SOLIS - TO JE IME ZA VAŠ DOM!

Jednoiposobni stanovi najprodavaniji u Novom Sadu
SOLIS-NEKRETNINE 20-Jun-18 3598 0

Jednoiposobni stanovi najprodavaniji u Novom Sadu


Jednoiposobni stanovi u Novom Sadu se izuzetno dobro prodaju. Ovaj tip stanova svojim korisnicima za razliku od garsonjera i jednosobnih stanova, ipak pruža veći komoditet, a mladim bračnim parovima bez dece ili sa jednim detetom, pruža sasvim pristojne mogućnosti funkcionisanja svakodnevnog života.


Jedoiposoban stan Podbara
 

Ako jednoiposobne stanove u Novom Sadu posmatramo iz ugla nekadašnjih standarda koji su primenjivani tokom gradnje, jednoiposoban stan je morao imati spavaću sobu, koja je veća od 12 kvadrata pa i više. Ovaj tip jednoiposobnih stanova, gradio se uglavnom na Novom Naselju i Limanima 1, 2, 3 i 4.

Po novijoj definiciji, jednoiposobni stanovi novije gradnje, projektom imaju predviđenu spavaću sobu koja ima manju kvadraturu, a to znači da spavaća soba poseduje uglavnom oko 9 kvadrata. Stanovi ovog tipa novijeg datuma, građeni su najčešće na Novoj Detelinari i Grbavici.

Jedniposobni stanovi u 90 posto slučajeva imaju terasu, a pojedini nemaju i to često zavisi od položaja ovakvog stana u zgradi. U slučaju da se jednoiposoban stan nalazi u prizemlju, visokom prizemlju, parteru ili u pokrovlju, takvi stanovi uglavnom nemaju terasu.

Međutim može se desiti da ovakvi stanovi na Staroj Detelinari imaju terasu, ali se one često adaptacijom pripajaju stambenom prostoru kako bi se obezbedilo više kvadrata, tačnije zatvaraju i postaju stambeni prostor. Jednoiposobnih stanova ima u potkrovlju, najčešće su tipa dupleks, oni uglavnom ne poseduju terasu i ovaj detalj se smatra najvećom manom stanova ovog tipa. Ovakvi stanovi u potkrovlju, najčešće se nalaze u zgradama na kojima je vršena nadogradnja. I nekako logično imaju i znatno nižu cenu po kvadratu.

Jednoiposobni stanovi u Novom Sadu starije gradnje, poseduju spavaću sobu od 12 kvadrata i više, dok jednoiposobni stanovi u novijoj gradnji, imaju spavaću sobu oko 9 kvadrata.

 

Spavaća soba

 

O najčešćoj kvadraturi jednoiposobnih stanova u Novom Sadu, jako je teško govoriti, jer ovaj tip stanova nema neku standardno približnu kvadraturu. Sve će biti jasnije, kada navedemo informaciju koja potvrđuje da u Novom Sadu ima jednoiposobnih stanova od 29 kvadrata, pa čak do 65 kvadarata. Zbog toga možemo slobodno reći da je raspon kvadrature jednoiposobnih stanova u Novom Sadu izuzetno velik i da zavisi pre svega od toga kada je objekat izgrađen i naravno od same lokacije. 

 

Jednoiposoban stan Nova Detelinara

 

Kada se govori o jednoiposobnom stanu od 29 kvadrata, treba znati da je to sigurno stan novije gradnje, a ako govorimo o jednoiposobnom stanu velike kvadrature to su stanovi koji se nalaze u zgradama koje su građene 70-tih, 80-tih sve do 1985, 1986, 1987. godine pa čak sve do 90-tih godina.

 

Jednoiposobni stanovi u Novom Sadu

Najčešće lokacije jednoiposobnih stanova u Novom Sadu


O najčešćim lokacijama gde ima najviše jednoiposobnih stanova u ponudi u gradu Novom Sadu, izuzetno je teško govoriti.

Razlog je jednostavan, jer je poznato da je veliki broj jednosobnih stanova u Novom Sadu, renoviran i pretvaran u jednoiposobne stanove.

