SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Pogledajte ove prelepe nekretnine koje su se pojavile na tržištu
SOLIS-NEKRETNINE 26-Jun-21 1676 2

Pogledajte ove prelepe nekretnine koje su se pojavile na tržištu


Pitanju šta su prelepe nekretnine, može se prići sa hiljadu strana i to nam kaže agentica „Solis“ nekretnina Gabriela Orosi, koja još kaže kako je za nju lepa nekretnina pre svega funkcionalna nekretnina koja ima dobar raspored prostorija.

Lepa nekretnina po njoj treba da poseduje što bolju prirodnu ventilaciju i nije toliko važno da li je ta nekretnina renovirana ili ne, već da se u njoj pre svega osećamo prijatno i to naravno nema veze sa izgledom nekretnine. Izgled nekretnine uvek može da se popravi i uredi prema ličnom ukusu i želji novog vlasnika nekretnine.


Lepa nekretnina nema uvek direktnu vezu sa izgledom nekretnine!


Ne reaguju i ne procenjuju svi klijenti nekretninu samo prema njenom izgledu, jer neko će reći da nema dovoljno novca da kupi neku nekretninu, a iako je recimo neka nekretnina lepa, klijentu ne odgovara to što se nalazi na trećem spratu bez lifta.


Kriterijumi potencijalnih kupaca poprilično su različiti!


Svi smo mi različiti i imamo neke svoje želje, zahteve i kriterijume pa se često desi kako se neki agent vrati sa terena i kaže: „Što sam bio u jednoj lepoj nekretnini“. Međutim šta znači kada kažemo „prelepa nekretnina“ i za takvu informaciju je ipak potrebno znatno više detalja. Napomenuli smo kako lepa nekretnina nije lepa samo ako lepo vizuelno izgleda, već ta nekretnina za neke kupce treba da sadrži znatno više kvalitetnih detalja koji će ih animirati da tu nekretninu i kupe.


Lepe nekretnine
 


„Lepo“ nije adekvatan pridev za nekretninu!


Lepota nekretnina najčešće se vezuje samo za izgled, ali je jasno kako neku nekretninu trebate gledati, sagledati  i proceniti sa više strana. Kada razmišljate o kupovini neke nekretnine, svakako treba razmišljati o spratnosti nekretnine, detalj koji je izuzetno važan za stariju populaciju, jer za mlađu populaciju nije problem da se sa lakoćom popne i na 5 sprat bez lifta. Isto tako važno je i samo okruženje nekretnine i potpuno je jasno kako jedna nekretnina sadrži puno više detalja od samog vizuelnog izgleda.


Prelepe nekretnine
 

Kada se govori o lepoj luksuznoj nekretnini, iskusni agenti će vam odmah reći da se za neku nekretninu može reći da je luksuzna ako poseduje posebnu opremljenost. Najčešće se smatra kako su lepe i luksuzne nekretnine ujedno i skupe, jer poseduju recimo klima uređaj koji košta 2000 Eura, keramiku i sanitarije koje su isto tako kvalitetne i skupe, luksuzni nameštaj i nekako se podrazumeva da su lepe luksuzne nekretnine ujedno i skupe.

Ako vam se učini da je neka nekretnina lepa to ne znači da je ta nekretnina i kvalitetno izgrađena. Ovo je detalj o kome treba obavezno razmišljati tokom obilaska nekretnine za koju smo zainteresovani kao kupci. Ponekad lepe kuće mogu biti samo „lepo upakovane“ ali daleko od toga i da su kvalitetne, jer na samom početku raspitivanja o nekretnini nemamo informaciju šta se nalazi ispod demit fasade ili ispod krova. Zbog svih navedenih detalja koje smo naveli toplo preporučujemo da ne odlučujete prebrzo o kupovini nekretnine, već se potrudite da saznate što više detalja o njoj.


Ako nekretnina vizuelno lepo izgleda to ne znači i da je kvalitetno izgrađena!


