SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Satelit postaje atraktivno naselje kupcima nekretnina
SOLIS-NEKRETNINE 08-May-19 3947 1

Satelit postaje atraktivno naselje kupcima nekretnina


Satelit je kao naselje, najverovatnije formirano pre mnogih sadašnjih naselja u Novom Sadu. Ovo naselje je građeno od 1962. pa sve do 1969. godine. Evidentno je da ovaj deo naselja, nije bio najpopularniji što se prodaje nekretnina tiče. 


Satelit je građen od 1962. do 1969. godine

 

Satelit nije bio popularan u prodaji nekretnina, pre svega zbog starosti kuća i zgrada ovog naselja. Mada se mora reći da je ovo naselje planski rađeno i da je je deo stanovništva za njega, ipak bilo pomalo sentimentalno vezano. Pisac ovog teksta je kao dete živeo na Satelitu i pamti ga samo u najlepšem svetlu svog detinjstva. 

Naselje je u jednom trenutku posedovalo što se stambenih zgrada tiče, samo dva tipa nekretnina. To su bili jednosobni stanovi od 33 kvadrata, koji su posedovali malo kupatilo, jednu sobu, ali i veliku kuhinju. Kuhinja je bila ujedno trpezarija i kuhinja, a neki od stanova su posedovali malu ostavu, kao i malu da kažemo ekonomsku terasicu. Drugi tip nekretnina, bili su stanovi od 48 kvadrata, koji su posedovali sve što i prvi tip stanova, samo su ovi veći stanovi posedovali još jednu sobu. Tada nije bilo popularno da veš mašina stoji u kupatilu pa su projektovana i izgrađena mala kupatila sa malom ležećom kadom, wc šoljom i eventualno umivaonikom. 

Kupci koji su kupovali ili još kupuju ovakve stanove na Satelitu, žele od tog stana napraviti ipak jedan kako tako komforan stan. Nakon kupovine ovih stanova, kupci su se odlučivali na adaptaciju stanova i onda su formirali manji jednoiposoban pa čak u pojedinim slučajevima i manji dvoiposoban stan, iako to u takvoj kvadraturi stana izgleda pomalo nemoguće. 


Kuće na Satelitu su građene tipski i u tadašnjem „radničkom“ stilu

 

Kuće su takođe građene tipski i bile su jednoobrazne, možemo reći u nekadašnjem „radničkom stilu“. Posedovale su dvorište pristojne veličine i bile su sa frontalne strane postavljene celom svojom dužinom, paralelno sa ulicom. Ovaj tip kuća je bio prizeman i najčešće građen od naboja. Kada se ulazilo u kuću, odmah se ušlo u kuhinju i trpezariju, koje su bile jedna celina. U kasnijem periodu su iz kuhinje bila dograđivana i pravljena kupatila. Iz kuhinje i trpezarije se direktno ulazilo u jednu veću sobu, a iz prve sobe se ulazilo direktno u drugu sobu. To znači da je prva soba bila prolazna, a obe sobe su posedovale po jedan prozor. Kada ste otvorili te prozore, oni su na neki način bili sastavni deo natkrivene terase. 

Posle dugo godina planiranja, stare kuće su se počele rušiti i zidati nove stambene zgrade sa jedne strane. Kroz nekadašnje naselje kuća, upravo se vrše radovi na izgradnji novog bulevara, koji će direktno povezati Futoški put sa Novim Naseljem. Sa druge strane budućeg bulevara je ostalo staro naselje sa starim tipom zgrada i neke od njih imaju dva, a neke četiri ulaza. Međutim specifično je to što te zgrade imaju visoki parter, prvi, drugi i treći sprat. Stari sistem gradnje nije predviđao krovnu konstrukciju, nego su sve zgrade kao završni deo izgradnje imale ravnu ploču. Ovaj stil gradnje je tada bio popularan i čak možemo reći broj 1 u to vreme, ali je jasno da se tada nije razmišljalo o potrebi formiranja krovne konstrukcije i ovo rešenje se tada smatralo zadovoljavajućim. 