Prema iskustvu agenata koji se profesionalno bave prodajom nekretnina, poznato je da im prodavci tokom razgovara te jednosobne stanove, odmah nude za prodaju kao jednoiposobne.

Agenti smatraju da se kvalitetni jednoiposobni stanovi, ipak nalaze u objektima starije gradnje, kao što smo već napomenuli to su jednoiposobni stanovi građeni na Limanima 1, 2, 3 i 4, kao i na Novom Naselju.


Raspon cena jednoiposobnih stanova u Novom Sadu


Najčešći iznos da kažemo startna cena, koju trebate izdvojiti prilikom kupovine jednoiposobnih stanova u Novom Sadu je od 1000 eura po kvadratu pa na više. Zanimljivo je da u novogradnji cena stanova ovog tipa, dostiže sumu i od čak 1350 eura po kvadratu. Što se cena tiče, moramo napomenuti da kod cena moramo voditi računa i o povratu pdv-a. Treba reći, što se jednoiposobnih stanova tiče koji su nekada bili jednosobni pa im je kasnije pretvarana namena, cena po kvadratu uvek počinje od 1000 eura. 

Cena kvadrata jednoiposobnih stanova najveća je na Grbavici, a zatim slede stanovi na Novoj Detelinari. Iako je cena kvadrata jednoiposobnih stanova na Novoj Detelinari, isto relativno visoka, najčešći problem kod kupaca stvara manjak parking prostora na ovoj lokaciji.

Kupci stanova ovog tipa, uglavnom poseduju automobile i ako postoji problem za parkiranje njihovih automobila, često mogu odustati od kupovine jednoiposobnog stana.

Cena ovih stanova na Grbavici, kreće se od 1200 eura na više, a zanimljivo je da su se cene jednoiposobnih stanova na Novoj Detelinari skoro izjednačile sa cenama na Grbavici, iako su ti stanovi udaljeniji od centra i fakulteta.

Postoji i jednostavno objašnjenje za izjednačavanje cena jednoiposobnih stanova na ove dve lokacije, a to je da su ti stanovi građeni u novijim zgradama te za njihovo renoviranje nisu potrebna veća finansijska ulaganja. U novijim stanovima nije potrebno odmah menjati instalacije u kupatilu ili promeniti stolariju ili parket.

Cena jednoiposobnog stana na Novom Naselju je uglavnom 1050 eura po kvadratu, a čak se može pronaći stan i ispod 1000 eura po kvadratu. 
 

Jednoiposoban stan lux


Za klasičan jednoiposoban stan u Novom Sadu od 46 kvadrata treba izdvojiti oko 46.000 eura, a za jedan luksuzan jednoiposoban stan od 46 kvadrata, treba izdvojiti od 70.000 pa sve do 75.000 eura.
Šta potencijalni kupci očekuju da poseduje jednoiposoban stan u Novom Sadu

Prvi zahtev je da spavaća soba potpuno bude odvojena od svih ostalih prostorija u stanu. Sve češće su izraženi zahtevi klijenata da jednoiposoban stan obavezno poseduje terasu. Jedan od zahteva je i da kuhinja isto bude potpuno odvojena od svih ostalih prostorija i da ima prirodnu ventilaciju, najčešće zaseban prozor koji je postavljen u samoj kuhinji.

Pozicija prema stranama sveta nije prioritet kupcima, ali ako se radi o stanu koji se nalazi iznad drugog sprata, lift se smatra obaveznim. Klijenti najčešće nisu zainteresovani za jednoiposobne stanove u Novom Sadu u zgradama više spratnosti, a koje ne poseduju lift. Jednoiposobne stanove često kupuju stariji ljudi, kojima je teže popeti se na treći sprat, tako da se ovaj tip stanova lakše proda, ako u zgradi postoji lift. 


Iskustva u prodaji i kupovini jednoiposobnih stanova


U poslednje vreme se često dešava da jednoiposobne stanove prodaju porodice koje već imaju jedno dete koje je poodraslo i potreban im je veći stan. Isto tako neke od ovih porodica očekuju još jednu prinovu, tako da bi im jednoiposoban stan ipak bio mali za normalno funkcionisanje. Agenti prema ovom iskustvu tvrde da u jednoiposobnom stanu može odlično funkcionisati tročlana porodica, dok je većim porodicama ovakav tip stanova neadekvatan.