Nije predodređeno i ne mora biti pravilo da se lepe nekretnine nalaze samo u centru grada, a možemo napomenuti kako se sve češće mogu videti izuzetno lepe i kvalitetne nekretnine i na obodu Novog Sada. Ako se govori o lepoj nekretnini to ne mora biti samo neka lepa kuća, već lepa nekretnina može biti i dobro održavana stambena ili poslovna zgrada. I naravno ako posmatramo neku novoizgrađenu zgradu naročito u poslednje vreme i ovakav objekt možemo smatrati lepom nekretninom.


Moderne nekretnine
 

Kvadrati nisu vezani za lepotu nekretnine, ali neki stan koji recimo poseduje 100 kvadrata, možda može da ponese epitet lepe nekretnine. Mada ako posmatramo i neku lepo uređenu garsonjeru od 20-tak kvadrata to ne znači automatski da i ona ne može poneti epitet lepe nekretnine samo zato što ima manje kvadrata. I naravno još ako je prodavac garsonjere vešt u prodaji ta garsonjera će sasvim sigurno osvojiti potencijalnog kupca.


Kvadrati nisu presudni ako za neku nekretninu kažemo da je lepa!


Postoje različita mišljenja o tome kada treba odlučiti i reći da li je neka kuća lepa. Za nekog je lepa spratna kuća, a opet za nekog je lepša neka prizemna kuća. Kada se odlučuje o tome kada se može reći da je neka zgrada lepa, pre svega mnogi sigurno smatraju kako su dobro održavane zgrade uvek lepe.


Popularne nekrentine
 

Da li se zgrada redovno održava to svakako zavisi pre svega od njenih stanara. Jer ako stanarima život u stanu zgrade ne odgovara ili još gore ako im ne odgovara okruženje oko zgrade, možemo pretpostaviti kako će ta zgrada verovatno biti loše održavana pa i „ukrašena“ brojnim grafitima. Na žalost oko pojedinih zgrada se odlaže i razno smeće i u tom slučaju nikako ne možemo reći da je ta zgrada lepa pa i sama okolina.

Srećom ima i lepih primera odlično organizovanih pa i kreativnih komšija, koji zajedničkim snagama uz razne ideje ukrašavaju ulaz zgrade pa i deo ispred zgrade, a čak učestvuju u izgradnji igrališta za decu.


Za nekog je lepa kuća na sprat a za nekog prizemna kuća!


Iskusni licencirani agenti će uvek reći kako lepim stanom smatraju stan koji je funkcionalan i koji ima dobar raspored prostorija. Lepotu stana svakako čini i osvetljenost stana pa se stan čiji prozori gledaju na južnu ili istočnu stranu smatra ipak lepšim od stanova koji gledaju na dve druge strane sveta, a naročito na sever.

Zanimljiva je situacija u kojoj je jedan klijent „Solis“ agencije prodavao dva stana, jedan na severnoj a jedan na južnoj strani. Prodavac je uporno smatrao kako je stan koji gleda na sever znatno osvetljeniji, međutim kupac je odlučio da od njega kupi stan koji gleda na južnu stranu sveta i odluka kupca dovoljno govori.


Nekretnine za prestiž
 

Ako govorimo o lepim lokalima, moramo napomenuti kako vlasnici lokala koji se nude na prodaju, znaju biti izuzetno domišljati. Evo primera lokala čija visina iznosi čak 5 metara, a to znači da bi se adaptacijom mogla formirati izuzetno praktična pa i korisna galerija. Galerija ne bi umanjila iskoristivost donje, ali ni gornje etaže pa bi jedan ovakav lokal u kome ne morate da se saginjete i imate dovoljno prostora u mimoilaženju, bio izuzetno interesantan za razne poslovne delatnosti.


Iskusni agenti nekretnina lepom nekretninom smatraju nekretninu koja je funkcionalna!