Zgrade sa ravnom pločom su nadograđene početkom 1990-tih

 

Početkom 1990-tih je bila ekspanzija nadograđivanja zgrada, koje su posedovale 2 ili 3 sprata, a imale su postojeći ravan krov. Skoro sve zgrade sa ravnom pločom na Satelitu, bile su nadograđene sa jednim ili eventualno dva sprata. Ovaj tip zgrada je građen paviljonski i nadogradnja je donela još nekoliko izgrađenih stanova i krovnu konstrukciju i to je bilo znatno bolje rešenje od postojeće ravne ploče. Nadograđeni stanovi su posedovali sličnu, skoro istu kvadraturu, kao što su imali i stanovi ispod nadograđenih, a to znači da su novi stanovi posedovali isto 33 ili 48 kvadrata. Postojeće vertikale zgrada koje su nadograđivane, jednostavno nisu dozvoljavale dogradnju stanova veće kvadrature. 

Deo Satelita gde su bile stare kuće se ruši, a za kupovinu starih kuća u novije vreme nisu bili zainteresovani pojedinci, već samo investitori.  Poznato je da ranije nije bilo zainteresovanih za kupovinu tih kuća, jer ovo naselje nije imalo potrebnu infrastrukturu. Jedino je bilo zainteresovanih za kupovinu manjih stanova u starim zgradama, koji su nuđeni po znatnoj nižoj ceni po kvadratu za razliku cene kvadrata nekretnina u drugim delovima grada. Satelit nije bio popularan kod kupovine kuća, ali i samih stanova, jer nekako potencijalni kupci zbog starosti tih objekata, nisu želeli kupovati ovakve nekretnine. 

Satelit je planski građen pa iako naselje sa starim nekretninama, poseduje najbitnije sadržaje za svakodnevni život stanovništva. Poseduje vrtić, osnovnu školu, dečije igralište, zelenilo, veliki broj parking mesta, poštu, pijacu... Ovo naselje je posedovalo i jednu od prvih autobuskih linija u gradu, a sada tu prolazi više autobuskih linija. Odmah kraj pijace je taksi stajalište u blizini je apoteka, stanica milicije u kojoj možete izraditi ličnu kartu, pasoš, vozačku i saobraćajnu dozvolu. U sadašnje vreme veliki broj tržnih centara se gradi na i u okolini satelita, kako bi bili bliži tamošnjem stanovništvu.


Satelit postaje sve popularniji deo Novog Sada!!!

 

Možemo reći da naselje Satelit postaje sve popularniji deo grada za razliku od prošlih vremena, kada su potencijalni kupci izbegavali kupovinu nekretnina na ovoj lokaciji. Sada se traže čak i stariji stanovi, koje kupci potpuno adaptiraju i na taj način dobijaju jedan zaista izuzetno kvalitetan stan. Najčešće se tokom adaptacija radi izmena vodovodnih i kanalizacionih cevi u kupatilima i kuhinji, a naravno i ostali vidovi adaptacija, sve do izmene kompletne stolarije, keramike, parketa i svi drugi vidovi uređenja  enterijera. Adaptirani stanovi su bitni kako za ljude koji u tim stanovima žive, ali i za one koji su svesni da će nakon renoviranja znatno lakše prodati nekretninu uz postizanje bolje cenu za kvadrat stana. Kada ovih dana odete na Satelit, čini se da ovo naselje Novog Sada dobija novo ruho i kada bi se osvežile fasade starih zgrada, moglo bi vam se učiniti da je to naselje koje je tek nedavno izgrađeno. 