Roditelji u poslednje vreme sve češće kupuju jednoiposobne stanove svojoj deci koji su studenti, jer razmišljaju unapred da će ta deca završiti fakultet i da će se ta nekretnina nakon završetka fakulteta, brzo moći prodati i vratiti uloženi novac. Postoji naravno i mogućnost da studenti nakon završetka fakulteta formiraju svoju porodicu, kojoj će jednoiposoban stan itekako odgovarati na samom startu zajedničkog života. 

Jednoiposobne stanove često potražuju i kupuju stariji ljudi, koji su prodali veći stan, jer pojedini nemaju više dovoljno novca za svakodnevno održavanje stana velike kvadrature. Za njihovo svakodnevno funkcionisanje velika nekretnina nije više potrebna, a jasno je da će kupovinom manje nekretnine, smanjiti svakodnevne troškove i račune na kraju meseca poput komunalija, grejanja i struje.

Stariji ljudi kupovinom jednoiposobnog stana isto računaju na potpuno izdvojenu spavaću sobu u stanu, kako bi i dalje imali svoj kutak za spavanje, a to znači preko potreban mir. Njima nije toliko važno da li je dnevni boravak izdvojen ili spojen sa kuhinjom, ali im je najbitnije da je spavaća soba potpuno odvojena od svih ostalih prostorija u stanu. 

U poslednje vreme se čak vrlo često dešava da prodavci prodaju jednoiposobne stanove u Novom Sadu zajedno sa nameštajem, a kupci sve češće takvu varijantu prihvataju. Kao prvo jasno je da se nameštaj često pravi po meri, kako bi se uklopio u postojeće dimenzije određenih prostorija u stanu.

Sa jedne strane takav nameštaj je teže izneti iz stana i teško ga je posle opet negde upotrebiti, što prodavcu može biti popriličan i nerešiv problem, a opet kupcu to može ići na ruku, jer bi svakako određeni nameštaj morao kupovati po meri ili opet sličan naručivati kod stolara. Kako smo već napomenuli, sve češće se jednoiposobni stanovi kupuju delimično ili kompletno opremljeni, počevši od hodnika, kompletno opremljene kuhinje, kupatila, a ponekad i opremljenih svih drugih prostorija u stanu.

Prodavci koji često prodaju nameštajem opremljene stanove, agencijama ostavljaju ključeve od stana uz potpuno poverenje. Smatramo da je važno napomenuti, kako je takva nekretnina izuzetno primamljiva kupcima, što znači da se može i prodati u znatno kraćem roku. 


Jednoiposobni stanovi za prodaju
 

Zanimljiv je odličan primer jednog jednoiposobnog stana koji se prodavao za izuzetno visoku cenu, a bio je kompletno opremljen, uključujući svu opremu zaključno sa escajgom. Stan je bio izuzetno ukusno uređen, nalazio se u novoj zgradi i bio je prodat od dana oglašavanja za samo nedelju dana. Na zapadu se u mnogim državama već odavno prodaju nekretnine, koje su delimično ili kompletno opremljene pa možemo reći da se naše tržište nekretnina polako u funkcionisanju približava zapadnim trendovima. 

I još jedno iskustvo u vezi jednoiposobnih stanova koji su u starijim zgradama, kaže da je poželjno renovirati deo instalacija, koje vremenom dotraju. Kupci ovakvih starijih jednoiposobnih stanova, obzirom da su nešto jeftiniji, upravo za razliku te cene od novijih, unapred sve kalkulišu, računajući na potrebne adaptacije stanova tog tipa. Sve naravno zavisi od želje kupaca, neki svesno kupuju nekretninu za koju unapred znaju da se mora renovirati, dok drugi tip kupaca jednostavno sa time ne želi da se bavi.