Smatra se kako su male kuće (Male kućice u cveću) često izuzetno interesantne, jer ih njihovi vlasnici često prosto neguju. Retko se dešava da su u ponudi na prodaju male kuće koje su u lošem stanju. Da li je kupac zainteresovan za malu ili veliku kuću pre svega zavisi od brojnosti njegove porodice.

Kako nam je Gabriela rekla u razgovoru, nikada klijentima ne sugeriše da neka nekretnina nije dobra za njih, već im sa konkretnim argumentima sugeriše da im je verovatno potrebnija neka druga nekretnina i da je po njenom mišljenju to rešenje kvalitetnije. Dešava se da klijent i pored tih sugestija, ipak odluči da kupi nekretninu koja se njemu svidela.


Većina vlasnika manjih kuća prosto uživaju u negovanju svojih nekretnina!


Za pojedine kupovina lepe nekretnine, pomalo je i stvar prestiža. Zanimljiv je primer jednog klijenta „Solis“ agencije koji je zahtevao da mu se pronađe nekretnina koja se nalazi u Sarajevskoj ulici, a treba napomenuti kako se ova ulica nalazi u najelitnijem delu Novog Sada. Bilo je jasno kako bilo koja suma koju je ovaj klijent trebao da plati za nekretninu na navedenoj lokaciji za njega to neće biti nikakav problem.


Za pojedine klijente kupovina lepe i luksuzne nekretnine je stvar prestiža!


Deca potencijalnih kupaca, ponekada mogu biti važan faktor u odluci njihovih roditelja da kupe neku nekretninu. Dešava se da nakon pregledane nekretnine roditelji pitaju svoju decu da li im se ta nekretnina dopada. Sami znamo da su deca često potpuno iskrena pa se dešava kada roditelji postave ovakvo pitanje svom detetu da dete odgovori kao iz topa: „Da sviđa mi se ova nekretnina“ ili „Ne ne sviđa mi se ova nekretnina“.

Mada ima i slučajeva kada je dete potpuno nezainteresovano u aktivnosti razgledanja nekretnine od strane roditelja i samo želi iz nje što pre da izađe. Mišljenje agenata je da roditelji ipak ne bi trebali toliko obraćati pažnju na mišljenje pre svega manje dece, jer deca ipak ne mogu racionalno proceniti kakav tip nekretnine je potreban porodici. Treba napomenuti kako ipak ima slučajeva u kojima roditelji odluče kupiti nekretninu koja se njihovom detetu svidela.


Deca ponekad mogu uticati na odluku roditelja koju nekretninu da kupe!


Sigurno su se pojedini klijenti zapitali na kojoj lokaciji u Novom Sadu i okolini ima posebno lepih nekretnina. U nekom prošlom vremenu Tatarsko brdo u Sremskoj Kamenici, smatralo se posebno ekskluzivnom lokacijom sa izuzetno lepim i kvalitetno izgrađenim kućama. Kuće na ovoj lokaciji su posedovali da tako kažemo poznati ljudi, pre svega uspešni poslovni ljudi.

Lokacija koja se često spominje ovih dana je Adamovićevo naselje, koje se inače smatra elitnim delom grada, a primetno je kako je u ovom naselju izgrađen veći broj novih vila. Moramo ipak napomenuti kako je za neke Adamovićevo naselje i pomalo kako se to kaže „izvikano“, jer je deo kuća u ovom naselju zreo za renoviranje, a postoje i kuće koje bi odmah trebalo srušiti i izgraditi potpuno nov objekat.


Kuca u Ulcinju
 

Lepe nekretnine se sada grade u svim delovima grada pa i okolini, ali se treba reći kako se lepota neke nekretnine nalazi u oku posmatrača. Jer izvesno je ako je nekom čoveku neka nekretnina lepa to ne znači da će se ona svideti već narednom klijentu, jer svi smo mi različiti a to znači da imamo i drugačije interese, ukuse i želje.

