SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Reakcije svetskog tržišta nekretnina na krize
SOLIS-NEKRETNINE 21-Mar-20 3965 3

Reakcije svetskog tržišta nekretnina na krize


Sigurno ste pomislili da je reakcija svetskog tržišta nekretnina za vreme brojnih kriza kroz istoriju pa i ove krize sa Korona virusom bila negativna. Moramo konstatovati da reakcija tržišta nekretnina za vreme kriza, može biti čak potpuno suprotna od onog što mnogi očekuju.

Zanimljivo je da promena stanja na berzama u onom negativnom smislu ne utiče uvek loše na odluke potencijalnih kupaca da kupe nekretninu koju su svakako želeli posedovati. Pokazalo se da je tržište nekretnina čak i za vreme najvećih recesija, bilo izuzetno izdržljivo i stabilno. Poznato je da su u nekim prošlim recesijama, cene nekretnina čak i rasle.


Tržište nekretnina je čak i za vreme najvećih recesija u svetu, bilo izuzetno izdržljivo i stabilno!!!


Nekretnine koje se nude na prodaju, postaju potencijalnim kupcima naročito interesantne krajem zime. Sezona kupovine nekretnina, skoro uvek se poklapa sa dolaskom proleća. Početkom ove godine pojavile su se neke pozitivne vesti o prodaji nekretnina, bez obzira na sve lošije vesti o napredovanju zaraze Korona virusa u celom svetu.


Nekretnine u doba krize
 

Ovaj malo poznati virus je najteže pogodio ekonomiju Kine, koja je poznata kao jedan od najvećih ako ne i najveći proizvođač građevinskih materijala, a to znači i dobavljač brojnim građevinskim kompanijama u svetu. Što duže Kina bude imala ekonomskih problema zbog ove situacije, upravo ova situacija će uticati i na ekonomiju Amerike. Mada vidimo da ovaj problem Kina kao organizovana država polako rešava i da se proizvodnja lagano organizuje i normalizuje. Kada investitori saznaju da berza postaje nesigurna, oni reaguju tako što odmah prodaju akcije koje poseduju, a kupuju obveznice. Ako je cena obveznica veća tada su kamate koje se plaćaju (stručno se nazivaju „prinos“) ujedno i niže. Kada kamate na obveznice postanu niže, tada su i stope hipoteka niže.


Sezona kupovine nekretnina, skoro uvek se poklapa sa dolaskom proleća!


Zanimljivo je da obično tržište nekretnina nije povezano sa promenama na berzama, jer kupci ne smatraju uvek kupovinu nekretnine kao investiciju. Odluka o kupovini nekretnine je za mnoge bračne parove sa detetom uglavnom uslovljen početkom nove faze u njihovom životu.

Niske kamatne stope mogu pospešiti potražnju nekretnina, a ključni detalj kod potencijalnih kupaca nekretnina je poverenje u agenciju koja se profesionalno bavi prometovanjem nekretninama. Mada je izvesno i to da će trenutna situacija oko situacije sa virusom, dovesti do dugoročnih izazova u ponudi nekretnina koje su predmet prodaje i kupovine.

Trenutno su u Americi izuzetno niske stope inventora i hipoteka i ova informacija vodi ka tome da ovo teško vreme postaje izuzetno konkurentno za kupovinu nekretnina. Zanimljivo je da recesije uglavnom imaju izuzetno mali uticaj na tržište nekretnina, tako da se barem u svetu trenutna situacija sa tržištem nekretnina smatra relativno normalnom. U obzir svakako treba uzeti i to kada kriva na berzi ide na dole, investitori traže sigurnija mesta za svoja ulaganja. Jedna poznata web platforma, primetila je značajan skok internet saobraćaja od izbijanja virusa, jer su investitori krenuli u pretraživanje sigurnijih poslova na internetu u koje bi svoj slobodan kapital investirali.


Ključni detalj kod potencijalnih kupaca nekretnina je poverenje u agenciju koja se profesionalno bavi prometovanjem nekretninama!!!


Međutim evidentno je da je ova situacija uticala na isporuku građevinskih materijala iz Kine dobavljačima. Po saznanju jedne američke asocijacije koja se bavi izgradnjom nekretnina, čak trećina građevinskog materijala stiže iz Kine. Svaka kriza donosi uvek nešto novo pa je i za vreme velike finansijske krize 2008. smatrano, kako će zbog zbog te nepovoljne situacije, cene nekretnina ići ka dole. Međutim desilo se sasvim suprotno te su cene nekretnina otišle u nebo.