Kada govorimo o starim kućama na Satelitu, možemo reći da su u novije vreme za njihovu kupovinu bili zainteresovani isključivo investitori, jer je jasno da je cena ovih starih kuća znatno skočila onog trenutka, kada se znalo da će se kuće rušiti, a investitori zidati nove zgrade. Međutim sada su skoro sve te stare kuće prodate i više takvih kuća u ponudi više i nema. Ponuda investitora za ove kuće bila je jednostavna, ako je dokumentacija za tu nekretninu bila ispravna  i prodaja i kupovina se završavala u kratkom roku. Ako je dokumentacija za neku kuću bila komplikovanija i trebalo je više raditi na sređivanju iste, tada su investitori svakako želeli spustiti cenu nekretnine, kako ne bi imali dodatnih troškova. Satelit nije imao potrebnu infrastrukturu za stare kuće i rušenjem kuća i postavljanjem potrebne infrastrukture, život stanovnika na Satelitu postaje znatno kvalitetniji. U nove stambene objekte se uvodi i trofazna struja, koje nije do sada bilo u ovom naselju. U nove stambene zgrade su uvedena i dvotarifna brojila, kablovska mreža i to znači da Satelit sada poseduje kompletnu modernu infrastrukturu. Stare kuće koje nisu ranije bile cenjene, sada su u ovim transakcijama dostizale cenu od 50.000, 60.000 pa čak i 70.000 eura. 

Deo naselja sa novijim kućama naslanja se na Satelit, međutim za razliku od starih kuća koje su sad već srušene, ovo su kuće novijeg datuma i smeštene su u okolini postojećeg zabavišta. Poznato je da pojedine porodične kuće u ovom delu Satelita, poseduju čak i centralno grejanje. Tokom prodaje ove novije kuće postižu naravno i veću cenu za razliku od onih starih kuća. Ove novije kuće se i teže prodaju, jer su vlasnici zadovoljni lokacijom na kojoj žive, a naravno da su zadovoljni i životom u kvalitetnim kućama. Deo kuća je opremljen svim onim što donedavno nisu posedovale, a to su vodovod, kanalizacija, kvalitetnija struja, kablovska i grejanje...


Ponuda stanova u starijim zgradama na Satelitu

 

U novije vreme se prodavci starih stanova na Satelitu edukuju i znaju ako je iako stara nekretnina sređena ili kompletno adaptirana počevši od dotrajale stolarije da će ove izmene dovesti i do povećanje cene kvadrata te nekretnine koju žele prodati. Evidentno je da su na podizanje svesti kod prodavaca starih stanova, uticaj imali i sami agenti koji prodaju nekretnine. Jasno je da je osim prodavcima i njima u interesu da se nekretnine što lakše i brže prodaju. Mada ima i onih prodavaca, koji ne žele da ulažu u adaptiranje svoje stare nekretnine, ali se zna da će je zbog toga kao prvo teže prodati i da će za tu nekretninu dobiti i znatno manje novca.

Iako je jasno da su to stanovi u starim zgradama, može se reći da su te zgrade ipak kvalitetno građene pa čak i da su kvalitetnije od nekih novo izgrađenih zgrada. Najveći problem ovih zgrada je ipak nedostatak potrebne spoljne izolacije o kojoj se nije mislilo u vreme kada su te zgrade građene i to negde između 1962. i 1969. godine. Ako se opet stanari iz ulaza slože, onda se spoljni deo zgrade može izolovati. Mada se ovde ne govori o nekoj velikoj uštedi, jer te zgrade svakako poseduju centralno grejanje, koje te stanove ipak dobro zagreje. Mada je mnogo toplije i komfornije živeti u stanu, koji se nalazi u zgradi koja je sa spoljne strane dobro izolovana. 


Pojedine nadograđene zgrade na Satelitu poseduju čak i lift

 

Najčešća kvadratura starih stanova na Satelitu je 33 kvadrata i to su jednosobni stanovi, zatim i dvosobni stanovi koji poseduju od 46 do 48 kvadrata. Pojedine zgrade na kojima je rađena dogradnja, a predsednik kućnog saveta isposlovao sa investitorom kvalitetan dogovor, tokom dogradnje je ugrađen i lift. Nadograđeni stanovi u zgradama koje su dobile lift, mogli su se prodavati po znatno većoj ceni od onih stanova na čevrtom ili petom spratu u zgradama gde lifta nije bilo. Ovi stanovi su posedovali od 51 do 53 kvadrata i to su najčešće bili dvosobni stanovi, koji su se izuzetno lako pretvarali u dvoiposobne. 