Lepih nekretnina ima i van Novog Sada pa moramo navesti kako je u Veterniku izgrađen veliki broj izuzetno lepih nekretnina i one su novijeg datuma. Evidentno je kako je Veternik postao izuzetno popularno naselje nakon nesretnih dešavanja 90-tih godina. Rumenka se skoro spojila sa Novim Sadom pa se i u ovom mestu mogu videti novoizgrađene, izuzetno lepe kuće.


Lepe nekretnine su izgrađene na Tatarskom brdu, Adamovićevom naselju, ali i u Veterniku, Rumenci...


Verovatno su se neki tokom čitanja ovog teksta zapitali koji tip lepih nekretnina (kuće, stanovi, lokali, poslovni objekti) se najčešće prodaju. Ipak se zna kako su lepi stanovi u tom rangiranju ipak vodeće nekretnine koje se i najčešće prodaju.

Pitali smo agenticu „Solis“ agencije koju bi ipak lepu nekretninu odabrala kao najlepšu za nju. Rekla nam je kako je bila u Čonoplji mesto koje je od Novog sada udaljeno oko 80 kilometara i da se oduševila pre svega nekretninom, ali i njenim vlasnicima te nekretnine, jer su tokom njenog obilaska oni bili izuzetno srdačni i kako ona kaže, dali joj sve potrebne informacije na „tacni“.

Kaže Gabriela kako je ta nekretnina nije toliko osvojila svojim izgledom, koliko svojim sadržajem i funkcionalnošću jedne velike porodične kuće. To je nekretnina koja poseduje 150 kvadrata u kojoj jedna četvoročlana porodica može potpuno komotno da živi. Plac kuće nije velik nego moramo navesti da je jednostavno ogroman i poseduje preko 33 ara. Na placu je smešten kompletan ekonomski deo priče, ali i ogroman voćnjak sa baštom i treba napomenuti kako je blizina Telečke učinila da se deo placa nalazi na jednom malom uzvišenju. I ono najvažnije a to je cena ove nekretnine.

Da se ova nekretnina sa pomenutim placem nalazi samo malo bliže Novom Sadu, cena ove nekretnine bi se merila milionima, a ovako cena ove nekretnine iznosi samo i možemo reći „samo 50.000 Eura“. Ova nekretnina je jedno pravo imanje i agenti se često znaju zapitati, zašto se jedna ovako lepa i pre svega kvalitetna nekretnina, tako dugo prodaje.


Lepi stanovi su ipak tip nekretnina koji se najčešće prodaje!


Kada se govori o lepim zgradama, svaka nova izgrađena zgrada je u suštini lepa nekretnina. Primetno je da investitori u poslednje vreme izuzetno paze kada odlučuju koji tip fasade će izabrati za stambeni objekat koji grade. Nema više standardnih i da kažemo klasičnih fasada, već investitori sve češće puštaju sebi mašti na volju i to je jedan izuzetno dobar momenat za kvalitet arhitekture Novog Sada, ali i svih drugih gradova u Srbiji.

Ako razmišljamo o nekom najlepšem poslovnom objektu u Novom Sadu na Limanu, može se slobodno reći kako se „Park city“ posebno može izdvojiti kao jedan od najlepših u našem gradu. Ovo naselje je dugo građeno, a evidentno je kako je u ovaj objekat uloženo izuzetno puno novca. Može se reći da je ovaj poslovni objekat nekako uokviren. Objekat poseduje veliki broj lokala različitog sadržaja, deo lokala je formiran sa ulične strane, a deo u unutrašnjosti objekta. Mnogi smatraju kako je jedan ovako lep i kvalitetan poslovni objekat Novom Sadu bio neophodan.


Lep stan
 

U Vrbasu recimo nema nekih novih izgrađenih poslovnih objekata, ali se svakako može navesti zgrada „Kombinata“ u samom centru ovog grada, koja je obeležje nekadašnjeg vremena i objekat na koji svakako treba obratiti pažnju ako želite uživati u pogledu na neki lep poslovni objekat. U Veterniku se recimo gradi veliki broj novih poslovnih zgrada, koje izuzetno dobro izgledaju, ali je izuzetno dobro to što skoro svi novi poslovni objekti imaju predviđen i obezbeđen parking za radnike, kao i poslovne partnere koji dolaze u posetu.


