zaradu za razliku od oročene štednje u nekoj od banaka. Na značajan porast tražnje za stanovima, znatno utiču male kamatne stope za stambene kredite koje trenutno iznose samo 3%.

Kupovinom nekretnine pre svega obezbeđujete svojoj porodici i sebi, siguran krov nad glavom. Sa druge strane kupovina stana uz njegovo kasnije rentiranje, obezbeđuje sigurnu otplatu rate kredita. Poznato je da su trenutne kamatne stope štednje u bankama na rekordno niskom nivou i imaju raspon od samo 1%.


Zbog straha od inflacije građani Srbije svoju štednju u bankama sve češće ulažu u kupovinu nekretnina!


Jedna od statistika navodi da građani u razvijenim državama poseduju vlasnički status na nekretninama od oko 70%, dok je taj procenat u jugoistočnoj Evropi znatno veći i ide čak i do 96% i to u Rumuniji.

Smatra se da postoje dva značajna razloga zašto razvijenije zemlje imaju manji postotak, a jedan od njih je što se u zapadnim delovima Evrope štednja znatno više ulaže u proizvodne investicije, nego u stanove. To znači da građani razvijenijih zemalja više ulažu u obveznice, deonice i druge vrednosne papire.


Kasica
 

Investiranje i svakodnevni način života evidentno donosi brojne ekonomske posledice, a poznato je da je naš narod vrlo vešt kako da izbegne porez. Tako da je potpuno jasno zašto građani radije investiraju svoj novac u kupovinu kuća i stanova, jer je porez na te nekretnine znatno manji, nego da svoj novac ulažu u nekretnine čiji su vlasnici kompanije.


Vlasnički status na nekretninama u procentima znatno je manji u razvijenim zemljama za razliku od vlasničkih statusa u jugoistočnoj Evropi!


Poznato je kako su evidentni neki rizici uz svako investiranje, a bez svesnog prihvatanja rizika, nije moguće ostvariti očekivani povrat na investiranje. Prilikom kupovine investicione nekretnine, nemoguće je efikasno upravljanje mogućim rizikom.

Vlasnici stanova ili kuća, zavisni su od kvaliteta lokacije na kojoj je izgrađena nekretnina, a lokacija koja je atraktivna danas, već sutra može izgubiti na svom značaju pre svega zbog novoizgrađenih objekata. Dobro pozicionirana lokacija vaše kuće ili stana, već sutra može izgubiti na atraktivnosti zbog izgradnje nove zgrade ispred vašeg prozora sa koga nećete više na žalost imati tako dobar pogled kao ranije.


Uz svako investiranje u nekretninu prisutni su i potencijalni rizici!


Kada kupite stan pre svega imate svoj krov nad glavom, a ako ste pre toga već stambeno obezbeđeni, uvek postoji mogućnost da novi stan rentirate pa da sa tim novcem otplaćujete ratu kredita.

Kamatna stopa na bankarske kredite za kupovinu nekretnina, danas je na rekordno niskom nivou pa je i to jedan od značajnih razloga zašto se nekretnine konstantno već duži period odlično prodaju.

Računica je potpuno jasna pa ako znate da se cena nekretnina za 12 meseci uvećava od 1,5% do 3%, cena pozajmice u vidu kredita se konstantnim porastom cena nekretnina lako amortizuje. I onda dolazimo do zanimljive konstatacije da ste otplaćenim kreditom postali vlasnik stana koji već sada ima značajno veću vrednost od sume koju ste otplatili kreditom.


Svako investiranje u nekretnine poseduje dve osnovne stavke: Povraćaj i Rizik!


Ako je rizik u investiranje veći, veća je i mogućnost da se ipak ne ostvari planirani povraćaj uloženog novca. A ako su rizici manji, može se očekivati povećanje kapitalne vrednosti, zatim rast cene kupljene nekretnine, povećanje prihoda od nekretnine u narednom periodu, a sve to vodi ka tome da će stopa kapitalizacije biti manja.

Što se tiče modela direktne kapitalizacije, ova stopa ključni je ulazni podatak u prihodovnom pristupu proceni. Zato se stopa kapitalizacije skoro uvek ostvaruje i preuzima sa tržišta iz ostvarenih i uporedivih transakcija, kao što su prodaja i zakup nekretnina.

Predviđanje isplativosti nekretnine može se izvesti neto prihodom koji ta nekretnina može doneti. Ako od bruto prihoda nekretnine oduzmete realne troškove, tada dobijate ostvareni neto prihod.


Ako su rizici investiranja u nekretninu manji tada se može očekivati i uvećanje kapitalne vrednosti!


Ako planirate kupovinu stana koji planirate rentirati duže vreme ili ćete nekretninu rentirati u popularnoj varijanti stan na dan, treba svakako navesti kako iskustva mnogih ukazuju na to da se manji stanovi uvek više isplate.

Iako manji stanovi poseduju nižu prodajnu cenu, oni imaju i znatno veću cenu ako ih izdajete. I još jedna važna informacija za one koji planiraju kupovinu stana radi rentiranja:


Manji stanovi se uvek nalaze u vrhu liste najtraženijih nekretnina za iznajmljivanje!