Trenutno najveći uticaj na tržište nekretnina u svetu, može imati upravo „Corona“ virus. Ako bude prisutan duži vremenski rok i uzrokuje manju recesiju, moguće je da će možda umanjiti prodaju nekretnina. Ovo bi svakako dobro došlo kupcima koji će nekretnine kupovati na tržištima, koja će biti povoljnija što se cena tiče. Ali vas upozoravamo da to ne znači automatski i da će pasti cene nekretnina, već da će verovatno samo usporiti njihov rast.


Trenutni problemi u vezi virusa ne moraju automatski dovesti do pada cena nekretnina!!!


Korona virus za sada nije poremetio tržišta nekretnina naše regije. Smatra se da je razlog stabilnosti tržišta, pre svega dobra pripremljenost agenata i renomiranih  agencija koje se profesionalno bave prodajom nekretnina i u tom poslu imaju ogromnog iskustva. Kako je izjavio agent jedne agencije iz regije, procene su bile da će biti problema na tržištu nekretnina zbog poznate situacije. Međutim uprkos očekivanjima, situacija sa korona virusom za sada nije ostavila tragove i do sada nema gubitaka.

Veliko interesovanje od strane potencijalnih kupaca vlada za kupovinu prve nekretnine, a pretpostavlja se da je to zbog povrata pdv-a. Ovaj detalj čak utiče na stabilnost tržišta nekretnina i smanjenje negativnih dešavanja zbog problema sa Korona virusom. Zakonom je propisana olakšica za kupce prvog stana koji je izgrađen u novoj zgradi. Prvim stanom se po zakonu smatra stan odnosno svojinski udeo u stanu, kao i svojinski udeo na porodičnoj stambenoj zgradi, koji kupuje osoba koja ne poseduje ili nije posedovala nekretninu ili svojinski udeo u nekretnini, počevši od 1. jula 2006. godine.


Veliko interesovanje od strane potencijalnih kupaca vlada za kupovinu prve nekretnine!!!


Devedesetak godina posle 1928. godine i Velike Depresije, dešava nam se i to ne samo nama nego i celom svetu, problem sa Korona virusom. Postoji strah od finansijske krize kakvu smo imali 2008. godine, jer je krizu te godine proizveo pad cena nekretnina, ali je svet krizu ipak prevazišao.


Trziste nekretnina u doba krize
 

O tome da li će i kakve posledice kriza sa ovim virusom ostaviti na tržište nekretnina u svetu i kod nas, još je rano procenjivati i puno toga zavisi i od toga koliko će kriza trajati. Izvesno je da će tržište imati znatno manji broj turista, a poznato je da je u poslednje vreme bio izuzetno dobro razvijen biznis sa iznajmljivanjem stanova, biznis pod nazivom „Stan na dan“. Oni koji se bave iznajmljivanjem svojih nekretnina na ovaj način, sigurno su već osetili gubitke. Međutim što se funkcionisanja samog tržišta nekretnina i prodaje nekretnina tiče, neki stručnjaci iz ove oblasti čak smatraju da to i nije loše, jer je njihovo mišljenje kako će ova situacija pozitivno uticati na smirivanje cena nekretnina. Trenutni razvoj situacije bi na neki način mogao biti i faktor korekcije i na taj način pridoneti normalizaciji na tržištu nekretnina.


Mišljenje nekih stručnjaka koji prate ovo tržište je kako će ova situacija pozitivno uticati na smirivanje cena nekretnina!!!


Ono što vam svakako preporučujemo je da u ova turbulentna vremena sa velikim brojem netačnih informacija, pre odluke o kupovini nekretnine, svakako konsultujete renomiranu agenciju za prometovanje nekretninama za koje rade iskusni licencirani agenti. Saznali smo iz proverenih izvora da su agenti svesni trenutne situacije i da maksimalno stoje na usluzi svojim klijentima uz poštovanje svih mera opreza, koje su preporučene od strane nadležnih institucija.

 

Komentari

Komentar

Gordan Lemajić 27/Aug/2020

Za sada se kupoprodaja nekretnina u Srbiji odvija nesmanjenim ritmom. Korona kriza je čak ubrzala promet i povećala cene kuća, placeva, i vikendica. Uostalom, zar svi u Srbiji nećemo biti bogatiji ako su nam i nekretnine na većoj ceni?


Komentar

Gabor 20/Jul/2020

Expert-u... vreme je pokazalo da nisi u pravu!!!


Komentar

Expert 24/Mar/2020

Niste u pravu. Trziste nekretnina je klinicki mrtvo u ovakvim situacijama. Razumem da ste u panici, narocito ako ste investirali u gradnju pa treba otplacivati ratu kredita za celu stambenu zgradu. Ko bude hteo da proda sigurno ce spusti cenu a investitorima neka je Bog u pomoc.v42b6c


Napišite komentar