Stanovi u starim zgradama uglavnom poseduju terasu, mada su to izuzetno mali stanovi od nekih 33 kvadrata. Zbog želje za prepravkom i proširenjem stanova, vlasnici su često rušili ostave i terase i taj dodatni prostor iskoristili za proširenje, kako bi dobili veću sobnost i više kvadrata. Svi stari stanovi na Satelitu poseduju centralno grejanje, što ovim starim stanovima ipak daje određeni kvalitet života. Mada smo rekli da te starije zgrade nemaju spoljnu izolaciju, tako da i to zagrevanje putem centralnog grejanja, može biti nedovoljno za ukućane, a naročito ako se radi o stanarima starije dobi. 

Bez obzira što su to manji stanovi, naročito ako govorimo o stanovima sa 33 kvadrata, ali su to ipak stanovi koji su izuzetno kvalitetno građeni. Ovi stanovi imaju čak i dobar raspored u sklopu stana, jer se u njega iz hodnika ulazi prvo u predsoblje, a ne direktno u neku prostoriju. To je velika prednost za razliku od stanova od 33 kvadrata u novijim zgradama, gde u dnevni boravak ulazite odmah direktno iz hodnika. Raspored u starim stanovima na Satelitu se čak smatra odličnim i znatno kvalitetnijim u odnosu na stanove slične kvadrature u novijim stambenim zgradama. 


Ponuda stanova u novijim zgradama na Satelitu

 

U ponudi ima novih stanova na Satelitu i najčešće ih na prodaju nude kompenzanti. Investitori imaju firme koje im rade određene završne radove i upravo taj njihov rad, investitori često plaćaju stanom u zgradi koju gradi ili je izgradio. U toj varijanti kompenzanti gledaju da naplate svoj rad, materijal i dođu do investicija koje su uložili, prodajući upravo stanove koje su u kompenzaciju i dobili. To su najčešće kompenzanti koji u i na zgrade koje se grade, postavljaju svoju stolariju, ugrađuju lift, keramiku, parket, vodovodne i kanalizacione instalacije i sav drugi građevinski materijal, koji se koristi tokom izgradnje novih zgrada. 
(fotografija stana u novijoj zgradi)
U prodaji su naravno i stanovi koje direktno prodaju investitori, a veliki broj agencija za prodaju nekretnina sarađuje upravo sa tim investitorima i direktno za njih prodaju stanove iz ponude. Mada u agencije najčešće stižu stanovi koji se prodaju iz kompenzacije. Najčešća kvadratura novih stanova na Satelitu su kao i inače u svakoj novogradnji, jednoiposobni stanovi od 33 pa sve do 45 kvadrata. 
Dvoiposobni stanovi na Satelitu se kreću od od nekih 54 kvadrata, a zanimljivo je da su investitori nekako preskočili da kažemo projektovanje i izgradnju dvosobnih stanova, jer to podrazumeva da je kuhinja u potpunosti odvojena, kao i dnevni boravak i spavaća soba. Ovakva postavka investitorima u određenoj kalkulaciji nikako ne odgovara pa radije od dvosobnog stana projektuju jednoiposoban sa manje kvadrata ili dvoiposoban o kome smo već pisali. 


Dupleks stanovi u starim zgradama na Satelitu nisu zvanično postojali

 

U novijim zgradama na Satelitu se projektuju i grade naravno, trosobni i troiposobni stanovi od 64 pa sve do 81 kvadrat. Dupleksi na Satelitu u novijim zgradama zvanično ne postoje, ali su mogući u kombinaciji varijante onih kupaca, koji su već kupili svoj stan. Da pojasnimo... kako je iznad takvih stanova rađena nadogradnja te su stanari tih stanova ispod nadogradnje dokupili od investitora novi nadograđeni stan i dva postojeća stana spojili u jedan, koji se od tog trenutka tretirao kao dupleks. Izvorno na Satelitu u starim zgradama zvanično nisu postajali dupleks stanovi, dok su dupleksi u novogradnji izuzetno prisutni i česti u ponudi. 