 

Razlika između klasičnih i luksuznih jednoiposobnih stanova u Novom Sadu


Postoji drastična razlika između klasičnih i luksuznih jednoiposobnih stanova. U luksuznije stanove spadaju stanovi koji poseduju veću kvadraturu i gde je zasebna spavaća soba izuzetno prostrana i najčešće i veća od 12 kvadrata, a može posedovati čak i 15 kvadrata. U luksuznim jednoiposobnim stanovima je omogućen izlazak iz dnevnog boravka direktno na terasu, a takvi stanovi su osunčani, što znači da je u njih omogućeno prodiranje velike količine dnevne svetlosti u unutrašnjost.

Često se dešava da kupci kupuju luksuzne jednoiposobne stanove, koji već imaju opremljenu kuhinju pa čak i ugradne plakare u nekim delovima stana. 


Šta je potrebno od dokumentacije za formiranje kupoprodajnog ugovora


Prvo je potrebno potpisati ugovor o posredovanju sa potencijalnim kupcem, koji je za kupovinu jednoiposobnog stana zainteresovan. Zatim se pribavlja vlasnički list, dokument o poreklu nekretnine obezbeđuje prodavac, a tim dokumentom prodavac dokazuje na koji način je stekao nekretninu koju želi prodati i da li je u pitanju naslestvo, ugovor o poklonu i da li je bila klasična kupoprodaja.

Ako je prodavac u braku od te dokumentacije zavisi da li će i njegov bračni partner biti potpisnik tog istog kuprodajnog ugovora ili ne. U slučaju da bračni partner mora potpisati kupoprodajni ugovor, on izjavljuje da neće imati potraživanja prema budućem vlasniku. Za sklapanje kupoprodajnog ugovora, prodavac i kupac moraju na uvid doneti svoje lične karte. Ako je kompletna dokumentacija prodavca i kupca ispravna, formira se najčešće predugovor i to u slučaju da prodavac još živi u jednoiposobnom stanu uz dogovor sa preciziranim rokom iseljenja, koji je najčešće 30 dana, mada prodavac može navesti i kraći rok, ako za to ima realne uslove uz predavanje kapare od strane kupca. 


Potpisivanje kupoprodajnog ugovora i isplata nekretnine


Prodavac i kupac u dogovoreno vreme kod notara uz pripremljen kupoprodajni ugovor i lične dokumente, potpisuju ugovor. U tom trenutku kupac vrši isplatu dogovorene sume, a prodavac kupcu, sada novom vlasniku nekretnine ovog puta jednoiposobnog stana, predaje ključeve od stana uz prethodni uslov da je nekretninu oslobodio od svih svojih stvari. U većini agencija koje se bave prometom nekretnina, cena usluge je unapred uračunata u proviziji od 3%, što znači da je pravljenje predugovora i ugovora obaveza agencije.

Agencije imaju svoje advokate sa kojima sarađuju i oni agencijama vrše uslugu formiranja kupoprodajnih ugovora, što znači da kupac nema dodatne finansijske obaveze prema agenciji i advokatu. Kupac plaća još uslugu notara i cena usluge zavisi od veličine stana, preciznije od cene stana. Visina notarske naknade se izračunava prema unapred propisanoj skali. Kupac na kraju snosi i isplatu izračunate sume za porez na apsolutna prava na kupljenu nekretninu. U slučaju da je kupac pri kupovini prve nekretnine oslobođen plaćanja pdv-a, vrši se povraćaj istog prema važećem zakonu.


U koje doba godine se najčešće prodaju-kupuju jednoiposobni stanovi


Prema iskustvima agenata, nekretnine se u praksi najčešće prodaju, a to znači i kupuju u proleće i na jesen. Proleće zato što se izašlo iz zimskog perioda i lakše se može vršiti iseljenje, kao i useljenje i eventualno predviđene adaptacije pre toga. Jesen je interesantna iz više razloga i to je period kada deca kreću u osnovnu ili srednju školu, kao i fakultet. Isto tako mnogi žele svoju porodicu i sebe, obezbediti toplim domom pred nastupajuću zimu. 

Komentari

Nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati ovaj blog.

Napišite komentar