Ako rešite izdavati namešten stan u tom slučaju vam treba i znatno manje novca kako bi ga opremili. Ukoliko se baš desi da ne izdate stan neko vreme, troškove koje ćete morati platiti ipak će biti znatno manji nego da plaćate troškove većeg stana.

Odabir lokacije stana koji planirate kupiti i kasnije rentirati, pre svega zavisi od toga, kome stan planirate izdati. Lokacije koje su bliže fakultetima i dobro su povezane gradskim prevozom, idealne su za studente fakulteta i učenike viših škola. Delovi grada koji poseduju zelenilo i parkove, a ujedno su uzuzetno mirni bez buke, takve lokacije su idealne za porodice koje imaju decu.


Ako stan luksuzno opremite rentiranje istog možete usmeriti ka imućnijim klijentima!


Ako ste odlučili da kupite nekretninu, obavezno razmišljajte u svojoj odluci da je kupite u gradu u kojoj živi populacija kojoj svoju nekretninu želite iznajmiti. Klijentima koji žele iznajmiti neku nekretninu za oko će zapasti ona, koja je lepo sređena i koja izgleda reprezentativno.

Ako posedujete imalo kreativnosti i stila za vas neće biti nikakav problem da adaptirate nekretninu koju ćete izdavati. Mesto prijatno za život u osnovi može biti okrečeno, sve do uređenja sitnih detalja poput nameštaja i nekih ukrasnih detalja. Za vas je najvažnije da znate kako ćete izuzetno brzo povratiti troškove uređenja nekretnine koju ćete izdavati.

Marketing je veoma važna stavka u vašoj odluci da rentirate nekretninu, što znači da ćete je morati oglašavati. Tokom pregledanja oglasa, fotografije su možda i najvažnija stavka oglašivača koju će potencijalni stanari zakupci primetiti. Tokom fotografisanja morate razmišljati koji su detalji važni onima koji vašu nekretninu planiraju iznajmiti.

Raspored prostorija je sigurno najvažniji klijentima pa se fotografisanju potpuno posvetite ili taj posao prepustite onima koji se fotografijom bave na bilo koji način. U tekstu oglasa navedite samo osnovne karakteristike, bez nekih spektakularnih navoda koji potencijalnog zakupca nekretnine mogu odbiti.


Uredite nekretninu koju planirate rentirati i obavezno je oglasite!


Ukoliko dobro razradite sve aktivnosti i ukoliko imate dobro razrađenu taktiku, investiranje u nekretninu može biti izuzetno isplativ pa i zanimljiv posao. Ako vaš plan uspe i investicija u neku nekretninu bude isplativa, eto dodatnog razloga da proširite svoj biznis.

Za svaku uspešnu investiciju potrebno je pre svega strpljenje, malo izdvojenog vremena, ali i uloženog truda. Iako se od izdavanja nekretnina popularno nazvanog Stan na dan dobro zarađuje do zarade se ne dolazi baš tako lako, jer je potrebno uložiti puno vremena i truda.


Nekrentina za izdavanje
 

Izdavanje stana na dan za sobom nosi i određene obaveze koje uključuju čišćenje stana, pranje sudova, promenu posteljine, peškira, popunu sredstava za ličnu higijenu. Ove aktivnosti možete izvesti sami, a možete angažovati nekog pojedinca ili agenciju, ali taj angažman naravno i košta.


Investiranje u nekretnine može biti isplativ i zanimljiv posao!


Investiranje novca u nekretnine je samo jedan od načina da povećate sumu novca kojim raspolažete. Mada sama zarada ne mora biti osnovni i jedini motiv klijenta da investira, već i čuvanje svih vrednosti koji su stekli.

Moramo napomenuti kako štednja zapravo nije investicija, jer oročena štednja u nekoj od banaka može dovesti do neke minimalne zarade, ali je jasno ako novac držite kako se to kaže u „slamarici“, nećete imati nikakvu zaradu.

Poznato je da inflacija manje ili više raste na godišnjem nivou i da zavisi od više faktora. Inflacija se zapravo odnosi na rast cena, a sama stopa inflacije pravi je pokazatelj procenta njenog rasta. Jasno je da se zbog inflacije ne isplati „čuvati“ novac, ali se zato uvek isplati investiranje u nekretnine.


Investiranje pomaže da sačuvate postojeći novac od gubitka njegove vrednosti!


Sigurno su se pojedini čitaoci ovog teksta barem jednom zapitali u šta je najbolje investirati novac kojim raspolažu. Postoji nekoliko segmenata o kojima treba voditi računa, a to su:

  • Suma novca kojom raspolažete
  • Faktor rizika investicije
  • Vremenski okvir investicije
  • Likvidnost

 

Svima je jasno da je za investiranje ipak potrebno osnovno predznanje, jer investiranje novca bez prethodno dobre razrade, može biti izuzetno riskantno i može dovesti do velikih finansijskih gubitaka.

Ako želite investirati novac kojim raspolažete u nekretnine, a u investiranju nemate iskustva, svakako vam predlažemo da odmah pozovete agenciju Solis Nekretnine iz Novog Sada. Iskusni agenti naše renomirane agencije, pomoći će vam da izbegnete brojne zamke investiranja.

Dobrodošli u agenciju Solis Nekretnine!

fotografije: Solis-nekretnine; Pixabay

 

Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovaj blog.

Napišite komentar