Raspored u stanovima koji se projektuju i grade u novijim zgradama na lokaciji Satelita su dobri, mada se često pojavljuje problem, a i upućuje zvanična zamerka na trpezariju koja je najčešće prolazna. Trpezarijski sto u ovakvoj postavci najčešće smeta tokom prolaženja ukućana, jer je uvek nekako postavljen tu gde praktično ne bi trebao da bude. Ovi stolovi su u ovakvim projektima često blizu vrata gde je predsoblje ili gde su u blizini vrata od spavaće sobe. Investitor uvek gleda da u što manju kvadraturu projektuje i izgradi što veću sobnost, mada je evidentno da to nije uvek najsretnije rešenje, naročito za ljude koji će svakodnevno živeti u tom prostoru. 


Novije zgrade na Satelitu poseduju lift!!!

 

U većini novijih zgrada na Satelitu, projektom su predviđeni liftovi i to naročito za zgrade koje poseduju više od 4 sprata. Ima i investitora koji u zgrade sa samo 3 ili 4 sprata, samoinicijativno ugrađuju lift, iako za to nisu imali obavezu. Naravno da se radi o borbi investitora za svakog kupca, a upravo je ovo značajan detalj za nekog kupca da li će kupiti stan na trećem ili četvrtom spratu sa ili bez lifta. Potpuno je jasno da će se stan na četvrtom spratu, znatno lakše prodati ako zgrada poseduje lift. 

Iz iskustva se zna da su stanovi na Satelitu uvek imali nižu cenu i to uvreženo mišljenje kupaca da ne žele kupiti stan na ovoj lokaciji, angažovali su investitorima da svojim budućim kupcima priđu sa određenim kvalitetom na koji možda i nisu računali. Još ako se za stan u novoj zgradi na Satelitu treba izdvojiti znatno manje novca nego na nekoj drugoj lokaciji u Novom Sadu za neke kupce je to jasan pokazatelj, šta sa ograničenom sumom novca za kupovinu stana treba da odluče.

Stanovi u novim zgradama na Satelitu uglavnom poseduje terasu. Terase u ovim stanovima mogu biti izuzetno male, ali je evidentno da ih stanovi poseduju. U ovim stanovima terase mogu posedovati samo 2 kvadrata pa do izuzetno velikih terasa. Kupci sad već znaju da se kvadratura terase, svakako računa u kompletnoj ceni kvadrata nekog stana i da je cena kvadrata sobe, identična ceni kvadrata terase. Novi stanovi na Satelitu poseduju naravno sav komoditet za razliku od starih stanova na ovom naselju, a pogotovo od nekadašnjih kuća. Ovi stanovi poseduju vodovod, kanalizaciju, lift, centralno grejanje, kablovsku i mnoge druge sadržaje, koje stare zgrade nisu imale. 

Što se proširenja Satelita tiče ta priča je rušenjem starih kuća u blizini pijace praktično i završena. Postoji neka mogućnost ako se budu rušile novije kuće o kojima smo pričali, ali je pitanje, koliko bi takve aktivnosti investitorima uopšte odgovarale. Za novije kuće investitori bi morali izdvojiti znatno veće sume novca, nego što su izdvajali za kupovinu starih kuća na starom Satelitu.


Satelit je sada postalo izuzetno zanimljivo naselje kupcima nekretnina

 

I na kraju ove priče o poznatom naselju Satelit, moramo reći kako su dugi niz godina stanovnicima ovog naselja nedostajali određeni sadržaji, ali sada se to sve značajno promenilo u njihovu korist. Iako je Satelit odavno imao okretnicu autobuske linije, broj linija gradskog saobraćaja se znatno povećao, tako da više ne možemo o Satelitu pisati kao o nekom delu Novog Sada koji je zabačen i da ne poseduje kvalitene nekretnine. O Satelitu nećemo više pisati kao o delu Novog Sada koji je zaostao i zapostavljen, sada već možemo reći kako je to potpuno novi život jednog starog dela našeg grada. Satelit kakvog smo znali od ranije, možemo slobodno reći, više ne postoji.

Komentari

Komentar

Ljubinka 23/Jan/2022

Zbog svih sadrzsja koje ima, a istivremeno miran kraj jedna od najboljih lojacija u gradu sigurno.


Napišite komentar