Kada treba odabrati neki lep objekat, može se slobodno reći kako je svaki novi izgrađeni objekat lep!


Ako želimo izdvojiti neki grad koji se posebno izdvaja po lepoti svojih nekretnina to je sasvim sigurno Subotica. Ovaj grad je uspeo zadržati svoje staro jezgro grada za razliku od nekih gradova gde se stari objekti ruše jedan za drugim. Možemo slobodno reći kako je Subotica nekako uspela zadržati svoj stari šarm pa i miran način života.

Kada već pišemo o lepim objektima to svakako mogu biti i verski objekti, a zna se kako jedna crkva u blizini Subotice ima izuzetno lep ulaz kao i velike stubove. Poznato je da na samom ulazu u Subotičko pozorište ponosno stoji 6 stubova visine preko 9 metara. Kompletan ulaz pozorišta nedavno je renoviran kao i sami stubovi.

Svi gradovi u Vojvodini imaju neki poseban šarm, mada je poznato i to da je veliki broj stanovnika iz manjih mesta došao da živi u Novi Sad pa manji gradovi imaju sve manje finansija iz budžeta za održavanje barem nekretnina od javnog značaja.


Subotica je grad koji se izdvaja po lepoti svojih nekretnina!


Mala je razlika između lepo sređene nekretnine i nekretnine koja sadrži puno kiča. Želja pojedinaca je da što lepše renoviraju nekretninu, kako bi je što bolje prodali, naravno za što veću sumu novca.

Međutim dešava se da se u adaptaciji nekretnine izmešaju razni stilovi pa jedna nekretnina poseduje renesansni i barokni stil, ali i ultra moderni. Jasno je kako su ta tri stila potpuno različita i nikako ne idu jedan uz drugi. Zato je preporuka da klijent pre renoviranja svoje nekretnine angažuje neki arhitektonski studio, koji će izraditi kompletan projekat po kome će nekretnina biti renovirana.


Renoviranje nekretnine prepustite stručnjacima!


Urbanističkim planom na žalost nije predviđeno to da se tip arhitekture neke kuće koja se treba graditi, mora uklapati u arhitektonski stil okoliša. Klasičan primer je kuća na Klisi koja ima izgled planinske kuće sa izuzetno kosim krovom i nekako se ovaj arhitektonski stil ove kuće, nikako ne uklapa u ravnicu.

Tako možemo navesti kako se u jednom delu grada mogu videti izgrađene zgrade sa 4, 6 pa i 8 spratova koje su građene jedna pored druge. Pretpostavljate kako izgleda zgradica sa 4 sprata, pored zgrade koja poseduje 8 spratova. Mišljenje je kako se o ovim primerima koje smo naveli mora razmišljati pa i zakonom regulisati tip arhitekture koji se može odabrati za gradnju nekog novog objekta.

Ne razmišlja se dovoljno o tipovima arhitekture kuća, stambenih i poslovnih zgrada koje se sada grade i taj segment nije pravno regulisan!

Agenti „Solis“ agencije rado nude na prodaju nekretnine i van Srbije, tako da su u ponudi nekretnine u Tivtu, Ulcinju i drugim gradovima Crne Gore, ali se može primetiti da agencija u svojoj ponudi ima i nekretnine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Zato preporučujemo klijentima da slobodno ponude na prodaju svoje nekretnine koje se nalaze i van Srbije.

fotografije: Solis

 

 

 

Komentari

Komentar

Nadja 28/Jun/2021

Funkcionalnost - definitivno najvaznija stavka. I bez dvorista nista :)


Komentar

Nada 27/Jun/2021

Lepa kuća je lepa kuća, a ako je i funkcionalna, onda to prevazilazi lepo. Ipak, da sada želim da kupim kuću, tražila bih neku jednostavnu, prostranu, prizemnu, ali kvalitetno građenu.


Napišite komentar